×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 320 инцидента на тротинетки само за 6 месеца
  • 20 тежки катастрофи с 22-ма ранени за денонощие
  • 4 октомври - Ден на българския IT специалист
  • Пожари в две руски петролни депа след вероятни удари на украински дронове
  • Окончателни резултати от парламентарните избори в Австрия: Партията на свободата на върха
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България преди 100 години - тогава или сега сме по-добре?


България преди 100 години - тогава или сега сме по-добре?
Машината на времето ще ни отведе в периода на късния Вазов, наричан "пиянството на един народ", а то няма нищо общо с алкохола
04 Октомври 2024, Петък, 20:34 ч.
Автор: Стефан МИНЧЕВ

Исторически е доказано, че търпението на българина не е безкрайно, както и че ракията и виното винаги са били по джоба на всеки

Едно столетие – това е добра стъпка във времето, за да се прецени откъде идва нашата държава и накъде отива. Затова нека се върнем с машината на времето в 1924 година и да надникнем в живота и джоба на българина тогава. Така ще можем да направим сравнение между тогава и сега, за да преценим развиваме ли се или тъпчем на едно място.

През 1924 година България все още се възстановява след Първата световна война. Информацията за населението, урбанизацията, заплатите и цените в този период е по-трудна за откриване, но все пак има известни оценки, исторически сведения и усреднени данни. Може да бъде описана следната картина на миналото:

1. Население на България през 1924 г.

През 1924 г. населението на България е около 5.5 милиона души. Официалните данни от преброяванията в този период показват, че през 1920 г. то е било 5.5 милиона, а до 1934 г. е нараснало до 6.08 милиона.

2. Урбанизация

Урбанизацията в България през 1924 г. е сравнително ниска. По онова време тя е предимно селскостопанска страна. През 20-те години на миналия век се смята, че около 20-25 % от населението живее в градовете, а останалата част в селските райони. През 1924 г. населението на Бургас, например, е било само 21 000-22 000 души.

3. Средна месечна заплата през 1924 г.

Данните за заплащането през 1924 г. не са лесно достъпни, но според исторически източници средният доход на един работник е около 2000-3000 лева месечно. Признавам, че тук подхождам донякъде спекулативно, тъй като огромното мнозинство българи тогава изобщо не получават заплата. Както споменахме, те живеят на село и сами произвеждат почти всичко, от което имат нужда, включително храната, дрехите, сапуна… Излишната продукция продават и със спечеленото купуват онова, което им липсва. Най-голямата ценност за тях е имотът, земята. Не държат пари в банка, нямат у дома течаща вода, ползват обществени бани, ежедневието им е организирано около грижата за домашните животни и собствените насаждения.

Тези 2000 – 3000 лева месечно са заплатите основно на градското население, фабричните работници и държавните служители. Ако ви се струват много, имайте предвид, че през 1924 г. българският лев е значително обезценен. Да вземем за пример стойността му спрямо щатския долар. Преди 100 години курсът варира около 135-160 лева за 1 долар. Това е резултат от следвоенната икономическа криза и инфлацията в България. Само няколко години по-късно ще се сгромоляса и самият долар, заедно с куп други валути. От 1929 г. до края на 30-те години в света властва „Голямата депресия“, най-грандиозното разорение на ХХ век.

4. Цена на хляба и покупателна способност

През 1924 г. цената на един килограм хляб у нас е била около 6-8 лева. Това означава, че със средната заплата от около 2500 лева е можело да се купят приблизително 312-416 килограма хляб. Отново уточнявам, че това важи основно за градските жители. Българските селяни са си произвеждали хляба сами.

За сравнение, през 2024 г. средната месечна заплата в България е около 2 000 лева. Цената на хляба в днешно време е около 2 лева за килограм, което означава, че със съвременната заплата може да се закупят около 1000 килограма хляб.

5. Цени на вино, ракия и бира през 1924 г.

Те са трудни за точна оценка, тъй като специфични данни не са толкова широко документирани. Все пак, на база на исторически източници и икономическата ситуация в страната по това време, може да бъдат направени следните приблизителни оценки:

* Цена на литър вино през 1924 г.

В България виното е традиционен продукт, произвеждан в много региони. През 1924 г. цената на литър вино е била приблизително 6-8 лева, в зависимост от качеството и региона на производство.

* Цена на литър ракия през 1924 г.

Ракията е също много популярна напитка в България, често приготвяна и в домашни условия. През този период цената на литър ракия е била около 25-30 лева, което я прави по-скъпа от виното, поради по-сложния процес на дестилация и по-високия алкохолен градус.

* Цена на литър бира през 1924 г.

Бирата все още не е толкова популярна, колкото ракията и виното, но производството й започва да се развива. Цената на литър бира е била приблизително 5-7 лева.

6. Политическо управление

През 1924 г. в България управлява Демократическият сговор, оглавен от Александър Цанков, който е министър-председател от 1923 до 1926 г. Той идва на власт след Деветоюнския преврат през 1923 г., при който правителството на Александър Стамболийски (БЗНС) е свалено. Цанковото правителство е смятано за дясно ориентирано и силно авторитарно. Подкрепено е от Военния съюз, който играе значителна роля в политическия живот у нас между двете световни войни. Демократическият сговор е коалиция от различни десни и центристки партии, които подкрепят правителството на Цанков. Те печелят мнозинство в Народното събрание след изборите през 1923 г. с над 200 депутати.

През този период страната преживява значителни вътрешни сътресения, включително политически репресии и насилие срещу опозицията. На това опозицията, в лицето на комунистическата партия, ще отговори само година по-късно с най-кървавия атентат в българската история – този в църквата „Света Неделя“.

По това време цар Борис е млад и не толкова влиятелен, както в късните години на своето управление. Имиджът на монархията е разклатен, след като баща му Фердинанд е нарочен за единствен виновник за двете национални катастрофи в периода 1912 – 1918 г.

7. Университети и училища

* Университети в България през 1924 г. и днес

През 1924 г. в България е съществувал само един университет – Софийският университет "Св. Климент Охридски", основан през 1888 г. Той е бил първият и единствен висш образователен институт в страната по това време. През този период Софийският университет предлага ограничен брой специалности, предимно в хуманитарните и естествените науки.

Днес броят на университетите в България значително се е увеличил. Към 2024 г. в страната има над 50 висши учебни заведения, включително държавни и частни университети, колежи и академии.

* Училища в България през 1924 г. и днес

През 1920-те години в страната има около 4000 училища, като повечето от тях са основни и начални, намиращи се предимно в селските райони. В по-големите градове има и гимназии и средни училища. Образованието е задължително до четвърти клас по това време.

Към 2024 г. броят на училищата в България е значително намалял поради демографските промени. Въпреки това образователната инфраструктура е силно развита, а броят на училищата е приблизително 2300 (включително основни, средни, професионални училища и гимназии). Системата обхваща основно образование (1–7 клас), средно образование (8–12 клас) и професионално образование.

Общият брой на училищата днес е по-нисък, отколкото преди 100 години, заради консолидацията на образователната система и закриването на повечето селски училища.

8. Знакови световни събития през 1924 година, за да усетим цялостния дух на епохата

1924 година е важен исторически момент, изпълнен със знакови събития по целия свят. Период на политически промени, културни нововъведения и икономическо възстановяване след Първата световна война. Ето някои от най-важните събития през 1924 г.:

* Смъртта на Владимир Ленин и началото на борбата за власт в СССР

На 21 януари 1924 г. умира Владимир Ленин, лидер на Болшевишката революция и основател на Съветския съюз. След смъртта му започва интензивна борба за власт между неговите съратници, най-вече между Йосиф Сталин и Лев Троцки. В крайна сметка Сталин постепенно утвърждава своята власт, което ще доведе до оформянето на авторитарния режим в СССР.

Смъртта на Ленин и последвалата битка за наследство символизират политическата нестабилност и трансформация на Русия в този период.

* Олимпийски игри в Париж

Летните Олимпийски игри през 1924 г. се провеждат в Париж от 4 май до 27 юли. Това е първата Олимпиада, която приема по-широк международен облик, и първата, която включва модерни медийни технологии за отразяване.

* Планът Дауес за репарациите на Германия

След Първата световна война Германия е подложена на тежки икономически санкции и репарации по силата на Версайския договор. През 1924 г. се създава Планът Дауес, предложен от американския финансист Чарлз Дауес. Той предлага реструктуриране на репарационните плащания и икономическа помощ за стабилизиране на германската икономика.

Планът Дауес е важен знак за началото на международно сътрудничество за икономическо възстановяване и стабилизация след войната.

* Фашисткият режим на Мусолини в Италия

През 1924 г. властта на Бенито Мусолини в Италия се консолидира. След като е на власт от 1922 г., Мусолини продължава да укрепва своята диктатура, като потиска опозицията и контролира медиите.

На изборите през април 1924 г. Националният фашистки блок печели голямо мнозинство чрез насилие, сплашване и манипулации. Убийството на опозиционния лидер Джакомо Матеоти през юни 1924 г. предизвиква политическа криза, но Мусолини остава на власт и затвърждава фашисткия режим. Това събитие отразява разрастващата се вълна на авторитаризъм и крайно националистически движения в Европа.

* САЩ: Администрацията на Калвин Кулидж

През 1924 г. президентът на САЩ Калвин Кулидж печели президентските избори. Той символизира ерата на икономически просперитет и социален консерватизъм, известна като “Ревящите двадесет години” (Roaring Twenties). Под управлението на Кулидж американската икономика преживява значителен растеж и индустриализация. В същото време 20-те години са период на социални и културни трансформации, като джазът става популярен, а модернизмът в изкуствата процъфтява.

* Франция и Белгия се изтеглят от Рур

През 1923 г. Франция и Белгия окупират Рурската област в Германия, за да наложат плащането на репарации. През 1924 г., с прилагането на Плана Дауес, окупацията постепенно е прекратена.

Изтеглянето от Рур и намаляването на напрежението между Франция и Германия символизират първите стъпки към стабилизиране на международните отношения след войната.

* Основане на Турската република

През 1923 г. Мустафа Кемал Ататюрк основава Турската република, но през 1924 г. новата турска държава окончателно премахва султаната и въвежда светска конституция.

Това събитие бележи трансформацията на Османската империя в модерна национална държава и е показателно за глобалните процеси на деколонизация и национална еманципация.

* Великобритания: Първото правителство на Лейбъристката партия

През януари 1924 г. Рамзи Макдоналд става първият министър-председател от Лейбъристката партия във Великобритания. Макдоналд води лейбъристите към управление в коалиция с Либералната партия, което е важна стъпка за социалдемокрацията в страната.

Въпреки че управлението му е краткотрайно (до ноември 1924 г.), това събитие показва нарастващото влияние на работническите движения и социалистическите идеи в Европа.

* Създаване на метрополис Ню Йорк

През 1924 г. Ню Йорк продължава своя бърз растеж и развитие като един от най-важните световни мегаполиси. Строежът на високи сгради като Крайслер Билдинг и други небостъргачи по-късно през десетилетието ще утвърдят града като символ на индустриалния прогрес и урбанизацията на 20-ти век.

***

1924 година е част от междинен период след Първата световна война, когато светът опитва да се стабилизира политически и икономически. Това е време на социални трансформации, нарастващ национализъм и авторитаризъм в Европа, както и на динамични културни и икономически промени. България не остава незасегната от тези процеси. Но народът й се справя добре, въпреки трудностите. Семействата са щастливи, че са заедно. Умората от участието в Балканските и Първата световна война отшумява. Българите стискат зъби и се трудят неуморно, за да възстановят и въздигнат своята държава.

Паралелите между България отпреди 100 години и днес?

И през двата периода имаме сложна геополитическа обстановка и много висока инфлация. Управлението през 1924 г. е стабилно и упражнявано от могъща коалиция, разчитаща на повече от 200 депутати в Народното събрание. Но пък е авторитарно и предприема крайни мерки срещу опозицията, които водят до зловещ ответен удар. Царят е слаб и изчаква по-подходящ момент да заяви и реализира своите амбиции. Днес имаме паритет и практическа невъзможност за съставяне на правителство. А президентът Радев, подобно на цар Борис, стои отстрани и може би също чака своето време за по-решителни стъпки към реалната изпълнителна власт.

Съвсем сигурно е, че българите днес са много по-богати. И много по-разглезени. Въпреки проблемите, нашите предци отпреди 100 години са мрънкали по-малко и искрено са се радвали на мира, защото спомените от двете национални катастрофи са били още пресни.

Оказва се, че ракията и виното и тогава, и днес са по джоба на всеки. В трудните моменти българинът е свикнал да си сипва една чашка, да вдига наздравица и да се усмихва (дори и през сълзи). Това му е помагало да търпи несгодите. Помага и днес. Но също така е исторически доказано, че търпението на българина не е безкрайно. И понякога късно, но в крайна сметка винаги се проявява онова, което Вазов сполучливо нарича „пиянството на един народ“. А то няма нищо общо с алкохола.




Проговори за развода
Проговори за развода 04/10/2024, Петък 20:20 0
9
Коментара по темата
9.
6matarok
04.10.2024 22:15:19
2
1
kapitalizama e v upadak i zatova izlizat podobni temi , horata v selata sa robuvali za da jiiveqt grajdanite dobre, do 44ta po selata e nqmalo lekari , nqmalo e asfaltirani ulici, da ne govorim za elektri4estvo ili vodoprovot , vsi4ko go napraviha komunistite , sega imame edin kapitalist koito samo pe4elii pe4eli pe4eli pe4eli i ne dava i stotinka za podobrqva daje na tova mqsto na koeto se namira obekta mu , ima obekti koito izkarvat milioni v podblokovi prostranstva i daje ne davat 1 lev na bloka za remont ili oblagorodqvane na poblokovoto prostranstvo, za6to, emi za6to pak da dava nali niikoi ne moje da go nakara, kapitalista e edna alu4na sviqn koqto samo qde do prasvane , vsi4ko tova e bilo i 1924 , 90% ot horata sa bili v kalta v selata za da jiveqt 10% dobre v gradovete, i sega se 4udqt ejednvno kak da spasqt kaptalizma no horata se sabujdat , nikoii pove4e ne iska da robuva ili da hranii tezi izednici, No Pasaran!
8.
Най накрая
04.10.2024 22:14:09
2
1
Една хубава статия
7.
я
04.10.2024 22:09:49
0
3
От както заключихте статията на мутрите на шиши.... Как да сме добре.
6.
История.БГ
04.10.2024 22:08:46
2
5
Българите в момента живеят несравнимо по-добре от предшествениците си . Българите никога не са живели по-богато отколкото в момента .И понеже сега ще наскачат много трапезни експерти , бих им препоръчал да отидат до прекрасната Бургаска библиотека и да прочетат малко "Стопанска история на България ".
5.
Клавиатурна копейка
04.10.2024 21:39:52
3
14
След това идва комунистическия башибозук и България спира своето развитие.
4.
Минчев?
04.10.2024 21:25:44
2
5
Преди сто години нямаше дигитални деца, а само комунисти-доносници. Ходи се гръмни.
3.
Арменците превзеха Русия на Остров Артур
04.10.2024 21:03:21
0
2
Sq si pri katuna
2.
Насакото Яката
04.10.2024 21:02:28
2
4
Бихте ли били така добри да пуснете коментарите за неандерталците, пардон, делтагардците....
1.
Marinero
04.10.2024 20:55:33
4
8
Факт е 1929- 1935 сме били много , много по- добре от Гърция и Италия. Тръгваме от висока база, а сега къде сме?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 знака, че той не държи на вас 6 знака, че той не държи на вас Пише ви съобщения, но не намира време да се видите 6 причини, заради които винаги ще сте шаферка, но не ѝ булка 6 причини, заради които винаги ще сте шаферка, но не ѝ булка Избирате грешния човек отново и отново Ето кои са най-желаните жени според зодията Ето кои са най-желаните жени според зодията Жените Близнаци са майстори на комуникацията и притежават бърз ум, който може да очарова всеки, когото срещнат Рецепта за кюфтенца в сладко-кисел сос - Нику Данго Рецепта за кюфтенца в сладко-кисел сос - Нику Данго Вкусно предложение от японската кухня 9 грешки, които вегетарианците допускат 9 грешки, които вегетарианците допускат Най-типичните грешки, които хората допускат при този вид хранене България преди 100 години - тогава или сега сме по-добре? България преди 100 години - тогава или сега сме по-добре? Исторически е доказано, че търпението на българина не е безкрайно, както и че ракията и виното винаги са били по джоба на всеки Ще следим членове на СИК, които напускат поста си веднага след подписа в началото на изборния ден Ще следим членове на СИК, които напускат поста си веднага след подписа в началото на изборния ден Призовавам членовете на СИК да се отнасят коректно и отговорно към задълженията си в комисиите, да не се появяват чак в края на изборния ден само да се подпишат на протоколите, каза председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиера на филма за Гунди Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиера на филма за Гунди Не пропускайте „Гунди- Легенда за любовта“ на 12 октомври в Културен дом НХК Разкриха схема за избягване плащането на данъчни задължения Разкриха схема за избягване плащането на данъчни задължения Намерени и иззети са над 9 000 артикула, носещи знаците на защитени търговски марки Новата синоптичка на Nova с тяло на богиня Новата синоптичка на Nova с тяло на богиня Известната инфлуенсърка Деница, носителка на титлата „Мис България“ през 2011 г., е виден модел на „Визаж“
Барак Обама ще води кампания за Камала Харис Барак Обама ще води кампания за Камала Харис Обама и съпругата му Мишел подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент още през юли Гърция дава 10 000 евро, ако се преместите ето тук Гърция дава 10 000 евро, ако се преместите ето тук Примамват мераклии с безлихвени заеми, данъчни облекчения и помощи Престъпник нахлу с взлом в чужда къща: Изпра, изчисти и сготви Престъпник нахлу с взлом в чужда къща: Изпра, изчисти и сготви 36-годишният Дамян Войнилович беше осъден на 22 месеца затвор в Кралския съд на Кардиф този четвъртък за необичайното престъпление Ще става дядо Ще става дядо Рапърът Еминем влиза в нова роля в живота си Издъхна едва на 20 години, но спаси живота на четирима с даряване на органите си Издъхна едва на 20 години, но спаси живота на четирима с даряване на органите си Винаги е казвал, че ако нещо му се случи, би искал да даде шанс на други да живеят, каза майка му Нагъл до безобразие Нагъл до безобразие Изнудва ЦСКА за 1,2 млн.лева Загазиха здраво Загазиха здраво Съд в Тексас съди тик ток Разминахме се с Апокалипсиса след атака по АЕЦ Курск Разминахме се с Апокалипсиса след атака по АЕЦ Курск За щастие на Русия и на Европа летателният апарат е свален над Курчатов Абдала Бу Хабиб: Хасан Насрала е убит, защото искаше мир, а Нетаняху – война? Абдала Бу Хабиб: Хасан Насрала е убит, защото искаше мир, а Нетаняху – война? Оказва се, че мирът в Близкия изток не е бил и не е част от плановете на Израел Кристал помага на Овена срещу стреса, а Козирогът да внимава с авантюрите! Кристал помага на Овена срещу стреса, а Козирогът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 4 октомври 2024, петък 
Румен Радев, президент Румен Радев, президент Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава Виц на деня Виц на деня - Мамо, тука мирише на парфюма на тати! - възкликна малкият Иванчо, докато с майка му минаваха покрай кръчмата... Виц на деня Виц на деня - Докторе, с разстройство мога ли да пия ракия?
- Аз с вода я пия, ама щом така ти харесва...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Гостите разбраха намека, че е време да си ходят, едва когато станах да отвържа кучето.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори