Д-р Бюлент Мустафа, МБАЛ „Бургасмед“: През есенния сезон голяма част от стомашно-чревните заболявания се обострят
Стресът, пикантните храни, пушенето и приемът на алкохол са сред причините за увеличаване на гастроинтестиналните оплаквания, изтъква гастроентерологът
Д-р Бюлент Мустафа е началник на Отделението по гастроентерология на МБАЛ „Бургасмед“. Завършил е Медицински университет – София през 2016г. През 2022г. придобива специалност по гастроентерология. Преди обучението по медицина е завършил специалност Молекулярна биология в СУ „Климент Охридски“ с магистърска степен по микробиология и микробиологичен контрол.
Д-р Мустафа извършва диагностика и лечение на храносмилателния тракт, чернодробни заболявания и болести на панкреато-билиарната система. Професионалните му интереси са в сферата на гастроинтестиналната ендоскопия, инвазивни процедури под рентгенов и ехографски контрол. Д-р Мустафа преглежда и в ДКЦ „Бургасмед“.
Д-р Мустафа, кои са най-честите заболявания и оплаквания във връзка с гастроинтестиналния тракт през есента?
Повечето заболявания на гастроинтестиналния тракт се проявяват с целогодишна симптоматика, каквито са хроничните чернодробни болести, възпалителни чревни заболявания и др. Но през есенния сезон доста голяма част от стомашно-чревните заболявания се обострят. При студено време резките промени в температурите водят до увеличаване секрецията на хистамин в кръвта, който стимулира стомашната секреция и води до отслабване на мукусния слой на стомаха. Именно този дисбаланс причинява болки в стомаха особено при хора с анамнеза за тези оплаквания. Тъй като имунитетът намалява при ниски температури, тялото е податливо на инфекциозни заболявания. Бързото хранене, преяждането, консумирането на прекалено топли и пикантни храни, пушенето, приемът на алкохол през есента и зимата водят до стомашен дискомфорт. Това са дразнещи агенти, които водят до усилване на симптомите от гастроинтестиналния тракт. През есента и зимата чувството за жажда се потиска и обикновено човек приема по-малко вода, но нуждите на тялото са еднакви, независимо от сезона. Много е важно да се приема досатъчно количество вода. Друг фактор е влиянието на температурните промени и лошото време върху психиката и настроението на човека. Повечето лица са податливи на негативни настроения. Стресът влияе върху стомашната секреция и се увеличават епизодите на рефлукс например.
А повлияват ли се дивертикулите съответно от топлото или от студеното време?
Дивертикулите не са сезонно заболяване. Те представляват сляпо завършващи торбовидни разширения най-често в дебелото черво. Говорим за дивертикулоза, когато имаме множество дивертикули, които не са възпалени и болестта протича безсимптомно. Много често те се откриват при скринингова ендоскопия. С напредване на възрастта честота им нараства. Патогенезата им не е напълно изяснена. Причини за развитие на дивертикули са намалената употреба на храни богати на целулоза, хроничен запек, прекомерен прием на лаксативни средства, възпалителните чревни заболявания и др. При дивертикулит (възпалителна дивертикулоза) симптомите са болка по долните етажи или по целия корем. Много редки са симптоми като гадене, повръщане, температура, запек или диария. При тези случаи лесно може да бъде объркана диагнозата с остър апендицит. Усложнения на болестта могат да са кръвоизливи, перфорация (нарушаване на целостта на чревната стена и излизане на чревно съдържимо), перитонит, абсцеси, фистули и илеус. При неусложнена дивертикулоза медикаментозно лечение не е необходимо. Съветвам моите пациенти да консумират повече целулозна храна, достатъчно движение, прием на леки лаксативи. Хирургично лечение се провежда само при наличие на усложнения.
Знае се, че много от гастроентерологичните заболявания се дължат на нарушена диета и вредни навици. Какво бихте препоръчали по отношение на храненето?
Много от гастроентерологичните заболявания се обострят от диетата. Непоносимостта и алергиите към определени видове храни са много разпространени, със съвременните тестове могат да се установят лесно. Непоносимост към определени видове храни означава невъзможността на организма да разгради определен вид храна. Хранителната непоносимост може да се нарече още хранителна чувствителност. Това означава, че вашата храносмилателна система е чувствителна към определен вид храни. Когато тези храни бъдат приети, може да усетите подуване, диария или коремна болка. Най-често срещаните хранителни непоносимости са лактозната, хистаминовата и глутеновата. Лактозната непоносимост се развива при хора, които нямат достатъчно количество от ензима лактаза, която разгражда лактозата (дизахарид, който се съдържа в млякото). Хистаминът се съдържа в много видове храни като сирене, ананас, банани, авокадо, някои червени и бели вина. Обикновено хистаминов интолеранс имат хората, които нямат диаминова оксидаза, която разгражда хистамина. Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта и овеса. Глутеновата непоносимост не трябва да се бърка с глутеновата ентеропатия или цьолиакия, която е автоимунна болест. Диети се правят и при другите хронично възпалителни заболявания, както и при хронични чернодробни заболявания. Препоръчвам да се избягват пържените, мазните, обработените меса и др., както и да се набляга на храни без консерванти, на пресни плодове и зеленчуци и на храни съдържащи повече фибри.
Как бихте обяснили зачестяването на случаите на гастрит при младите хора и какви съвети давате за предпазване от това заболяване?
Гастритът представлява остро или хронично възпаление на лигавицата на стомаха и все по-често се среща при младите. Това състояние се свързва основно с проблемно състояние на протективния слой на стомашната лигавица, известен като мукус. Той може да е раздразнен, изтънен или ерозирал. При нарушение на тази бариера храносмилателните сокове безпрепятствено достигат лигавицата на стомаха и причиняват гастрит. Поначало увреждането на мукуса може да се дължи на болкоуспокояващи лекарства - нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаване на болката като аспирин, ибупрофен и диклофенак, които оказват агресивен ефект върху стомашния мукус.
В случаи на чест прием на алкохол, особено на празен стомах, рискът да изпитате симптоми на остър и хроничен гастрит е голям. Освен това регулярният прием на големи количества спиртни напитки с времето наранява защитната лигавица.
Причина за увреждането на мукуса е и хеликобактер пилори инфекция, която е и най-честата. Навременното й откриване е особено важно, в някои държави има безплатен скрининг за хеликобактер пилори.
За да се предпазите от симптомите на гастрит е много важно да избягвате храни и напитки съдържащи кофеин, сред които са чай, кафе и шоколад. Тютюнопушенето и алкохолът също имат негативно влияние върху заболяването. Желателно е да вечеряте в по-ранен час, след нахранване да се избягват физически усилия и заемането на легнало положение поне в близките 2-3 часа. Сухите храни са изключително щадящи и подходящи за закуска и малки хранения между основните – например най-обикновени сухи бисквити, препечени филийки, обикновени солети, варен бял ориз, варен картоф, печена белена ябълка, банани, овесени ядки и др. Също така трябва да се отбележи, че добрият сън и ниските нива на стрес подобряват симптомите на заболяването.