×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Слагат допълнителен данък върху втория дом


30 Септември 2024, Понеделник, 12:40 ч.
Автор: Флагман.бг

До 8 евро на км. метър за празни жилища или отдавани под наем краткосрочно

Хърватия планира да започне да облага с данък вторите жилища, като например ваканционни имоти за отдаване под наем по адриатическото крайбрежие, за да повиши бюджетните си приходи, съобщава Блумбърг.

Ходът цели да ограничи отдаването на имоти под наем краткосрочно, да помогне в борбата с недостига на жилища и да съживи продажбите на апартаменти в Хърватия. Предлаганият данъчен законопроект, който трябва да бъде одобрен от депутатите, може да влезе в сила през 2025 г. и ще се прилага за над 800 хил. втори и трети домове.

Имотният данък може да бъде в диапазона между 0,6 евро и 8 евро на квадратен метър, каза финансовият министър Марко Приморац. Всички имоти, които са празни или се отдават под наем краткосрочно към 31 март догодина, ще бъдат обложени с данък, допълни той.

Първото жилище ще бъде освободено от данъка заедно с имоти, които се отдават под наем дългосрочно за поне десет месеца в годината, тъй като правителството се стреми да ограничи и броя на жилищата за краткосрочно отдаване под наем, които се увеличиха през последните години. До момента семейните ваканционни жилища бяха облагани със скромен данък.

Почти всяко четвърто семейство в Хърватия притежава втори дом, а някои имат и трети. Данни от преброяване на населението през 2021 г. показаха, че в страната има 231 хил. къщи или апартаменти, определени като ваканционни жилища, и още 600 хил. жилищни имота, които са празни или са предназначени за краткосрочно отдаване под наем.

Хърватия е подложена на натиск от институции като Международния валутен фонд да разшири набора си от данъци. Предишни правителства през последните десетилетия са се опитвали да наложат имотен данък, който е силно непопулярен ход. За да смекчи удара, кабинетът обеща да намали данъците върху доходите в близко бъдеще.

“Имотният данък е известен в Хърватия като път към политическа смърт, самоубийствен ход за всяка политическа партия”, коментира Ведрана Прибичевич, преподавател в Загребския университет по икономика и управление. “И този път можем да очакваме изключителна съпротива”, допълва тя.

В Германия пък Институтът за макроикономика и изследване на конюнктурата (IMK) към фондация “Ханс Бьоклер” е провел проучване, което показва, че покупателната способност на семействата със средни доходи е намаляла през последните години - въпреки мерките и облекченията, предприети от държавата, например изплатените от много работодатели бонуси за компенсиране на инфлацията. Така германското правителство искаше да намали последиците от инфлацията, която “изяжда” увеличението на заплатата. Но по-високата заплата означава и по-високи данъци, а оттук и намалена покупателна способност, отбелязват експертите.

От предприетите от германското правителство мерки са се възползвали най-вече хората с ниски доходи, бездетните двойки и добре печелещите семейства, показва проучването. Но семействата със средни доходи са на минус. Например семейство с две деца и двама работещи родители, чийто брутен годишен доход не надхвърля 58 990 евро, е разполагало с 492 евро на година по-малко, тоест с толкова е спаднала покупателната му способност. Същото се отнася и за самотните родители с едно дете и брутен годишен доход от 43 693 евро - и при тях инфлацията не е била изцяло компенсирана.

Според Зилке Тобер от екипа, провел изследването, причините за това са ясни: семействата със средни доходи не са се възползвали толкова ефективно от намаляването на данъка върху доходите, а детските надбавки не са били увеличени така, че да компенсират ръста на инфлацията. Освен това през последните години основните ценови фактори са храните и енергията, за които по правило по-ниските доходи получават по-големи облекчения, но не и онези, чиито доходи са в средния сегмент.

От началото на следващата година детските надбавки ще бъдат вдигнати с 5 евро до 255 евро на месец за дете, но изследователите призовават те да бъдат увеличени повече.
 


В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ Почина актьор от „Ченгето от Бевърли Хилс“ Почина актьор от „Ченгето от Бевърли Хилс“ 30/09/2024, Понеделник 15:20 0
Показа си целулита
Показа си целулита 30/09/2024, Понеделник 15:09 0
Флагман.БГ Секси гаджето му го подмлади Секси гаджето му го подмлади 30/09/2024, Понеделник 14:00 4
Флагман.БГ Новото гадже на Гришо Новото гадже на Гришо 30/09/2024, Понеделник 13:57 0
5
Коментара по темата
5.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30.09.2024 14:24:56
1
0
ДО 3 БАНКЕРА ПРАЕЩ НИ НА ИДИОТИ ХАХА !!!!!!! ИЗЛИШНИТЕ МРЪСТНИТЕ ПАРИ ЗА ПРЕПИРАНЕ ИДВАЛИ ОТ ВДИГАНЕТО НА МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИТЕ !!!!!!!!!!!!!!! ТОВА БУЦИ И ГУЦИ ЛИ ТИ ГО КАЗАХА ААААААААА??????????
4.
до 3
30.09.2024 13:41:15
1
3
Е, могат да отидат и на други места, но тъпунгерите знаят само как да перат мръсните си пари с бетон.
3.
Банкер
30.09.2024 13:37:43
0
2
В България има прекалено много излишни пари. Факт. Постоянно вдигат минималната работна заплата и пенсиите. За Айтита и други тарикати не говорим , те са много малко и не влияят на паричната маса. Тези излишни пари отиват в имотния балон, защото няма къде другаде да отидат.
2.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30.09.2024 13:25:54
2
2
А В МУТРОЛАНДИЯ КОГА ! ПЕРАЧНИЦАТА НА ПАРИ СТРОИТЕЛСТВОТО БЪЛВА ЛИ БЪЛВА ПРАЗНИ ЖИЛИЩА !!!!!!!!!!!!НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ В СВЕТА ПО СОБСТВЕНА ЖИЛИЩНА ПЛОЩ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО !!! МЪ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ МЪЛЧЪТ КАТО ПРЪДНАЛ В АВТОБУС !!!!!!!!!! БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ !!!!!!!!!
1.
Clickbait
30.09.2024 12:55:36
1
7
Само дето е Хърватия, а не Мутратия!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Екшън в Поморие! Вижте как двама се млатят посред бял ден Екшън в Поморие! Вижте как двама се млатят посред бял ден Охранителна камера на търговски обект е заснела сбиването Новата панелистка на Гала отпразнува развода си Новата панелистка на Гала отпразнува развода си Бракът на младата ководеща продължи едва две години   Съдебните изпълнители влизат в битката с фалшивите реклами и злоупотребите с лицата на известни Съдебните изпълнители влизат в битката с фалшивите реклами и злоупотребите с лицата на известни Как с Протокол за установяване на факти ще се спират измамите Торта за 15 минути без фурна и без печене. Приготвям я често, просто е невероятна Торта за 15 минути без фурна и без печене. Приготвям я често, просто е невероятна Вижте рецептата Секси гаджето му го подмлади Секси гаджето му го подмлади Красивата Венцислава най-вероятно е малко по-голяма от дъщерята на Юксел – Габриела Първи български град глобява с 50 лева за хвърлен фас на улица Първи български град глобява с 50 лева за хвърлен фас на улица Община Русе увеличава 10 пъти паричната санкция за замърсяване на градската среда Ако се събуждате между 3 и 5 сутринта, знайте - това е знак отгоре Ако се събуждате между 3 и 5 сутринта, знайте - това е знак отгоре Вижте какво говори часът, в който се събуждате Кметът на Поморие Иван Алексиев инициира срещи с жителите на кв. „Свобода“ по проект за разделно събиране на отпадъците Кметът на Поморие Иван Алексиев инициира срещи с жителите на кв. „Свобода“ по проект за разделно събиране на отпадъците Вижте програмата кога ще се проведат срещите  Почина култов актьор Почина култов актьор Джон Аштън издъхна на 76-годишна възраст Учебниците са безплатни, но тетрадките - по-скъпи Учебниците са безплатни, но тетрадките - по-скъпи Родители дават по близо 100 лв. за допълнителни помагала
Новото гадже на Гришо Новото гадже на Гришо „Приятели сме, поддържаме контакт. Спирам до тук, все пак това е личният ми живот“, заяви Чюлчюлоглу Слагат допълнителен данък върху втория дом Слагат допълнителен данък върху втория дом До 8 евро на км. метър за празни жилища или отдавани под наем краткосрочно „Хизбула“ започва партизанска война в Европа? Керемедчиев очаква атентати като този в Сарафово „Хизбула“ започва партизанска война в Европа? Керемедчиев очаква атентати като този в Сарафово  Хасан Насрала даде зелена светлина за терористичния акт на бургаското летище, поясни бившият заместник-външен министър  „Хелън“ погуби 105 души „Хелън“ погуби 105 души Стихията, която бушува в САЩ остави над 2 милиона домакинства без ток Десните спечелиха изборите в Австрия Десните спечелиха изборите в Австрия Партията, създадена преди почти 70 години от бивши нацисти, се превърна в първа политическа сила Още двама висши ръководители на Хизбула са убити при израелските атаки Още двама висши ръководители на Хизбула са убити при израелските атаки  Единият е Набил Каук - шеф на Изпълнителния съвет, а другият е Али Караки – номер две във военната структура на организацията Мъст за ада в Ливан, Газа и смъртта на Хасан Насрала, хусите стреляли по Нетаняху Мъст за ада в Ливан, Газа и смъртта на Хасан Насрала, хусите стреляли по Нетаняху Проф. Чуков побърза да обяви Хизбула за обезглавена, а Фирас Максад от Близкоизточния институт коментира, че Израел не може да изпълни целите си Британското кралско семейство винаги е готово за погребения Британското кралско семейство винаги е готово за погребения Английското кралско семейство следва строги традиции и протоколи във всички аспекти на своя живот, включително и по отношение на траура Как се поддържа толкова млада и красива Как се поддържа толкова млада и красива Издаде тайната си Може ли да я познаете? Може ли да я познаете? Това е момичето от двулевката
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Законите у нас не могат да зависят от телефонни обаждания Виц на деня Виц на деня Между мъже:
- Преди да се оженя обичах всички жени.
- А сега?
- Сега а... с една по малко.
Виц на деня Виц на деня Катаджия спира шофьор:
- 100 лева и 5 точки.
- Кво да ги правя тия точки?
- Събирате 39, и си купувате колело!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Редбул с боб - лоша комбинация! Едното дава крила, другото тяга!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори