×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Партията на Шолц печели изборите в Бранденбург срещу "Алтернатива за Германия"
  • Андреа Бочели навърши 66 години
  • 5,8 по Рихтер разтърси Чили
  • Израел нанася масирани удари срещу цели на Хизбула в Ливан
  • 13 цивилни са в тежко състояние след украинско нападение срещу Русия
  • Премиерът на Шри Ланка подаде оставка заради новия президент
  • ГЕРБ - София ще регистрират листите си за парламентарните избори
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Крилати тъпизми


Крилати тъпизми
Че кой друг може да бъдеш? Всъщност това е призив да не се развиваш
23 Септември 2024, Понеделник, 11:30 ч.
Автор: Иван СТАМБОЛОВ-СУЛА

Кратък коментар на няколко глупости, представяни за мъдрости

По някаква причина човек се чувства по-мъдър, когато цитира нечия чужда мъдра мисъл. По този начин той показва, че се присъединява към мъдростта и едва ли не се издига до нивото на онзи, който я е отронил. Често обаче (и аз не знам защо) под формата на мъдрости се появяват абсурди и абсолютни глупости, даже и когато авторът е доказал се през вековете гений. Според мен става дума или за неточен превод, или направо за лъжа, за слагане в устата на човека на думи, които той никога не е казвал.

Имам си един файл, в който, като чуя някоя глупост, представена за мъдрост в афористичен стил, си я записвам. Със сигурност съм чул много повече глупости, отколкото съм записал и то е защото не съм си поставил за цел да правя такава колекция или такова проучване. Но като гледам с какво настървение се споделят мъдрости в социалните мрежи, може би ще преосмисля отношението си към този феномен. По-долу предлагам събраното досега с кратък коментар, предназначен да напомня преди всичко на мен защо съм записал едно или друго.

Само когато се отдалечиш от планината, можеш да видиш истинския ѝ облик. Така е и с приятелите. (Андерсен)

Когато се отдалечиш от човек, бил той приятел или просто познат, не само че не виждаш истинския му облик, но с времето все повече изкривяваш спомена за него, обвивайки го в собствените си митове.

Това, което не те убива, те прави по-силен.

Военна кола минава през мина. Оцелява само един войник без крака, със силно изразен посттравматичен синдром и непрестанни страхови неврози. Колко по-силен е станал този войник?

Целта е нищо, движението е всичко.

Наистина постигнатата цел вече не е цел, но и движение без цел е безцелно движение. Брауново движение. Безсмислено. Тоест – нищо.

Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати.

Всъщност се случва много често. Зависи от контекста. Ако чукаш с чук един камък на едно и също място по един и същи начин, в един момент камъкът ще се спука, а това е твърде различен от предишните резултат.

Глас народен – глас Божий.

Точно обратно. Гласът на народа почти винаги е в противоречие с гласа (заповедите, закона) на Бога. Затова във Византия, когато се наруши таксиса (йерархичният ред във войската, а оттам и в обществото), се казва, че е настъпила атаксия или демократѝя. Демократията (демокрацията), с изключение на атическия си смисъл, който няма почти нищо общо със съвременността, е синоним на охлокрация, диктат на тълпата.

Надеждата умира последна.

Ако беше вярно, не би имало понятие безнадеждност, защото безнадеждност и смърт биха означавали едно и също. Често окончателната смърт настъпва след смъртта на надеждата. На входа на Дантевия ад пише: „Надежда всяка тука оставете“. Вечният живот в ада е живот без смърт и без надежда.

Днес е първият ден от остатъкът на твоя живот.

Просто изящен каламбур, който може да се отнесе към абсолютно всеки ден от живота, стига на уточниш кое ще наричаш „остатък“ и кога започва той. Създаден е да ободри човека в труден момент, когато е изгубил почни всичко и да породи у него желание за ново начало.

Ти си това, което четеш (девиз на Медиапул)

Този крилат тъпизъм принадлежи към едно по-голямо семейство, което включва „ти си това, което ядеш“, „ти си колата, която караш“ и т.н. Очевидно не е вярно, дори и не е правдоподобно. Ако чета готварска книга, готвач ли съм? Или ако съм учител, който всеки ден чете глупавите съчинения на учениците, глупак ли съм?

Бъди себе си!

Че кой друг може да бъдеш! Всъщност това е призив да не се развиваш, да не се каеш. Ако днес си различен от вчера, това означава, че си се променил, а не че си станал някой друг. Ако се преструваш, не значи, че не си себе си. Щирлиц не престава да бъде Максим Исаев или най-точно – съветският шпионин Всеволод Владимиров. Не спира да бъде себе си, без някой да го кара, защото не може иначе.

Целта оправдава средствата.

Понякога звучи вярно, макар и цинично, но не е така. Винаги целта трябва да бъде съпоставена със средствата за своето постигане и ако е по-малко осъдителна от тях, средствата не могат да бъдат оправдани. Ако изпусна портфейл с пари, кредитни карти и лични документи в яма с крокодили, то да скоча за него надали ще бъде оправдано средство за постигане на целта да си го върна. Както и постигането на добро по принцип не оправдава извършването на зло, макар че мнозина се оправдават по този начин. А според античното мислене, когато въпреки всичко това се случи, нарича се „трагическа вина“ и виновника си понася наказанието, независимо какво добро е постигнал, дори и в случаите, когато е изпълнявал дълг и е нямало как другояче да постъпи. Има цяла трагедия от Есхил на тази тема – „Евменидите“.

Утрото е по-мъдро от вечерта.

Това е тъпизъм от такъв порядък, че трудно може да бъде коментиран. Ако приемем „утрото“ за метафора на началото на нов етап от живота, а „вечерта“ за неговия край, е точно обратното, най-малкото заради натрупания между двете опит. Виж, ако се има предвид пиянска вечер и изтрезняване на другата сутрин – тогава може.

Всичко съществуващо е разумно и всичко разумно е съществуващо. (Хегел)

А пък това е толкова тъпо, че подозирам някакво недоразумение или грешка в превода. Ако го приемем за вярно, ще излезе, че всичко, което не е разумно, просто не съществува. Тогава ще трябва да наречем разумни клозета, облаците, протоните и електроните, водата и въздуха. Скалистите планини в Колорадо също ще трябва да обявим за разумни.

Няма лоша реклама.

Ако рекламата е публичност (publicité), то може да има много лоша реклама. Затова първата мярка, която пиарите предлагат на сериозните си клиенти е мълчанието. Затова в много случаи е по-добре да предотвратиш нежелана публикация, отколкото в последствие да я опровергаваш. Например смъртоносно лоша реклама е тази на продукт, който още го няма на пазара. Имал съм на младини такъв случай с маратонки.

Това е. Като се съберат още, ще ги покажа и тях. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


В категории: Животът


Получи над 200 предложения за брак
Получи над 200 предложения за брак 23/09/2024, Понеделник 12:00 1
Копие е на баща си
Копие е на баща си 23/09/2024, Понеделник 11:41 1
16
Коментара по темата
16.
Един от многото
23.09.2024 14:21:40
0
1
“За съжаление, не трябва да съжаляваме!”

Миияяяяяууу…

В.Божинов
15.
Чукча писател
23.09.2024 14:06:13
0
5
Уверявам се за пореден път, че преписвачите от Флагман, са единствените, които могат да се набират на дръжките на тенджера сложена на главата им.
Надскочихте се ... отново.
14.
бай хуй
23.09.2024 13:32:54
1
7
Авторът и той иска да се направи на голям разбирач.. Разбира се че тези т.нар. мъдростти не важат във всеки един случай, Той дава някакъв пример, при който мъдростта звучи глупаво и веднага прави извод, че значи мъдростта е глупава. Важен е контекста. Той Анщайн го е казал: всичко е относително. Обаче авторър явно е по-умен от Анщайн :)))
13.
До 10
23.09.2024 13:23:54
2
0
Щот си много прост.
12.
до 11
23.09.2024 13:22:13
0
2
Не знам за Стамболов, но аз на този етап сумирам всичките си знания с тази кратичка фраза и я намирам за напълно логична.
11.
И още и още
23.09.2024 12:54:47
1
7
СПРЯХ ДА СЕ ВЛЮБВАМ В ЖЕНИ, СЛЕД КАТО ЗАПОЧНАХ ДА ГИ ЧУКАМ.
Като дете си мислех, че жените са нещо свято, но после разбрах колко нечистоплътни и долни същества са.

СПРЯХ ДА ЧЕТА КНИГИ СЛЕД КАТО ЗАПОЧНАХ ДА ГИ ПИША.
Във България, хора които не са прочели и една книга, стават автори (ритнитопковци), хора без ден трудов стаж стават началници.
10.
J J
23.09.2024 12:53:26
1
3
"Аз знам, че нищо не знам"

Вие сте на ход, Г-н Стамболов.
9.
до 6
23.09.2024 12:25:03
0
6
Клише е, но е вярно. И по-долното е вярно.

По-добре да мълчиш и да те мислят за идиот, отколкото да говориш и да разсееш всички съмнения.
8.
До7
23.09.2024 12:20:01
6
0
Ти си пеерас рецидивист
7.
оффф...
23.09.2024 12:06:07
1
20
Има някаква тенденция във Флагман да разпространяват писания, в които това, което не може да се проумее се нарича "тъпо" от хора с по-богат речник, но с очевидно по-ниска култура

Това някаква стратегия ли е? Публикуваш абсурдни разсъждения на някой тъпак и посещенията на сайта ти се увеличават от хора като мен, които идват да изкажат възмущение от плиткоумието му?

"Това, което не те убива, те прави по-силен." означава, че когато намериш решение на труден проблем, научаваш урок, който те прави по-знаещ и следователно по-силен. Но дядо Сула е толкова празноглав, че си представя нещата буквално... войници и мини

"Днес е първият ден от остатъкът на твоя живот." Учудващо дядо Сула е успял да успял да загрее част от смисъла, но се проваля да разбере каква е стойността му.

"Ти си това, което четеш/ядеш" се отнася за ИЗБОРА, който правим. Да, дядо Сула, ако често отваряш готварската книга може и да станеш готвач. Няма как да станеш готвач ако си съчиняваш рецептите от въздуха. Учителят не е глупак когато чете глупостите на учениците, защото той не е ИЗБРАЛ да ги чете от интерес. Това му е работата. Ако четеш много за финанси, ще станеш добър във финансите. Ако четеш много по биология ще станеш добър в биологията. Ако четеш много Флагман, ще започнеш да се бунтуваш срещу интелигентни хора и работещи практики.

"Бъди себе си" означава да не повтаряш като папагал това, което правят другите. Да не подражаваш. Да НЕ КОПИРАШ. Заобиколени сме от жени, които гледат как други жени се обезобразяват и решават да се обезобразят и те. Заобиколени сме от мъже, които гледат екшън филми и после чакат някой да ги засече на пътя, за да имитират екшън герои. Сума ти хора от народа се вживяват на такива каквито не са. Дядо Сула може би се затруднява да забележи това.

"Утрото е по-мъдро от вечерта." е мъдрост позната на много народи по света, защото е толкова лесна за разбиране. Освен от господин Иван Стамболов - Сула. Решенията, които вземаш сутрин, след сън и почивка, на свежа глава са доста по адекватни от решенията, които би взел вечер, повлиян от стреса и емоциите на деня. На кой човек, баба му и дядо му не са му давали такъв съвет когато е бил ядосано дете?

"Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати." и дядо Сула дава пример с чукане на камъни. И не може да се сети, че ако всеки ден чукаш камъни няма как да постигнеш нещо друго освен да имаш счукани камъни. Успех с правенето на едно и също господин Иван Стамболов.

Има някаква тенденция във Флагман да разпространяват писания, в които това, което не може да се проумее се нарича "тъпо" от хора с по-богат речник, но с очевидно по-ниска култура
6.
Ха ха
23.09.2024 12:06:07
2
15
Още едно клише, специално за автора на статията:
Като няма какво да кажеш, по-добре е да замълчиш.
5.
А ФаСула в буркани ли и
23.09.2024 12:05:21
3
6
Ко туй Сула ма арабското име ли му е
4.
Още примери
23.09.2024 12:02:48
4
0
"-Абе укропи, хареса ли ви в Курск екскурзията?
-Не..
-Защо?!
- Там ебът..."

Нито знаем дали тези хора са били в Курск или са заловени на територията извън Русия, нито може да сме сигурни че оплакванията от т.нар. екскурзия са именно от мястото, за което става дума. Украинската супер армия превзе Русия и продължава към Китай, а те седнали да се подиграват на някакви военнопленници.
3.
:)
23.09.2024 12:01:15
2
13
Някой се опитва да се направи на умен...
Май е авторът на това "произведение" по-горе.

Не му се получава
2.
292
23.09.2024 11:50:00
1
15
Ето и един абсолютен тъпизъм, генериран от автора, в опит да се постигне някаква цел, чрез движение в напълно неизвестна посока: "Брауново движение. Безсмислено. Тоест – нищо.".
1.
С няколко
23.09.2024 11:44:38
4
9
не мога да се съглася, но като цяло има резон. В много от тези глупави клишета няма логика, а и са толкова изтъркани, че са досадни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изненада! Салих Метраш напуска ОбС Айтос, започвал ново начало... извън политиката? Изненада! Салих Метраш напуска ОбС Айтос, започвал ново начало... извън политиката? На негово място в местния парламент влиза следващият в листата Ангел Чафадаров В Гърция на плажа е по-евтино, отколкото у нас в магазина В Гърция на плажа е по-евтино, отколкото у нас в магазина Как веригите ни цакат Експертът Румен Драганов: Това е най-силната година за туризма след пандемията Експертът Румен Драганов: Това е най-силната година за туризма след пандемията Страната ни е в топ 5 в Европейския съюз по ръст на туристически нощувки Тази секси синоптичка на бТВ удари в земята Натали Трифонова Тази секси синоптичка на бТВ удари в земята Натали Трифонова "Като малка мечтаех да съм доктор, защото цялото ми семейство е от лекари. После записах да уча география и исках да стана като Стаси Цалова. Тя е моят идол", казва Мая Кичка се разплака в ефир и прости на Панайот Панайотов за "мижавия интерес" Кичка се разплака в ефир и прости на Панайот Панайотов за "мижавия интерес" Панайот Панайотов направи първа крачка и поиска прошка Канят българите, несъгласни с външната ни политика, да се изселят в Русия Канят българите, несъгласни с външната ни политика, да се изселят в Русия Указът предвижда опростена процедура за преместване в Русия за тези, които не приемат "деструктивните неолиберални нагласи" в своите страни, които противоречат на традиционните ценности Получи над 200 предложения за брак Получи над 200 предложения за брак Тя има множество пластични операции Копие е на баща си Копие е на баща си Одрал му е кожата  Крилати тъпизми Крилати тъпизми Кратък коментар на няколко глупости, представяни за мъдрости Вдигат цените на олиото заради слабият добив на слънчоглед? Вдигат цените на олиото заради слабият добив на слънчоглед? Поскъпването не го усещаме съвсем осезаемо по джоба си, но едни десет стотинки всяка седмица отива нагоре, каза земеделският производител Зорница Борисова
Рекордни загуби на вода в три области Рекордни загуби на вода в три области Общо за страната до потребителите не стигат около 2/3 от количествата Какво се случва? Сняг покри Южна Африка Какво се случва? Сняг покри Южна Африка Заради снега бе затворена магистралата, свързваща Йоханесбург с крайбрежния Дърбан Украинската армия забрани телеграм Украинската армия забрани телеграм Националният координационен център за киберсигурност на Украйна съобщи, че е издал забраната за служебните устройства на държавните служители, военнослужещите, работещите в сферата на сигурността и отбраната, както и на служителите от критичната инфраструктура Продават баровската къща на фалирал бизнесмен Продават баровската къща на фалирал бизнесмен Имението е изградено в стил "класицизъм" Четири деца от едно семейство в Русия починаха след мистериозно отравяне Четири деца от едно семейство в Русия починаха след мистериозно отравяне Четири деца от едно семейство починаха след отравяне с неизвестно вещество в Красноярския край на Русия, предаде ТАСС, позовавайки се на информация от регионалната прокуратура Никой не иска да умира, пратиха ни на заколение, плачат тези войници Никой не иска да умира, пратиха ни на заколение, плачат тези войници Руската армия обсипва с листовки, призоваващи за капитулация, позициите на Киев Милиони млади китайци остават без работа Милиони млади китайци остават без работа Логиката подсказва, че младите хора би трябвало да съставляват по-голямата част от работната сила поради своето добро здраве и мобилност Коя е Кристина - собственичката на компания, продавала пейджърите камикадзета на Ливан Коя е Кристина - собственичката на компания, продавала пейджърите камикадзета на Ливан Експлозиите на пейджъри и след това уоки-токита в Ливан вече се определят като ​​една от най-впечатляващите операции на Израел Зеленски ще представи своя "План за победа" във Вашингтон Зеленски ще представи своя "План за победа" във Вашингтон Украинският президент ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН Угледар обречен, зомбита го бранят от руските нашественици, обяви украинска депутатка Угледар обречен, зомбита го бранят от руските нашественици, обяви украинска депутатка Марияна Безуглая, която миналата седмица бе свалена от поста заместник-председател на Комисията по национална сигурност и отбрана, призна, че армията на Украйна е в колапс
Д-р Мирослав НЕНКОВ Д-р Мирослав НЕНКОВ На 27 октомври искам да видя как лъвовете излизат да гласуват и не се оставят на мишките Виц на деня Виц на деня - Как си Пешо?
- Няма живот, ей. Навън ковид, у дома - чума
Виц на деня Виц на деня - Г-н полицай, пред вас играят хазарт а вие нищо не правите!
- Ха, търсете си други глупаци! Вчера заложих пет бона и ги изгубих всичките.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женската логика е създадена единствено за да съсипе мъжката психика
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори