×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КОЦ-Бургас с нова терапия срещу множествени костни метастази


КОЦ-Бургас с нова терапия срещу множествени костни метастази
Пациентите предварително трябва да се плануват от лекуващия лекар за този вид терапия.
30 Август 2024, Петък, 10:53 ч.
Автор: Флагман.БГ

Какво е 153Samarium

Нов вид метабилна брахитерапия с 153 Samarium срещу множествени костни метасази запопчва да прилага КОЦ-Бургас. Най-често те са следствие на метастатичен карцином на простата, бял дроб и млечна жлеза. Около 30% от пациентите диагностицирани с простатен карцином развиват костни метастази в рамките на 10 години, с което се увеличава и рискът от фрактури.

Важно е да се отбележи, че при генерализирани костни метастази се препоръчва да се използва метаболитна брахитерапия със Самарий-153. По този начин се постига обезболяващ ефект във всички засегнати зони на скелета, благодарение на което не се налага пациентите постоянно да приемат аналгетици.

Пациентите предварително трябва да се плануват от лекуващия лекар  за този вид терапия.

153 Samarium – Палиативна терапия на метастатичната костна болка.

Какво е 153Samarium?

153Samarium е медикамент за терапия на пациенти с костна болка, вследствие на злокачествено заболяване, което се е разпространило по костите. Това е радиофармацевтик, което означава, че това е лекарствено вещество, съдържащо радиоактивен изотоп (в случая Самарий-153).

За какво се използва Самарий-153?

При някои пациенти с туморни заболявания, клетки от тумора попадат в кръвообръщението и от там до костите. Там те могат да формират нови туморни зони, наречени метастази.

Най-често метастазират в костите ракът на простатата, гърдата, белия дроб. Метастазите по костите причинява болка, която трудно се поддава на терапия.

Какво е действието на Самарий-153?

С разрастването на костните метастази, те причиняват увреждане на костта. Новите костни клетки растат по-бързо от обикновенно, като по-този начин организма се старае да възстанови увреждането. Самарият открива зоните на повишено делене на клетките в метастазите, включва се в тях и отдава йонизиращо лъчение, което води до намаляване на болката при повече от половината пациенти. Колкото повече са метастатичните зони по костите, толкова по-голяма част от инжектирания Самарий ще се задържи в организма. Останалата част ще бъде отстранена от организма чрез урината.

Как се прилага Самарий-153?

Самарий-153 се прилага с еднократна инжекция, във вена, обикновено на ръката. Инжектирането продължава около минута. Обема на Самарий-153, което получавате зависи от теглото. Специалистът по нуклеарна медицина определя необходимата за вас доза.

Кога да очаквам успокоение на болката?

Вие можете да забележите успокоение на болките по костите една седмица след инжектирането, като подобрението продължава още 4 седмици. При пациенти, които отговарят добре на терапията болкоуспокояващият ефект се задържа 4 месеца.

Ако се чувствате по-добре след приема на Самарий, Вие можете да намалите приеманите дози от други болкоуспокояващи средства (например опиати).

Самарий-153 лекува ли костните метастази?

Самарий-153 не лекува костните метастази. Той се изполва за контрол на местатичната костна болка. Овладяването на болката ще Ви помогне да участвате активно в лечението на туморното заболяване и да осъществявате нормално ежедневните дейности.

Какви са възможните нежелани реакции?

  • Слабост и липса на сила
  • Диария
  • Главоболие
  • Замаяност
  • Объркване
  • Подуване на колене/ глезени/ръце
  • Ниско кръвно налягане
  • Мускулна слабост
  • Изпотяване
  • Самарий не причинява опадане на косата.
  • Опасна ли е радиацията?

Необходима ли е подготовка преди приема на Самарий-153?

Тъй като Самарият се отделя от организма чрез урината, уведомете лекарят ако употребявате памперс или имате катетър.

Необходимо е да изпиете поне две чаши вода или други течности непосредствено преди процедурата на инжектирането на Самарий-153. Това ще предизвика изпълване на пикочния ви мехур и ще го предпази от радиацията.Следвайте инструкциите дадени ви от медицинския персонал.

Какво е необходимо да правя след инжектирането на Самарий-153?

За около 12 часа след инжекцията, Самарият ще се изхвърля от тялото Ви чрез урината. Това означава, че тя ще съдържа малки дози радиация, въпреки че вие няма да се чувствате по-различно от обикновено. Поради радиацията в урината е необходимо да избягвате обществени тоалетни. У дома пийте много течности и уринирайте колкото е възможно по-често. Ако сте мъж, се препоръчва да уринирате седнал. Пускайте два пъти водата в тоалетната, почистете, ако има капки урина около тоалетната чиния и си измивайте добре ръцете.

Ако не можете да контролирате уринирането е добре да бъде поставен катетър, който да отвежда урината безопасно за поне 6 часа. Ако урина, кръв или други телесни течности попаднат върху дрехите Ви, не го докосвайте. Изперете дрехите отделно от другите или ги съхранявайте 2 седмици и след това ги изперете.
Поне 4 седмици след инжектирането, съобщавайте на всеки лекар, сестра или зъболекар, че сте лекуван със Самарий-153.

Можете да се храните и да пиете, всичко както преди лечението.

Радиацията, която получавам опасна ли е за хората около мен?

Тъй като Самарий-153 е радиоактивен медикамент, Вие трябва да спазвате следните предпазни мерки:

  • 24 часа след инжектирането е необходимо да спазвате дистанция от около един метър от деца или бременни жени.
  • Около една седмица след терапията не се препоръчва да спите в едно легло с дете или бременна жена, но можете да имате по-близък контакт за по 15 минути на ден.
  • Ще ми бъдат ли необходими допълнителни дози Самарий-153?
  • Лечението със Самарий-153 не включва регулярното му прилагане. Ако е необходимо дозата може да бъде повторена най-рано след 8 седмици.

В категории: Здраве


България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори