×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Православната църква отбелязва Кръстовден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В ОбС-Поморие ново мнозинство взема решенията, даже сменя шефове на комисии, но вижте защо е вредно


В ОбС-Поморие ново мнозинство взема решенията, даже сменя шефове на комисии, но вижте защо е вредно
Аз съм спокоен, казва кметът Иван Алексиев и показва факти от гласуването днес в местния парламент, доволен е и от силния за бизнеса сезон
29 Август 2024, Четвъртък, 17:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Кметът няма нищо против и групата на ГЕРБ в местния парламент ще подкрепя всичко разумно за гражданите, но поведението на опозицията действително е необяснимо

Новото мнозинство в Общинския съвет на Поморие, което Местна коалиция „ЗНС“ (ЗНС, ПП-ДБ и ИТН) и БСП сформираха заедно с ДПС на Ахмед Доган, смени председателите на две важни постоянни комисии, оглавявани досега от ГЕРБ. Обединени основно срещу кмета Иван Алексиев и екипа му, общинските съветници от доскорошната опозиция показаха, че проявата на надмощие за тях е на всяка цена, дори и това вапълно да блокира социалния и обществен живот. 

Комисията по законност и обществен ред вече ще бъде председателсвана от Веселин Анестиев, който сменя Петя Арнаудова. Другата промяна е в Комисията по устройство на територията, сроителството, околна среда и общинска собственост. Мястото на Георги Вражев вече ще бъде заемано от Божидар Янушев. 

В Общинския съвет има и други комисии, но защо опозицията избра точно тези двете? Отговорът – защото техните председанели са именно от ГЕРБ. 

„Г-н Анестиев, да бяхте поискали оставката ми, щях да си я подам“, отговори Арнаудова във връзка с внесената докладна записка. Според нея причината не е заради несправяне със задачите, а други интереси. 

Кметът Иван Алексиев каза пред Флагман.бг, че не се притеснява и е спокоен от настъпилите промени.

„Първо – те не искат оставката на никого, само главите на двама съветници от ГЕРБ в качеството им на водещи фигури в тези две комисии. Досега същите тези хора се определяха като опозиция, но в момента искат и стават управляващи, защото имат мнозинство в ОбС. Заявявам най-отговорно, че ние от ГЕРБ не сме опозиция, ние сме малцинство в ОбС и всяко предложение, което е в полза на глажданите и бизнеса, за развието на общината, ще бъде подкрепяно от нас. Но подчертавам, че мнозинството оттук-нататък ще взема решенията и ще носи отговорността. За пореден път се убеждавам, че ние, българите, сме уникален народ, страна на невроятните възможности. При спечелени избори, загубилият да вземе властта чрез процедурни хватки – може да се случи само тук. Това са хора, които искат власт. Надявам се да са наясно и за какво ще им послужи“, каза Иван Алексиев. 

Според него в следващите заседания опозицията, която вече е мнозинство в местния парламент и на практика взема решенията, които да се изпълняват от общинската администрация, ще атакува и ръководните места на зам.председателя и председателя на ОбС.

„Те нямат зам-председател на ОбС, ще предложат техен човек, после ще вземат главата и на председателя Адам Адамов. Не се притеснявам, нека работят - само да знаят как трябва да се работи“, каза още кметът. 

Иван Алексиев показа кой как е гласувал на днешната сесия, от което се вижда необяснимото поведение на новосформираното мнозинство, което явно няма ориентация в обстановката. 

„Ето дневния ред, като кмет аз съм внесъл 9 докладни записки. Всички те са приети с 19 или 20 гласа "за" от общо 21 общински съветници. Нека погледнем към т.нар. ново мнозинство, което да ни е честито! Техните предложения се приеха с 11 или 12 гласа "за". Това ли е мнозинство - от общо 21 общински съветници? Отттук нататък отговорността за развитието на община Поморие е в техните ръце. И това не е клише. Тези хора в ОбС управляват общината. Кметът е изпълнител на решенията на ОбС“, напомня Алексиев. 

Пълен абсурд! Тук са отбелязани как са гласували общинските съветници по точките от дневния ред. Внесените от кмета докладни са подкрепени почти единодушно,
за разлика от докладните на хора от новото мнозинство

Той за пореден път призова общинските съветници да научат правилника за организацията и работата на ОбС и да започнат да го спазват. Оттук нататък градоначалникът ще присъства на сесиите с нормативния документ и ще чете текстовете при неспазването им.

„Ако преди критикуваха, че кметът прави мнозинството на ГЕРБ с гласовете на ДПС, сега то е тяхно,пак с гласовете на ДПС, обаче има по 20 гласа "за" докладните на кмета, а за техните – по 11 "за". Моят извод от последните сесии е, че кметът на община Поморие няма проблеми с Общинския съвет. Проблемът в ОбС е вътре в самия ОбС. Една част защитават чисто партийни интереси, други корпоративни, трети - лични, които те си знаят. Внесоха и вътрешнопартийните си проблеми в ОбС. Сега имат 3 години хоризонт да управляват, а след това на изборите през 2027 г. ще видим. Сега ги обединява общ враг - макар и не точно идентифициран в лицето на кмета, но знам, че няма да е задълго, защото някои от тях започнаха да търсят контакт с мен и да искат съвет как да се излезе от това положение“, разкри Иван Алексиев. 

 

За да има прозрачност пред обществото, Община Поморие отскоро започна да публикува всички питания от общински съветници и граждани в нов раздел на интернет страницата си. Там са и отговорите на въпросите. Целта е всички граждани да се запознаят от какво  се интересуват съветниците, за които са гласували, защото е имало случаи на поискана информация, съдържаща дори лични данни, като например, кое парко място точно на кое лице е дадено. А това по закон е абсурдно. 

„Има общински съветници, които се изживяват като прокурори, въпреки че сред тях има и юристи, те бъркат залата за сесии със съдебната зала. Те не са орган на държавното обвинение. Сега аз съм готов всяко важно предложение за Поморие първо да бъде представено пред обществеността, да бъде съгласувано с гражданите и ако имаме тяхното положително становище, тогава да видим как ще гласува новото мнозинство, дали пак ще покаже "мускули“, допълни още Алексиев. 

Това предстои да се случи още през септември с нова визия за парк, генералния план за развитието на общината, както и на болницата. 

Христо Широков напусна групата на ДПС и стана независим съветник

На днешната сесия бе сменен ръководител на още една комисия - по туризъм, търговия, спорт, младежки дейности и основни поминъци, която до днес бе оглавена от Христо Широков. Широков на днешната сесия официално напусна групата на ДПС и стана независим съветник. Той се отказа и от председателското място на комисията. На негово място бе избрана Ива Кусева от БСП. 

Съветниците от новосформираното мнозинство се опитаха да атакуват по още един начин Общината, след като внесоха докладна записка за демаркиране на маркировка М14 – жълтата линия, която през миналата година беше начертана на кръстовищата и на 5 метра от пешеходни пътеки по препоръка на пожарната и полицията. Тя бе поставена с цел да не се паркира на съответните места, тъй като се затруднява движението на автомобили на специален режим, особено през летните месеци. Тези автомобили, както и сметосъбиращите камиони не могат да се включат в тесните улици, когато там има множеството паркирани коли. 

„Да, паркирането на тези места е забранено, ама не можем да сложим навсякъде живи полицаи. Поради тази причина законът позволява да се сложи тази маркировка М14, която забранява спирането и паркирането, тя е сложена на всички кръстовища, на тесните улици, с цел превенция, защото водач на МПС като види жълта маркировка, се подсеща, че тук е забранено паркирането. И от всички морски градове, Поморие е най-подреден относно паркиране и спазване на правила“, категоричен бе кметът. 

За него парадокс е вносителят на докладната записка, а именно от групата на ЗНС, част от която е екс кандидат-кметът Веселин Анестиев, който има над 20 години служба в МВР, като последно и в КАТ-Бургас. 

„Усетиха се обаче и промениха решението – вместо да се демаркира, да се спре маркирането. И да им се даде отговор от 2015 година досега колко пари са били дадени за пътна маркировка. Първо ние сме спрели да маркираме отдавна, то се вижда. Второ – всички средства са в съответствие с бюджета за съответните години. Всичките им питания са в тази посока. И ако мислят, че ще вляза в такъв евтин и безсмислен филм да им обяснявам, няма да стане, защото всичко е публично. Отговарям директно на г-н Анестиев: няма нито една жертва, нито един ранен човек, нито незагасен навреме огън, благодарение на организацията на движението, направена съвместно с РУ-Поморие и Пожарната. Не ни струваше милиони левове, а човешкият живот няма цена. Няма нужда от тази заядливост, хабят енергия напразно“, обясни още градоначалникът.

 „В края на туристическия сезон сме, всеки с бизнес отчита ръст. Аз не съм фен на цифрите,  гледам резултатите от живия живот. Знаете ли  какво показват – от всички градове по нашето Черноморие, тук е най-пълно, продължават да идват туристи, въпреки че сме в края на сезона. Всички от бранша признават, че най-много и с неголеми усилия тук се правят добри печалби. И външни за нас лица казват, че Поморие е най-хубавият град по българското Черноморие. Това е оценката за сезона и за моята работа“, каза в заключение Иван Алексиев. 
 

 


В категории: Поморие


Кръстовден е!
Кръстовден е! 14/09/2024, Събота 09:39 0
България Всички новини
Поредна катастрофа на АМ „Тракия" – кола е със смачкана предница Поредна катастрофа на АМ „Тракия" – кола е със смачкана предница По трите платна, посока Пловдив има разпилени части, сигнализират пътуващи Пожар гори в местността "Юрта" край Свети Влас Пожар гори в местността "Юрта" край Свети Влас Подпалили са се сухи треви и храсти Кръстовден е! Кръстовден е! Днес се отбелязва началото на есента Румен Гайтански-Вълка ще е кандидат-депутат при Доган Румен Гайтански-Вълка ще е кандидат-депутат при Доган Той е един успешен и доказал се човек, казва Ахмед Доган  за Вълка Фаталният полет на двама от най-опитните ни пилоти е продължил 13 минути, самолетът е бил реновиран в Чехия Фаталният полет на двама от най-опитните ни пилоти е продължил 13 минути, самолетът е бил реновиран в Чехия Извършеният вчера полет е бил генерална репетиция преди планираното за днес международно авиошоу ЦИК получили три нови жалби от ДПС ЦИК получили три нови жалби от ДПС Росица Матева очаква много обжалвания от двамата представляващи ДПС Неприлично предложение за Козирога, а Телецът да започне диета, ако има болки в стомаха! Неприлично предложение за Козирога, а Телецът да започне диета, ако има болки в стомаха! Хороскоп за деня – 14 септември 2024, събота В Свети Влас готвят изложба на бойни кучета, показват най-грациозните Дого Аржентино В Свети Влас готвят изложба на бойни кучета, показват най-грациозните Дого Аржентино Идеята на събитието е да покаже уменията, физическата сила и силния характер на породата Най-важните правила за секс позата 69 Най-важните правила за секс позата 69 Ето кои са те  Жените полудяват по мъже, които правят тези 5 малки неща Жените полудяват по мъже, които правят тези 5 малки неща Забравете за свалянето на звезди и гръмките обещания
Брижит Макрон изигра себе си в сапунката "Емили в Париж" Брижит Макрон изигра себе си в сапунката "Емили в Париж" Съпругата на президента застана пред камерата в собственото си облекло Той е световноизвестен, но го осъдиха на общественополезен труд Той е световноизвестен, но го осъдиха на общественополезен труд Хванат е да шофира пиян Германия отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег Германия отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег Руският президент Владимир Путин предупреди, че даването на зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег ще означава, че НАТО е „във война“ с Москва Швеция ще плаща до 30 000 евро на мигранти, които напуснат доброволно страната Швеция ще плаща до 30 000 евро на мигранти, които напуснат доброволно страната Очакванията са мярката да влезе в сила в началото на 2026 г. Тежка катастрофа край Гълъбец, кола е премазана Тежка катастрофа край Гълъбец, кола е премазана Инцидентът е станал преди час Турция готви яка секира, която ще засегне всички Турция готви яка секира, която ще засегне всички Според властите тази мярка има за цел да направи финансовите взаимоотношения между потребителя и продавача по-прозрачни и да оптимизира процедурата по събиране на данъци Изгони мъжа си и ходи сама по плажовете Изгони мъжа си и ходи сама по плажовете От кадрите лъха истинска морска идилия и привидно на блондинката нищо не ѝ липсва, но опитните очи на последователите ѝ нямаше как да не забележат, че съпругът на Мария – Нойзи, не присъства на нито един кадър Най-голямата мъжка кифла във футбола си опъна бръчките Най-голямата мъжка кифла във футбола си опъна бръчките Любимият на Николета Лозанова е супер суетен мъж и да не изостане по-назад от ред други знаменитости в световен мащаб също е прибягнал до тази процедура Виктор Орбан: Германия най-накрая се събуди относно миграцията Виктор Орбан: Германия най-накрая се събуди относно миграцията Охраната на границата се превърна в негативна дума в последно време, защото всеки трябваше да пусне мигрантите – който ги спре, е лошият, каза Орбан Арестуваха майката, изхъврила бебето си в коша Арестуваха майката, изхъврила бебето си в коша От лечебното заведение в Силистра съобщиха, че момченцето е недоносено
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Баба казваше:
-Чедо, бягай от мъж със здрави и чисти чорапи. Или е женен или живее с майка си.
Виц на деня Виц на деня Сестра на дете, ударило друго:
- Що си ударила брат ми?
- Каза че съм дебела!
- И какво? Като го удари, да не отслабна?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мозъкът по принцип не се вижда, но отсъствието му се забелязва.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори