Рецепта за миди с ориз по созополски
Поднесете готовите миди с ориз с чаша бяло вино в добра компания
Необходими Продукти
миди - 3 кг с черупките
целина - 1 глава
моркови - 1 - 2 бр.
червени чушки - 1 - 2 бр.
доматено пюре - 4 с.л.
дафинов лист - 2 бр.
лимони - 1/2 бр.
олио - 1/2 ч.ч.
кромид лук - 2 - 3 глави
ориз - 1 ч.ч.
черен пипер - 10 зърна
сол
Начин на приготвяне
Почистете добре мидите и ги залейте в тенджера с вряща вода, за да се разтворят черупките им. Извадете след това мидите от тенджерата, отново ги почистете и ги сложете да се варят в подсолена вода заедно с нарязаните на едро целина, моркови, лимона и дафиновия лист.
Нарежете лука на едро и го задушете в сгорещеното олио. Прибавете предварително измития ориз и задушавайте около 2 - 3 минути, след което добавете наситнената червена чушка и доматеното пюре.
Залейте ориза с мидите и бульона им и овкусете с черния пипер и сол.
Оставете ястието да поври на слаб огън до сваряване на ориза.
Мидите с ориз по созополски са много вкусни!
Източник: Gotvach.bg
В класическата рецепта- перфектно почистените миди заедно с черупките се слагат в почти готовия подсолен ориз и се готви докато се отворят. Мидата отваряйки се си пуска сока и овкусява ориза. Точно тази вода на мидата дава специфичния вкус на яденето. Добавя се черен пипер.