×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Арестът на Павел Дуров е безпрецедентно събитие: До какво ще доведе?


27 Август 2024, Вторник, 08:52 ч.

За всички наши общи врагове сега той е руснак, заяви Медведев

 

Шокиращият арест на главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров, когато слезе от частния си самолет на летище Бурже край Париж през уикенда, е стряскащо, безпрецедентно събитие.

Той е изправен пред предполагаеми престъпления, които могат да включват създаване на условия за измама, трафик на наркотици, организирана престъпност, насърчаване на тероризма и кибертормоз, предава dnes.bg.

Той може и да не е Елон Мъск или Марк Зукърбърг, но е главен изпълнителен директор на технологична платформа с 950 милиона потребители месечно и е първото голямо име в областта на технологиите, което може да се окаже от грешната страна на все по-строгите закони и разпоредби на Европейския съюз в цифровата сфера.

Икона сред защитниците на свободата на словото, Дуров живее в Дубай след отказа си да предаде на Кремъл данните на потребителите на своята подобна на Facebook платформа VKontakte (VK).

Въпреки че стана персона нон грата за Кремъл, той така и не успя да се отърси от подозренията на западните елити, че продължава да е в съюз с руската държава.

Фактът, че руското правителство призова за освобождаването му, а бившият президент Дмитрий Медведев заяви пред медиите, че "за всички наши общи врагове сега той е руснак", ще подхрани още повече тези подозрения.

Може би защото е това, което Медведев нарече „човек от света, който живее прекрасно без родина“, Дуров упорито отказва на исканията на полицията и правителствата да предаде данни за своите потребители.

В интервю за десния американски коментатор Тъкър Карлсън Дуров обяви, че потребителите на Telegram харесват неговата "независимост", "неприкосновеност на личния живот" и "свобода".

Френските власти обаче обвиниха Дуров, че е позволил разпространението на изображения на насилие над деца и е предоставил важен организационен инструмент на организираната престъпност.

Отхвърлянето на правителствените искания направи платформата на Дуров популярна за онези, които искаха да избегнат контрола на други приложения и цифрови услуги, които редовно се съгласяват с подобни искания.

Фактът, че Telegram предоставя криптирани съобщения, помага. Не е случайно, че бунтовете в Обединеното кралство по-рано това лято бяха организирани чрез групи в Telegram, а кадрите от насилието бяха разпространени чрез приложението и намериха път към други платформи.

Групата за борба с расизма Hope Not Hate нарече Telegram „предпочитаното приложение“ за расистите.

Не е изненадващо, че Telegram се обяви в защита на Дуров.

"Telegram спазва законите на ЕС, включително Закона за цифровите услуги - неговото модериране е в рамките на индустриалните стандарти", се казва в изявление на платформата.

"Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея". Но арестът му поставя под въпрос тази позиция.

Какво означава това за други технологични магнати? Онези, които смятат, че фигури като Зукърбърг от Meta или дори собственика на X Мъск, който е превърнал в своя мисия да изнудва европейските власти, пренебрегвайки техните искания за борба с дезинформацията, скоро ще бъдат отвеждани с белезници, може да почакат известно време. Те са много по-големи риби от Дуров.

Арестът на руснака обаче може да е сигнал, че историческото бездействие на Европа - поне в сравнение с нейните бойни приказки - е на път да се промени.

Европа е в дългогодишни антагонистични отношения с големите технологични компании, които настояват, че опитът ѝ да наложи строга регулация, целяща да ограничи вредите от социалните медии, е спирачка за иновациите.

Въпреки това Силициевата долина гледа на този антагонизъм като на нещо повече от досада: Европа рядко се справя с тази задача.

Арестът на Дуров обаче е знак, че тя може би започва да говори за това. Пакетът от европейски законодателни актове, включващ Закона за цифровите пазари и Закона за цифровите услуги, даде на ЕС сили да се опита да обуздае ексцесиите на големите технологични компании.

Вече бяха отправени заплахи за предприемане на действия и налагане на глоби. И сега, когато ръководителите знаят, че се задава нещо, което преди беше немислимо - че може да им се наложи да поемат лична отговорност за действията на компаниите, които притежават - това може да промени оценката им за свързаните с това рискове.

Зукърбърг вероятно знае, че е малко вероятно, поради високия си обществен профил, да се окаже с белезници. Паникьосаните постове на Мъск в собствената му платформа обаче подсказват, че той не е толкова сигурен, което е следствие от лошите му отношения с европейските регулатори.

При властта, с която разполагат отговорниците за глобалните платформи, не е лошо да имат натрапчив страх в съзнанието си. Ако примерът с Дуров е това, което е необходимо, за да накара технологичните ръководители да се замислят два пъти, преди да действат, това със сигурност трябва да бъде приветствано.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2024/08/27/arestyt-na-pavel-durov-e-bezprecedentno-sybitie-do-kakvo-shte-dovede.618260

 


В категории: Крими , Политика


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
2 ВОЙНИК "УВАЖЕН КАДИРОВЦИ
27.08.2024 14:45:15
2
1
КОИ ВОЙНИЧЕТА ЦИТИРАШ БЕ КАПУТ РУСКИТЕ ЛИ "УВАЖЕНИ ОТ КАДИРОВЦИ ДЕТО СУКАБЕЕВА ВИЕ РОССИЯ 1 ТЕЛЕВИДЕНИЕ 3 БАТАЛЬОНА ИЗНАСИЛЕНИ А АПТИ АХМАК ИЗБЯГА ДО 2МЕСЕЦА ЩЕЛИ ДА ПОБЕДЯТ ХАХАА НА ПУТКИН ДЕН
9.
2 БОЛИ ЛИ ПЕДЕРАСЧО
27.08.2024 14:42:00
2
1
ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ Е С УКРАЙНА А ПУТКИН ПРОССИЯ СЕВЕРНА КОРЕЯ И ЕРИТРЕЯ АФРИКА
8.
1 ПУТЛЕРАСТ ГНУСЕН
27.08.2024 14:40:29
1
1
БЕГАЙ В ПУТИЛАНДИЯ НЕЩАСТНИК ИМА "СВОБОДА 10ГОДИНИ ЗАТВОР ДА КАЖЕШ ИСТИНА ВОЙНА ТЪПАНАР КОСОВАРА ЖИВ ЩЕ ТЕ ДЕРАТ МИЛОШЕВИЧ КАТ ПУТКИН УБИЙЦИ ДЕЦА ЖЕНИ СТАРЦИ АСАНДЖ ПРЕДАТЕЛ ДА ГНИЕ В ПУТКИН КАБАЕВ ВЯРВА ДЕБИЛ
7.
проссия хаос анархия
27.08.2024 14:36:44
1
1
НЕЗАВИСИМОСТ НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА ЛИЧНИЯ ЖИВОТ СВОБОДА ОТКОГА ПУТЛЕРОБИ СЕ ОСЪЗНАХА БЛАГА ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА А В ПУТИЛАНДИЯ ЦЕНЗУРА И ЗАТВОР ДЕЦА ЖЕНИ СТАРЦИ КАЗАЛИ ИСТИНА ВОЙНА ОБОСРАЦИЯ МОГИЛИЗАЦИЯ ПЕНДЕЛИ КРЕМЛЕВСКАЯ ПСИХУШКА КРЕМЪЛСКА ЛУДНИЦА
6.
джудже 2 медведчо
27.08.2024 14:33:15
2
1
пияндурника джудже номер 2 медведчо изплю камъчето или по-руски казано намерихме ключа от палатката..техен човек боклука дурака..напий 1мъж ядосай 1жена и ще ти каже ИСТИНАТА
5.
путкин уродливо джудже
27.08.2024 14:28:37
2
1
ЩЕ ДОВЕДЕ ДО 1БОКЛУК ПО-МАЛКО НА СЦЕНАТА ДА ПРОМОТИРА ПУТКИН ДЕБИЛ
4.
Рангел
27.08.2024 13:05:58
3
1
Бахти тва руснака е пълен примат.
Майуна първична.
Направил икона свети дуров.
Болни парапитеци, вредни за свободния свят.
Дано му лепнат 20 годинки на кремълското хрантутниче а в последствие да се поразболее и ....
да заспи рязко.
3.
Възмутен
27.08.2024 09:33:39
7
8
Скоро еврогейските шибаняци ще надминат и Сталин
2.
123fd
27.08.2024 09:30:10
5
6
Руски войник: Поляци, французи и афроамериканци се бият в редиците на ВСУ в Курска област
Руски войник: Поляци, французи и афроамериканци се бият в редиците на ВСУ в Курска област
Автор: ТАСС 27 Авг 2024 907 10
Поляци, французи и афроамериканци се бият в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курското направления, разказа руски военен с позивна Зема във видео, предоставено от руското министерство на отбраната, съобщава ТАСС.


Както съобщи по-рано заместник-началникът на Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили, командирът на специалните сили "Ахмат" генерал-майор Апти Алаудинов, сред наемниците в Курското направление има действащи военни подразделения на страни от НАТО.

На 20 август руското външно министерство изрази протест пред шарже д'афер на САЩ в Русия Стефани Холмс "във връзка с провокативните действия на американски репортери, влезли незаконно в Курска област за пропагандно отразяване на престъпленията на киевския режим, както и като ново доказателство за участието на американска частна военна компания на страната на ВСУ в нахлуването на територията на Руската федерация“. Както отбелязва руското външно министерство, „всички чуждестранни „специалисти“ и наемници, незаконно пресичащи границата“ на Русия „автоматично стават законна военна цел за Въоръжените сили на Руската федерация“.
1.
вЕрвайте , вЕрвайте и пак вЕрвайте !
27.08.2024 09:20:02
6
14
Хайде, хайде ... Чак пък безпрецедентно ? Съвсем нормално си е , за великият демократичен свят . Където да напомним , преди време беше арестуван Джулиан Асанж , без последния да е нарушил нито един Британски закон . Клетника лежа ПЕТ години в затвора БЕЗ съд и присъда , това помните ли го ? И накрая го принудиха САМ да се признава за виновен , щото така и НИЩО не можаха да докажат ! Ама абсолютно нищо ! Също като Слободан Милошевич преди време , на който бе убит в килият си , БЕЗ да има нищо доказано в съда срещу него . Оказа се , че НЯМА КАК да осъдиш един президент , затова , че се опитва да запази териториалната цялост на Държавата си .
и накрая за последно ще кажа най-важното :
В демокрацията и прилежащите и Евроценности , вече останаха да вярват само ГЛУПАЦИТЕ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър  "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора Пресконференцията ще се състои на 17 септември от 11:00 часа в Актовата зала на Центъра за млади таланти И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори