×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Арестът на основателя на "Телеграм" Павел Дуров е удължен с 48 часа


26 Август 2024, Понеделник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Спазваме всички европейски закони, заяви екипът на платформата

Съдът във Франция удължи ареста на основателя на "Телеграм" Павел Дуров с още 48 часа, съобщи AFP, позовавайки се на източник от разследването.

Агенцията отбелязва, че задържането може да трае максимум 96 часа, след които Дуров трябва или да бъде освободен, или да му бъдат предявени обвинения. В особено тежки случаи /наркотрафик и тероризъм/ арестът може да бъде удължен до 120 или 144 часа.

Извънредно! Арестуваха собственика на "Телеграм", обвиняват го за тероризъм, мошеничество и педофилия

Досега френските власти не са коментирали официално разследването срещу Дуров.

Павел Дуров, основателят на "Телеграм", бе арестуван от френските спецслужби на летище Бурже, когато е слизал от частния си самолет в събота вечерта. 

Както съобщава тв каналът TF1, 39-годишният Дуров е бил съпровождан от телохранител и една жена. Основателят на социалната мрежа е пристигнал от Азербайджан. Там той бе по едно и също време с руския президент Владимир Путин, но няма информация двамата да са се срещали.

Дуров продължава да се намира в ареста на летището, съобщават френските медии. Парижкият следствен съдия, който води разследването, може да удължи срока за задържане тази вечер. Дуров може да бъде освободен или изправен пред съда с обвинение. Прокуратурата в Париж отказва коментар по случая до утре, понеделник. 

Тази вечер екипът на "Телеграм" разпространи коментар за ареста на основателя Павел Дуров:

"Tелеграм" спазва законите в ЕС, включително Закона за цифровите услуги - модерацията съответства на отраслевите стандарти и постоянно се усъвършенства. Генералният директор Павел Дуров няма какво да крие и често пътува в Европа. Абсурдно е да се твърди, че платформата и собственикът й носят отговорност за злоупотреби в платформата. Почти милиард хора по целия свят ползват платформата като средство за общуване и източник на важна информация. Очакваме скоро ситуацията да се разреши. "Телеграм" остава с всички вас". 
Основните обвинения срещу Дуров са свързани с отказа му да модерира съдържанието в “Телеграм”, да предоставя информация на официалните власти за акаунти в социалната мрежа и да сътрудничи по различни разследвания. TF1 цитира следовател, който разяснява: “Телеграм” е канал за криминален контент. Платформата е в центъра на вниманието заради незаконна транслация на мачове, на нея има много акаунти на организираната престъпност. Най-опасните престъпници използват "Телеграм" и за обмен на детска порнография. В нея терористите свободно планират и координират действията си”. Затова сред възможните обвинения са тероризъм, търговия с наркотици, мошеничество, пране на пари, разпространение на педофилско съдържание заради отказа на Дуров да модерира "Телеграм".

Френските медии съобщават, че властите искат да изяснят взаимодействието на Дуров с Кремъл и да го разпитат за подслушването на мениджър на Макрон чрез “Телеграм”. 

Националният департамент за разследване във Франция е издал и заповед за обиск на имоти на бизнесмена.

Дуров е заплашен от 20 години затвор. Той има френско гражданство, а с указ през 2021 г. името му е променено на Пол дю Рув. От 2017 г. живее в Дубай, но едва ли ще бъде екстрадиран. В Дубай се намират и офисите на “Телеграм”. Дуров е обвинен в престъпления на територията на Франция и скоро ще бъде изправен пред френски съд, казва TF1.

Заповедта за издирване, издадена от френските власти на основателя на Telegram Павел Дуров, е можела да бъде задействана само ако той е във Франция, пише вестник "Паризиен". Дуров е знаел за опасността да бъде арестуван и е избягвал Франция. В събота вечер се е наложило да кацне в Париж за зареждане на самолета си. “Тази вечер той допусна грешка. Не знаем защо”, казва близък до разследващите.

Реакция

Русия веднага се активизира за ареста на Павел Дуров. Руското посолство във Франция е предприело необходимите стъпки за изясняване на ситуацията около арестувания основател на “Телеграм” Павел Дуров, съобщи руското външно министерство. То уточнява, че представители на бизнесмена не са се обръщали за помощ, но дипломатите са започнали да работят по ситуацията.

Заместник-председателят на Държавната дума Владислав Даванков каза, че е изпратил обръщение до министъра на външните работи Сергей Лавров с призив за освобождаване на основателя на “Телеграм” Павел Дуров: „Арестът му може да има политически основания и да бъде инструмент за получаване на достъп до личната информация на потребителите на “Телеграм”. Това не може да се допусне“, написа Даванков.

Руските военни кореспонденти също се разтревожиха, защото “Телеграм” е основно средство на комуникация в руската армия. “Само по себе си задържането на Дуров нямаше да предизвика резонанс в Русия. Ако не беше едно обстоятелство - “Телеграм” основно средство за комуникация във война. Това е алтернатива на секретните военни комуникации. Вероятно от днес въпросът за създаването на военен канал за нашата армия става жизнено важен. Защото колко време “Телеграм” ще остане такъв, какъвто го познаваме, и дали изобщо ще остане такъв месинджър, вече е трудно да се предвиди”, пише “Рибар”.

В защита на Дуров се обявиха собственикът на “Туитър” Илон Мъск и американският журналист Тъкър Карлсън, който наскоро интервюира Путин и Дуров.

Разследващият журналист Христо Грозев обаче припомни в “Туитър”, че освен че има заслуги за свободата на словото, е позволил “Телеграм” да се използва за ужасни неща.

“За съжаление неговото несътрудничество с Федералната служба за сигурност в полза на свободата на словото напълно се неутрализира от неговото несътрудничество с всеки, който иска да спре използването на “Телеграм” за всичко ужасно. Това беше негов избор. Можеше ли да прави едното, а да не прави другото?”, написа Грозев.

Превантивни мерки в "Телеграм"

В интервюто си преди няколко месеца пред Тъкър Карлсън Дуров казва, че платформата е подготвена в случай на негов арест. Става дума за комплекс от мерки, които осигуряват безаварейна работа на компанията в непредвидени ситуации. Пред Карлсън през април Дуров казва, че осъзнава вероятността да бъде арестуван заради натиска, оказван от спецслужбите в различни страни. Според предварителната стратегия съветът от разработчиците трябва да се събере веднага и да поеме управлението на компанията. 


В категории: Крими


3
Коментара
Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
3
Коментара по темата
3.
Даа
26.08.2024 13:40:06
0
1
Павел е лицето ,а брат му мозъкът на компанията.
2.
Оксиморон
26.08.2024 13:38:16
0
2
"За съжаление неговото несътрудничество с Федералната служба за сигурност в полза на свободата на словото" И как тази служба гарантира свободата на словото?!
1.
Павел Дуров в интервю с Тъкър Карлсън
26.08.2024 10:40:20
0
1
Гръцки СМИ за интервюто на Павел Дуров с Тъкър Карлсън и за изисквана от американското ФБР "задна врата" ("backdoor") в Телеграм:
"Павел Дуров обяснява истинската причина за ареста си: „Искаха пълен контрол над Telegram – отказах“
Това, което беше споменал в интервю с Тъкър Карлсън"
https://tinyurl.com/23ef6w87
„Те бяха любопитни да разберат какви отворени библиотеки са интегрирани с приложението от страна на потребителя на Telegram и се опитваха да го убедят да използва специфични инструменти с отворен код, които биха могли да завършат в кода на Telegram . Разбирам, че това ще служи като "задна врата"
„Нещо, което ще позволи на правителството на САЩ да шпионира света с помощта на Telegram “, коментира Карлсън.
„Американското правителство или което и да е друго правителство“, отговори Дуров.
https://twitter.com/i/status/1827653612853698607
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори