×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Главчев и петима министри застават пред парламента
  • Румен Радев ще лети с F-16 над Пловдив
  • Президентът на саудитския Ал-Ахли потвърди за Винисиус Жуниор и Виктор Осимен
  • Днес, 13 септември, е Международен ден на шоколада
  • Виетнам ще обмисли възможността за развитие на ядрената енергетика
  • Продължава делото срещу освобождаването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знаковите убийства на прехода: Екзекуция преди 18 години - взривиха зърнен бос с бомба в ръцете му!


Знаковите убийства на прехода: Екзекуция преди 18 години - взривиха зърнен бос с бомба в ръцете му!
Разкъсаното от бомбата тяло на Асен Николов. Наградените от фондация „Еврика“ млади таланти, сред които е и Асен Николов, управляващ съдружник в експортната фирма "Фарин" ООД
24 Август 2024, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Асен Николов е изненадан пред дома си във Варна

Битката за зърното и конкуренцията в този бизнес са жестоки не от днес. Причините са големите печалби, неслучайно едни от най-богатите хора в страната са т.нар. зърнари. В първите години от т.нар. преход към демокрация в мътните води на разпределение на територии и бизнеси дори се стигна до поръчковото убийство на зърнения бос Асен Николов. То остава неразкрито и не може да се каже какви точно са причините за престъплението, има вероятност и да не са свързани с бизнеса му, но браншът даде жертва преди 18 години.

Престъплението
4 август 2006 г., Варна, блок на ул. „Дрин”. 31-годишният Асен Николов, лауреат на Националната награда „Еврика” за млад мениджър за 2005 г., се прибира към дома си. Слиза от колата си черно „Ауди А8“ със софийска регистрация. Тръгва към блока и в този момент предметът, който държи в ръцете си, избухва. Ударната вълна го изхвърля на тревната площ пред входа. Николов вероятно е бил проследен и в удобния момент, когато няма други хора наоколо, адската машина е била активирана от разстояние с GSM. „Чу се адски тътен, блокът се разтърси, сякаш хвърлиха бомба върху него“, разказва по-късно уплашен до смърт възрастен съсед. Блокът се срутва, крещят хора по етажите и бягат панически надолу. Асен Николов е от Варна, женен, с две деца. 

Отзвук
"Мощна експлозия разкъса тялото на Асен Николов", "Бизнесмен задействал неволно бомбата, която носел у себе си от месеци", "Страх скова Варна след поредното показно убийство", "Взривеният търговец си носел бомбата", "Асен Николов е разкъсан пред блока, по чудо няма други жертви", "Бомба за конкурент взриви бизнесмен" - това са заглавията от първите страници на вестниците след атентата.  

Според информация от Областната дирекция на полицията във Варна взривеният има множество криминални регистрации в РПУ-Аксаково, в Първо РПУ във Варна, в РЗБОП-Русе, и в ОДП-Русе, където срещу него са се водели дознания за рекет, побой и заплахи. Всички са свързани с бизнеса на Николов със зърно и зърнобази.

Бизнесът
Една от версиите за атентата е, че зърненият бос е взривен заради интереси в износа на жито. До 10-12 август 2006 г. приключва експортът по европейската квота. Тя е в размер 380 хил. тона, припомнят тогава от асоциацията на фермерите в Добруджа. Българското хлебно жито се експедира основно за Испания и Италия. Средната цена е 98 евро за тон при безмитен износ, а на свободния пазар е 96 евро за тон. Всъщност 200 хил. тона по евроквотата са били попълнени за евроизноса от старата реколта 2005. Битката е за останалите 180 хил. тона от новата реколта.

Стопаните в Добруджа ожънали през лятото на 2006 г. добро по своите хлебни качества зърно и богата реколта. 

Международни компании, които изкупуват житото у нас по това време, са "Гленкор", "Доминион грейн", "Луи Драйфус" и "Тьопфер". Обикновено големите играчи работят с български фирми посредници. Фирма "Фарин" на убития бизнесмен от Варна Асен Николов е изкупувала жито за "Гленкор" и хамбургската "Тьопфер".

На 16 юни 2006 г. фирмата на Николов "Фарин" АД е издала първата си емисия корпоративни обезпечени облигации. Книжата са с номинална стойност 5 млн. евро. Емисията е била за срок от пет години с падеж на 17 май 2011 г. Предшественикът на "Фарин" АД - "Фарин" ООД, става в края на 2003 г. член на Асоциацията за търговия със зърно и фуражи (GAFTA). През септември 2005 г. фирмата подава заявление за разрешително за застрахователен брокер. През януари 2006 г. Комисията за финансов надзор отказва да издаде разрешение на "Фарин" ООД да развива дейност като застрахователен брокер. В решението пише, че по наредбата за застрахователни брокери се иска висше образование, а Асен Николов не е представил диплома за завършено висше образование. По това време той е студент по международни отношения във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Разследването
Атентатът се разследва от специалисти от ДОТИ-София. „Случаят ще бъде засекретен, както и всички случаи, по които полицията работи и до момента нямат резултат“, съобщава във Варна тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков. Помолен да коментира прогнозата, че няма да бъде разкрит извършителят, министър Петков отговаря, че тези изводи се правят на базата на даден материал през предходните години.

„Достатъчно се наслушахме предните години на изхвърляния, с които се пречеше на много разследвания, в това число ключови за България“, категоричен е Петков.

Асен Николов се е познавал с простреляния зърнен бос Ангел Бончев същия ден в морския град.

През март 2007 г. става ясно, че има заподозрени за убийството на Николов. При работата на полицията по случая е установено, че взривеният бизнесмен дължал големи суми пари на няколко фирми, занимаващи се с търговия със зърно и спедиция във Варна и София. Близки до разследването разказват тогава, че убитият бизнесмен е проявявал доста агресивно отношение към бизнес партньори и колеги в бранша, което вероятно му е навлякло тяхната неприязън. Това е било потвърдено и при разпитите по случая.

Въпреки подозренията и предположенията до разкриване на престъплението не се стига. 

След като през януари 2006 г. Николов е удостоен с престижния приз за предприемач на 2005 г. на фондация „Еврика“, Николов дава обширни изявления за медиите. В тях казва: „Ако знаем какво ни чака, можем да преценим рисковете и да намерим начин да се справим с тях“. Не успява да предвиди покушението срещу себе си. 

Източник: Телеграф
 


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Изверг я уби и пюрира в блендер Изверг я уби и пюрира в блендер 13/09/2024, Петък 09:00 0
8
Коментара по темата
8.
МЕСТЯ
25.08.2024 08:45:30
2
16
,Че някакви криминални,са се изпотрепали...мамицата им мръсна.....!!!!!...боклуци
7.
.!.
25.08.2024 03:47:37
4
9
5-ти,ако Ванга му говори,значи е попаднал на добър материал.
6.
Стайко
25.08.2024 00:33:56
1
18
2004 г. Марин Пеев от кв "Победа"се самовзриви в опела си, на ул "Иван Богоров #2 "с бомба която била предназначена да се постави на чичо Митко . От Марин бяха останали само краката, всичко друго се беше разсхвърчало на пихтия по улицата....
След няколко месеца шефа му Руслан Михов, беше открит разстрелян в главата край Мъглиж, Златко баретата го ликвидирал заради издънката с бомбата
5.
До Свако 1
24.08.2024 23:53:00
2
15
Брат, ако Ванга почне да ти говори, БЕгАЙ и сменяй дилара.
4.
Общо
24.08.2024 23:51:14
5
8
Взето на някои им стискаше на други не . Повечето на които им стискаше не са живи . А коментар номер 2 си говори наизуст. И да не се объркате. Писал съм повечето. Тъй , че има все още такива на които им стиска .
3.
*********
24.08.2024 23:41:40
4
23
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Да
24.08.2024 23:12:23
1
19
Определено бяха интересни години. В Бургас беше същото. Пиперката го бяха взривили в Лазур. Пред входа на морската от другата страна на блок 13. А един се самовзриви на улица Богоров до Математическата в Бургас.
1.
Свако 1
24.08.2024 22:33:05
8
17
Сънувах Ванга , говорихме общи работи - вика ми тва момче го взривиха заради отвличане на който не трябва , накъв скъпоценен камък. Викам и / аз си забравям сънищата , бъркам си , разкажи го на някой друг . И сам само за едно кафе време . Мерси
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неделя и понеделник ще са най-студените дни, проф. Рачев заговори за замръзване на бананите Неделя и понеделник ще са най-студените дни, проф. Рачев заговори за замръзване на бананите Третата десетдневка се очертава с много стабилно и хубаво време за отдих и почивка край морето, каза климатологът  Филмът й е номиниран за Оскар Филмът й е номиниран за Оскар Филмът е копродукция между България и Гърция, сценарият е на Кристина Грозева, Дечо Таралежков и Петър Вълчанов Румен Радев ще пилотира F-16 по покана на ВВС на САЩ Румен Радев ще пилотира F-16 по покана на ВВС на САЩ Той ще удостои с Почетен знак американският бригаден генерал Тад Кларк Ракът и Лъвът да не пазаруват днес, а Везните да не прекаляват с алкохола! Ракът и Лъвът да не пазаруват днес, а Везните да не прекаляват с алкохола! Хороскоп за деня – 13 септември 2024, петък  Криминогенът Димитър Димов от Камено ошушка детските клатушки в жк. "Славейков" и Морската градина Криминогенът Димитър Димов от Камено ошушка детските клатушки в жк. "Славейков" и Морската градина 31-годишният мъж задигнал всичките стотинки от монетниците от съоръженията 3 зодии ще се оплакват от празни джобове през есента 3 зодии ще се оплакват от празни джобове през есента Телецът няма да има късмет с парите. Каквото спечели, това ще похарчи Гръцката мусака, по която домакините полудяха Гръцката мусака, по която домакините полудяха Вижте рецептата Невероятният концерт-спектакъл "Обичам Бургас" закрива феерията от културни събития през лято 2024 г. Невероятният концерт-спектакъл "Обичам Бургас" закрива феерията от културни събития през лято 2024 г. Шестото издание на най-чаканото културно приключение ще се проведе на 14 септември в Летния театър Зимата идва Зимата идва В петък валежите ще започнат както в Добруджа, така и в северозападните райони, бързо ще преминат две облачни вълни. Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Жената млатила като празен брашнен чувал майка си, която била на цели 83 години
Изверг я уби и пюрира в блендер Твърди, че било самоубийство На 61 години изгря на корицата на списание На 61 години изгря на корицата на списание Холивудска икона изглежда подобре от всякога в пищна фотосесия на фотографа Петра Колинс, а Деми направи фотосите, за да популяризира новия си филм „The Substance“ Яд ги е че ползвам женската тоалетна, обяви този атлет Яд ги е че ползвам женската тоалетна, обяви този атлет Петрило до 2019 г. е пълноценен мъж и носи името Фабрицио, но след това се подлага на операция за смяна на пола Тръмп отказва втори дебат с Харис Тръмп отказва втори дебат с Харис Тя настоява с опонента ѝ да се изправят отново един срещу друг в ефир Украйна загуби още един град, а Путин плаши НАТО Украйна загуби още един град, а Путин плаши НАТО Ако Западът позволи на Киев да използва оръжия с голям обсег, влиза във война с Русия, предупреди президентът Първата частна разходка в космоса е успешна Първата частна разходка в космоса е успешна Милиардерът Джаред Айзъкман и инженерa Сара Гилис излезли от космическия кораб на SpaceX с интервал от около 15 минути, облечени в специално разработени костюми. Карма: Задигнаха чантата на министър на полицейска среща срещу кражбите Карма: Задигнаха чантата на министър на полицейска среща срещу кражбите Великобритания е обхваната от епидемия от антисоциално поведение, обири и кражби от магазини, изтъкна Диана Джонсън Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Сънародниците ни са в добро състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Очаква се поп певецът Джъстин Тимбърлейк да се яви лично пред съда в петък Допинг скандалът продължава Допинг скандалът продължава Продължават разследването срещу световния номер 1 в тениса
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Баба казваше:
-Чедо, бягай от мъж със здрави и чисти чорапи. Или е женен или живее с майка си.
Виц на деня Виц на деня Сестра на дете, ударило друго:
- Що си ударила брат ми?
- Каза че съм дебела!
- И какво? Като го удари, да не отслабна?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мозъкът по принцип не се вижда, но отсъствието му се забелязва.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори