×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Президентът очаква в България да бъде открит клон на китайска банка
  • Олимпиадата в Париж счупи всички рекорди по продажба на билети
  • Официално посещение в Ирак на иранския президент Масуд Пезешкиан
  • Влизат в сила нови правила за изкарване на шофьорска книжка
  • Пакс Джоли-Пит претърпял автомобилна катастрофа месец преди инцидента с електро велосипеда
  • Дронове с камери следят за къпещи се в Рилските езера
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички в моя екип обичат професията си и пациентите знаят, че лекуваме не само със знания и умения, но и с душа


Всички в моя екип обичат професията си и пациентите знаят, че лекуваме не само със знания и умения, но и с душа
Обучението на младите лекари е двупосочен процес. Както ние ги учим да упражняват професията, така и от техните идеи имаме какво да вземем, казва д-р Корновски
23 Август 2024, Петък, 08:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Отговорността след подобно признание като „Личност на годината“ е по-голяма –  всички те наблюдават – ще продължим да работим така, че усилията, които полагаме, да бъдат оценени, казва медицинският директор на Болница "Сърце и Мозък", който е и университетски преподавател

Доц. Владимир Корновски завършва Медицинския университет във Варна, специализира в Германия, Франция, Белгия и Великобритания. Един от малкото кардиохирурзи, работили рамо до рамо със световноизвестния проф. Тиери Карел. Преподавател в катедра „Хирургични и интервенционални дисциплини“ на университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас. Той е медицински директор на високотехнологичния болничен комплекс „Сърце и Мозък“ в Бургас и началник на клиниката по кардиохирургия. „Личност на годината“ за 2023 г. в класацията на Флагман.бг, Лекар на годината за 2020 г. и шест поредни години носител на приза „Лекарите, на които вярваме“.

 - Доц. Корновски, какво се промени във Вашето ежедневие, след като станахте „Личност на годината 2023“ в престижната класация на Флагман?

- За щастие нищо не се е променило, освен че  отговорността  след подобно признание е още по-голяма –  всички те наблюдават. Работя със същия ентусиазъм, за да можем да се радваме на добрите резултати в полза на обществото. За мен е чест към мен да има такова внимание. Надявам се това да остане така и занапред и заедно с екипа ми да продължаваме да доказваме, че в България медицината може да бъде на световно ниво.

- А как реагираха пациентите, близките ви?

- Всички са изключително радостни. За мен и колегите ми пациентът винаги стои на първо място и това не е просто фраза, а реална философия на работа – защото освен високотехнологично лечение, нашите пациенти трябва да получават разбиране и да изградят доверие към своя лекар. Щастлив съм, че усилията, които полагаме всеки ден, са оценени от все повече удовлетворени пациенти.

Кардиохирурзите преглеждат опреативния график под ръководството на доц. Корновски

- Вие сте и медицински директор на болница „Сърце и Мозък“, в рамките на секунди се налага да вземате важни решения, които касаят живота на пациентите във всички отделения. Коя е чертата  в характера Ви, на която разчитате в такива моменти?

- Не знам дали човешките качества имат нещо общо с точно тази дейност. За мен е важно да не си забравил Хипократовата клетва, освен тясната професионална специализация. При тези решения, които касаят пациенти с комбинирана патология, за мен най-важни са ръководителите на звената, които имат основен допир с лечението. Моята задача е да обединя усилията на всички тези специалисти, така че да  предприемем бързо най-правилните стъпки за постигане на желания резултат. Не знам дали  е необходимо  някакво специфично качество, но трезвата преценка, екипността, опитът и знанията са в основата.

- Коя е вашата любима книга и имате ли време да четете нещо различно от специализирана литература?

- Моите любими книги са дебелите, които засягат кардиохирургията. Лекарите нямаме много време за други четива. Стараем се да сме в крак с времето и четем страшно много статии, новости. Това ни отнема почти всичкото време. Извън такава литература, предпочитам да чета фентъзи романи, които те пренасят в друг свят и малко или много се откъсваш от реалността. Така успяваш да си починеш.

- Защо най-любимата ви книга е „Името на вятъра” и споделяте ли тази максима че талантът е малка част от успеха на човек, а по-важна е работата?

- „Името на вятъра” е един от романите, които ме пренасят в друг свят. Това важи и за другите хубави фентъзи романи.  А относно таланта или работата, то е всеизвестно – човек се ражда с талант, който в даден момент от живота се проявява, но ако не се работи върху усъвършенстването му, той може да бъде погубен или човекът да бъде надминат от друг, който няма талант, но работи усърдно. Като пример мога да дам филма – „Whiplash“, където много добре е представена цената на таланта. Който го е гледал, знае, че става въпрос за барабанисти, които се съревновават един с друг. Едното момче е доста талантливо, но вижда, че без усилия и усърдие нищо няма да постигне.

- Обучавате и специализанти, които следват Вашия път в професията. Разкрийте ни как разбирате, че един млад човек ще стане добър лекар?

- Младият човек става добър лекар тогава, когато е и добър човек. Това важи за всяка една професия. За да си добър професионалист, трябва да си добър човек. При нашите специализанти това го разбираме много бързо в процеса на обучението. Важно е да имат състрадателност към пациентите, ако трябва да могат да ги прегърнат, когато това е необходимо. Пациентите трябва да знаят, че в тяхното лечение лекарят участва не само със знания и умения, но и с душа. Така че моят екип,  не само специализантите, но и лекарите, и медицинските сестри, и санитарите – работят с любов. Добри хора са и това ги прави добри специалисти.

Обучението на младите лекари е  двупосочен процес. Както ние ги учим да упражняват професията, така и от техните идеи имаме какво да вземем. Когато на младите кардиохирурзи се даде възможност да споделят мнение за конкретен случай, решенията, които вземаме заедно, са най-успешните.

Представете си, вече над 90% от клапанните операции при нас, и специално отбелязвам приноса на друг всеотдаен колега  – д-р Петър Узов, се осъществяват при минимално инвазивен хирургичен достъп с 3-4-сантиметров кожен разрез – колкото да премине имплантът. За нас е важно да поддържаме „златния стандарт“ в световната медицинска практика,  например при лечението на митралната клапа и когато това е възможно, основната ни цел е да съхраним собствената клапа на пациента, т.е. да направим клапна реконструкция или пластика – максимално пълноценно.

Сутрешният рапорт е ежедневие за медицинския директор и екипа на болницата

- Колко души обучавате в момента?

- Имаме четирима специализанти. Те идват по график, но понякога за да ги стимулирам ги викам в болницата, когато има извънреден и необичаен казус. Има известна разлика между времето, когато аз бях специализант и сега, а моята задача е да направя така, че младите да разберат, че стремежът към знания и умения е основополагащ.

- Като лекар вие сте доказал своя  професионализъм. Случва се да имате операции, които надхвърлят един работен ден. Как се възстановявате след това?

- За щастие тези операции не са чести. Обикновено това са спешни операции, които изискват животоспасяваща намеса. Що се касае за работното време на хирурзите, ние имаме 8, 10, 12, 24-часов работен ден и той приключва, когато приключим с интервенциите. Имал съм процедури, които са надвишавали 12 часа. Там има много фактори, които предоперативно не могат да  бъдат известни,  да се проявят  в хода на интервенцията и могат да променят нейния ход. Докато анестезиологичният и сестрински екип могат да се сменят, това не е така за хирургичния екип – той остава до края. След една такава интервенция, единственото, което може да възстанови енергията на човек, е здравият сън. Нищо друго.

Д-р Корновски в кардиохирургичната операционна зала

- За шеста поредна година сте номиниран от пациентите и в класацията „Лекарите, на които вярваме“. Това ли е най-голямото удовлетворение в живота на един лекар, доказал се в десетки изключително сложни моменти в операционната?

- За поредна година разбрах, че имам такава номинация. Направили сме доста неща и считам, че имаме принос. Тази класация наистина е голямо признание за мен. Получил съм подкрепата на хората, с които работя, на ръководството на болницата и на близките ми, така че продължавам в същия дух.

- Освен лекарската практиката, Вие развивате и научна дейност, в момента сте доцент, преподавате на студенти в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, но подготвяте ли и професура?

- Освен ежедневната клинична работа има и научна такава. Защитил съм докторска степен, хабилитирал съм се, избран съм за доцент. Пътят продължава нагоре, следващата стъпка е професор. За нея трябва да изпълня някои изисквания, по които в момента работя. Надявам се скоро и това да се случи.

 


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Зимата идва Зимата идва 12/09/2024, Четвъртък 19:40 0
Флагман.БГ Жени Джаферович пострада при инцидент Жени Джаферович пострада при инцидент 12/09/2024, Четвъртък 19:00 1
Флагман.БГ Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Бившият й я смени с 20-годишна блондинка 12/09/2024, Четвъртък 17:40 2
България Всички новини
Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Жената млатила като празен брашнен чувал майка си, която била на цели 83 години Жени Джаферович пострада при инцидент Жени Джаферович пострада при инцидент Жената на ексфутболиста Ваня Джаферович си призна какво точно е правила, за да се стигне до лошите последствия Мариана Попова с болезнено признание: Дълго мълчах, но... Мариана Попова с болезнено признание: Дълго мълчах, но... Певицата не издържа и разкри куп лични подробности, които няма да оставят никого равнодушен ЛУКОЙЛ се включва в акцията „Да изчистим България заедно“ и ще почисти Бургаския залив ЛУКОЙЛ се включва в акцията „Да изчистим България заедно“ и ще почисти Бургаския залив „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД тази година поставя фокуса върху почистването и опазването на водните басейни Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Доскорошния й годеник Любомир Захаринов запленен от нова любов Мария Бакалова е част от международното жури на фестивала „Синелибри“ Мария Бакалова е част от международното жури на фестивала „Синелибри“ Кристин Льоненс, Ан Кюсак, Гийом Кане и Даниел Келман са останалите членове на комисията Голяма находка! ЧСИ продава тристаен апартамент на цената на гарсониера Голяма находка! ЧСИ продава тристаен апартамент на цената на гарсониера Търгът ще се проведе на 16 октомври, от 14 часа, в сградата на Районния съд Сънчо се завръща в ефира - с нов облик и име Сънчо се завръща в ефира - с нов облик и име Вечерното предаване за деца ще се казва "Разкажи ми приказка" Синдром на "мъртвото дупе", ето как може да го пипнете Синдром на "мъртвото дупе", ето как може да го пипнете Някои хора може да почувстват лека болка, докато седят, но повечето хора не усещат, поне докато не отидат на джогинг или поход Делян Пеевски: ДПС е едно, Доган е от земеделците Делян Пеевски: ДПС е едно, Доган е от земеделците Отиваме на избори - ново начало, без деребеи
Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Сънародниците ни са в добро състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Очаква се поп певецът Джъстин Тимбърлейк да се яви лично пред съда в петък Допинг скандалът продължава Допинг скандалът продължава Продължават разследването срещу световния номер 1 в тениса Почина Алберто Фухимори Почина Алберто Фухимори Бившият лидер на Перу излежа 16 от 25 години затвор Кървава битка в Черно море! 80 украинци убити при опит да превземат "Крим-2" Кървава битка в Черно море! 80 украинци убити при опит да превземат "Крим-2" Потопени са 8 американски катера Willard Sea Force след ялов опит да отнемат платформата от руснаците Пари за Овена и Близнаците, ще  надушват парите и в живота им ще царува любовта Пари за Овена и Близнаците, ще надушват парите и в живота им ще царува любовта  Хороскоп за деня – 12 септември 2024, четвъртък  Eрдоган: Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна Eрдоган: Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна Ердоган изпрати видеопослание към участниците в откриващата се в Киев среща на върха на Кримската платформа 23 години по-късно: Трагедията, която промени Съединените щати и света 23 години по-късно: Трагедията, която промени Съединените щати и света До края на деня загинаха близо 3 000 души, което превърна случилото се в най-смъртоносната терористична атака в историята на САЩ Петър Кюмюрджиев: Време е да победим у дома! Ще бъдем на приливи и отливи, но сме поели този път и няма да се откажем Петър Кюмюрджиев: Време е да победим у дома! Ще бъдем на приливи и отливи, но сме поели този път и няма да се откажем Аз и ръководството сме тръгнали по този път – да даваме шанс на млади момчета, каза треньорът на Созопол Валентин Люцканов с рекорд по титли от Държавно първенство по подводен риболов Валентин Люцканов с рекорд по титли от Държавно първенство по подводен риболов Бургаският тим в състав Пламен Арабаджиев, Антон Арабаджиев, Николай Танев и Валентин Люцканов беше първенец във всеки отделен състезателен ден
Вежди Рашидов Вежди Рашидов Нито Доган, нито Пеевски са ми приятели, голям праз дали ще има ДПС Виц на деня Виц на деня В библиотеката:
- Извинете, къде мога да намеря книга за самоубийствата?
- Третия рафт от ляво...
- Ама там няма нито една...
- Ми, не ги връщат, де*ба…..
Виц на деня Виц на деня Жените са четири типа:
- бих
- не бих
- не трябваше
- не трябваше, но пак бих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Подготвихме детето за училище. Финансово се усеща все едно сме го оженили...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори