×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Президентът очаква в България да бъде открит клон на китайска банка
  • Олимпиадата в Париж счупи всички рекорди по продажба на билети
  • Официално посещение в Ирак на иранския президент Масуд Пезешкиан
  • Влизат в сила нови правила за изкарване на шофьорска книжка
  • Пакс Джоли-Пит претърпял автомобилна катастрофа месец преди инцидента с електро велосипеда
  • Дронове с камери следят за къпещи се в Рилските езера
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Перспективата за втори мандат на Тръмп принуди ЕС най-накрая да се заеме с търговията


22 Август 2024, Четвъртък, 12:40 ч.

Независимо кой спечели изборите в САЩ, ЕС трябва да си подреди къщичката, защото трансатлантическите спорове предстои да се развиват

Ако ме излъжат веднъж – срам за тях, ако ме излъжат два пъти – срам за мен. Първото президентство на Доналд Тръмп нанесе сериозни щети на програмата за свободна търговия на Европейския съюз (ЕС). Тъй като той отново се бори за президентския пост и заплашва да стане още по-твърд, ако спечели изборите през ноември 2024 г., Брюксел не иска да рискува, пише Politico.

„Познавам много добре Европейския съюз. Те се възползват значително от САЩ в търговията, както знаете“, каза Тръмп в разговор с Илон Мъск, собственика на социалната платформа X. „Те не са толкова твърди като Китай, но са лоши“, допълва Тръмп.

Ако Тръмп се върне в Белия дом, Брюксел отлично осъзнава, че остава сам - независимо дали става въпрос за търговия, отбрана или политика в областта на климата. Блокът удвои инвестициите в индустриални лидери и сега иска да защити чувствителните си технологии от конкуренти - и двете тенденции вероятно ще се ускорят, особено при мандат на Тръмп в Белия дом, предава investor.bg.

Предусещайки предстоящи проблеми, Урсула фон дер Лайен фокусира кампанията си за втори мандат начело на Европейската комисия (ЕК) - изпълнителният орган, който определя търговската политика на ЕС и единния пазар с 450 млн. потребители, върху икономическата сигурност и търговията. Сключването на търговски споразумения вече няма да доминира в играта на ЕС и това е огромна промяна от посоката, която тя определи преди пет години в началото на първия си мандат като председател на ЕК.

Изчезна „силната, отворена и справедлива търговска програма“, която ЕС прожектираше на световната сцена. Вместо това търговията е предназначена да служи като муниция в битката срещу използването на икономическите зависимости като инструмент за война.

„Протекционистките тенденции очевидно ще се влошат при втори мандат на Тръмп“, казва Джон Кларк, доскоро главен търговски преговарящ от Комисията и бивш ръководител на делегацията на ЕС в Световната търговска организация.

Късното влизане на вицепрезидента Камала Харис в президентската надпревара в САЩ - сега тя води пред Тръмп в три ключови щата без твърди предпочитания към някоя партия - съживи надеждите на демократите, че могат да се задържат в Белия дом. Въпреки че нейният тон няма да бъде толкова враждебен като Тръмп 2.0, дипломати и официални лица в Брюксел казват, че Вашингтон ще промени търговските си политики, дори ако Харис спечели вота през есента.

ЕС се опита — макар и безуспешно — да се възползва от разведряването, за да разреши някои продължаващи търговски спорове с администрацията на Джо Байдън, например проблема с митата върху стоманата и алуминия и съживяването на работата на най-висшия съд на Световната търговска организация. Отвориха се обаче нови разриви - по отношение на електрическите превозни средства и суровините.

„Независимо дали Тръмп, или Харис стане президент на САЩ - и да се надяваме, че ще е Харис и демократите, приоритетът на САЩ ще остане икономическата сигурност, вътрешната конкурентоспособност и индустриализацията, както вероятно ще бъде случаят с Европа“, добавя Кларк.
Предвидима непредсказуемост

Бившият висш търговски представител на Тръмп Робърт Лайтхайзър не крие, че Вашингтон ще се изправи срещу ЕС, ако републиканецът се върне в Белия дом. Лайтхайзър, който определи Китай като „най-голямата геополитическа заплаха“ за Америка в книгата си от 2023 г. „Няма безплатна търговия“, предупреждава за „изключително небалансираните“ търговски отношения с ЕС и се прицелва конкретно в „късогледата приятелска политика относно Китай“ на германския канцлер Олаф Шолц.

ЕС отчете излишък в търговията със стоки със САЩ от 156 млрд. евро през миналата година спрямо дефицит в услугите от 104 млрд. евро.

Тръмп заплаши да наложи 10-процентно базово мито върху целия внос от ЕС. Това би навредило на Европа повече, отколкото на САЩ, тъй като нейните износители са по-податливи на несигурността, която търговски конфликт може да причини. Наскоро Тръмп удвои мизата, като заплаши с налагането на 20-процентови мита.


В категории: Бизнес , Политика


2
Коментара
Флагман.БГ Зимата идва Зимата идва 12/09/2024, Четвъртък 19:40 0
Флагман.БГ Жени Джаферович пострада при инцидент Жени Джаферович пострада при инцидент 12/09/2024, Четвъртък 19:00 1
Флагман.БГ Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Бившият й я смени с 20-годишна блондинка 12/09/2024, Четвъртък 17:40 2
2
Коментара по темата
2.
Хахаха
22.08.2024 18:16:41
1
2
В ЕС вече не се произвежда почти нищо, тъй като години наред мислехме че каквото ни трябва може да си го купим или да го внесем от Китай,Турция и Русия. И какво стана сега - ни индустрия, ни селско стопанство, ни иновации. Превърнахме се в заложник на собствените си политики
1.
Дернев
22.08.2024 14:16:05
4
2
Няма време за експерименти. СЕЩ и Европа за европейците изградена и гарантирана от СЕЩ и Русия/ОНД. Само това ни гарантира бъдеще, а и на света.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зимата идва Зимата идва В петък валежите ще започнат както в Добруджа, така и в северозападните райони, бързо ще преминат две облачни вълни. Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Жената млатила като празен брашнен чувал майка си, която била на цели 83 години Жени Джаферович пострада при инцидент Жени Джаферович пострада при инцидент Жената на ексфутболиста Ваня Джаферович си призна какво точно е правила, за да се стигне до лошите последствия Мариана Попова с болезнено признание: Дълго мълчах, но... Мариана Попова с болезнено признание: Дълго мълчах, но... Певицата не издържа и разкри куп лични подробности, които няма да оставят никого равнодушен ЛУКОЙЛ се включва в акцията „Да изчистим България заедно“ и ще почисти Бургаския залив ЛУКОЙЛ се включва в акцията „Да изчистим България заедно“ и ще почисти Бургаския залив „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД тази година поставя фокуса върху почистването и опазването на водните басейни Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Доскорошния й годеник Любомир Захаринов запленен от нова любов Мария Бакалова е част от международното жури на фестивала „Синелибри“ Мария Бакалова е част от международното жури на фестивала „Синелибри“ Кристин Льоненс, Ан Кюсак, Гийом Кане и Даниел Келман са останалите членове на комисията Голяма находка! ЧСИ продава тристаен апартамент на цената на гарсониера Голяма находка! ЧСИ продава тристаен апартамент на цената на гарсониера Търгът ще се проведе на 16 октомври, от 14 часа, в сградата на Районния съд Сънчо се завръща в ефира - с нов облик и име Сънчо се завръща в ефира - с нов облик и име Вечерното предаване за деца ще се казва "Разкажи ми приказка" Синдром на "мъртвото дупе", ето как може да го пипнете Синдром на "мъртвото дупе", ето как може да го пипнете Някои хора може да почувстват лека болка, докато седят, но повечето хора не усещат, поне докато не отидат на джогинг или поход
Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Сънародниците ни са в добро състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Очаква се поп певецът Джъстин Тимбърлейк да се яви лично пред съда в петък Допинг скандалът продължава Допинг скандалът продължава Продължават разследването срещу световния номер 1 в тениса Почина Алберто Фухимори Почина Алберто Фухимори Бившият лидер на Перу излежа 16 от 25 години затвор Кървава битка в Черно море! 80 украинци убити при опит да превземат "Крим-2" Кървава битка в Черно море! 80 украинци убити при опит да превземат "Крим-2" Потопени са 8 американски катера Willard Sea Force след ялов опит да отнемат платформата от руснаците Пари за Овена и Близнаците, ще  надушват парите и в живота им ще царува любовта Пари за Овена и Близнаците, ще надушват парите и в живота им ще царува любовта  Хороскоп за деня – 12 септември 2024, четвъртък  Eрдоган: Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна Eрдоган: Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна Ердоган изпрати видеопослание към участниците в откриващата се в Киев среща на върха на Кримската платформа 23 години по-късно: Трагедията, която промени Съединените щати и света 23 години по-късно: Трагедията, която промени Съединените щати и света До края на деня загинаха близо 3 000 души, което превърна случилото се в най-смъртоносната терористична атака в историята на САЩ Петър Кюмюрджиев: Време е да победим у дома! Ще бъдем на приливи и отливи, но сме поели този път и няма да се откажем Петър Кюмюрджиев: Време е да победим у дома! Ще бъдем на приливи и отливи, но сме поели този път и няма да се откажем Аз и ръководството сме тръгнали по този път – да даваме шанс на млади момчета, каза треньорът на Созопол Валентин Люцканов с рекорд по титли от Държавно първенство по подводен риболов Валентин Люцканов с рекорд по титли от Държавно първенство по подводен риболов Бургаският тим в състав Пламен Арабаджиев, Антон Арабаджиев, Николай Танев и Валентин Люцканов беше първенец във всеки отделен състезателен ден
Вежди Рашидов Вежди Рашидов Нито Доган, нито Пеевски са ми приятели, голям праз дали ще има ДПС Виц на деня Виц на деня В библиотеката:
- Извинете, къде мога да намеря книга за самоубийствата?
- Третия рафт от ляво...
- Ама там няма нито една...
- Ми, не ги връщат, де*ба…..
Виц на деня Виц на деня Жените са четири типа:
- бих
- не бих
- не трябваше
- не трябваше, но пак бих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Подготвихме детето за училище. Финансово се усеща все едно сме го оженили...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори