×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Президентът очаква в България да бъде открит клон на китайска банка
  • Олимпиадата в Париж счупи всички рекорди по продажба на билети
  • Официално посещение в Ирак на иранския президент Масуд Пезешкиан
  • Влизат в сила нови правила за изкарване на шофьорска книжка
  • Пакс Джоли-Пит претърпял автомобилна катастрофа месец преди инцидента с електро велосипеда
  • Дронове с камери следят за къпещи се в Рилските езера
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имат ли право колоездачите да карат в Морската градина на Бургас


Имат ли право колоездачите да карат в Морската градина на Бургас
Този знак е навсякъде на входовете на парка и забранява навлизането на друго, освен пешеходци. Какво обаче виждаме зад него?
21 Август 2024, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки и видео: Димитър КИРЯКОВ

Конфликтът между пешеходци и велосипедисти в Бургас е проблем, който за съжаление се решава на парче и поетапно, и все повече се задълбочава излишно

Има ли велоалеи в Бургас и могат ли колоездачите да са спокойни, че няма да ги глобят, ако карат велосипеда си в Морската градина? Този въпрос зададоха читатели на Флагман.бг, които от седмица са обезпокоени след нашата публикация, че санкционират хора на колела по крайбрежната алея.

Защо полицаи глобяват на крайбрежната алея

Според мнозина в Морската градина няма велоалеи и никъде не е указано, че колоездачите може да са спокойни, че не нарушават ЗДвП.

Днес наш репортер днес направи своя проверка, касаеща конкретно Приморския парк, тъй като той е едно от любимите места за разпускане на бургазлии.

И така от вход на Морската през вход на Морската достигнахме до фрапиращия извод, че на всеки такъв има поставен знак. За пешеходна зона. Знак Г15 от ЗДвП описва условията, при които терените след него могат да се ползват. От там красноречиво излиза следното: Това е задължителен път само за пешеходци. В този смисъл на терените след Г15 велосипедист може да влезе само и единствено ако бута колелото си. Излиза, че полицаите глобяват с право. Но къде са велоалеите?

Не са тук. Това не е велоалея и след малко ще разберем защо

За мнозина все още е прясно „изчегъртването” на тази край брега. Тя беше заличена, смеем да твърдим доста нескопосано, тъй като белезите от нея все още стоят на алеята. Любопитно е, че дори докато съществуваше, тя чисто технически никога не е била велоалея, защото не беше обозначена със знак Г14 по ЗДвП - Задължителен път само за велосипедисти. И в това има известна логика, тъй като самото ѝ позициониране бе такова, че създаваше предпоставки не само за конфликти между пешеходци и велосипедисти, но и за истински инциденти.

6 години след като бе "изчегъртана" боята от велоалеята край брега, тя все още изглежда така и не се знае дали може да се кара велосипед по нея

Но до тук за нея. Реалната картина сега, през 2024 г., е още по-любопитна. Защото докато преди няколко години глоби в Морската градина за управление на велосипед бяха нещо повече от рядкост, то сега те са факт. И сякаш има смисъл, поне от законна гледна точка.

Пресичаме тук. Вляво се вижда знак, обозначаващ велоалея. Такъв вдясно няма, но пък на асфалта има очертания

На входа на Пантеона ни посреща истински парадокс. Слизаме от велоалеята, обозначена правилно със знак Г14 по ул. „Адам Мицкевич” и пресичаме на пешеходната пътека от лявата страна. Там не ни посреща знак Г15, указващ, че сме в пешеходна зона, и продължаваме по начертаните с жълта боя линии на велоалеята. Нали? Не точно. Ако го направим се оказва, че сме в грешка. Защото знакът го има. Но е от дясната страна на входа на Морската към Пантеона и той добре описва, че трябва да слезем от колелото.

???

Любопитно е обаче какво има на фона на знака. Там виждаме стоянка за велосипеди под наем. И изниква въпросът какво точно правим?! Караме ли, аджеба, велосипеди в Морската градина, или ни глобяват? Има ли велоалеи, или няма? Ако си наемем общински велосипед и го караме, ще ни глоби ли общинска полиция или още по-лошо - КАТ?

Отклонявам се. Има и други абсурди.

Влизаме в Морската градина с велосипед през входа и откъм бул. „Алеко Богориди”. Разбира се, преди това сме бутали по главната, защото тя е маркирана като пешеходна зона и честно казано не сме толкова глупави да караме колело по нея, защото обикновено лятото е пълно с хора, които не могат да се разминат едни с други. Тъй де, беше така преди няколко години, сега не знаем дали е точно така.

Та на входа ни посреща знак Г15 - пешеходна зона, и слизаме от колелото, за да го бутаме до паметника на Пушкин. Там се появява маркировка, сигнализираща двупосочно велосипедно движение. Сега, че алеята стартира от нищото и изведнъж това е друг въпрос. Но чисто технически тя е там и е най-дългата в Морската градина и води чак през Пантеона, Флората, Капаните край бариерата и продължава до Сарафово през рухналата за втори път крайбрежна алея. С малко отклонение, тъй като край брега в Бургас, както вече съобщихме, няма велоалея. Та тази жълта маркировка правилно ли е поставена по цялото протежение на Морската градина, та чак до Сарафово.

Най-дългата велоалея в Морската градина все пак се оказа просто боя. За огромно съжаление

Ами, в по-голямата си част по-скоро не. Причината може би е ясна за по-досетливите - никъде няма знак Г14. Та заключението е ясно - това също не е велоалея по смисъла на закона. По смисъла на това, че има очертания, на които е нарисувано колело, може би е, за някои. Но няма ограничение за пешеходците да минават от там, а в същото време е забранено на велосипедистите да карат в Морската градина, така че изводите са ясни.

Велоалея няма и от Морското казино надолу в посока хотел „Приморец”, макар тя да е обособена с локално движение, минаващо през доскоро съществуващи градинки. Факт е, че там ежедневно стават конфликти, тъй като гости на хотела и обикновени минувачи вървят по т.нар. велоалея, тъй като тя е разположена в едната си част крайно неудобно. Там, както може би се досещате, също няма знак.

И се връщаме на първото изречение от статията - в Морската градина на Бургас велоалеи няма. Нещо повече. По начина, по който сега е организирано движението там, велосипедите не трябва да изобщо да могат да влизат там, а полицаите имат пълното право да ни таксуват по 30 левчета на нарушение, защото такива са условията по ЗДвП. А не би трябвало да е така.

Някои от знаците са поставени на видно място. Други не толкова. Но това няма никакво значение в случая

Вечният конфликт между велосипедисти и пешеходци в Морската градина реално няма как да бъде решен от самосебеси. Но правилно решение е намирано на други места в Бургас. Такова е например велоалеята на ул. „Ген.Гурко”. По-паметливите ще си спомнят, че доскоро на нейния вход откъм бул. „Демокрация” имаше поставен знак Г14 - задължителен път само за велосипедисти. Наскоро обаче той беше сменен с друг - Г16, който указва задължителен път само за пешеходци и велосипедисти. Разликата е значителена, защото така отговорността за безопасността на пешеходците се връща обратно в техните ръце, тъй като пътят е споделен. Проблемите по ул. "Ген.Гурко" не са от вчера. В текста долу става ясно защо.

Велоалея ли е все пак асфалтът на тротоара по бургаската ул. „Ген. Гурко” (СНИМКИ)

Интересно, този същия знак не е наличен в останалата част на въпросната велоалея, където на почти всяко кръстовище е заменен с Г14 и в този смисъл на ул. „Ген.Гурко” действително има велоалея, на която ако стъпи пешеходец, би следвало да бъде глобяван, също както ако велосипедист кара в пешеходна зона. Това, разбира се, е абсурдно, но не защото законът е написан неправилно, а защото заради велоалеята на улицата на практика липсва тротоар.

Май все пак това ще се окаже велоалея. Не сме сигурни все още

Такива откровени абсурди има и на много други места в града, всяко от които през годините се е превърнало в конфликтна точка. Истината е, че целият проблем, който с годините метастазира на все повече места в града, идват от едно нещо - има прекалено много недоволни от всяко дребно нещо, които администрацията в Бургас е принудена да обслужва. Проблемът се решава на парче, поетапно, но докато се реши, се появява нов проблем. И така до безкрай.

Получава се порочния кръг, в който жалващите се към излишно усложливата администрация, която мисли за гражданите си прекалено много, за да не обиди някого, води до подобни неуредици. А ако погледнем западния пример, където велосипедният транспорт е много по-развит и обхващаш почти нацяло цели големи градове, ще видим, че е нужно просто да се работи с твърда ръка - така, че мнозинството от хората да са доволни от всички страни на конфликтния въпрос.

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Зимата идва Зимата идва 12/09/2024, Четвъртък 19:40 0
Флагман.БГ Жени Джаферович пострада при инцидент Жени Джаферович пострада при инцидент 12/09/2024, Четвъртък 19:00 1
Флагман.БГ Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Бившият й я смени с 20-годишна блондинка 12/09/2024, Четвъртък 17:40 2
91
Коментара по темата
91.
пф
24.08.2024 17:09:46
1
4
карам ( карах ) колело от 2010 някъде още преди каквито и да е велоалеи и въобще колело в бургас да е тема. бургас би бил идеален град да се ползва колело за ежедневна употреба по голяма част от населението. като направиха тея алеи и окрадоха отново европейските пари за една блажна боя, за секунда се обърках, че нещо полу-адекватно се е случило. чобанята не искат колелета, ами добре, сега съм пак с колата навсякъде, ше задръствам и аз нон стоп, ше дишаме лайната на 20 годишните им чупеняци и ше пълним гушата на общината за зони...
90.
Виждащ
23.08.2024 11:51:46
3
8
Тротинеткаджийте са с особено чувство на превъзходство над обикновените минувачи. Психологически отговарят на един и същ клониран профил. Къса, обръсната, може би от въшки глава, задължително тениска, за риза, те дори и не са чували, че е измислена. Шорти, черни, друг цвят този екземпляр не познава и не му се нрави. Следват черни, вмирисани маратонки и за капак така нашумялата палазка, бананка по времето на соца. Възможна е и лека промяна на дрес кода, замяна на палазката с диагоналка, пак в същата стилистика удовлетворяваща тротинеткаджията. Да кажем и две думи за физиогномиката. Интелигентна физиономия с подчертано глигано-аграрен нюанс, повсеместно преобладаващ в нашето китно крайморско градосело.
89.
в човката
23.08.2024 06:54:49
3
9
На злобарите!
Когато освободите тротоарите от автомобили-тогава ще имате претенции за велосипедите!
88.
Джи
22.08.2024 22:33:39
0
10
Ако велоалеята по Гурко беше от страната на Трета поликлиника нямаше да пречи, а там където е сега е ужасно не на място или по скоро е на място, което по естеството си е задължително да бъде пешеходно.
87.
Колоездач
22.08.2024 22:28:39
0
20
Велосипедите са за напреднали страни. Тук няма такова мислене и за това сме западнали. По-добре е да се бръмчи с колата и моторчето и да сядаш понякога да клюкариш на Богориди и да сложиш някоя марка за да избиеш комплекса.Децата пред компютъра и с чипс и не може колело само до 12г. После райски газ и телефоните. Всичко друго оправиха, че стигнаха до велосипедите
86.
Светът върви напред, а не назад
22.08.2024 19:15:04
6
10
Кога в Бургас не са се карали велосипеди? Искам да ме уважават мен. Шляят се кучкари, деца и дъртаци и ги пазя. Колкото и да са недомислени велоалеите пречат повече на блеоците - стари, мухлясали "бургазлии" .
85.
ХАХА
22.08.2024 17:09:32
1
14
Флагман,знаете ли колко ми пука за вашите вело простотии, иззели всички тротоари на пешеходците! Занимавате се с глупости, но защо не реагирате на сигнала ,че зад г. Владимир Павлов няма нито една пешеходна пътека на пътя!? Всичките ви статии са поръчкови и лобистки!
84.
292
22.08.2024 16:37:51
3
17
Съгласен съм да карам велосипед само по велоалеи, както е по цял свят. И ще го направя, когато: 1. Некадърниците от Община Бургас, които изхарчиха една камара общински пари за да правят "Вело Бургас", а изакаха едно говно, ги върнат до стотинка в общинския бюджет; 2. Когато видя един глобен един 67b5aпешеходец, който е спрял по средата на велоалея и блее я във витрината на някой магазин, я в телефона, я кой знае къде на майната си.
83.
Колеги отговора е в виж ЗДВП, чл.81, ал.5
22.08.2024 16:20:48
0
4
Чл. 81. (Доп. - ДВ, бр. 60 от 2020 г., в сила от 07.07.2020 г.) На водача на двуколесно пътно превозно средство, с изключение на индивидуално електрическо превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
82.
Бургазлия
22.08.2024 15:39:20
25
9
Велопедалистите като искат да си връткат педалите - ей ти велопедалска алея до сарафово и още една педалска до крайморие, кво ще ми се тикат в морската да си показват дрънкалките
81.
Бат Танас
22.08.2024 15:34:33
0
10
Всичко в Бургъзъ е анархия....
80.
*********
22.08.2024 15:33:26
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
79.
*********
22.08.2024 12:58:31
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
78.
не ама да
22.08.2024 12:39:45
5
16
Защо позволяват да се качват в градския транспорт със скутери. Вчера в автобус от Изгрев към център се качиха момчета на възраст от 10 до17г с три скутера и то не малки детски пластмасови, а метални и ние трябваше да ги заобикаляме. Спомням си ,че когато се опитвах преди да се кача с детето с подобен скутер ми правеха забележка, а те бяха заели едната врата плюс пътеката. Един мъж до мен коментираше ,че това е нещо редовно, гостите на града от всякаква националност да пътуват по този начин . Ами ако шофьорът набие спирачки внезапно? Правилата и сигурността на хората в градския транспорт не важи ли еднакво за всички ?
77.
Янко
22.08.2024 11:09:42
8
12
Улица "Александровска" също е обозначена със знак Г15 в преобладаващата си площ, но велосипедистите "прелитат" без да се съобразяват с него. Интересно ще е да се проследи от редакцията колко глоби са наложени на велосипедисти в тази централна улица.
76.
да ама не
22.08.2024 10:14:23
4
23
Общината прибра луди пари за тези вело алеи от еврогейския съюз. Сега ако се пусне една докладна за тяхна липса колко ли бързо ще уредят спора с това дали са или не са велояалеи. Сега това са касички за бюджета понеже пари няма. Отделно има план за регулиране на движението в общината и там трябва да е нанесено кое какво е заедно с всеки един знак и се хващам на бас че там ги има велоалеите иначе общината гори.
75.
до 69
22.08.2024 10:12:51
5
17
На пътното платно може да се кара само ако има специално обособена лента за велосипеди. По коя бургаска улица или булевард има такива. На никоя. И няма как да ги направят, защото няма накъде да ги разширят. Гледам сега една нова сграда построиха на ул."Гурко",малко преди подземната улица- една с покрив като шанца за скискокове. Всички други сгради са на една линия по улицата, само тази е с 4-5 метра напред. Аз ли съм одобрил проектите и съм дал разрешение за този строеж или Общината. После нямало място за достатъчно широки тротоари с място за велоалея.
74.
Миии
22.08.2024 10:09:30
7
41
Единственият екологичен и безопасен транспорт е колелото. Тротинетките са опасни както за собствениците си, така и за пешеходците, а също и за колоездачите. Виждам някакви миндили надолу обясняват как то било опасно за пешеходците, за децата и т.н. Парка е споделен между всички, уважаеми граждани. И конфликтите идват от това, че навсякъде е опасанон с велоалеи и правила. Ако няма велоалеи и правила, които казват че тоя това ми е мястото на оня онова, няма да има и конфликт. Всеки ще внимава да не бутне някой и толкова. В момента където има велоалеи автоматично се счита, че колоездачите са с предимство. От същото предимство обаче се ползват и тротинетките, които карат в пъти по-бързо и са неуправляеми. Тук че мирясайте и не се занимавайте с глупости, това е. Малко повече съобразяване и смирение ви трябва в душите. И шофьор съм, и колоездач съм и пешеходец. Едвам съм се разминававал да ме блъсне колело в морската, едвам съм се разминававал да блъсна някой, дето се държи неадекватно и изведнъж ми скача от никъде пред колелото и.н.
73.
до 69
22.08.2024 10:03:40
5
9
Бате Пешо,тогава проблема ще се реши от самосебеси.Жив велосипедист няма да остане. Ти сериозно ли предлагаш на това движение по бургаските улици да слязат и велосипедистите. Ти 14 годишното си дете например ще го пуснеш ли по "Стефан Стамболов" или "24-ти черноморски пехотен полк"
72.
оффф... до 72
22.08.2024 09:47:46
6
24
И понеже ЕДИН човек е блъснал майка ти, ти сега одобряваш ли ВСИЧКИ хора, които не са блъснали никого да бъдат обирани с глоби за престъпления, които не са извършили?
71.
Факт
22.08.2024 09:06:14
11
14
Майка ми на 80 години я блъсна колело на крайбрежната, велосипедистката не можала да спре навреме.
70.
Право на мнение
22.08.2024 08:59:13
3
31
Всички хора трябва да се научат на елементарна култура, че е важно да не причиняват неудобство на другите хора с безумното си каране на велосипед оли тротинетка между пешеходци и да държат поводите на кучето си изкъсо, за да не смущава другите хора, а да го пуска на позволените за това места, да събират изпръжненията. В някои държави стопаните на кучета даже си носят шише с вода, за да отмиват урината, която оставя след себе си кучето им. Кметът на Бургас да постави химичесщи тоалетни в парка, а не хората да оринират и ... в храстите!
69.
Корейска туршия Ким Чи
22.08.2024 08:59:13
5
43
Бяха махнали пейките и забранили разходките в парка, помните ли? Сега - забрана за велосипеди... Арена за 100 милиона... Пълна анархия
68.
Бате Пешо
22.08.2024 08:55:57
8
31
Да се чуди човек, как сме израснали без велоалеи! Има си закон за движение по пътищата. Там е описано как се движат велосипедистите по ПЪТНОТО ПЛАТНО.
67.
Грешка с велоалеите
22.08.2024 08:52:34
1
25
На велоалеите, които са разчертани върху тротоара, потока за велосипедистите трябва да е в ляво до пътното платно, а на пешеходците вдясно, те са най-уязвимите участници в движението и трябва да са най-защитени, а не поставени мужду потока на автомобили а велосипедисти!
66.
Общинска наредба 2025
22.08.2024 08:48:18
3
20
Морската градина с ограда с КППта охрана Общинска Полиция и жандярмерия с сучета-овчарки Вход само с платени членски карти на Общински имоти или кредитни карти на Dbank
На влизане гривна с чип
65.
Мнение
22.08.2024 08:47:15
1
31
Бургас е пэлен хаос и недомислица относно движението!
64.
Никой не може да глобява
22.08.2024 08:35:11
2
21
ако не е предоставил алтернативен маршрут за велосипедисти, а не те да нямат избор, освен да слизат на пътното платно по оживените улици и да станат потенциални инициатори на инциденти...разбира се с по-голямата доза застрашаване на собствения им живот нараняване.
63.
ТБС
22.08.2024 08:32:02
2
33
Но тоя скоро и на на нас ще ни забрани да се разхождаме в морската. Уроди малоумни.
62.
Пенчо
22.08.2024 08:31:16
4
54
В морската градина се кара и ще се карат колелета и всичко което не пуши, не бръмчи и е на на две гуми
Щом искат знаци , да сложат този Г 16 и да има ограничения за скоростта .
Стане ли конфликт ,за това си има ред -общинска полиция и тн.
Някои дебелогъзи общинари да си размърдат рошавия маясъл и да не пречат .
В Бургас трябва да се стимулира велодвижението а не да се ограничава.
Тове е единственото хубаво нещо на Бургас ,да може да се кара колело в парка.Това е здравословно ,икономично и практично поради нерешените проблеми с паркирането и агресията по пътищата.
Аз съм шофьор от 40 години и всеки път излизането на пътя е лотария .
Затова предпочитам в града да се придвижвам с колело .
Нека който не може да кара ,да не пречи на можещите.
Трябват правила ,а не абсурдни забрани .
61.
*********
22.08.2024 08:28:22
1
20
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
60.
Боби
22.08.2024 08:07:54
20
31
Моето наблюдение е, че колоездачи и тротинеткаджии карат бързо в парка и са доволно арогантни и самонадеяни зад "волана".
Постоянно се дразнят че им газим велоалеите. А те въпросните алеи са опасали пешеходните алеи и реално в парка трябва да се оглеждаш едва ли не на всяка крачка дали няма да те отнесе някой. За хората с деца е още по-страшно. Няма как да заведеш дете в парка и да трепериш над него дали няма да го блъснат. А децата няма как да мислят а и не трябва, защото те са в парка а парка е едно от малкото места на които човек може да избяга от вакханалията в града, където куцо, кьораво и сакато се качило на кола, тротинетка, колело и писка!
59.
Коко и Софка
22.08.2024 08:06:48
5
37
Първо да се глобяват всички кучкари които не си събират фъшкиите, после всички улични котки и кучета в приюти, всеки който плюе и хвърля боклук глоба, направете повече обществени тоалетни
58.
А
22.08.2024 07:27:52
8
27
По "Александровска" имат ли право да велосипедират, щото от 7:30 до обяд не можеш да се разминеш от тях и от тротинеткаджии Под носа на общината. То заповед за забрана има, но контрол и санкции - йок. Или има, но спорадично, като предварително се знае кой ден и от колко часа.
57.
Иван
22.08.2024 07:25:23
6
3
Само там кадето е очертано !!!
56.
ММОЛЯ?
22.08.2024 07:02:55
22
19
Въобще глобяват ли се колоездачи? И ако да, защо все още има заблудени колоездачи и тротинеткаджии които хвърчат където си искат? Крайно време е да се наложат законите за тях!
55.
УАСГ
22.08.2024 06:51:18
4
37
Община БУРГАС=ДЕБИЛИ Бургас
54.
Касичката
22.08.2024 05:36:34
1
28
До Казиното има разчертана велоалея, до Летния театър има, , по средата няма! Спазвай, ако можеш!
53.
Българина
22.08.2024 05:10:17
0
21
Сега треба да им купят BMX на МРВто, че да гони бързите колелета :)
52.
пешо
22.08.2024 01:46:44
0
30
не знам кой какво право има, но искам да обърнете внимание на алеята от Фиестата до солниците. Как след един вятър цяло лято една община не може да прати четири нелсъна с лопатите да изчистят алеята. Всеки ден минава машина с вакуум, която обира само невидимите пясъчинки и хвърля толкова дим и прах, че ако я бракуват няма да ни липсва.
51.
Хм
22.08.2024 00:37:46
5
19
Ако стане пожар да глобим и пожарникарите, че са по пешеходната зона! Ако полицаите са с патрулка да се самоглобят и те! Сравнението е неуместно!
50.
Жълтопаветен Еврогеец
22.08.2024 00:34:32
13
24
докато гласувате за гербаджийските и ПП-дберастките недоразумения в общинската клоака ще сме все така зле! А тези дето не гласуват са още по тежка форма на олигофрения....
49.
Хм
22.08.2024 00:07:06
6
34
В морската имаше вело полицаи и те си караха колело навсякъде по алеите, покрай плажната ивица и т.н. Те в нарушение ли са, нали са? Или за тях може, а за нас не? Двоен стандарт, наглеене...тоеа калинките и дебилите във властта превърнахте държавата в лудница и зверилник!
48.
---
21.08.2024 23:39:58
2
46
Цялата работа е за пари. Съдрани бургазлии без право на колело и шлякайщи се туристи на тротинетки под наем. Даже колела под наем и до плажната алея, които почти никой не ползва. Боя за велоалея вместо да се построи нова. А преди това един Ваклин даже щеше да става кмет и да строи небостъргач в морската, събори даже едина къща паметник, едни прожектори светеха да отбелязват къде ще строи, никой не го пипна даже. Цялата администрация е пълен потрес. Тези въобще нямат представа кое с кое се съчетава, кое как работи, а просто смучат пари, отиват на работа в 10, до 12 симулират дейност, на обяд висят на някое заведение,после събират подкупите нагласят си връзкарските далавери и кражби и в 5 заминават. Как така няма главен архитект, няма кадърни хора, а само някакви връзкари които даже не разбират че си пречат един на друг. Колела се карат и ще се карат. Ако полицаите не искат да бъдат бити , да ходят да глобяват общинарите, а не хората с колела.
47.
Mwed
21.08.2024 23:38:28
12
42
Глупости на търкалета! Всеки трябва да има право да кара навсякъде, както и пешеходците трябва да могат да ходят навсякъде! Знаци, глоби , луди ли сте!?!?? Единствените дето трябва да ги дерат с тъпия нож са тротинеткаджиите! Това са ебати да не казвам какво! Ся остава цялата морска и да ни забраните да караме!?!? И като ще я караме така, а някой тогава ще глобява ли всички пешеходци по велоалеите? А? По-лесно е всеки да си кара и ходи навсякъде, няма нужда да се правим на Виена.
46.
*********
21.08.2024 23:32:21
3
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
45.
Байкер
21.08.2024 23:25:49
7
18
Само с мотори трябва
44.
бай
21.08.2024 23:13:20
14
64
И какъв е извода - че в морската градина е забранено за велосипеди? Голям резил за града, ако е вярно това. Невиждан абсурд.
43.
Синдиката
21.08.2024 23:10:18
2
41
Всичко зависи от културата на населението. Тротинетки , АТВ , велосипеди и всякакви подобни трябва да се карат внимателно в пешеходните зони за да не стават сакатлъци. Но вие си го знаете.
42.
Културен
21.08.2024 23:00:49
5
39
Да знаете като ви помаха полицай докато карате колело из парка, помахайте му обратно. Бъдете учтиви, иначе може да ви запише регистрационния номер на велосипеда!
41.
И после...
21.08.2024 22:34:25
1
44
Тате-тате,ще ми купиш ли колело?
Ще ти купя тате,амааа...когато чичко кмет каже,че може да се кара...
40.
БГ -отличен Шест на Български език) Брау!!!
21.08.2024 22:30:14
0
12
Получава се порочния кръг, в който жалващите се към излишно усложливата администрация
39.
Кооло
21.08.2024 22:09:26
11
21
Пазим ги всичките пешеходци във велоалеите. Можем и по крайбрежната алея да ги пазим.
38.
оффф...
21.08.2024 22:07:22
4
60
Русчев пак се опитвате да накарате бургазлиите да се карат по между си.

Всички нормални хора в парка се разбират по между си, без значение дали са пеша, с колело, със скейтборд, с ролери, с бебешки колички, с инвалидни колички.

Нормално е на хиляда човека да има едно засилено лапе с необходимост от здрав шамар, но вие държите да го използвате като доказателство за необходимост от поредната фашистка наредба на община Бургас, която да позволява обикновени свободни граждани да бъдат обирани, за да си пълни районното касичката
37.
KK
21.08.2024 21:47:31
2
26
Аз имам прашки под полата, моа ли да улизам така у морската ви от туполуфграт съм питам
36.
Скоро
21.08.2024 21:40:23
10
43
Ще забранят и детските колички
35.
до 29
21.08.2024 21:38:10
2
45
... И навсякъде осрано от мъстии!)
34.
Идеята
21.08.2024 21:37:57
0
35
Е да се карат само на кмета колелата, другите да се глобяват браво фл ми сиа ва разбрах
33.
Бургазлия
21.08.2024 21:35:30
1
25
Педали,сър!
32.
А зареждащи автомобили могат ли да влизат
21.08.2024 21:23:42
0
63
По крайморската алея през деня е като магистрала от баничарки и микробуси
31.
Г-н Кмете
21.08.2024 21:22:45
14
66
Аман от тия тротинетки!!!
Вземете ги махнете, че ми писна!!!
Вече и в автобусите ги качвате!!!
Навсякъде са и въобще сте оперирани в това да предпазите пешеходец от тях!!!
Едно л@но щеше за малко да ме изпука по крака с тъпата си тротинетка, без извинения и без да му пука!!!
Абсолютна забрана на тропически в Бургас!!!
Г-н Кмете, пълно е вече с наркомани, пияници, откачалки в центъра на Бургас!!!
Нещо да ви прави впечатление, а?!?!?!
Или викаш, какво ме вълнува...
Цените високи, работа няма, мизерни заплати...
Не ви пука, м@ка ви...
30.
*********
21.08.2024 21:13:31
1
18
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
29.
недоволна
21.08.2024 21:10:58
4
41
Целият град е мизерия ,само да се погледнат тротуарите, колко са обрасли с трева ,неможе да се върви по тях. И вчера чистачките бяха започнали да ги почистват, шефката им ги примести на други улици и всичко остана пак така
28.
Е,и?
21.08.2024 21:09:53
41
26
Велосипеди, тротинетки,елтротинетки , всички без каски и наколенки и свидетелство за правоуправление, какво искате? Да се движите като хлебарки и другите да носят отговорността.
Баста! Кмете, действай яко!
27.
възмутен
21.08.2024 21:08:53
8
56
А ДЕЦАТА, КЪДЕ ЩЕ КАРАТ БЕЗОПАСНО ВЕЛОСИПЕДИ? АЙ!!!
26.
*********
21.08.2024 21:06:20
1
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
25.
.
21.08.2024 21:06:11
8
72
Супер напредналата българска цивилизация има непосилната задача - как да се справи с колелата през 21ви век....

Щом колоезденето стана ОГРОМЕН проблем - що за идиоти и курви ни управляват?
24.
Ветеран
21.08.2024 21:04:28
25
35
През 60-те години на миналия век, когато бях малко дете, беше забранено карането на велосипеди в Морска градина, милиционерите отвиваха капачките и вентили на гумите и ги вземаха. Налагаше се да бутаме колелата на каплafи до домовете си.
23.
Stefan Valchev
21.08.2024 20:50:28
2
33
KMETE ,KMETE !!!!!!!!!!!
22.
рязко завой
21.08.2024 20:45:08
4
38
Като видиш , полицай правиш рязко завой обратно и готово !
21.
Аз карам
21.08.2024 20:44:05
2
26
Лайнярката в морската и чистя л ната ви колелата ми пречат...
20.
Прости фл ми
21.08.2024 20:40:31
8
36
Големи говеда сте най голямата измет на бургъз пречите дори и на спорта вмирисани памперси
19.
Чичо Кмет
21.08.2024 20:35:25
6
60
След основния ремонт на алеите в морската градина се оказа, че филмът от асфалтт е прекомерно тънък и вече се нагъва, заради велосипедите. Не трябва да допуснем няколко десетки милиона да бъдат потрошени от велосипедисти и тротинеткаджии. Само пешеходци с меки подметки да бъдат допускани до реновираните алеи!
18.
Виткор Педалчук
21.08.2024 20:30:48
7
20
Копейката-Експерт по специални тридневни съветски операции най-накрая си написа името под статия за... велосипеди. Явно не обича да му въртят педалите, докато нежно се разхожда по алеите :)
17.
0970
21.08.2024 20:16:06
3
76
Какви велосипеди, тя морската градина е пълна с коли! За една разходка поне 8 коли минаха край мен.
16.
Ватман
21.08.2024 20:09:55
4
90
Колелата им пречат! А рикшите, влака, тротинетките, ролерите и всякакви други подвижни и подскачащи средства?
А общинска полиция и жандармерия с колите в парка?
15.
Колоездач
21.08.2024 20:01:16
24
72
Какво означава това че не може да се кара колело в морската или само по нарисувани и измислени вело алеи що За глупост, буегазлии от години си карат из морската що за безумие е това
14.
da
21.08.2024 19:52:43
3
61
Полицията патрулира на колела в морката. Нямат специален сигнал. Айде и те са в нарушение.
13.
Хахаха
21.08.2024 19:49:36
5
63
Колоездачите нямат право . Имат право само полиция и жандармерия да карат по пешеходните алеи . Тях законите и знаците не ги ловят !
12.
?
21.08.2024 19:48:14
2
92
Цялата "управа" на града е един парадокс!
11.
е-тротинеткаджия
21.08.2024 19:46:10
14
64
Не може всички да сме гербери крадци и да караме Lexus-си и ако може да го паркираме в хола
За това с колелото и е-тротинетката
10.
Фончо
21.08.2024 19:42:55
15
36
Карам си на всякаде и ма боли корааа. Фъркам, Фъркам.
9.
Dggh
21.08.2024 19:40:15
6
46
Както всичко на територията, та и това е педалска работа!
8.
Бургаски
21.08.2024 19:38:17
10
42
Беше ме срам , да си призная, че не мога да карам велосипед, но след като прочетох тази статия, разбрах, че не е имало нужда да се уча да карам велосипед !!! ХА -ха..........ха !!!
7.
КолюЕздача
21.08.2024 19:32:02
10
67
Само да попитам,като ходя по велоалея която е заела целия тротоар и ми цвирят е ок.а като им свърши алеята и карат по тротоара аз ко да правя?за електричките ще си замълча.кофти пишлимета....
6.
*********
21.08.2024 19:26:56
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21.08.2024 19:20:53
5
72
ВСИЧКО Е ЕДНА ДАЛАВЕРА МЕЖДУ ОБЩИНАТА И ФИРМАТА БОЯДИСВАЩА ВЕЛОАРЕИТЕ !!!!!!!ТАЗИ ФИРМА НАЛИ СИ ВЗЕ КИНТИТЕ ПОСЛЕ И ЗА ЧЕГЪРТАНЕТО !!!!!!!!!КИНТИ ОТ НАШИЯ ДЖОБ БУРГАЗЛИИ !!!!!!!!!!!ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ СПИРАМ НА ПАРКИНГА ДО КАПАНА И КАКВО ДА ВИДЯ ФИРМАТА НАНАСЯ ЛИНИИ ВЪРХУ СТАРА КОЯТО Е КАТО НОВА !!!!!!!!ПИТАМ БОЯДЖИЯТА ЗАЩО – ТАКА НИ НАРЕДИХА БЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!КИНТИ КИНТИ И НИКОЙ НЕ ГО ЕНЯ Е ЗАТОВА ВСИЧКО Е ПЪЛЕН КАРАБАТАК !!!!!!!!!!!!!
4.
Snob
21.08.2024 19:18:51
3
60
A Може ли да търкаляMe пъпеши B морската градина
3.
Блъсната
21.08.2024 19:17:06
48
39
НЕ! Да се махат!
2.
Военен рибар от ССУМОР
21.08.2024 19:15:32
22
11
Имат право и е указано къде!)...
1.
Е,
21.08.2024 19:15:17
16
109
че вие да не би да мислите, че Бургас е Европейски град?
Не се и надявайте!
Все по-прашен и мръсен!
Все по-недомислен!
Все по-окраден!
Само строителството му е голямо!
Ама то носи повече мръсотия!
С две думи: беше хубав, сега е келяв.
Жалко!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зимата идва Зимата идва В петък валежите ще започнат както в Добруджа, така и в северозападните райони, бързо ще преминат две облачни вълни. Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Жената млатила като празен брашнен чувал майка си, която била на цели 83 години Жени Джаферович пострада при инцидент Жени Джаферович пострада при инцидент Жената на ексфутболиста Ваня Джаферович си призна какво точно е правила, за да се стигне до лошите последствия Мариана Попова с болезнено признание: Дълго мълчах, но... Мариана Попова с болезнено признание: Дълго мълчах, но... Певицата не издържа и разкри куп лични подробности, които няма да оставят никого равнодушен ЛУКОЙЛ се включва в акцията „Да изчистим България заедно“ и ще почисти Бургаския залив ЛУКОЙЛ се включва в акцията „Да изчистим България заедно“ и ще почисти Бургаския залив „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД тази година поставя фокуса върху почистването и опазването на водните басейни Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Доскорошния й годеник Любомир Захаринов запленен от нова любов Мария Бакалова е част от международното жури на фестивала „Синелибри“ Мария Бакалова е част от международното жури на фестивала „Синелибри“ Кристин Льоненс, Ан Кюсак, Гийом Кане и Даниел Келман са останалите членове на комисията Голяма находка! ЧСИ продава тристаен апартамент на цената на гарсониера Голяма находка! ЧСИ продава тристаен апартамент на цената на гарсониера Търгът ще се проведе на 16 октомври, от 14 часа, в сградата на Районния съд Сънчо се завръща в ефира - с нов облик и име Сънчо се завръща в ефира - с нов облик и име Вечерното предаване за деца ще се казва "Разкажи ми приказка" Синдром на "мъртвото дупе", ето как може да го пипнете Синдром на "мъртвото дупе", ето как може да го пипнете Някои хора може да почувстват лека болка, докато седят, но повечето хора не усещат, поне докато не отидат на джогинг или поход
Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Сънародниците ни са в добро състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Очаква се поп певецът Джъстин Тимбърлейк да се яви лично пред съда в петък Допинг скандалът продължава Допинг скандалът продължава Продължават разследването срещу световния номер 1 в тениса Почина Алберто Фухимори Почина Алберто Фухимори Бившият лидер на Перу излежа 16 от 25 години затвор Кървава битка в Черно море! 80 украинци убити при опит да превземат "Крим-2" Кървава битка в Черно море! 80 украинци убити при опит да превземат "Крим-2" Потопени са 8 американски катера Willard Sea Force след ялов опит да отнемат платформата от руснаците Пари за Овена и Близнаците, ще  надушват парите и в живота им ще царува любовта Пари за Овена и Близнаците, ще надушват парите и в живота им ще царува любовта  Хороскоп за деня – 12 септември 2024, четвъртък  Eрдоган: Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна Eрдоган: Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна Ердоган изпрати видеопослание към участниците в откриващата се в Киев среща на върха на Кримската платформа 23 години по-късно: Трагедията, която промени Съединените щати и света 23 години по-късно: Трагедията, която промени Съединените щати и света До края на деня загинаха близо 3 000 души, което превърна случилото се в най-смъртоносната терористична атака в историята на САЩ Петър Кюмюрджиев: Време е да победим у дома! Ще бъдем на приливи и отливи, но сме поели този път и няма да се откажем Петър Кюмюрджиев: Време е да победим у дома! Ще бъдем на приливи и отливи, но сме поели този път и няма да се откажем Аз и ръководството сме тръгнали по този път – да даваме шанс на млади момчета, каза треньорът на Созопол Валентин Люцканов с рекорд по титли от Държавно първенство по подводен риболов Валентин Люцканов с рекорд по титли от Държавно първенство по подводен риболов Бургаският тим в състав Пламен Арабаджиев, Антон Арабаджиев, Николай Танев и Валентин Люцканов беше първенец във всеки отделен състезателен ден
Вежди Рашидов Вежди Рашидов Нито Доган, нито Пеевски са ми приятели, голям праз дали ще има ДПС Виц на деня Виц на деня В библиотеката:
- Извинете, къде мога да намеря книга за самоубийствата?
- Третия рафт от ляво...
- Ама там няма нито една...
- Ми, не ги връщат, де*ба…..
Виц на деня Виц на деня Жените са четири типа:
- бих
- не бих
- не трябваше
- не трябваше, но пак бих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Подготвихме детето за училище. Финансово се усеща все едно сме го оженили...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори