×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сгащиха крадци на пъпеши, на тях не им се вярва как


21 Август 2024, Сряда, 16:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Дронове по полетата намаляват посегателствата с над 70%

Една снимка от дрон на крадци на пъпеши в чуждите полета разбуни духовете в Панагюрище.

Тежки последствия за хората, решили да се възползват от чуждия труд – най-вече морални, но и не само. Това написа в профила си във Фейсбук Веселина Ралчева, която от дълги години се занимава с производство и преработка на етеричномаслени култури. Ралчева споделя как този случай е напомнил за един отдавнашен "обичай" – крадците били показвани пред обществото с откраднатата стока, окачена на шията им – за назидание. "Но снимката в социалните мрежи се разпространява стократно по-бързо", отбелязва тя, цитирана от Глас Нюз.

"От години знаем, че голяма част от продукцията на полето изчезва, преди да сме я прибрали. И ето – един грамотен технически човек реши въпроса. Григор Ватахов казва, че след случката няма нито една кражба. Липсите от моите полета намаляха със 70-80%. И двамата сме учудени колко голям добив имаме всъщност. Явно част от него е изчезвал във вечерните и ранните утринни часове. Сега проблемът ни се оказва реализацията", допълва Веселина Ралчева.

Това показва колко важно е да се вложат технологични средства за защита на земеделската продукция, особено в райони, където дългогодишният труд на земеделците често е застрашен от недобросъвестни хора.

"Надявам се след изразената готовност от Григор охранителният му дрон да прелита периодично и над нашите полета в с. Бъта и гр. Панагюрище, и след първата появила се снимка от него, кражбите и при нас да изчезнат окончателно. В крайна сметка в тези продукти са вложени средства, но също така трудът и усилията на много хора. И те очакват отплатата си за това на пазара, на сергията, в магазина... Отвратително е някой да се подиграва с този труд и да се снабдява с продукти наготово в полето по тъмни доби", отбелязва Ралчева.

Въпреки че става дума за единици хора, те могат могат да нанесат сериозни щети и да подкопаят усилията на производителите. Ралчева посочва, че огромното мнозинство от хората са честни и съпричастни с труда на земеделците: "Което се видя след опита с първата сергия без продавач на нашите колеги Дмитрий и Тодор в с. Баня и след последвалите ги наши сергии в с. Бъта и гр. Панагюрище", допълва тя.

Веселина Ралчева завършва с оптимистично послание, подчертавайки, че в Панагюрската община вече има все повече реални производители на плодове и зеленчуци: "В нашите сравнително бедни почви и планински терени това си е истинско геройство".

"И приканвам хората от общината, както и местните магазини, ресторанти и места за хранене – да пазаруват от местните производители. Продуктите ни са и вкусни, и достъпни!", завършва публикацията си тя.

Случаят в Панагюрище напомня на подобен в Европа.

През юни испански медии съобщиха, че полицията в провинция Кастелон е успяла да арестува двама души, които са крали пъпеши от поле в общината, благодарение на използването на дронове в операцията по наблюдение. Двамата били изправени пред правосъдието, след като са хванати на местопрестъплението.  Началникът на местната полиция Хавиер Наваро съобщи, че са засекли двама души да събират пъпеши без разрешение в един от полетите за наблюдение. Когато властите пристигнали на мястото, те заловили хората да крадат от 400 до 500 килограма пъпеши. Полетите с дронове на местната полиция се фокусират върху предотвратяването и откриването на кражби на реколта.

Веселина Ралчева е от Панагюрище. От дълги години се занимава с производство и преработка на етеричномаслени култури. Тя е сред основателите и първи председател на Асоциацията на биофермерите в България – Българска Асоциация Биопродукти (БАБ), създадена през 2009 г.  През годините Веселина Ралчева активно участва в различни национални и международни форуми и организира такива в страната, включително в Панагюрище. Тя има семейна биофирма и собствена дестилерия. 


В категории: Животът


Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
1
Коментара по темата
1.
НАБИРАМ РАБОТНИЦИ
21.08.2024 17:56:53
0
4
За бране на грозде....25 лв. на час.....работи се нощем от 23 ч. до 4 сутринта....
Ако ни хванат,не се познаваме...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори