×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма да се огъна пред интереса на един или друг бизнесмен, които си мислят, че градът е техен


Няма да се огъна пред интереса на един или друг бизнесмен, които си мислят, че градът е техен
Да сменяш председатели на комисии, защото били от ГЕРБ, да криеш, че земята, върху коя са ти масите, е публична общинска собственост. Извинявайте, но това са общински съветници, каза Иван Алексиев
15 Август 2024, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Падна и мантрата, че ГЕРБ с ДПС управляват Общината заедно, коалицията е между ДПС, ЗНС и БСП

 

-Г-н Алексиев, любопитна бе днешната извънредна сесия на местния парламент в Поморие. На какво се дължи тази реакция на някои от общинските съветници по отношение на актуализацията на бюджета? Нима няма по-важни неща за дискутиране от детската площадка?

-Трябва да питате тях. И по време на комисията го казах - ангажиментът на кмета е да внесе бюджета и евентуални актуализации, а отговорността на общинските съветници е да приемат, променят или не приемат бюджета или актуализацията. Подробно и ред по ред разяснихме всичко. Опозицията заяви, че не гласува на инат, а искат хората да знаят за какво се разходват парите. Мисля, че съвсем добронамерено постъпиха днес. Ние си взехме поука от пропуските, които сме направили и от тук нататък всеки разход ще бъде гласуван от тях. Ще внасям докладни на момента. В един момент може да станем като Народното събрание - Общинският съвет на Поморие да заседава всеки ден или три пъти на седмица. Но аз съм доволен от това, за да могат общинските съветници да си защитят заплатите, които взимат.

Демагогия ли е да опиташ с факти да отговориш на въпрос и защо днешата сесия на ОбС-Поморие приличаше на цирк

-Имаше едно леко заяждане с размера на кметската заплата, да.

-Опитаха се. Но се оказа, явно за тяхна изненада, че кметската заплата се плаща от държавния бюджет. А тяхната - в размер на 926 лв., се заплаща от местните данъци. Кметът на община Поморие и неговото семейство също са данъкоплатци, не сме освободени от това задължение. И аз държа да знам как се разходват моите пари. Когато заседаваш един път в месеца по 1 час на комисия и 1 час на сесия, за 2 работни часа взима 926 лв. И още един добър въпрос: Ако си толкова добър юрист, адвокат с такава голяма практика, и управляваш големи парични потоци, и живееш в София, и идваш в Поморие специално за сесията и комисиите - толкова добър адвокат си, или имаш нужда от тези 926 лв.? Прави са общинските съветници да искат гражданите да са запознати с това, което се случва. Но така, както искат от администрацията да спазва правилата, така и ние, като граждани, искаме те да спазват правилата.

На извънредното заседание на комисията, което започна в 16 ч. на 13 август, част от общинските съветници - от ЗНС, БСП, внесоха в 13 ч. три докладни, които искаха да бъдат внесени за разглеждане на извънредното заседание. На такива обаче не могат да се гледат допълнителни точки, извън дневния ред. Имам критика към председателя г-н Адамов, който допусна това, нарушавайки правилника. В същото време опозицията обясняват, че администрацията внасяла докладни за разглеждане в последния момент. Затова ги помолих - да обявят каква е рамката.

-Защо по време на обсъждането днес г-н Пулакев, който направи забележка за името на заведението, държеше толкова много да каже какво е името на обекта и че не било „Корабът”?

-За да си направи реклама. Една част от съветниците са водени от чисто партийни интереси. В ДПС има разцепление по оста, а нашите общински съветници са към почетния председател Ахмед Доган. Опитаха се да ми наложат натиск чрез представителя им Севим Али тук, че Доган разпоредил да не се приемат актуализацията. Аз им казах директно, че са в грешка. Аз нямам нищо общо с ДПС. Член съм на ГЕРБ, избран съм като кмет от ГЕРБ, областен лидер съм на тази партия. И се видя, че ДПС и ГЕРБ в Поморие не са в синхрон. Те са в синхрон с ЗНС и с БСП. Падна и мантрата, че ГЕРБ с ДПС управляват Общината. Управлява кметът и разумните съветници. Една от докладните, които внесоха на 13 август, беше за смяна на председателите на две от комисиите - без никакви мотиви. Искат, разбира се, да сменят двамата председатели на ГЕРБ в правната комисия и тази за общинската собственост. Какво е това? Демонстрация? Показване на сила? Аз мисля, че крайната цел е да сменят и председателя на Общинския съвет.

-А има ли шанс да се случи това?

-Опитват се да показват мускули. А аз заявявам, че за мен е важен целият Общински съвет. Видяхте какво стана при гласуването на актуализацията. От 18 общински съветници, 15 бяха за. Т.е. - мнозинството зад мен е по-голямо. Заявявам го най-отговорно - докато съм кмет, винаги ще гоня единствено и само пълно мнозинство при взимането на решения по предложения на кмета. Не деля хората на политически пристрастия, етнос, религия и т.н. И на клетвата го заявих - подал съм ръка към всеки един. Който мисли, че това, което предлагам е добро, да гласува „за”. Който не, да гласува „против”, но да обясни защо, да се аргументира.

Да сменяш председатели на комисии, защото били от ГЕРБ, да говориш, че кметът е закононарушител, да криеш, че земята, върху коя са ти масите, е публична общинска собственост. Извинявайте, но това са общински съветници. И след като една част от тях защитават чисто политическите си интереси, то една друга част си защитават чисто бизнес, корпоративни интереси. Докато аз съм кмет, няма да допусна това! Няма да се огъна пред интереса на един или друг бизнесмен, които си мислят, че градът е техен. Градът е наш.

-Кога се очаква да има развитие на темата с етажния паркинг?

-Есента. Възложиха експертиза, понеже твърдят, че им се скривала гледката към морето, щяла да се замърсява околната среда и т.н. Няма никаква гледка, но това е друг въпрос. Жалко е, че сега чакаме решение. Догодина смятам, че можехме да имаме паркингът напълно изграден. Проблемът с паркоместата остава заради ината на двама поморийци. Ние сами си пречим да се развива нашия град. Радвам се, че Поморие се посещава от толкова много външни хора, които заливат социалните мрежи с положителни оценки. Една шепа местни са решили да сипят катран в кацата с мед. Няма да им позволим, дори да са общински съветници. Всичко е на светло и всичко се подлага на обществено обсъждане.

-Община Поморие сякаш е най-прозрачната по отношение на управлението...

-Искам дори да направя един анонс пред вашата медия. Това е, мисля, иновация за цяла България. От септември, преди да внесем каквато и да е било докладна към Общинския съвет, ще обявявам на живо какви са идеите. Ще ги представям на гражданите и чак след това ще се внасят. Първо гражданите, а след това Общинския съвет. Така ще могат общинските съветници да взимат информирано решение за това как да гласуват.

-Има ли такъв аналог в страната изобщо?

-Няма го никъде другаде. Ние предавахме оперативките на кмета на живо, предавахме и сесиите на ОбС. Ще представяме всички докладни. И всичко ще се гласува.

-Как ще се осъществява всичко това от чисто техническа гледна точка?

-Имаме перфектни зали, където това може да се прави. Предварително ще бъде обявено кога ще е представянето, хората ще бъдат поканени. След това пускаме през нашата фейсбук страница на живо, после се пуска запис на всичко и чак тогава се внасят докладните. Чака се три дни и тогава председателят свиква комисиите. Хем съветниците ще имат време да се запознаят с всичко, и хем всички ще са доволни. Така ще могат и да разберат какво е мнението на хората. Нашата идея е да влезем в помощ на местния парламент - за да могат да вземат информирано решение. Не търсим конфронтация, а нормална комуникация.

-А освен обсъжданото в залата, кое е по-важно за Поморие в тази актуализация на бюджета?

-Обхващаме само социални групи. Няма никаква инфраструктура. Разширението на улица „Проф. Стоянов” ще започне през октвомри и това е заложено сега, защото имаме избран изпълнител и след сезона веднага може да стартират дейностите. Освен това мога да ви изброя.

За ДГ „Веселушко”, след проекта за термална енергия, дворът беше разкопан, защото няма как да знаем кой е най-подходящият източник. Правим изцяло нов двор, имаме избран изпълнител, след 15 септември пада забраната и стартира първия етап. Засягаме най-важната група - децата.

На второ място в актуализацията е предвидена грижа към възрастните хора. Пенсионерските клубове се водят на обща издръжка. Поискаха от нас всеки клуб да си има план сметка, за да може да се знае във всеки един момент с какви пари разполага - за екскурзии, за фестивали и консумативи. В Дома за възрастни хора в с. Горица сме предвидили пари за СОТ, защото направихме основен ремонт. Обезщетяваме читалищни дейци, които са се пенсионирали. В момента знаем наесен колко ще се пенсионират и какви суми трябва да получат. Ако ОбС не гласува тези пари, хората няма да могат да вземат обезщетение. 40 години е работил в библиотеката към Читалището и накрая какво? Не на последно място са понтоните на рибарското пристанище. Много поморийци си закупиха лодки, а местата не стигат. Затова залагаме средства за разширяване.

-Как определята сезона тази година? Вече сме в средата на август и картината би трябвало да е доста по ясна.

-Сезонът е много добър. Поморие е препълнено с хора. Ще ви отговоря на въпроса, цитирайки мнението на един виден хотелиер от Поморие, който винаги е мрънкал, че сезонът е слаб. Преди два дни го попитах същия въпрос и той ми каза: „Господин кмете, не е лош, но не е и много добър. 50 на 50”. Този виден хотелиер, който е от 30 години в бизнеса, за да даде такава оценка, индиректно казва, че сезонът е много добре.

 


В категории: Поморие , Политика


Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
29
Коментара по темата
29.
*********
17.08.2024 18:44:20
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
28.
seahorse
16.08.2024 18:31:37
0
12
Като при всички кметове на ГЕРБ ,друг им е виновен за всичко. Свиквайте ,че краденето свърши,Тиквата си заминава и гювечът свърши.
И дано си получите заслуженото при бай Ставри !
27.
до 26
16.08.2024 12:58:10
1
5
магически безследно изчезна коментара, аз го помня
26.
Пешо кура от Поморие
16.08.2024 12:55:19
0
5
До 7 Когато Анхиалци продаваха вино,ракия и бялото злато ( морска сол ) Несебър продаваха с каруци миди
25.
Интересувам се
16.08.2024 12:15:34
3
7
Знс развалиха кефа на кмета, нека види какво е опозиция. Така му се пада
24.
Зорница Тъпата опълченката от Шипка 4 -полк
16.08.2024 12:13:27
3
11
Г-н кмета да махне паметника на руската армия или да отремонтират щръкналата пишка на един от руснаците че цял ден не мога си намеря място на стола.Уж дъщерята ме бръсна на кантар ,но сърби.
23.
до 25
16.08.2024 11:23:05
1
6
ГЕРБ изгониха инвеститорите от България- примери колкото искаш.
22.
ГЕРБ
16.08.2024 11:11:08
0
9
Пък и да не е общинско. Инвеститор да се привлече, да му се даде един терен с ангажимент за инвестиция. Да построи един завод. Да наеме 200-300 човека. Да се задържат хората целогодишно. Не 20-30 годишни поморийци да бягат в София и чужбина поради липса на реализация.
21.
ХХ
16.08.2024 11:09:28
0
9
B Поморие гражданите плащат най-високите данъци в България. С тия пари спокойно можеше да се създаде общинско произвоствено предприятие с персонал от 100 човека и т.н.
20.
до Морски
16.08.2024 10:59:47
1
12
Как десетина години. Над 12 години управлява в комфорт. Преди никой не му търсеше сметка. Време е за промяна. Поморие се събужда. Писна ни от голямо говорене, умело боравене с думи и лъжи и накрая - нищо. Колко хора заминаха от тук... Бизнесът е само даване на стаи под наем и кръчми. Никакво развитие.
19.
*********
16.08.2024 10:28:35
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
18.
7894542
16.08.2024 10:22:05
1
7
Абе господин кмете, на кой ли пък му е притрябвал града Поморие ижителите му с хилядите проблеми. Един или друг бизнесмен си искат и получават парите на града. Само това. Ти разбира сe си смел и не им даваш града.
17.
ЗНС
16.08.2024 09:08:00
2
14
Браво на ЗНС и БСП че разбутаха комфорта на Иван Алексиев. Поморие има нужда от промяна! Крайно време е вече!
16.
*********
16.08.2024 07:54:53
0
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
15.
Ок
16.08.2024 03:50:57
0
12
Ми ти си роден огънат май
14.
*********
15.08.2024 23:06:23
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
13.
1
15.08.2024 23:00:11
1
16
Ти ако не си гербаджийско депесарска подлога щяха ли да пишат в кенефа флегмън през ден за теб бре овчи хахахаха
12.
До 3 Андреа
15.08.2024 22:03:41
1
12
Навярно сте права.
Да го попитат също,къде отиват приходите от пазара в Каблешково всеки четвъртък,че май за Каблешково нищо няма.
11.
Кръчмите
15.08.2024 22:00:50
4
26
Нали живеем в Поморие. Туристи няма. По добре си признайте, че няма, не така безочливо да лъжете. Летището не работи, от къде да дойдат тия туристи!? 20 дена сезон, не е сезон.
10.
Да се знае!!!!!
15.08.2024 21:41:09
1
6
Ако нямаш врагове значи нищо не си постигнал в живота си.
9.
Корабът
15.08.2024 21:20:24
1
15
Кафето е на Пламен Найден е под наем поне така беше. А с масите чак сега ли се сетиха че са на общинско място. Но Пламен и Папарилата бяха силни преди и никой не забелязваше такива нещо. Но това е бай малкия проблем на Поморие.
8.
фактолог
15.08.2024 20:51:17
0
25
ДО 1; Не си прав, не се е огънал,
НАВЕЛ СЕ Е ДЪЛБОКО !
7.
До 6
15.08.2024 20:44:18
4
18
Колега Анхиало е град на Тракийци,Македонци и Гърчеещи се!
Виж Поморие и общината са на ЕРКЕЧЛИИ!
От тук и разликата в манталитета м/у Несебър и Поморие и прилежащите им селища!
В единия град преобладават Скутерите(мотор) в другия колелета с касетки-(сравнението е образно)но всички интелигентни Поморийци я разбират..
6.
*********
15.08.2024 20:32:05
2
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
*********
15.08.2024 20:31:01
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Шокъла
15.08.2024 20:22:56
1
28
Тоя шебек се е изметнал от огъване, ама сега нямал повече да се огъва....
3.
Андреа
15.08.2024 20:22:56
1
14
Г-н кмета,до кога ще пренебрегва Ахелой??!
Питайте го как определя сезона в Ахелой,едва ли ще ви отговори чесно че от почти 40 години няма такъв!
Защо??!
Несебър е Несебър,така е но той има 3 мощни курортни селища,поддържа ги и печели от данъци и т.н..а Поморие,Нищо!!!
Г-н кмете къде отиват парите от данъците от макар и малкото тур.обекти на Ахелой??!Кога ще си спазите обещанието от 2017-г ако не се лъжа за възобновяване на плажа на Ахелой,то бяха клетви,и не само ваши...не ви ли е неудобно че Ахелой е с отвратителна инфраструктура от морето до гробищата??!за 100 години съществуване Поморие така и не асфалтира всички улици в Ахелой,реката е гьол,общо взето всичко е на ниво,което е под всякаква критика за морско градче!
И стига с тези хвалби за ясли и т.н...не сме куротисти не забравяйте
2.
Бай....
15.08.2024 19:33:06
1
20
Тоя помни ли сватбата на майка си ?!
1.
Отдавна си се огънал
15.08.2024 19:03:49
1
45
Нямал да се огъне? Я сети се откъде тръгна!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори