×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тази година Приморско е феноменът на Южното Черноморие, отчитаме ръст на туристите с близо 30 %


Тази година Приморско е феноменът на Южното Черноморие, отчитаме ръст на туристите с близо 30 %
С екипа ми положихме много усилия, а с PRIM FEST дадохме тласък на сезона, казва кметът на общината Иван Гайков
08 Август 2024, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Браншът да наблегне на качеството, за да вървим в синхрон, времето се отплаща на тези, които полагат усилия, които са взискателни към своя продукт

Община Приморско отбелязва най-силния си сезон от години насам. Градът е пълен с туристи. В Китен също отчитат ръст на гостите. За първи път администрацията заложи на съвсем нова концепция, за да разбие мита, че двата южни курорта са чалга дестинация.

Разнообразната културна програма, която включва дейности за всички видове групи туристи, си има и име - PRIM FEST. Рок и поп концерти, арт фестивали, базари, работилници за деца са само част от многобройните забавления, които предлага морският град. За формулата за успешен сезон, предизвикателствата пред Община и бизнес и предстоящите проекти говори кметът Иван Гайков:

- Г-н Гайков, в разгара на лятото сме. Какъв сезон отбелязва до момента Приморско? 

- Смея да твърдя, че от 10 години насам не сме имали такъв сезон. Продължава тенденцията на нестихващ интерес към курортните Приморско и Китен. Сезонът е в пълна сила, търговците са доволни, обликът на общината е променен. Имаме все повече запитвания за участие в културната ни програма. Предстои много силен уикенд. Освен рок фестивалът по програма и крафт базарът, днес ще пеят Скандау, утре са ПИФ, а в събота - Владо Михайлов с групата „Rewind”. Приморско и PRIM FEST са феноменът на Южното Черноморие. В Китен също е силен сезонът.

- Какъв е ръстът на туристите спрямо миналата година?

- Не сме направили анализ, но комуникирайки с голяма част от търговците, отчитаме ръст между 20 и 30%. Говорим за хубав продукт. Когато някой неглижира услугата, която предлага, няма как да бъде достойно оценен. Времето се отплаща на тези, които полагат усилия, които са взискателни към своя продукт. Това ще е призивът ми към бизнеса в края на сезона - да наблегне на качеството, за да вървим в синхрон. Не може културната програма да изпреварва развитието, не трябва да има догонващи, а всичко трябва да върви ръка за ръка. Мотото на екипа ми е, че трябва да вървим успоредно с бранша и се надяваме това в кратък срок да даде своите дивиденти. И смятам, че вече виждаме резултата. 

PRIMFEST разби мита, че Приморско е чалга дестинация

- Смятате ли тази концепция да въведете и в другия предпочитан от туристите морски град в общината, а именно Китен?

- Ще се борим това, което се случва тук, догодина да е и там. Планира се да има и сцена в Китен, където също да има културна програма от същия характер и нашата община да даде това послание - че не сме меката на чалгата, на пошлостта, на пица на парче. Има всичко, но това не взема превес. Преобладават културните събития, които тепърва ще разгръщат своя потенциал.

- PRIM FEST предлага събития и забавления за различни групи хора. Можем ли да кажем, че сериозният интерес на туристите се дължи на културната програма? 

- Категорично смятам, че е така. Този фестивал даде сериозен тласък на сезона при нас. За пръв път отразяваме толкова взискателно всички събития в медиите. Управлението е насочено в полза на жители, гости и търговци - в полза на развитие на общината.

- Един от най-големите проблеми на морските градове през летния сезон е паркирането. Имахте планове в Приморско и Китен да заработи синя зона. Докъде успяхте да реализирате тази идея?

- Отложихме я за следващия сезон, защото трябваше да променим Наредбата и чисто технически срокът беше много кратък. Голямата натовареност и всичко, с което се захванахме, не позволи да доразвием идеята, за да може тя да постигне желания ефект. Най-важно за нас е хората да са информирани, а не нашата воля да им се налага чрез правила. Всеки трябва обаче да бъде взискателен, за да живеем всички в общество, което да е взаимен коректив.

- Има ли в момента проблем с паркирането в Приморско и как Общината се справя с него?

- Овладяхме ситуацията. На мястото, което ни прехвърли министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заравнихме терена и там има няколкостотин автомобила. Това олекотява паркирането в стария квартал. Няколко други зони също са обособени като паркинги. За съжаление нямахме техническата възможност да ги приведем във вида, в който искахме да бъдат. Това ще се случи другия сезон - с видеонаблюдение, с осветление и всичко необходимо, както и урегулиране на движението. Някои улици, които сега са двупосочни с паркиране от едната страна, ще станат еднопосочни с паркиране от двете страни, което автоматично ще добави няколко стотин места. Така считам, че проблемът ще бъде изолиран.

- Идеята за синята зона остава ли непроменена и къде ще бъдат начертани местата?

- Да, защото така ще се осигури възможност гостите да могат по всяко време да паркират за 1, 2 или 3 часа. Тя ще бъде на определени места - на главните улици в Приморско и Китен. 

- Преди сезона ударно започнахте ремонти и обновяване на цялостната инфраструктура в общината. Останаха ли недовършени обекти? Предстои ли стартиране на дейности след 15 септември?

- Недовършени обекти не останаха. Успяхме да завършим всичко в срок. Единствено маркировката беше това, което положихме през юли, но това не наруши спокойствието на почиващите. Любопитно е, че по думите на фирмата изпълнител, заданието, което им поставихме, се изпълнява по принцип за 3 години, но ние успяхме да направим всичко в срок преди началото на сезона - в рамките на 3 месеца. Това даде своят отзвук в сезона и хората виждат осезаема разлика. Това ни насърчава да започнем с последващите ремонти, които дълго са отлагани още от края на летния сезон. След приключване на строителната забрана започваме работа. Виждаме, че вече Приморско и Китен се радват на широка посещаемост и искаме хората да се обогатяват като се разхождат по красиви алеи, тротоари, площади, подходи към плажа и църквата. Предстоят ни много неща. Целта е да направим така, че туристите да са щастливи. Самият Веселин Маринов каза, че Приморско е място, където ако не си избрал да почиваш, сякаш си сбъркал. Искаме всеки, който не е избрал Приморско или Китен, да се чувства гузен пред себе си и да поправи тази грешка. Затова залагаме и много различни програми, които да запалят още от детска възраст любовта към родното Черноморие. Сензация е това, че за пръв път община и професионален футболен клуб с в партньорски отношения. ФК „Ботев Пловдив” си партнира с нас и планираме това да даде началото на детски спортни лагери, които да се провеждат тук директно след края на сезона, както и преди него. С децата идват и родителите, и искаме това да даде възможност на хората да се полюбуват на нашите дадености.

- Вие подкрепяте провеждането на различни спортни прояви на територията на общината. Тук се проведе най-големият летен лагер по карате киокушин-кан. Водихте преговори с БФС за техните лагери. Докъде стигна организацията на всички спортни мероприятия, които от своя страна също подпомагат за популяризирането на Приморско като туристическа и спортна дестинация?

- Идеята с БФС е да направим съвместна дейност и реализиране на по-мащабен проект - стадион, който да отговаря на нуждите и очакванията. Още нямаме финални разговори. Но началото е направено - през октомври стартираме изграждане на професионален стадион по футбол от типа „8+1”. Там също се провеждат турнири и съоръжението ще отговаря на критериите за професионални състезания по малки врати. Надяваме се, че това ще бъде възможност отборите, практикуващи този спорт, да изберат Приморско за провеждане на тренировки и лагери. Освен живописната природа, при нас едно от най-ценните места е чистият въздух, който влияе положително на дихателната система. Това се дължи на смесването на морския въздух с планинския въздух от Странджа. Това е комбинация, която е много благоприятна и се среща много рядко. Бяха направени анализи и френска компания бе избрала село Писменово за изграждане на Център за лечение на респираторни заболявания при деца. Така че чистотата на въздуха ни е доказано лечебна. Всички предпоставки за развитието на уникален курорт в Китен и Приморско са налични. Остава само повече хора да повярват в това и ще успеем да променим облика на двете населени места и общината. Срещам много голяма подкрепа от страна на местните жители и търговци. Всички  виждат промените и усилията, които аз и моят екип полагаме. Няма как всичко това да остане незабелязано. Чистотата е на изключително високо ниво в Китен и Приморско. Прави се триразово почистване - камион почиства сутринта в 5 ч., след това в 13 ч. и накрая в 19 ч. Нямаме шанс за задържане на отпадъци повече от няколко часа и това е постижение.

- На кметския пост сте повече от половин година, преди това също бяхте част от администрацията и много добре познавате работата и колегите си. Направихте ли съществени промени в екипа си до момента? 

- Не. Хора от екипа, които са на ключови постове и отговорни такива, не са сменяни, дори когато започнах работата. С колегите от Общинската администрация работя от 12 години и уважавам всеки един от тях. Имаше хора, които решиха да напуснат преди аз да встъпя в длъжност, чието тяхно решение считам за достойно. Ако има освободени служители, то е заради навършване на пенсионна възраст или нарушения на правилата за работа. Нещо текущо, което нарушава работния процес. Не са кадри, които да са на ръководна длъжност и работата ни няма да се промени. С екипа сме в много добра симбиоза и затова постигаме такива добри резултати толкова бързо и успешно. Когато човек е сам - нищо не може да стане.  Няма промени в екипа - търсим специалисти, с които да се надградим и обогатим.Разчитам много на хората от ръководните постове, а те на хората от техните отдели. Процесът е взамен. Има сериозна липса на кадри и е много трудно дори и при нас, в администрациите. Специалисти за малки общини се намират много трудно.


В категории: Приморско


29
Коментара по темата
29.
Почиващ
15.08.2024 11:14:41
0
1
Тротоара от хотелПриз до хотел Либърти не е почистван въобще.
28.
метача
13.08.2024 18:41:51
0
3
пълни мръсни казани и около тях ежедневие е лятото улиците потънали в прах не се мият осен ако вали дъжд не отиват на добре нещата с курорта зле стават поминъка загива
27.
испанеца
12.08.2024 17:20:52
0
2
КАКВАТА НИ Е ДЪРЖАВАТА ПОЛИТИЦИТЕ НАРОДА ТАКИВА СА НИ ГРАДОВЕТЕ КУРОРТИТЕ СЕЛАТА ТЕЗИ КОИТО ИДВАТ ОТ КАСПИЧАН И ТН ПРИ ТЯХ ДА НЕ ЦЪФНАЛО И ВЪРЗАЛО ИЛИ ГРЕ ОТ ЧИСТОТА И КРАСОТИ ИМАМЕ ПРЕКРАСНО МОРЕ ПЛАНИНИ И ДЪРЖАВА НО НЕ Е ПАЗИМ
26.
Ийон Тихи
12.08.2024 08:15:12
1
1
Феноменално тъпи са туристите за това има увеличение , плюс че не могат да си позволят по добро.
Приморско както и цялото лайноморие е адски застроено и грозно. А пътищата до там са пътища само в болните мозъци на раята.
25.
рибаря
11.08.2024 19:34:21
1
3
плаж АТЛИМАН губи площ всяка година ако не се вземат мерки да се спре течението което го изяжда и старите рибари в китен го познават и знаят къде плажа си отива няма концесия париб барове и тн положението е трагично но дали някои ще вземе мерки а плажовете са основния поминак на китен
24.
Админ 21
11.08.2024 12:49:46
2
0
Браво за новите реализации и стремеж към популяризиране и привличане на нов туристически контингент. Единствено, като гражданин се съмнявам в искреността на намеренията за синята зона! Пълна анархия и напротив не само транспортен хаос, но и негативен урбанистичен ефект. Препоръка: Нека черпят опит от община Бургас и/или от експерти, за етапно изпълнение.
Успех
23.
Търговец
11.08.2024 10:58:39
0
6
Пирали търговците!
Кои търговците питахте? Като гледам търговците по цял ден стоят на столчетата пред магазините, пълно е с бедни туристи, роми. А чужденците все по малко. Работят само чалгарските кръчми!
22.
КОСМОНАВТА
10.08.2024 16:40:54
2
12
ВЛАСТА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В СЕЛАТА ПРИМОРСКО И КИТЕН ЛЕТЯТ В КОСМОСА РЕАЛНАТА КАРТИНА ИЗОБЩО НЕ ИМ ЯСНА
21.
Калоян
10.08.2024 14:53:16
2
15
Най слабия сезон за сега !
Двата града са превърнати в чалгарници, и свестен турист е рядкост!
20.
*********
10.08.2024 13:20:48
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
ситуацията КИТЕН
10.08.2024 10:32:36
0
8
Администрацията в Китен е с държание на мутри от 90-те с главна мутра Деница.Съветвам общината в Приморско да назначи хора с подходящо образование и интелект.
Колкото до статията разбирам че е реклама, но как да я споделя след като най-интересното в нея са коментарите
18.
Не са цигани
10.08.2024 02:09:19
1
6
Българи са ,ама от силните температури всички са почернели и си мислите че са цигани,,не са бе,просто са препечени от слънцето.Българи са.И аз като гледам само Ц,,Ц,,Ц.но греша!!!
17.
феномена
09.08.2024 20:49:19
1
14
стига с тези фанфари фалшиви вместо да давате пари на панагирите в село китен приморско поканете някои френски архитект да ви покаже как да си почистите подредите селата които са в доста окаян вид това е реалната картина другото е заблуда феномени и тн намалете малко хвалбите слезте от небесата картината на земята не е добра
16.
бригадира
09.08.2024 19:08:25
0
12
жалка и тъжна гледка е по улиците и къщите в китен в голяма част лоши подходи мръсни към плажовете казани вонящи бараки бараки зле зле и докога рядко някои се грижи за дома си огледаите се от грозно по грозно
15.
Марян Мазния
09.08.2024 08:48:35
3
19
Приморско е село,минах от там това лято на път за Ясна Поляна...Хора имаше верно,но доста ромски туристи ми направи впечатление че има..лошо няма,разбира се,просто ми стана интересно..може би там ще е меката на Ромите на Българската Ривиера!
14.
Ямбол
09.08.2024 08:46:30
3
8
Приморско е село,минах от там това лято на път за Ясна Поляна...Хора имаше верно,но доста ромски туристи ми направи впечатление че има..лошо няма,разбира се,просто ми стана интересно..
13.
Стела
09.08.2024 08:25:00
2
19
Защо ми триете коментара,че е пълно само с роми,да не казвам думата с Ц,може и заради това да е.Отвлатително е!
12.
заместник директора
09.08.2024 07:41:23
2
10
И когато дойде края на лятото и след това цяла зима ще ревем като цигански крокодил от софето как е нямало тек туристи,кръчмите празни,бившите почивни станции празни,пардон,хотели сега,магазините още продават ланския хляб,клозетите и те празни-няма с какво да ги напълнят.И сега се хвалим,че има 30% ръст на туристите.Кой е за е..б...а....е сега.
11.
Приморско
09.08.2024 06:57:58
0
11
Феномен ,имаше един в парламента,сега и наше село ,, Феномен.???
10.
Бял пясък
08.08.2024 23:35:53
2
5
Помачорска радост от Странджа
9.
Ала
08.08.2024 23:07:28
0
7
Бала
8.
Голям цирк
08.08.2024 21:26:51
2
30
Пътя до Приморско е трагедия ,дори в участъка Созопол. Синя зона съвсем ще ви прогони туристите. Да питам на Атлиман , има ли спазено райониране на платена и свободна зона? Интересно ,че никъде не успявам да открия схема за разполагане на платени чадъри и свободна зона. На южния плаж нещата са както си му е реда. Платена , безплатна зона, платена ,безплатна. На Атлиман безплатно само в камънаците.
7.
До 4
08.08.2024 21:25:03
3
28
Всяка година ръст на туристи , а все по-малко пари събират общините ,от туристически данък. Дали са на светло А
6.
До 4
08.08.2024 21:24:19
2
24
Всяка година ръст на туристи , а все по-малко пари събират общините ,от туристически данък. Дали са на светло А
5.
*********
08.08.2024 21:03:03
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Бирника
08.08.2024 21:01:57
1
33
30% ръст друг път. Просто 30% излязоха на светло. Ако затегнете всички да плащат категоризация и данъци, ръста ще е 200%. Обаче на следващите избори кмета ще е друг. Сори - това е истината.
3.
Брадъре
08.08.2024 19:40:29
3
58
Иване, сезон има, ама от 2 седмици, основно петък и събота. И както се засили, след 2 седмици тихо. Никой не идва за грандоманските фестивали, хората идват за плажовете. Преди 10 години като нямаше тия шурутии, сезон имаше от май до септември. Летище няма, чехи, поляци и руснаци няма, брадъре.
2.
Марио Тонев
08.08.2024 19:35:42
6
63
Остана ли някой от родата на кмета дето не е назначен на хранилка в общината
1.
Jhfsa
08.08.2024 19:05:07
6
53
Смешник
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори