×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата дава пожизнена пенсия от 2799 лева на наркотрафикант


Държавата дава пожизнена пенсия от 2799 лева на наркотрафикант
Парите ще влизат в банковата сметка на Гълъбин Боевски, докато той излежава присъдата си за трафик на кокаин в Португалия
04 Август 2024, Неделя, 11:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Мотивът е, че е прославил родината си

Докато ексщангистът Гълъбин Боевски излежава 6-годишната си присъда в Португалия заради трафик на 1 тон кокаин и 3.6 тона марихуана от Южна Америка към Европа, държавата ни му изплаща пожизнена държавна пенсия всеки месец в размер на 2 799 лв. (сума, равняваща се на 3 минимални работни заплати) заради златния му медал от Олимпийските игри в Сидни през 2000 г.

Оказва се, че въпреки гнусния криминален занаят, на който се е посветил 49-годишният спортист от Кнежа след приключването на славната си кариера и двете ефективни осъдителни присъди, произнесени в Бразилия и в Португалия за трафик на наркотици, Гълъбин Боевски все още прибира всеки месец апетитна пенсия от държавата с мотив, че е прославил родината ни.

Според приетите през 2012 г. от Народното събрание изменения в Закона за спорта спечелилите златни олимпийски медали български спортисти получават ежемесечна държавна пенсия в размер на три минимални работни заплати, след като прекратят активната си спортна дейност.

Цяла България му се възхищаваше, а днес лежи в затвора за трафик на кокаин

Проверка сочи, че Боевски прибира пожизнената си пенсия за олимпийското злато от Сидни още от есента на 2012 г., когато са приети промените в Закона за спорта, като парите на щангиста се превеждат по дебитната му карта.

Според непотвърдена официално информация дебитната карта на Гълъбин е използвана от неговия син Пол Боевски, тъй като татко му лежи вече четвърта година в затвор в Португалия.

Интересен детайл е, че синът на Гълъбин също има в досието си осъдителна присъда за наркотици – през 2019 г. той бе закопчан в София с 50 гр. кокаин, заедно с бившия любим на фолк певеца Азис – Коце Ламята и впоследствие осъден на 3 години условно с пет години изпитателен срок.

Върхът в кариерата на Гълъбин Боевски - златото от Олимпиадата в Сидни

„Законът не предвижда олимпийската пенсия на Гълъбин да бъде отнета заради постановена осъдителна присъда и може би това е пропуск на законотворците. Единствената причина, поради която може да се преустанови изплащането на пожизнената месечна премия на Боевски, е неговият златен медал от Сидни да бъде отнет от Международния олимпийски комитет, независимо от причината. Само тогава пенсията му може да бъде анулирана, а освен това Гълъбин ще трябва да възстанови на държавата всички получени премии за златния си, медал“, коментира представител на спортното министерство.

Още миналото лято стана ясно, че Гълъбин Боевски лежи в затвор в Португалия, след като е бил заловен и осъден за трафик на огромно количество кокаин от Южна Америка към най-западната държава в Европа.

Едва в началото на седмицата, властите в Португалия официално потвърдиха, че двукратният световен шампион по вдигане на тежести и златен медалист от Олимпиадата в Сидни, изтърпява присъда от 6 години и 6 месеца затвор, след като съдът в португалския град Фаро го е осъдил през април 2022 г. за трафик на 1008 кила кокаин и 3,6 тона марихуана. Акцията по залавянето на дрогата на стойност над 50 млн. евро е проведена на 27 октомври 2020 г. при секретна операция на португалската полиция с кодово име „Твърда земя“.

Тогава десетки маскирани спецполицаи щурмуват луксозната вила в град Луле, част от най-южния регион на Португалия – Алгарве, и арестуват Гълъбин Боевски и още двама негови сподвижници в трафика на дрогата – англичанина Кристофър Допсън и черногорец на име Младен.

Часове преди това Гълъбин Боевски се среща в съседния град Албуфейра с агент под прикритие на португалската полиция, приел самоличността Филтро, който няколко месеца по-рано е успял да спечели доверието на българския щангист и бил ангажиран с транспортирането на кокаина от Португалия към Испания.

Още на 29.09.2020 г. черногорецът Младен и Боевски, плащат 25 000 евро на ченгето под прикритие за негови първоначални разходи по прекарването на дрогата към Испания с автомобил, без да подозират, че партньорът им документира срещите си с тях в очакване на доставката на наркотиците. Кокаинът пристига в португалски териториални води с платноходка с наименованието „Бонзар“, управлявана от британеца Кристофър на 26.10.2020 г. 50-те бали с бял прах с чистота над 94% са прехвърлени на друг плавателен съд, който пуска котва на брега на Алгарве. Оттам дрогата е натоварена в микробус с двойно дъно, който е паркиран пред наетата от трафикантите вила в Луле.

Боевски, черногорецът Младен, капитанът на яхтата „Бонзар“ Кристофър и друг техен помагач са арестувани минути след като показват дрогата на тайния агент Филтро. При разпитите всички отричат вината си, а Боевски лъже, че е само преводач – единствен от бандата знаел португалски и бил нает, без да уточнява от кого, само за да води преговорите по прехвърлянето на кокаина. Олимпийският шампион от Сидни обаче е закован от показанията на тайния агент Филтро и на 11 спецченгета, участвали в секретната полицейска операция „Твърда Земя“.

Най-голямата улика срещу Боевски обаче е открита в мобилния му телефон. Оказва се, че щангистът не е изтрил своята комуникация с партньорите си за транспортирането на 50-те бали кокаин и 3,6 тона марихуана.

В последвалия съдебен процес обвинението така и не успява да докаже, че Гълъбин Боевски е организатор на разбития наркоканал и така щангистът ни получава сравнително малка присъда – 6 години и 6 месеца затвор. Единственият от четиримата подсъдими трафиканти на дрога, който признава вината си, е англичанинът Кристофър Допсън. Той е осъден на 4 години затвор и е бил освободен преди 2 месеца от португалския зандан, след като е изтърпял присъдата си

. Гълъбин Боевски ще лежи в затвора до пролетта на 2027 г. Присъдата в Португалия е втора за Боевски за трафик на наркотици. През есента на 2011 г. щангистът бе закопчан на летището в Бразилия с 9 кг. кокаин и осъден на 9 г. и 4 месеца затвор. През 2013 г. обаче Боевски бе предсрочно освободен от затвора Итаи в Сао Паулу и експулсиран в България с условието никога повече да не стъпва в Бразилия.

Източник: Уикенд


В категории: Крими


Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
21
Коментара по темата
21.
До офффф
05.08.2024 02:36:17
1
10
Напротив престъплението затъмнява успеха, това е като капката лайно която разваля кацата с меда....
20.
Ха ха
04.08.2024 16:17:12
0
14
Тя държавата закриля и прокарва закони защитаващи престъпниците.Те самите законотворци са за зандана.
19.
Златка Иванова
04.08.2024 15:01:24
2
14
Спорта си е спорт, другото е жестоко излагане.
18.
Манол
04.08.2024 14:50:50
0
21
Има,нещо ромско в този човек??!
Някой някакво инфо?!
Иначе,за уронване на пристига,държавата трябва да му спре пенсията!
17.
X
04.08.2024 14:35:59
0
21
Разбирам да са го хванали с 5-10-20 грама да си пудри носа за лична употреба щях да съм ок! Обаче той не стига ,че щеше да прекрати кариерата на дъщеря си в Бразилия като го хванаха ами явно не си е взел поука и е решил да продължи да се занимава с това! Държавата да му спира пенсията! Такива хора не заслужават да бъдат толерирани щом са решили да бъдат рецидивисти!
16.
До 1
04.08.2024 13:52:52
1
24
Ако този "спортист" утре застреля някой твой близък ,пак ли ще го величаеш?! Не знам какъв спортист е бил ,но е голям престъпник.
15.
Али
04.08.2024 13:36:08
22
4
Браво.Гълъбине, Бълария се гордее с теб.След като излезеш от затвора след 6 год. ще имаш спестени 201 580.лв. от пожизнената ти пенсия.Който завижда пукне от завист.
14.
Аз
04.08.2024 13:34:49
4
3
До 9 Ти се ебеш нали? Кажи честно, аз съм педераст!
13.
бургазлия
04.08.2024 12:54:25
0
33
Закони се поменят за щяло и нещяло, нали за това е Народното събрание. Депутати да внесат промени , за да има пример за подрастващите. Може и медалист да е, но от морална гледна точка е падение, че и децата му са съучастници да тровят други деца. Отрепка. Но май на никого не му пука. Неспаведливости колкото искаш.
12.
До 1
04.08.2024 12:47:35
1
35
А колко трябва да плаща същата тази мутра, не мога да го нарека повече щангист за уронване на престижа и името на България? Един от анаболните спортисти, постигащи бързи успехи и бързо залязващи.
Не може да разчиташ и лежиш на славата си и да вършиш престъпления с надеждата заради славата ти да не те проверяват и хванат. На този срам за страната ни трябва да се отнемат всички награди и парични премии.
А какво заплащат до живот на десетките ни световни шампиони? Те не са ли допринесли за славата на България?
11.
!
04.08.2024 12:38:07
1
27
Както отнемат почетнатите титли на граждани на градове,университети и т.н.,да го лишат от доживотната премия,която да разпределят за подготовка на щангисти или за лечение на нарко-зависими.
Нали трябва да бъдат пример за подрастващите!Същото важи и за тези ,които дават тези доживотни пенсии!
10.
Фекрет Стораро
04.08.2024 12:19:37
1
46
абе ако ще и 10 медала да има, три пъти го хващат с бая кока .... трови деца и разни. Затвор и да му махат пенсията, по-добре на някоя чистачка дет сяка сутрин мете лайната пред вас да я дават.
9.
Мхм
04.08.2024 11:51:36
15
24
Поне е спечелил златен медал за България. От това има добри последствия. От трафика има лоши. И двете му се полагат. Фънки кво е направил за България? Запалил е няколко фирми и хотели и с неплатени фактури. Половината ни бездарни "артисти" дето през живота си не са плащали данъци и осигуровки взимат пенсии. Гълъбин поне беше голям щангист преди да стане наркотрафикант. Що не пишете кои от политиците ни взимат пожизнени пенсии и защо? Я кажете нещо за Първанката, чийто основен принос е за развитието на бракониерството у нас или за Първият интерсекс президент на България - Кака Роси.
8.
Фончо
04.08.2024 11:27:28
5
54
През 2012 г. популистът-мутра от Банкя и томагочитата му в НС приеха закон, с който дават милиони на спортисти. За детска болница пари няма а за онкоболните деца събираме капачки.
7.
гочо
04.08.2024 11:23:22
3
58
Ако в живота не ти върви и не си
намерил лампата на Аладин,
пробвай с куфара на Гълъбин
6.
Бевски
04.08.2024 11:23:22
1
38
Яхтата така я купих... както със куфара.
5.
Не заслужава
04.08.2024 11:20:02
1
71
Ако е имал спортни постижения, но ни е злепоставил пред света и е нанесъл репутационни щети на държавата ни трябва да го лишат от облаги
4.
Емииии
04.08.2024 11:18:38
1
43
Невероятен спортист, нищо като човек!
3.
И фитнес зала имаше
04.08.2024 11:18:20
0
72
Тоз не лежа ли в бразилски затвор? Сега с нова присъда в Португалия ли е? Като спортист вече никой не го помни, но виж като трафикант ни е прославил :-))
2.
?
04.08.2024 11:14:00
3
57
Егати "държавата"
1.
оффф...
04.08.2024 11:09:57
68
19
Това, че човекът има присъда и ще си я излежи, не променя фактът, че има спортни успехи, които заслужават признание.

Това са две различни неща.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори