×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ-СДС на среща с ИТН "от уважение" и си казаха последната дума за третия мандат


ГЕРБ-СДС на среща с ИТН "от уважение" и си казаха последната дума за третия мандат
Всеки опит за задкулисно сваляне на прeдседателя на парламента е опит за преврат, казаха представителите на най-голямата политическа сила пред хората на Слави Трифонов
03 Август 2024, Събота, 13:17 ч.
Автор: Флагман.бг

Лидерите Борисов и Трифонов не дойдоха

Всеки опит за задкулисно сваляне на прадседателя на парламена е опит за преврат. Това мнозинство, което се събра снощи във вашия офис, е мнозинството, което свали Росен Желязков като председател на парламента. Това заяви Деница Сачева на срещата между представители на ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" (ИТН).

Темата за снощната тайна среща в офиса на ИТН, на която пристигнаха представители на ПП-ДБ, БСП, Възраждане и ДПС-Доган и на която, според вътрешни източници, е обсъждан сценарий за сваляне на Рая Назарян от поста председател на парламента, за да бъде избран удобен за Радев кандидат за служебен премиер, стана водеща в началото на разговора. Лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви в свой пост снощи, че срещата е била за търсене на мнозинство за третия мандат, пише Епицентър.

"Ако тази среща е била за мнозинство за редовно правителство или мнозинство за служебно правителство, защо на тази среща ГЕРБ не е поканен да участва, контрира Росен Желязков, но не получи отговор.

"За нас всякакъв тип задкулисия и опити да се търси служебна победа, всякакъв опит да се прави кабинет, без да са спечелени избори, е равностойно на преврат, без значение дали се говори за редовен или служебен кабинет“, подчерта Сачева

„Ние от предишни наши партньори имаме опити в различни местоположения за водене на преговори. Като се започне от молове и се стигне до манастири. Мястото не е важно, важно е какво се говори. Не искаме да сме натоварвани с вина за едно или друго събитие.

Ако в момента се търси опит да се натовари ГЕРБ с вина, че 50-тото НС е кратно, то тази вина българските граждани са я осмислили още с провала на първия мандат“, беше категорична Сачева.

Тошко Йорданов побърза да отговори:

„Преврат се прави, когато има редовно избрана власт и се сваля незаконно – с въоръжено въстание, с каквото искате.
Сегашният шеф на парламента е от вашата политическа сила, е защото ние подходихме отговорно. Може да имаме 16 гласа, но ги дадохме. Можеше до момента да няма шеф на парламента и да се джафкаме.
Ако ще подхождаме емоционално, по-добре да ставаме и да си тръгваме. Можеше и ние да сме емоционални при избора на председател на Народно събрание (НС), не остана длъжен Тошко Йорданов

ИТН и ГРБ-СДС  се срещат днес в рамките на консултации във връзка с опита за реализиране на третия мандат за съставяне на правителство. 

Поканата за разговор бе адресирана до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, но той не присъства на разговорите.

Преговорният екип се състои от Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

От страна на „Има такъв народ“ в разговорите участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Ивайло Вълчев и други представители на формацията.

По предварителна заявка представителите на ГЕРБ присъстват на срещата от уважение, но няма да подкрепят третия мандат. 
"Виждате един много подготвен ГЕРБ. Не сме ядосани заради срещата вчера", заяви Желязков на влизане при представителите на ИТН. 

"Дали ще се ходи на избори, зависи в момента от ГЕРБ. С ваша подкрепа може да се състави редовно правителство, което знаете, че е по-добрият вариант, вместо поредни избори, след които да сме в същата ситуация или по-лоша", поде Йорданов.

"Това е ваше решение. Реалността е такава, че зависи от вас, без значение дали ПП-ДБ подкрепят предложението ни за кабинет.

Ние сме с отворена душа към тези разговори, тъй като смятаме, че проблемите са по-важни от личните ни разминавания или партийни посоки, което в крайна сметка дава разнообразието на политическия живот", обясни председателят на ПГ на ИТН.

Йорданов анонсира, че ще представи приоритетите на ИТН и ще се радва да чуе тези на ГЕРБ.

"Ако смятате, че е правилно да състави правителство, ще има и втори разговор, за да решим как да поставим хората", каза той и благодари на ГЕРБ, че са се явили.

"Напълно споделям разбирането ви и това, което споделихте, че и най-непродуктивният диалог е по-добър, когато става въпрос за решаване на политически кризи, от едно мълчание", поде Желязков.

Той обясни, че гледа на срещата като начин да се укрепи диалога между формациите в парламента.

"За нас е важно да ви зададем три въпроса, на които се надяваме да получим достатъчно ясни отговори с оглед политическия контекст и ситуациите от последните дни.

Първо - какво е отношението на ИТН в участието в мнозинство, което има за цел да преподреди домовата книга за президента, минавайки през свалянето на председателя на НС и слагането на нов такъв, съгласуван с президентството.

Ако се формира такова мнозинство и то е предмет на вчерашна среща, която е проведена не пред камерите на медиите, тази среща е била за мнозинство за редовно правителство или мнозинство за служебно правителство и защо на тази среща ГЕРБ не е поканен да участва, ако е била за редовно правителство.

Явно има платоформа за среща пред медиите, но и паралелни срещи на затворени врати. Дали ще направите и с ГЕРБ такава среща след днешната среща, но и с останалите, като вчера. Това са нашите три въпроса към вас", заяви Желязков.

Тошко Йорданов започна да шикалкави и едва отвърна:

"Отговорът е много прост. Всеки може да се среща с когото прецени, ние не ви питаме с кого се виждате. Предполагам сте прочели поста на г-н Трифонов по темата, става въпрос за среща във връзка с третия мандат.

Ако е това, което спекулира една медийна агенция, това означава, че има мнозинство за правителство. Вие може да смятате бройката гласове. Ако има гласове за това, за което те пишат, има достатъчно за правителство. Тогава въпросът е излишен. Единственото, което се опитваме да направим, е реализация на третия мандат.

Има много натрупано минало. Бихме се срещнали с всички", заяви Йорданов.

„Може би искате да формирате две мнозинства – с ГЕРБ за правителство да надградите тези 66 души. И второ мнозинство за смяна на председател на парламента“, отвърна Желязков.

„Ако имаше мнозинство без вас, то другият разговор щеше да седи на дневен ред. Нямаме мнозинство без ГЕРБ.

Ако има мнозинство за правителство, включително дори с вас, може да прецени дали да бъде сменен председателят на НС“, каза той.

„Ако има разговор за това, което вас ви притеснява, без вас, то щеше да има мнозинство“, отговори Йорданов.

Думата взе Теменужка Петкова:

„Вие твърдите, че закритата среща снощи е проведена единствено и само с цел изпълнение на третия мандат. Ако това е така, бихте ли ни информирали има ли промяна на становището на някои формации. Изгладихте ли личностните различия.

Има ли промяна в позициите на партиите след вашата закрита среща снощи“, запита тя.

„Ползата е, че мисля, че напрежението между нас спадна. Между всички политически партии. „Възраждане“ препотвърдиха, че няма да подкрепят третия мандат. ПП-ДБ имат колебание как да постъпят. Те ще си вземат решение, надявам се, максимално бързо, защото не искаме да бавим мандата, ако нямаме подкрепа. БСП са заявили желанието да се реализира третият мандат. Те са много практични. Оставате вие, във вас е решението“, подчерта Йорданов.

„Твърди 66, 38 чакаме да решат и 68, т.е. вие – неизвестни“, уточни той.

Думата взе и Станислав Балабанов:

„Предполагам знаете в каква ситуация е изпаднала държавата. Имахме много тежки различия с личности и партии в този парламент.

В крайна сметка, въпреки различията, се намериха 66 депутати, които са с различни възприятия за света, но са готови да работят по конкретика и по належащите проблеми.

Да разчиташ на плаващи мнозинства, задкулисни договорки и нещо, което не се случва ясно пред хората, е тежък проблем и той не може да бъде гарант или основа за стабилно мнозинство и правителство. На нас ни трябва ясно мнозинство за ясни приоритети в конкретни срокове.

Нека да изключим всички спекулации. Нямаме все още необходимото мнозинство, затова се опитваме да сме спокойни, разумни и диалогични. Търсим мнозинство, за да извадим България от политическата криза“, каза Балабанов.

„С „Възраждане“ имаме диаметрално противоположни цели, но от разговора ни с тях, установихме, че в икономиката, здравеопазването и образованието, имаме еднакви цели. За тези политики може да разчитаме и на тях.

Важно е да разделяме двата разговора.

Този разговор с вас и резултатът от него, ще доведе до другия за служебен кабинет. Все едно сега да кажем, ако в следващия парламент сме същите партии, дайте да говорим за кабинет там.

Така се завъртяха нещата, че решението е във вас. Това е логично, защото сте партията с най-много депутати.

Ако се провали третият мандат, ще се стигне до избори, с всички произтичащи от това условности“, каза Йорданов.

До момента от ИТН инициираха срещи с представителите на двете фракции на разпадналата се "Величие", депутатите на ДПС, близки до Доган, "БСП за България".

Разговорите са по-скоро с положителен знак, като според представители на "Има такъв народ" са осигурени 66 депутатски гласа за бъдещ експертен кабинет. "Възраждане" няма да подкрепят третия мандат с мотива, че той би получил гласове от партия ДПС.

От групата на ДПС около Делян Пеевски отказаха да участват в разговорите за третия мандат.

Подкрепа отказаха и депутатите от "Величие", близки до Ивелин Михайлов.

Срещата в съботния ден е с победителите в изборите за 50-ия парламент ГЕРБ-СДС. Ще присъстваме на срещата, но няма да подкрепим третия мандат, увери преди това лидерът на партията Бойко Борисов.

"С много сериозна нагласа - с уважение, разбиране и с време за държавните. Имаме вече проведени разговори с тях в първия мандат. Така че ще бъде припомнен и той, защото съм абсолютно съгласен с колегата Балабанов, че е време за  държавници, но то беше време и преди две седмици", коментира той. 

Борисов обясни, че ще участва в преговорите, ако и Слави Трифонов участва в тях. Това така и не се случи.

В петък вечерта стана ясно, че в НДК се е провела тайна среща, на която са се появили Кирил Петков, Костадин Костадинов, Атанас Зафиров, Рамадан Аталай, Ивайло Мирчев и представители на ИТН. 

Заговорниците са мислели сценарий, с който да свалят Рая Назарян от председателското място в парламента. Крайната цел е да поставят човек, който президентът Румен Радев




15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
seahorse
04.08.2024 14:46:00
10
2
До 11 т.е до Флагман.бг
Я ми кажете кое не е вярно в написаното по-долу.За всички ,които влизат в този герберски сайт е ясно манипулациите ,които правите с вота на читателите
Само глупаците се връзват на вашите журналистически далавери!
14.
оффф...
04.08.2024 11:20:13
0
1
Недей да ми крадеш псевдонима ве гъз
"оффф..." е само един
13.
тая
03.08.2024 22:36:30
16
3
Тая Назарян махайте я по скоро. За нищо не става парламента работи на празан ход един съществен закон не е внесла за гласуване. Куха Гепежийска лейка
12.
геп
03.08.2024 22:29:18
12
4
Герб били победители на изборите. Ами как няма като масово купуват циганите заплашват хората използват мутри да плашат хората лъжат с постове. На преговорите се видя че те са най омразната партия. Никой не иска да ги доближи
11.
До 9 морското конче на Асеня
03.08.2024 17:47:23
1
22
Не гласувайте за маргинали, които се търкаляха в краката на Радев по жълтите павета!
България няма финансови, а и други сили да изкара още един цикъл на декорна харвардска дебилизация!
10.
Али Азманов от АТАКА
03.08.2024 17:45:44
1
17
Демек всички задружно с патриота Костадинов от Възраждане се срещате с депутатите на Амед Доган за сваляне на Рая Назарян.На такива патриоти едно голямо Зартттттттт.
9.
seahorse
03.08.2024 16:19:28
21
5
До 4 За очевадни неща за ,които пишеш,интересно кой ти "шиба" НЕ ХАРЕСВАМ .
Не харесват това в Флагман.бг защото трябва да защитават кмет Николов,техен спонсор и защитник.Много са и тези на хранилката на ГЕРБ в Бургас и са задължени да прикриват далаверите на тези ,които не си гледат работата !
8.
Абдал Ал Сабах Иб Се Рахат
03.08.2024 16:11:55
1
3
Ало ФЛАГМАН , защо не обръщате внимание на Севим Али и ДуПиСето .Вече нещо не чета хвалби за тях.Да не ви спряха фуража ДуПиСето.Има обеснение на ситуацията. Дилян БЕЙ спря им фуража (за ДуПиСетето) и "ГОРКИТЕ" финансово огънаха кълки.И те спряха вашият фураж и изкуствените платени хвалби на Севим Али утекоха в канализацията.
7.
асен
03.08.2024 15:28:38
5
23
Напънала се мравката да ражда слон подлоги на Радев и защо ГЕРБ не ги подкрепи като на сто процента им се покрива програмата ами вие тогава защо не подкрепихте тях че те имат 68 депутата а вие с вашите мисля 18 с колко процента сте избрани От толкова чалга и аритметиката сте забравили
6.
Али
03.08.2024 15:23:19
2
14
Демек патриота Костадинов от Възраждане се срещна с депутатите на Амед Доган за сваляне на Рая Назарян.На такъв патриот едно голямо Зартттттттт.
5.
ПП-ДБ съсипаха България с мазното кафе
03.08.2024 15:10:15
3
25
Цените са до небесата, за 4 години
една тоалетна не построиха, една чешмичка не построиха да пие народът
студена водичка. Свалиха гащите пред Македония. Подмениха общата ни
история със самолет до Скопие, който летя само веднъж. В резултат на
външната политика на Сорос в лицето на Весела Чернева, която де факто бе
външен министър, комшиите ни реват срещу химна, викат ни по площадите
"въшки", "татари", "фашисти", а накрая утрепаха българин.
4.
Yorgo
03.08.2024 14:54:02
11
10
Отидете на пасарелката на Трапезица качете се на втория етаж и вижте всички саксии с растения са изсъхнали защото община Бургас или прави икономии на вода или някой некадърник не си е свършил работата това се казва гербаджийско крадене фирмите са опънали парите а общината и общински съветници са се нагушели...
Флегми вземете проверете и търсете сметка защото е така парите от данъците ни изсъхват, не само да драскате глупости.
3.
Гроб е токсична партия
03.08.2024 14:17:44
16
7
И са в скута на Пеевски
2.
Офффф
03.08.2024 13:38:23
16
11
Росен Желязков - добре! Ама Теменужка и Сачева - айде стига вече! Има по-млади, креативни, образовани и смели момчета и момичета - дайте им път!
1.
Еталон
03.08.2024 13:28:16
10
13
Ало,да се връщате във втори клас.Цялата статия пълна с правописни и пунктуационни грешки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори