×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чакаме Спецов и Петкова на протеста и на гроздобера, лозето се гледа на терен, а не на бюро с климатик


Чакаме Спецов и Петкова на протеста и на гроздобера, лозето се гледа на терен, а не на бюро с климатик
Представяте ли си – един земеделски производител трябва да е на полето с лаптоп, електронен подпис, кантар… , ама не кантарче за пазара, обясни Йордан Чорбаджийски
29 Юли 2024, Понеделник, 15:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Как един производител ще определя сам цена и качество на продукцията, нека министър и шеф на НАП да дойдат и да ни демонстрират как да берем и мерим грозде според новата Наредба

Председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски разясни пред Флагман.бг подробности за протеста, който в сряда ще затвори за 3 часа ключов път в Бургаско. От 8 до 11 часа в сряда трактори и камиони ще блокират пътния участък Бургас – Слънчев бряг – Каменар.

- Г-н Чорбаджийски, в сряда лозаро-винарският сектор излиза на протест и затваря за 3 часа ключов пътен участък в Бургаска област. Какви са Вашите искания, защо се стигна дотук? 

- Между Коледа и Нова година виненото грозде бе вкарано в Наредба № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск. Тази Наредба въвежда неизпълними за нас условия. Ако имате лозов масив, според нея, трябва да оберете гроздето, да го натоварите на камиона и да го мерите на кантар (не знам къде на масивите има такъв, но трябва да го премерите). След като го претеглите, пускате електронна декларация към НАП с нето килограми, цена на гроздето, номер на автомобил и името на шофьора. След това от НАП връщат електронен номер, с който гроздето пътува. Пристигате в преработвателното предприятие, показвате си номера, минава на кантара на преработвателното предприятие и ние трябва да потвърдим теглото. Ако има разминаване в това, което е декларирал производителят и при нас, трябва да се пусне корекция на декларацията, а след това от НАП решават дали да ни пратят фискален контрол, или да продължим работа. Ако решат да пратят проверка, затваряме предприятията за 4 часа и чакаме.

Лозари и винари на бунт, затварят за 3 часа ключов път в Бургаско заради безумна Наредба

Ако пред предприятието са 50 камиона, те стоят и чакат, докато данъчните решат да дойдат да ги видят. Въпросът е, че те няма какво да видят, защото ние знаем нетното тегло на гроздето, след като сме го преработили. Другият момент е, че гроздопроизводителят не може да напише сам цена. Гроздето, за разлика от други продукти, има първо, второ и трето качество, а то се определя едва когато дойде в преработвателното предприятие от технолог и цената е различна. Отделно да кажем, че гроздопроизводителят се е объркал и е написал в декларацията мускат, а продукцията му е мискет или димят. В този случай пак трябва да се пусне корекция на декларацията. Третото нещо е цената – как един производител ще я определи сам. Това го прави купувачът – съвместно се договарят и тогава имаме цена. Пълно безумие. С тази Наредба легализират сивия сектор и мачкат тези, които плащаме данъци, акцизи имаме стотици работници. Искат да ни съсипят, това я цялата работа.

- За кои производители и за кои суровини освен гроздето важи тази Наредба № Н-5?

- Според НАП вече няма стока, която да не е с висок фискален риск, всички са такива – плодове, зеленчуци, прясно мляко, сурово мляко, каквото се сетите.

- Как така карат производителя сам да си определя качеството на продукцията, това звучи като нон сенс?

- Абсолютно. Представяте ли си – един земеделски производител трябва да е на полето с лаптоп, електронен подпис, кантар… за да премерите един камион обаче, не трябва кантарче като на пазара. Откъде ще ги намираме и как ще става всичко това, нямам идея. НАП ни дава примери с ягоди и череши, но те се берат на касетки. Гроздето се бере в кофи, чували и т. н. Да не говорим, че се бере и с комбайни. Комбайнът бере, отива и изсипва и камионът тръгва. По всички технологични карти и стандарти за гроздето се казва, че по най-бързия начин трябва да бъде обработено, за да му се запазват качествата. А ние ще пускаме електронни декларации, електронни подписи, ще мерим и теглим, ще пускаме корекции… Накрая няма да е грозде, а някаква каша.

- На какви мерки сте готови с колегите Ви, за да се отменят тези изисквания?

- В сряда сутринта организираме протест в района на Поморие. Надявам се да ни чуят, надявам се, че в Народното събрание от 240 души има трезво мислещи хора и такива, които разбират от земеделие и знаят, че това е пълна глупост и неизпълнима щуротия. Надяваме се да променят закона и това да отпадне. По този начин ние не можем да работим, това нещо няма как да се случи. Няма да направим нито качествени вина, нито ракия, нищо качествено няма да стане, ако се работи така.

- Разговаряли ли сте и с Ваши колеги в други общини и области и ще подкрепят ли протеста?

- Всички големи производители и преработватели ще бъдат на протеста, както и малките изби. Всички сме на едно мнение – това е неизпълнимо и недопустимо. Не можем да си обясним кому беше нужно и защо постоянно ни гледат като измамници и престъпници, при положение че плащаме милиони левове данъци, акцизи и ДДС всяка година от нашия бранш. До момента няма установени злоупотреби, ние сме под постоянен контрол от Агенция „Митници“, НАП, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Министерството на икономиката. На нас постоянно са ни на главите и досега няма нито едно установено нарушение. И в един момент приемат тази Наредба. Тя не касае толкова винопроизводителите, колкото гроздопроизводителите. Говорейки с тях от няколко месеца, всичките заявяват, че мислят вече да изкореняват лозята и да минават на други култури. За тях това е подигравка с труда им. Очакваме в протеста да се включат колеги от цяла България. Потвърдили са ни хора чак от Видин. В момента заявките са от над 500 представители на лозаро-винарския сектор. Говорим само за гроздопроизводители. От 8 до 11 часа ще блокираме пътния участък Бургас – Слънчев бряг – Каменар. От кръговото между Поморие и Каменар на пътя за Слънчев бряг до бензиностанция „Петрол“ на следващото кръгово.

- Какви машини ще се струпат в този участък, който е много важен а Южното Черноморие в момента?

- Трактори, камиони, но целта ни е да направим едно обучение на държавната администрация на тема „Що е то гроздов масив?“ Ще демонстрираме как се бере гроздето, в какви камиони се извозва и как се случва целият процес при нас. Лозето се гледа на терен, а не на бюро с климатик. Поканил съм ги и много се надявам. Очаквам г-н Румен Спецов – директорът на НАП, или министър Людмила Петкова да дойдат и да ни демонстрират как да берем гроздето, как да го мерим. Изпратил съм покана за гроздобера и бях лично на среща в НАП. И без това много трудно намираме хора да берат гроздето, нека дойдат ни помогнат както НАП, така и Агенция „Митници“. То не може само да събираш данъци и акцизи, нека дойдат и видят как се събира суровината, как се произвежда вино и ракия, а после да искат ние да плащаме. Поканил съм Министерството на земеделието, Министерството на финансите, НАП, каня и Агенция „Митници“ – да заповядат. Те имат толкова много персонал, само НАП са 8 хиляди души – ако само те дойдат, ще оберем гроздето за една седмица.

 


В категории: Бизнес , Поморие


Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
11
Коментара по темата
11.
Хаахах
29.07.2024 18:49:23
0
4
Алооо.Флегман. Що махнахте коментарите на статията за Ренито Славова? То може ли да се плюе човек,само и само да си направиш реклама за това от колко години си бил еди си какъв производител и с какъв бизнес се занимаваш. Дано лекарката я съди и да се разкара
10.
Аз
29.07.2024 18:38:44
0
0
Господин Боклук. Цената на гроздето се определя от производителя. Вас това ви бърка,защото искате само купувача да определя цената,да ви таковам майката насрана,ненаядена.
9.
бургазлия
29.07.2024 16:50:15
3
7
Г-не, вие къде бяхме "между Коледа и Нова година", когато се приемаха тези промеин, засягащи вашия бранш? За какво хората ви плащат членския внос, за да прозяпате важни наредби? Ми подайте си оставката тогава, няма нужда да задръствате пътищата, за да доказвате своята некадърност и некомпетентност! Работата на всяка браншова организация е да предвижда промени, да ходи по министерства и институции, да лобира! Всички проекти се публикуват за обществено обсъждане! Ама вие ядете и пиете с членския внос, и тази снимка от климатика във вашия офис въобще не допринася за решаването на проблема! Не са ви виновни НАП и туристите, а вие самите!
8.
Смях
29.07.2024 16:45:52
2
3
Този Чорбаджийски и той много пот хвърля .....
7.
Кую
29.07.2024 16:40:11
4
8
Не разбрахте ли, че България не трябва да произвежда нищо.
6.
До 3
29.07.2024 16:17:42
5
7
Заключена е, защото й казаха на госпожа Рени в прав текст да си пие хапчетата за менопаузата, вместо да плюе по докторите.
5.
ХХ
29.07.2024 16:15:41
3
7
Heщо не разбирам - защо ракия "Пещера" ще прави с грозде от Поморие ....аааа
4.
Винопиец
29.07.2024 16:13:16
6
9
Може,може г-н Председател.От вашата продукция се произвеждат акцизни стоки.Има мобилни кантари и така ще излязат на светло хилядите тонове грозде,от които вие произвеждате високоалкохолни напитки.Криете количества и не плащате акцизи,които са милиони левове.Ние не ядем доматите с колците.Дори тия с едно казанче крият огромни количества произведена ракия,за която се дължи акциз.Всички варим само по 30 литра,за които не се дължи акциз,а в бараката 150-200 литра.Пълен контрол е нужен и стига сте плакали!
3.
gn
29.07.2024 15:44:41
0
15
Как така статията за Рени СЛавова е в раздел "най-коментирано" при положение, че е заключена за коментари?
Флагман нещо аматьорски пак подхождате.
2.
Мери
29.07.2024 15:08:14
8
25
Ясно е, че искат dа съсипят производството. Лобистки закон в ущърб на българските производители.
1.
Алооо
29.07.2024 15:07:05
0
26
Къде отидоха коментарите от "Рени Славова с ужасяващ разказ за Спешното в Бургас: Не им пука дали човек умира".
Фарма мафията и МБАЛ ли ви цензурираха с финикийски знаци?
Има ли желаещи да "Спасим Бургас" от гербави и продажни медии?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори