×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дългогодишен служител в туризма: Няма хора, младите не искат да работят


28 Юли 2024, Неделя, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Работим само с възрастни жени, горките, те са изморени, казва той

"Няма хора. Младите не искат да работят. В кухнята работим с възрастни жени. Горките, още на обяд са напълно изтощени". Това са само част от тревожните констатации на Стилиян – служител в един от най-известните ни зимни курорти Пампорово.

Стилиян е с огромен опит в туризма. От десетилетия работи в Пампорово. Бил е и на много високи мениджърски позиции. В момента работи в сферата на услугите. На въпрос защо е хвърлил вратовръзката и костюма, Стилиян навежда главата и показва: От тези директорски позиции побелях. "Тичаш 48 часа в денонощието. Непрекъснато поправяш несвършената работа на някой колега", казва той и добавя: Това дори не бе най-неприятното. Най-редовно някой въобще не идваше на работа.

В момента Стилиян се върнал в ресторантьорството като най-обикновен служител. "Тук ми е по-спокойно. Имам време за децата, за семейството. Бях на прага да ги изпусна. Непрекъснато отсъствах от дома си", казва още той. Но и в ресторантьорството има липса на качествена работна ръка. "Не са малко случаите, при които главният готвач взима заплатата, и след това три дни го няма", споделя 48-годишният мъж.

"Не вървят добре нещата. С всяка изминала година все по-трудно намираме персонал. Туризмът изисква специфична култура, етикет. Трябва да се спазват стриктно определени правила", казва още той.

Според него много неприятности идват и от убеждението на някои западни туристи, че в България всичко им е позволено. "Поради тази причина много често се стига и до напрежение", споделя работникът.

В един от елитните хотели администраторите на рецепцията съчетават по няколко длъжности едновременно. Хотелът работи целогодишно. "Проблеми с персонала имаме целогодишно, през лятото е малко по-спокойно, но дойде ли група от стотина души - психическото ни напрежение ескалира. Сам правиш по няколко неща", казва Ивелина и подчертава: Заплащането не е проблем“, допълва той.

При промяна на посоката на разговора за летните и зимните туристи, тя става по-усмихната и разказва: "Това са съвсем различни категории. Зимният спорт е скъпо удоволствие. За него са ти необходими по няколкостотин лева на ден. Това са богати, или да кажем, .. "граждани с повече възможности".

Ивелина не чака да попитаме за летните туристи в Пампорово и сама обяснява: Нали знаете, има световен стандарт. Аз съм работила в Берлин и там е редно да се оставя по 10% бакшиш. През лятото падаме и под 5%".

В тези летни дни температурата в Пампорово е около 22-25 градуса. Вечерта без яке е истинско предизвикателство и изпитание. Дори одеялото в ресторанта на открито няма да ви стопли, ако сте с къси ръкави и летни дрехи.

Развлечения и здравни процедури не липсват. Може да изберете тричасова разходка с водач по живописната горска пътека с възможност за посещение на Виа Форета, алпийски тролей, въжена градина, тур до Роженски поляни, разходка до местността Иглите, или пък тур до връх Мургавец. За пълния релакс има и множество книги по хотелите, като най-често срещаните са с истории за Гоце Делчев и Цар Самуил.

Програмите "Белодробна профилактика", "Релаксация и анти-стрес", "Детоксация в планината" са с продължителност от няколко дни и са под лекарско наблюдение.

Пампорово през лятото е същото толкова привлекателен, колкото и през зимата. Това е сезонът за всеки, който търси повече спокойствие и удоволствия на достъпни цени.
 


В категории: Животът


8
Коментара
Флагман.БГ Глад за учители в цялата страна Глад за учители в цялата страна 08/09/2024, Неделя 11:40 5
8
Коментара по темата
8.
Шмиргел
29.07.2024 10:33:41
0
2
Април.Наемаш на работа камериерка за малък семеен хотел от 15април до края на септември. Осигуровки ,квартира,храна,заплата 2000-2500 (в зависимост от натовареността).Минава м. май и юни.Заетостта е рехава и съответно няма кой знае каква работа .Работата е до обяд и има време и за плаж. Обаче идва юли и съответно трябва да се работи повече и на пълен работен ден(до16часа).И започват едни мрънкания ,оплаквания че работата много заболяват крака ,гъз ,гръб... и следва напускане точно в разгара на сезона.Съответно си е получила заплатата почти 5000лв за времето април ,май ,юни. Ти се опитваш да бъдеш точен, и се надяваш че можеш даразчиташ на съвестни хора .
Е ,не става...!
7.
Шмиргел
29.07.2024 09:41:39
0
3
Два случая от това лято...сами преценете на какво се дължи :
1. 14часа следобед,няма клиенти,сервитьорка в заведение. Управителката я кара да полее цветята които са точно 8(осем)саксии. Следва лют скандал, понеже не и влизало в трудовата характеристика.Взима си телефона и чантата и напуска на момента.
2. Началото на месец юни. Момче на 24г.от плевенско.Търси си работа каквато и да е защото имал да връща 20 000лв. кредити. Наемат го.Пече пилета на грил.Работи 26 дни. Пристига приятелката му и иска заплатата си по рано.Взима 2500 лв. и на другата сутрин квартирата празна и нито следа от него и приятелката.
Мога да продължа ако ви се чете ...
6.
Пф
29.07.2024 08:06:57
0
11
Преди 20-25г помня как се натискахме да бачкаме на слънчака и как всеки път лъжеха с парите и т.н .С годините това не се промени .Еми бачкайте си вие тарикати.Нашите деца бягат бачкатори на запад
5.
Шмиргел
29.07.2024 07:51:25
1
9
2500 лв.за камериерка+храна и транспорт,2700-сервитьор, от 3000 до4-5000 стига заплатата на добър готвач. Колко повече трябва да е заплащането? Човекът го е казал:"Проблемът не е в заплащането!" НИКОЙ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ! Всеки се мисли за нещо повече от останалите.Как така ще "слугува" на някого,ами под достойнството му е!?!Нищо ,че има кредити и дължи пари на банки и приятели.И това е навсякъде...не само в туризма. Физически труд?... Неее-нека да работят маймуните!
4.
Сервитьор
28.07.2024 21:35:51
0
26
Ами като лъжехте години наред хората с високо и сигурно заплащане а накрая им и удържахме последната заплата за глупости така ще е.Няма да има персонал бачкайте си сами
3.
Довършете му изречението бе Флагман
28.07.2024 20:56:09
0
32
Дългогодишен служител в туризма: Няма хора, младите не искат да работят.....за смешни заплати!
2.
Густо
28.07.2024 20:36:10
2
10
Днес ако им разкажа как съм ходил всеки Петък специално с Приятелката ми да посетим дискотеките на Мургавец ,Снежанка ще се учудват..до 4 часа сутринта

Хапване преди дискотеката в Механата на Перелик

Нощувки в един от четирите хотела в Центъра на Пампорово

Задоволяване на макс с всичко,което ти е приятно

До 1989 година
1.
Някой
28.07.2024 20:23:27
0
39
Може просто на младите да не им се бачка без пари!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разводите поскъпват заради минималната заплата Разводите поскъпват заради минималната заплата Увеличава се и издръжката за децата Църквата отбелязва Рождество Богородично Църквата отбелязва Рождество Богородично Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа Времето е само за плаж! Слънчева неделя с температури до 30 градуса Времето е само за плаж! Слънчева неделя с температури до 30 градуса Прогноза за времето - 8 септември, неделя Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб
Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Търси се алтернатива Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Всяка година около 213 000 деца в Европа попадат в болница заради него Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Той направи този коментар по повод убийството на жена с турско и американско гражданство Китайска лаборатория, свързана с изтичане на Covid, може също да е пуснала друг смъртоносен вирус Китайска лаборатория, свързана с изтичане на Covid, може също да е пуснала друг смъртоносен вирус Според Световната здравна организация (СЗО) на ООН 125 положителни проби за полиомиелит са се появили в Афганистан миналата година Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори