Месо от питон вместо говеждо и пилешко: какви са ползите от деликатеса?
Във ферми за питони във Виетнам някои змии не са били хранени с месеци и почти не са отслабнали
Доста смела идея как да се спасите от болести, предавани чрез обичайното говеждо или пилешко месо, се появи от лекари. Руските диетолози предлагат да ядете питони.
В някои страни това се практикува от дълго време, но сега медиците са решили да подходят към въпроса от гледна точка на животновъдството. Оказа се, че змиите ядат малко и растат бързо.
Кебап, супа или пържола са познати ястия, които всеки знае. Само че вместо телешко филе на масата може да има филе от питон. Тенденцията за змийско месо отдавна е вкоренена в азиатските и африканските страни, а сега дори западни учени казват: „бъдещето принадлежи на месото на влечугите“.
„Защо отглеждането на питони е толкова уникално? Защо е толкова устойчиво? Първо, то е енергийно и ресурсно ефективно. Питоните изискват 90% по-малко храна в сравнение с топлокръвните животни с подобен размер. Те изискват много по-малко ресурси от прясна вода, произвеждат много по-малко отпадъци, по-малко емисии на парникови газове, по-малък риск от замърсяване на водата и, разбира се, те са до голяма степен имунизирани срещу много болести“, каза Патрик Ост, специалист по опазване на неправителствената организация People for Wildlife.
Екзотична яхния с месо от питон вече се продава в руски онлайн магазини. Килограм чисто филе ще струва не по-малко от мраморно говеждо. Продавачът обещава лек за почти всички болести, защото змиите имат уникална имунна система.
„Месото на питоните е признат източник на храна в много страни. За разлика от много други големи селскостопански видове, питоните произвеждат грамове протеин по-ефективно от всяка друга животинска система, изследвана до момента. Те също така са невероятно ефективни по отношение на тяхната физиология и метаболизъм.“ каза Даниел Натуш, директор на Epic Biodiversity, директор на неправителствената организация People for Wildlife, председател на IUCN Snake Specialist Group, Ph.D.
Във ферми за питони във Виетнам някои змии не са били хранени с месеци и почти не са отслабнали.
Колко рула или пържоли можете да направите от двуметров питон? За предпочитане изобщо недейте, казват животновъдите. В края на краищата вкусът на змийското месо не е много екзотичен, по-скоро напомня на пилешко. Затова в Русия се отглеждат мрежести питони за продажба като домашни любимци.
Дмитрий Собин от Москва също притежава собствена детска стая. Смята идеята за ядене на змии съмнителна. Все още няма условия и подходящи съоръжения за угояване на питони за производство на месо. Общият интерес към влечугите обаче нараства.
И ако във Виетнам климатът позволява отглеждането на питони, то за животновъдите на Запад това изисква допълнително пари. И за разлика от обичайните телета, прасета и пилета, змиите трябва да се хранят с жива храна, така че не трябва да очаквате ниска цена. Но по отношение на масата на чистото месо змията е между говеждо и свинско. За една година може да се угои до сто килограма.
„Трябва да измислим алтернативи и да търсим алтернативни източници на храна. Съответно, ако в тази ситуация змията е производното, което изисква много по-малко храна и много по-малко храна, но може да осигури повече месо, тогава защо не?“ – отбеляза кулинарният блогър Даниел Хоменок.
Дали месото на питон ще заеме своята ниша зависи от потребителя. Онлайн анкети сред кулинарни блогъри показаха, че около една четвърт от гласоподавателите са готови да опитат змийско. Но определено не сме готови да се откажем от обичайното пилешко месо в полза на влечугите./zdrave.to