×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Забраната на Airbnb няма да направи жилищата по-достъпни


28 Юли 2024, Неделя, 16:40 ч.

Барселона е поредният град, който неотдавна обяви намерението си да забрани краткосрочните наеми

Когато стане въпрос за жилища, почти всички правителства казват, че искат да ги направят по-достъпни и след това възприемат политики, които постигат обратното. Последната илюстрация на тази злощастна тенденция – забраната на краткосрочните наеми, стигна до Барселона миналия месец, а опити за сходни политики се правят в Ню Йорк и другаде, пише Бетси Стивънсън за Bloomberg.

Теорията е, че услуги като Airbnb на практика изваждат жилища от пазара, като повишават разходите за наем на градските жители. Чрез практическата забрана на Airbnb градовете очакват, че ще могат да осигурят повече достъпни жилища, предава investor.bg.

Това не се случи в Ню Йорк. Вместо това цените на хотелите нараснаха, а туристите се насочиха към Ню Джърси, като облагодетелстват собствениците на жилища и компаниите там.

Забрана на Airbnb може да звучи добре на местните жители, които смятат, че това ще осигури повече жилища за тях. Но по тази логика защо не бъдат забранени хоум офисите или дори бизнес имотите? И двете заемат площи, които поне теоретично може да бъдат използвани за повече жилища.

Истината е, че всички тези ограничения в крайна сметка влошават положението на местните жители.

Първата причина за това е икономическа. Силната общност се нуждае от силна икономика, която изисква пространство за търговия. Туризмът е част от търговията.

Винаги е съществувало напрежение между посетителите на дадена общност и нейните жители. Посетителите са там за забавление, затова може да са шумни, невъздържани и неуважителни. Те също така са склонни да харчат повече пари в ресторанти, магазини и за забавление. Това е от полза за местните жители, тъй като осигурява приходи и създава търсене, което е необходимо, за да има подобни удобства в общността. Сривът на туристическата икономика по време на пандемията навреди на общностите и доведе до фалита на много компании.

Хората, които защитават забраните на Airbnb, рядко твърдят, че искат по-малко туристи. А ако местата искат туризъм, те трябва да осигурят подслон на туристите. По-високите цени на хотелите, които идват след значителни ограничения на местата за краткосрочно настаняване, в крайна сметка ще доведат до строителството на още хотели, използвайки площи и капитал, които може да отидат за жилища.

Ограничаването на местата за краткосрочно настаняване може да намали площите за жилища, като ограничи гъвкавостта на пазара. Красотата на това да позволим на семействата да вземат собствени решения дали да отдадат под наем дома си е, че когато търсенето се промени, например, когато Олимпийските игри отиват в Париж, предлагането може да отговори гъвкаво. Голямото търсене повишава цените, което ще убеди някои хора да останат при приятели или роднини, да отидат на ваканция на не толкова пренаселени места или дори да приемат турист в дома си.

Това помага за повишаване на гъстотата във върховите периоди и позволява на местните жители да се възползват от притока на търсене в тяхната общност. Без тази гъвкавост градът може да се нуждае от повече хотели за върховия туристически сезон, после тези стаи може да останат празни в голяма част от годината.

Но забрана на Airbnb може да накара някои градски жители да предлажат имота си на традиционния пазар на наеми или да вземат съквартирант. Но други може просто да напуснат. Несъмнено настоящите собственици на жилища са засегнати, когато един град приема нови ограничения за начина, по който могат да използват дома си, но бъдещите собственици на жилища също са засегнати. Някои хора могат да си позволят да живеят в град, само ако могат да отдават имота си в Airbnb.

Развитието на платформи като Airbnb помага за демократизирането на хотелския бизнес, като позволява на всякакви собственици на жилища да навлязат на туристическия пазар. Но има и по-дълбока промяна – ръстът на жилищата за краткосрочен наем помага за демократизирането на жилищната собственост, която остава основният източник на богатство за повечето домакинства. Местата за краткосрочно настаняване предлагат на американците начин да накарат това богатство да работи за тях, осигурявайки на хората с по-нестабилни и по-ниски доходи друг път към жилищна собственост.

Туристите може да са по-шумни и невъздържани, отколкото на местните жители им се иска, но има начини за спраавяне с тези проблеми без категорична забрана. Ограничаването на броя на гостите или броя на дните, за които един имот може да бъде отдаван под наем, в съчетание с по-силното прилагане на местните наредби за шума може да помогне за намаляване на отрицателните последици за съседите.

Правителствата използват ръста на краткосрочните места за настаняване като изкупителна жертва за собствените си провали. Да помислим за някои от другите им политики – контрол върху наемите, който индиректно намалява предлагането, като понижава възвръщаемостта от строителството на жилища, ограничения за гъстотата, които директно намаляват предлагането, ограничения или процеси, които забавят строителството и намаляват връщането към жилищното строителство, и данъчни системи, които насърчават хората да задържат имота си, дори когато по-малко хора живеят в него.

Най-добрият начин да се намалят жилищните разходи е да се строят повече жилища. Трябва да продължим да изграждаме и доходите на хората. Това означава да гарантираме, че те могат да използват жилището си възможно най-пълноценно – да живеят в него, да работят в него и да го отдават под наем, когато не го използват.


В категории: Бизнес


1
Коментара
Флагман.БГ Глад за учители в цялата страна Глад за учители в цялата страна 08/09/2024, Неделя 11:40 5
1
Коментара по темата
1.
Флегма
29.07.2024 13:58:30
1
2
Пишете по кратичко,по същество беееееееее
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разводите поскъпват заради минималната заплата Разводите поскъпват заради минималната заплата Увеличава се и издръжката за децата Църквата отбелязва Рождество Богородично Църквата отбелязва Рождество Богородично Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа Времето е само за плаж! Слънчева неделя с температури до 30 градуса Времето е само за плаж! Слънчева неделя с температури до 30 градуса Прогноза за времето - 8 септември, неделя Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб
Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Търси се алтернатива Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Всяка година около 213 000 деца в Европа попадат в болница заради него Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Той направи този коментар по повод убийството на жена с турско и американско гражданство Китайска лаборатория, свързана с изтичане на Covid, може също да е пуснала друг смъртоносен вирус Китайска лаборатория, свързана с изтичане на Covid, може също да е пуснала друг смъртоносен вирус Според Световната здравна организация (СЗО) на ООН 125 положителни проби за полиомиелит са се появили в Афганистан миналата година Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори