×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли Джорджа Мелони, кралицата на дясното крило в Европа, да вземе обратно короната си?


Може ли Джорджа Мелони, кралицата на дясното крило в Европа, да вземе обратно короната си?
Мелони и Фон дер Лайен може би е по-добре да не са обвързани една с друга
26 Юли 2024, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Тази седмица имаше намек, че Мелони ще получи по-груби времена в Брюксел

Беше минало полунощ в Брюксел, когато Джорджа Мелони излезе от среща на лидерите на Европейския съюз, за ​​да изрази отвращението си от това, че е оставена настрани.

Срещата на 27 юни последва срещите, организирани зад гърба й от френските и германските лидери, за да съгласуват набор от кандидати за „трите големи“ длъжности в ЕС: председател на Комисията, председател на Съвета и върховен представител за външните работи дела.

Имайки предвид списъка, Мелони гласува против двама от тях и се въздържа да подкрепи Урсула фон дер Лайен за още пет години като шеф на комисията.

„Нямаше дори най-малък дебат относно линията, която да следваме след изборите, в която гражданите поискаха ЕС да поеме в нова и различна посока“, каза тя пред репортери същата вечер. „Това беше голяма грешка, преди всичко липсата на уважение към гражданите.“

В крайна сметка един съюз от консерватори, либерали, социалисти и зелени в Европейския парламент беше достатъчен, за да даде на Фон дер Лайен втори мандат, без да има нужда от гласове от десните евродепутати на Мелони.

Италианският премиер беше първият, който призна, че е била маргинализирана, повдигайки въпроса: Как изгряващата звезда на Европа се препъна и как може да си върне блясъка?

„Джорджия Мелони искаше да бъде в палатката и вместо това беше зашита отвън“, казва Саймън Хикс, професор по сравнителна политика в Европейския университетски институт във Флоренция, пред The Times. „Фон дер Лайен трябваше да избира между ухажването на Мелони или зелените, но ако беше избрала Мелони, щеше да загуби европейските социалисти.“

Преди европейските избори миналия месец Мелони грабваше заглавията на вестниците, славена като очарователния, остроумен, твърдо десен лидер на стабилно италианско правителство, което беше надхвърлило фашисткото наследство на своята партия. Тя беше еднакво спокойна с Фон дер Лайен, смятана от мнозина в Италия за олицетворение на арогантността на ЕС, както и с Виктор Орбан, унгарския премиер и отявлен евроскептик.

Антонио Полито, коментатор във вестник Corriere della Sera, каза за търговията с коне, последвала успеха на десните партии в изборите: „Тя имаше вълшебен момент, когато можеше да бъде новата Ангела Меркел, но това не се случи. Макрон и Шолц сключиха сделката с европейската дясноцентристка EPP и не позволиха на Мелони да влезе в играта.“

Джовани Орсина, политически експерт от университета Луис в Рим, каза, че Мелони е трябвало да преглътне гордостта си и така или иначе да подкрепи Фон дер Лайен.

„Макрон и Шолц решиха, че Мелони е целта и я поставиха в ъгъла. Но когато си в ъгъла, не се оплакваш, а контраатакуваш“, каза той. „Вместо това тя игра отбранително. Тя трябваше да гласува за Фон дер Лайен на основание, че е десен кандидат и обеща да подкрепи политиките, които харесва. Мелони не игра толкова добре и сега е по-слаба.”

След гласуването миналата седмица, даващо на Фон дер Лайен още един мандат, Мелони каза пред Corriere della Sera: „Казах, че моята партия не би формирала мнозинство с каквато и да е левица, и не го направих“.

Това, каза Орсина, е знак за „приковаността на Мелони към съгласуваността“, дори ако собствените й гласоподаватели не винаги споделят нейната мания.

Проблемът е, че след като Мелони прекара две години в култивиране на Фон дер Лайен, отхвърлянето й сега изглежда „объркващо“, според Лоренцо Преглиаско, съдружник-основател на социологическата фирма You Trend. „Странно е да изграждаш помирителен имидж с ЕС и след това да го жертваш."

От дясната й страна Мелони сега е засенчена от Патриотите, група от Европейския парламент, включваща Орбан, испанската партия Vox, с която някога беше съюзник, Националното рали на Марин льо Пен във Франция и собствения й коалиционен партньор Матео Салвини.

Полито каза: „Като ръководител на италианското правителство тя не можеше да подкрепи Орбан, но като амбициозен ръководител на европейската десница не можеше да подкрепи Фон дер Лайен. Ако сега Тръмп спечели, на Мелони ще й е още по-трудно да свърже тези две роли."

Тази седмица имаше намек, че Мелони ще получи по-груби времена в Брюксел, когато Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия, я призова да защити свободата на печата, след като нейното правителство беше обвинено в цензура на държавните медии.

Това обаче е политика и злобата и принципите много бързо отстъпват пред правенето на бизнес. Мелони и Фон дер Лайен може би е по-добре да не са обвързани една с друга. Президентът на комисията вече може да провежда антимигрантска политика, без да изглежда, че прави услуги на Мелони, и Мелони може да работи с Фон дер Лайен, когато пожелае, докато удря по зелената сделка на ЕС, която е обвинявана за повишаване на цените на енергията и вреда на селското стопанство.

„Мелони вероятно се е съгласила с Фон дер Лайен да не гласува за нея, казвайки: „Имате гласовете, добре сте. Като не гласувам за вас, няма да създам проблеми нито на вас, нито на мен“, каза Орсина. „Сега блокът на Фон дер Лайен, Европейската народна партия, ще има проблем да каже на своите избиратели в Германия, от фермери до производители на автомобили, че отново са в съюз със зелените.“

Хикс каза: „Коалициите се развиват в ЕС. Прозеленият съюз се разпадна в последния парламент и с Мелони ЕНП има алтернативен съюзник, ако има нужда от него. И това дава сила на Мелони."

източник: TheTimes.Com

Превод: trud.bg




Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
10
Коментара по темата
10.
*********
27.07.2024 11:38:24
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
ДОНАЛД МАЧКА джудже путлер
27.07.2024 11:35:50
1
1
8.
ДОНАЛД МАЧКА джудже
27.07.2024 11:33:14
1
1
„Мирният план на Тръмп за Украйна“ — The Wall Street Journal публикува статия на управляващия директор на BGR Group и юрисконсулт в Torridon Law Дейвид Урбан и държавния секретар на САЩ в периода 2018-2021 г. Майк Помпео.

Авторите заявяват, че Тръмп може да възстанови мира чрез сила.

Ето как, според тях, може да изглежда успешен план за Украйна, ако Тръмп стане президент:

Разкриване на енергийния потенциал на Америка. Това ще стимулира икономиката на САЩ, ще намали цените и ще съкрати бюджета за военни престъпления на Путин.
Възстановяване на връзките със Саудитска Арабия и Израел и работа заедно срещу Иран. Това ще стабилизира Близкия Изток, ще облекчи кризата в Газа и ще създаде възможност за саудитците да се присъединят към САЩ в изтласкването на Русия от световните енергийни пазари.
Въвеждане на реални санкции срещу Русия.
Разширяване на отбранителната индустрия на Америка. Русия и Китай трябва да разберат, че не могат да се конкурират с отбранителните възможности на САЩ.
Съживяване на Организацията на Северноатлантическия договор. Това включва и това, че европейците трябва да плащат своята справедлива част... увеличаване на разходите до 3% от брутния вътрешен продукт на страните-членки.
Създаване на програма „ленд-лиз2“ на стойност $500 млрд за Украйна. Вместо да натоварват данъкоплатците на САЩ с нови сметки, може да се позволи на Украйна да вземе колкото е необходимо, за да купи американско оръжие за победа над Русия.
Премахване на всички ограничения за типа оръжие, което Украйна може да получи и използва. Това ще възстанови позицията на сила, Путин ще се сблъска с нарастващи разходи и липса на шанс за по-нататъшна полза.

„Тези стъпки ще позволят на г-н Тръмп да установи условията на сделката: войната незабавно се прекратява. Украйна увеличава значително своите отбранителни сили, така че Русия никога повече да не напада. Никой не признава окупацията на РФ и заявената анексия на каквито и да било украински територии — точно както никога не сме признавали присъединяването на балтийските държави към СССР и не сме признавали Източна Германия до 1974 г. Крим се демилитаризира. Украйна се възстановява чрез репарации от замразените резерви на централната банка на Русия, а не с долари на американските данъкоплатци“, казват авторите на материала.

Също така, става дума за:
7.
ДОНАЛД МАЧКА джудже
27.07.2024 11:31:49
0
1
6.
*********
27.07.2024 01:01:02
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
*********
27.07.2024 01:00:24
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Пояснение от чужди СМИ
27.07.2024 00:57:45
1
3
"Преврат отгоре: Ето как партиите от евроблока крадат позициите, които им се полагат на патриотите"
https://tinyurl.com/8ekpuvt2
Вътрешен вестник разкрива: Ето как Партията на единството в ЕС краде позициите, които се полагат на патриотите.
В Европейския парламент важните позиции се разпределят между отделните фракции според изборните резултати. Така е замислено, но партията за единство на ЕС промени процедурата. Тя създаде „Cordon Sanitaire” и хладнокръвно изключва третата по сила групировка „Патриотите за Европа”. Вътрешен документ, който е достъпен без цензура, разкрива колко брутален е подходът.
3.
_nib_
26.07.2024 22:59:50
3
4
Таа е излъгала повече хора от подпоручик маркоФ.
2.
Каруца кончи и принца на персия
26.07.2024 21:25:08
0
1
Трамплинерите в димчево вечерта с голф колички ли обикалят за плячка
1.
хахаха
26.07.2024 21:08:27
2
2
тая като с. Димчево..., направо става като ... бе, тамплиерка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори