×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вредни ли са здравословните храни? Столетниците ни са яли хляб, а не лимец, разкри Иван Звездев


Вредни ли са здравословните храни? Столетниците ни са яли хляб, а не лимец, разкри Иван Звездев
Бабите ни в Странджа са казвали, че без сланина бобът няма вкус, а сегашните жътвари „жънат“ на плажа с бира в ръка, коментира Иван Звездев
25 Юли 2024, Четвъртък, 10:22 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Кулинарният гуру спорил с 20-годишна плувкиня, която не ядяла мляко, защото я излъгали, че е полезно за организма й

На българина му се насажда извратено отношение към храната, но мен не може да ме убедят че не е полезна старата българска кухня. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Иван Звездев.

“20-годишна плувкиня с амбиции за националния отбор вчера ми каза, че не яде кисело и прясно мляко. Питах я дали е алергична и ми отговори, че не, но знаела за вредата от него. Как ще е вредно? В него има ценни вещества“, възкликна той.

„Ядяла само ръжен хляб с ленено семе. Това, което се случва е по-скоро въпрос за бизнес. Някой налива на младите в главите такива неща“, обясни кулинарният гуру. 

Яжте слънчева туршия в жегите, за да сте здрави!

„Говорил съм с много столетници и никой от тях не е ял нито лимец, нито авокадо или гаспачо. Не знам защо хората отричат хляба като храна. Нашите войници са яли хляб, сланина и ако има вино“, добави той.

„Повечето хора искат студени ядения през лятото, което не е добре, защото правят шок за организма. Ако си прегрял при 30 градуса външна температура и ядеш ледено студена диня или таратор, се стига до една невидима умора за организма“, предупреди Звездев. 

По-добре ястията ви да са със стайна температура, съветва той.

„В миналото хора са наблягали на киселите храни. Тараторът е с оцет и чесън. Някога дори са го правили без кисело мляко, а най-старият, който е описан от Петко Славейков в негова книга, е бил с лешници. Не е бил за ядене, а за сос към паламуд“, разкри кулинарният спец. 

Той разкри, че жътварският таратор се прави без кисело мляко. 

„Българите не са се ядели студени ястия, а бабек, странджански дядо, луканка, чесън, хляб. Това се носи на нивата“, заяви Звездев. 

Водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев пък изтъкна, че сега месата се считат за тежка храна, а в миналото дедите си на хапвали точно това през лятото. 

„Вчера преоткрих жътварския си зелен боб от Странджа, за който бабата казва, че ако не сложиш сланинка, не е добър. В него се слагат и яйца, но днешните жътвари сме на море с бира в ръка, а тогава този сезон е бил за работа. Сега е за почивка“, каза още Иван Звездев.  
 


В категории: Здраве


Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
14
Коментара по темата
14.
Бачо Киро
27.07.2024 13:49:14
0
4
Глутенът, който е в изобилие при белия хляб уврежда власинките на тънките черва. Те се възстановяват много бързо, но с течение на годините или поради други причини този процес се забавя. Следствие на липсата на власинки в кръвния поток попадат примерно макромолекули на домат, киви и др., които са непознати за имунната система, не им е мястото там и тя ги атакува, което води до хранителни непоносомости към десетки продукти. Причината да имате хранителна непоносимост към много храни е глутенът.
13.
vsd
27.07.2024 09:56:50
2
3
Нищо не е било чисто и преди , говорил съм с десетки баби и дядовци, с амониева силитра и други химии са поливали и пръскали зеленчуците за да станат големи и с хубав цвят. Амониевата силитра е силно токсична и отровна. Ако сега няма кой знае какъв контрол, навремето е нямало абсолютно никакъв.
12.
Глупчо
26.07.2024 17:47:45
2
2
Какъв хляб.пълен с ГМО зърно .против болести
11.
Петър
26.07.2024 12:53:29
0
11
Луканка и бабек друг път. Самунь хляб и глава лук.
10.
Йордан
26.07.2024 12:33:54
5
8
На тоя Звездев му кажете, че пшеницата сега е съвсем различна от тази преди 60 години. През 60-те средният добив е бил 140-160 кг. от декар. Сега - над 450!
9.
Фхк
26.07.2024 09:42:41
15
12
Войниците ни са яли хляб, ама той е бил от жито(лимец), пшеницата е създадена 50-те години, като в нея има много глутен, който е лепило(glue-лепило), полепва по червата и ги възпалява, убива полезните бактерии, които усвояват веществата от храната и ги вкарват в кръвта. Кравето мляко, особено прясното, е вредно, защото казеина е твърде голям и не се усвоява добре от човешкия организъм и се образува слуз в организма. В миналото дедите ни са яли месо само по Коледа, Нова година, Великден, Гергьовден, Заговезни и още 2-3 пъти в годината. Сега месо се яде всеки ден.
8.
егати кулинарното гуру
26.07.2024 09:33:02
14
9
Звездев е професионален циркаджия, който е избутал готварски ПУЦ, щото тъстът му не искал зет дето не е завършил нищо (направете справка с биографията му). После му уредиха предаване, в което се изявява с ястия достойни за чирпака на кашавар в казармата.
Да обяснява как се прескача коза.
7.
Юлия
25.07.2024 15:03:31
7
22
Чак сега ти видях коментара N1. Това не е за хвалене. Представям си с колко шепи на ден хранителни добавки и витамини си. Хлябът може и сам/а да си го правиш.
6.
Юлия
25.07.2024 14:56:56
4
48
Напоследък като чуя веган, чия, авокадо, помело и други от тоя род, настръхвам. Господин Звездев, издайте книга със стари бабини рецепти! Стига с тея префърцунени гурмета.
5.
292
25.07.2024 12:25:17
8
30
До 1. Нямаш проблем да не ядеш хляб. Пълно е с лайна, които можеш да си "слагаш" в устата. Както казало кучето "Въпрос на вкус" и си облизало гъза.
4.
До 2
25.07.2024 11:21:11
13
30
Точно така!
М0нс@нто и всичките производни не са съществували тогава.
Почвите не са били повсеместно изтощени и водите не са били отровени.
Храната е имала хранителна стойност!
Сега, има пластмасови плодове и зеленчуци, но нямат хранителна стойност.
То и затова има някакъв бум на автоимунни заболявания, вкл. и онкологични такива.
Остана ли човек, който за здраве да не приема някакви хранителни добавки?
От бебе до баба..
Така, че Звездев като е започнал да обяснява, да огледа ситуацията от всички страни. А, да не споменавам още от преди години, как той лично приготвяше всякакви рецепти ежедневно, на екрана. Нека сам си прегледа предаванията и да види, дали цялата му продукция е насочена към традиционните, български ястия. Все пак е вдъхновил много домакинства да приготвят по неговия пример...
3.
2
25.07.2024 11:04:03
6
60
Преди двайсет години орторексията едва навлизаше. Сега е норма. Отречени са традиционни български храни, а се възхваляват разни чуждоземски изгъзици.
2.
да бе
25.07.2024 11:02:53
9
66
Ядяха хляб, ама не гмо. Нямаше разни е-та и храната беше чиста.
1.
54321
25.07.2024 10:47:06
75
17
за 2 години да съм изял 2 филии хляб.
още не мога разбере как съм слагал това безполезно нещо в устата си с години всеки ден
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори