Баба едно време ми правеше мързеливи бухтички, най-накрая открих стария й тефтер с рецепти
Семпли, пухкави и много вкусни, тези лесни Мързеливи домашни бухтички са идеалното предложение за начало на поредния работен ден (или пък мързелив уикенд)
На това му викаме ние бърза закуска! Семпли, пухкави и много вкусни, тези лесни Мързеливи домашни бухтички са идеалното предложение за начало на поредния работен ден (или пък мързелив уикенд). Продуктите са налични във всеки кухненски шкаф и хладилник, така че вероятно няма да ви се наложи да похарчите даже и стотинка! Рецептата я имам от стария тефтер на баба. Тя всеки уикенд ми г приготвяше. Ето какво ви трябва:
200 мл топло прясно мляко
250 мл топла вода
10 г суха мая
1 ч.л. захар
2 яйца
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
650 г брашно
олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Смесете млякото и водата в дълбока купа, добавете сухата мая и захарта, разбъркайте и оставете маята да се активира за 10 минути.
2. В отделна купа разбийте яйцата и ги смесете с активираната мая. Добавете олиото и солта и разбъркайте.
3. Постепенно добавете брашното, малко по малко и бъркайте непрекъснато около 10 минути. Покрийте тестото с плик/фолио и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
4. В широка тенджера загрейте олио (2 см) на умерена температура. Потопете лъжицата в олиото и гребнете от тестото, след това пуснете в мазнината и изпържете бутичките, докато се зачервят от двете страни.
5. Извадете пържените бухтички в чиния, постлана с хартиена салфетка.