×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Реалната съвместна работа на Борисов с ДПС започна след излизането ми от ГЕРБ


Реалната съвместна работа на Борисов с ДПС започна след излизането ми от ГЕРБ
Сега е моментът да приобщим българските мюсюлмани от смесените региони в голяма коалиция, която да изведе държавата от тази криза, казва Цветан Цветанов
20 Юли 2024, Събота, 07:25 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка: Светлозария КИДЕРОВА

Питам какво въздържа България да не се присъединява към държавите от ЕС, които признаха Хизбула за терористична организация

Разговорът с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе проведен вчера след възпоменателната церемония по повод 12 години от атентата на летище Бургас. 

Посланикът на Израел у нас с остра политическа реч в Бургас по повод 12 години от атентата

- Г-н Цветанов, вече 12 години на тази фатална дата 18 юли се връщате на това пропито от кръв място, защо си го причинявате?

-Защото съзнанието ми още не може да възприеме всичкия ужас, който сполетя страната ни. Никой не очакваше, не допускаше, че в разгара на туристическия сезон на наша територия може да има терористичен акт. Хизбула направи голямата си грешка да предизвика и България, въпреки че атентатът беше насочен спрямо гражданите на Израел. Нашият отговор беше, че успяхме да направим невероятна координация и искам специално да подчертая доброто взаимодействие с израелските, американските, канадските, австралийските служби за сигурност, и разбира се всички държави-членки на Европейския съюз. Така заедно доказахме, че сме силни, в реално време обменяхме информация. Аз знам какво направиха колегите от българските служби, така също и колегите наши партньори. На тях отдавам своята почит, всъщност.

-Мислите ли, че България си свърши работата както трябва по разследването на този атентат и всички виновни получиха справедливо наказание?

- Успяхме да съберем безпорни доказателства, с което доказахме съпричастността на Хизбула в извършването на този терористичен акт. Тези доказателства и осъдителните присъди, които са доживотни без право на замяна за съучастниците, показаха, че действително правоохранителната и правораздавателната система си свършиха своята работа. За мен единственото, което остава като въпросителна, е защо все още България не се присъединява към държавите от Европейския съюз, които признаха Хизбула за терористична организация. Знаете, че беше признато за терористично само военното крило на Хизбула, а за всички е ясно, както беше казано и към онзи момент, че Хизбула стои зад този кървав акт. Посланикът на Израел Н.Пр. Йоси Леви-Сфари имаше възможност да припомни това, което се случи и със Хамас. Тези терористични организации могат да разклатят демократичните устои на всяка държава и на демократичния свят като цяло. Точно за това не трябва да забравяме датите 18 юли 2012 г., 18 юли 1994 г., 7 октомври 2023 г. И затова съм тук. Когато виждам бащата на Мустафа Кьосов (българският шофьор на взривения автобус с израелските туристи, б.р.), аз се чувствам изключително съпричастен към болката на семейството, защото познавам неговата дъщеря и трябва да ви кажа, че това, което успяхме към тогавашния момент да направим не беше малко - да получи добро висше образование в Югозападния университет, да има своята перспектива. В момента тя работи на удовлетворяваща я позиция, чуваме се от време навреме, от което се чувствам горд.

-Това постигнахте в дългия период, докато държавата се управляваше от ГЕРБ?

-Това беше период, в който бях министър, после и народен представител - до нейното пълнолетие и завършване на висшето образование. Момичето не искаше да чува за тази страшна дата.

- Много е горещо днес, г-н Цветанов, издържахте стоически два часа в тъмен костюм, под парещото слънце. Какво си мислехте за днешните депутати, които дойдоха, но седяха под шатрите? Впрочем какво мислите за състоянието на държавата и държавността днес?

-Да си призная честно даже не знам дали трябва да ги коментираме тези хора. Държавата е в окаяно състояние, ние не можем да излъчим след проведени поредни предсрочни парламентарни избори стабилно правителство, без което е невъзможна реална подкрепа за местната власт. Тя е единствената власт, която все още функционира под някаква форма. Чест ви прави, че имате за кмет Димитър Николов, с когото през 2012 г. бяхме заедно дни наред тук в Сарафово. Той и повечето от колегите му полагат неимоверни усилия, но без сериозната подкрепа и действия на държавата няма как да получат капиталовите средства за инвестиционната програма. Все още страната ни не е получила второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост за т.нар. декарбонизация, за цифровата трансформация и т.н. Аз смятам, че вина носят всички, които в момента са в българския парламент.

-Г-н Цветанов днес чух аналог между настоящата ситуация в ДПС и раздялата Ви с Бойко Борисов и ГЕРБ. За появата на алтернативата ПП„Републиканци за България“ и анонсираната с „опипване на почвата“ от Д.Пеевски ПП“Ново начало“. Въобще такъв аналог правилен ли е?

-Ситуацията е коренно различна, виждате какво е упорството на Делян Пеевски да остане и да е част от ДПС. Когато почетният председател каза тежката си дума, това означава, че той продължава да лидира процеса в тази партия. След всичките ми години работа в ГЕРБ – от самото й създаване, аз бях този, който взе решение сам да я напусне. Причината - в този период, от доста години, аз всъщност съм бил подвеждан и до мен е стигала манипулирана информация, докато Боисов е колаборирал с ДПС.

-Кога узнахте за това?

- През 2015 година имаше местни избори, в които ГЕРБ постигна невероятен успех, защото отстоявахме принципни позиции, имахме сериозна организационна работа. Вървяхме нагоре. Бяхме сериозна политическа сила. Аз разбрах едва към края на лятото през 2018 г. какво се е договарял зад гърба ми Борисов с ДПС. Това беше най-болното, правел го е във всичките тези години, когато аз съм давал всичко от себе си за партията. Трябваше от колегите да науча и сглобя информацията какво става по места. Ще дам потвърждение. От наши структури узнах, че министърът на земеделието Румен Порожанов ще смени много от ръководителите на горските стопанства, тогава аз направих работна среща с него и предотвратих този процес.

-В дърводобива имаше много големи интереси, искал е да ги замени с кадри на ДПС?

-Не просто да бъдат сменени с кадри на ДПС. Това е само едната страна на големия проблем, който щеше да възникне в парламентарната група на ГЕРБ. Как щях да отстоявам нашите идеи и да защитавам тази група, да бъда нейният председател, ако се бях спотаил?! Порожанов не пристъпи към кадрови промени в този период, няколко месеца по-късно беше освободен. А това, което се случи след моето излизане от ГЕРБ бе, че вече започна реална съвместната работа между ДПС и част от ръководството на ГЕРБ. Структурите на ГЕРБ започнаха да боледуват, те много тежко преживяха всичко това, което се случва, особено в смесените региони. Затова такава аналогия е просто неуместна. Но мога да кажа, че при кабинета Борисов 3 с патриотите работихме фантастично. През 2017, 2018, до 2019 г., когато си тръгнах направихме най-много за държавата.

- Някои от патриотите наивно вярваха, че ще получат положителна оценка, но всичко беше обругано, вече е забравено. Впрочем и самият Валери Симеонов.

-Бяха наивници, за голямо съжаление в политиката го има, но пък по-добре да останеш чист, да си със своята физиономия пред хората, да бъдеш такъв, какъвто си. Говоря за Валери Симеонов като лидер на НФСБ.

-Струва ми се, че Бойко Борисов отдавна иска да си простите, това така ли е и ако е така какво би следвало?

-Аз смятам, че държавата е в изключително тежка ситуация, единственият пробив в политическата криза ще постигнат тези, които успеят да преглътнат определени обиди, но да не променят принципите, които защитават. Тези, които успеят да направят широко обединение, могат да върнат България към нормалния политически живот.

-Вие готов ли сте да се завърнете реално с такова обединение на следващите избори? Защото новите, младите и красивите от 2021 г. насам, се оказаха не само неподготвени, но и много алчни.

-Аз съм готов да се завърна и това, което правя през последните седмици е именно в тази посока - ПП„Републиканци за България“ заедно с други политически формации, които имат достойни и качествени членове и симпатизанти, такива каквито ГЕРБ имаше в периода, в който имахме първия си управленски мандат, да направим тази важна стъпка за обединение.

- Говорите за 2009-2012 г. ли?

– Да, спомнете си в какво състояние оставихме държавата. Всеки говори за борба с корупцията, аз само ще цитирам данните на Центъра за изследване на демокрацията, които дават статистика от 1999 до 2023 г. Най-високите нива на корупция и на корупционни практики са през 1999, 2014, 2023 година. При управлението на Иван Костов, на Пламен Орешарски и на тези, които наричате млади, некомпетентни, алчни. Най-ниските нива на корупция са от 2010 и 2011, нивата за усещане на корупционен натиск бяха под 10 процента, а за 2023 година са 35 процента, през 2014 г. са 39 процента, при Иван Костов са 34 процента.

-До какво ще доведе скандалът в ДПС?

- Сега е момент чрез нашия зам. председател на ПП „Републиканци за България“ – Тамер Хасан, да обединим всички български мюсюлмани, действително да се обърнем към тези стойностни и качествени членове, симпатизанти на всички политически формации, които са в смесените райони. Можем действително да покажем, че имаме представителност на всички етноси в една национално отговорна партия, имаме достатъчно стойностни и качествени хора, защото тук давам за пример и правя съпоставка със сега действащите депутати в парламента. Бихте ли ми посочили поне един, който да отговаря за външната политика в българския парламент, освен Бойко Борисов, който е избран за председател на външната комисия? Веднага ще дам като аналог Джема Грозданова, която превъзхожда абсолютно всички, за които бихте питали като вариант.

-Къде се намира тя в момента?

- В ПП „Републиканци за България“ и сме заедно в Евроатлантическия център за сигурност. Като нея е Горан Благоев, ваш колега журналист, Недко Недев – мениджър на сериозна международна компания в Сливен, имаме Борис Велев – доктор по наказателно право в Германия, с такива хора можем да успеем, те могат да управляват, защото са се доказали.


В категории: Политика


Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
19
Коментара по темата
19.
свакови
22.07.2024 18:40:21
0
12
В общи линии Цв.Цв се надява на републикански президент в САЩ и старата песен на нов глас. Говорим за песента с подслушването.
Имам новина- много вероятно е Цв.Цв да получи Щатски прокурор за президент на САЩ.
Друга новина- в нормалните държави не разследват по доноси. Нещо повече - предлагам клип от тия дни - ченге пита латинос за лична карта - латиното му вика - нито ще ти дам ID ,нито ще ти кажа кой съм без да ми предявиш оснвание. Куката го арестува, след половин час го пусна и му се извини. Латиното му вика - ааа,няма извинение - минимум последен модел Мустанг ще си взема с обезщетение то .
И тва е в общи линии - как ще обсъдим делата за подслушване ?
https://youtu.be/OeW5cjgZgm8?si=Ioj-2RgCLB4JRzPp
18.
Др Агент Доносник Сава
20.07.2024 21:42:23
0
3
Как бе .Та ние сме участвали във възродителния процес
17.
Споко
20.07.2024 13:34:47
3
10
Цецко ние помним.
Реалната ти работа с дпс започна веднага като взехме власта.
Дори копира партийното им строителство. Дори техни кметове станаха кметове от герп.Дори направо дпс ви избираха съветниците от герп за да имате мнозинство в общинските съвети и ...още много конк.етни примери има .
Ти си много виновен за сегашната политическа к.риза.
Но 1млн.евро са си 1млн.евро и в България и в Европа ,нали цецко
16.
Хахахах
20.07.2024 12:12:58
2
10
Цецо Цървултъщин
Мазна, долна и гнусна мижитурка! Тъп, като общински кон и гнусен, като гол охлюв! Абсолютен некадърник!
Олицетворение на избирателите на гроб!
15.
ДС заигравките
20.07.2024 11:35:03
1
10
на задкулсието или на селските бекове от ДС и БКП. България е окупирана феодална държавица, която даже и членството и в ЕС не може да извади от орбитата на долната селяния и феодалщина. Такъв "играч" е и този постен господин. Всъщност, такива сме всички ние - от заложници на системата до доволници на системата. Когато някой "назначен" нефелник, дали за политик или за журналист не изпълни повелята на партията или ДС на БКП, заминава в отходния канал. Такава е съдбата на всички, когато няма Закон и няма конфискация и лустрация на изродите тук. Няма и съд и няма и прокуратура, няма нищо, освен селяшки феодален строй, другари съветски българи.
14.
И аз да кажа
20.07.2024 10:07:06
2
5
Тоя 94fd2Цветанов Иван Костов в Панорама го разката и направи за смях пред цяла България
Да не говорим кво го направи Татяна Дончева
13.
абе
20.07.2024 09:49:08
3
7
България гори а Бойко се е скрил в миша дупка. Май иска властта само за да пълни чекмежето.
12.
Мръсно нагло физкултур полицейско ухо
20.07.2024 08:30:39
2
17
Тоя никой не го ще , събира под половин процент на избори . Абсолютния шампион по загубени дела за нарушени човешки права . И за капак има нахалство да се показва онлайн ?!
11.
Атанас Атанасов
19.07.2024 23:12:00
4
26
Цецко е едно от най-срамните, тъмни петна в историята на партията на тиквите и кратуните Герб-БСП-ДС-СИК, за кратко Герб. Където седне, където стане този екземпляр се тупа в гърдите, твърдейки, че е света вода ненапита и, че всички поразии, сторени от Боко Тиквата-Борисов и тайфата му били след като беше изхвърлен като парцал от герберските редици! Альо, Цецанко! Сторените мизерии от теб и Тиквата ще плаща народът с поколения! Всеки, който не е бил с вас сега съди не теб и него, А БЪЛГАРИЯ! НЯМА ВИЕ ДА ПЛАЩАТЕ, А ОГРАБЕНИТЕ ОТ ВАС СИРОМАСИ! А, че Веската Маринов те възпя в химн си е за негова сметка! Затова на концертите му щъпат само стогодишни, почти глухи бабишкели и шапкари под строй от МВР-то! Довчера целуваше сандалите и задниците на Тиквата и на Ахмед Ефенди-Соколето! Днес чии обгрижваш?
10.
EUROPOL
19.07.2024 22:42:55
3
5
Цецо да кажи за съвместния си бизнес с екс президент Зоран Цаев в Севелна Македония и босненскете мусилмани тап дил ри с медицинска МАРИХУАНА как е тривата расте ли ,шиптърите поливат ли я?
9.
Цв Цв
19.07.2024 22:25:53
3
14
Да го подкрепим за нов апартамент?
8.
6 апартаментчиков
19.07.2024 22:17:51
4
14
Цецо да кажи нещо за 72 хирми за ИМОТИ в комбина д Петьо Петров от Търново и как ИЗПРАХА 50 МИЛИОНА на руските КГБевреи парите в имоти Разлог Банско,Арбанаси,В.Търново
КАК изпра парите на руско-арменските евреи от банка"Трайка Диалог" дъщерна на -Сбербанк в к-с "Атлантис" и к'си в Равда и Несебър
7.
Пусть всегда будет Солнце
19.07.2024 22:12:45
3
14
Фатмак физкултурник от помощвото от Вършец с 2 гънки мозък щял да обединава мусилманите във БГ хвалейки кмет ДДСизмамник завършил АВТОто
Фатмака и за декарбонезация говори.
Я да кажи как с ДПС Аталай оскубяха с 200 милиона лв за смешна ограда по границата с Турция Я да кажи как 20 и няколко год син на ДПС Джевдет Чакър ,Рами Чакър имаа 2б0 МИЛИОНА за Соларен парк "Верила" строен от фирма на братя Галеви
6.
*********
19.07.2024 21:13:03
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
инжЕнер до №5
19.07.2024 20:58:58
6
12
Понеже ти липсва необходимото образование както на вожда Ви, то си ми ясен-подмазвач. България се разпада от мутри, доносници и идиоти като теб! Научи се да пишеш грамотно селяко от партия герб. Личи ти купената диплома.
4.
Наблюдател.Цветанов е прав.
19.07.2024 20:50:12
19
9
Цветан Цветанов е прав за много неща защото идва от партийната кухня на ГЕРБ и им знае всички мръсни пешкири.
Сега има своя партия и като бивш вътрешен министър се чувства сигурен и започна да говори.
За кмета на Бургас е прав, Димитър Николов е невероятен кмет който изведе Бургас на водещите места за едни от най добрите градове в страната.Но, разбира се се съобразява с партията от която е избран -Герб.Въпреки това всички бургазлии явно са си доволни от кмета който мисли и за тях.
Но какво се случва в по малките общини на Бургаска област като Сунгурларе например? Цветан Цветанов в едно негово интервю каза че се е разделил с ГЕРБ и Бойко Борисов защото Борисов е предоставил на ДПС да превзема малките смесени общини през Горските Стопанства.Цветанов е прав.Кмета на Сунгурларе идва преди няколко години в този край от Кърджали по линия на младежкото ДПС и започва работа като обикновен лесничей след това е много бързо назначен за директор на горското стопанство в Сунгурларе а след това много бързо за заместник общински кмет и сега за общински кмет на община Сунгурларе.Как се е получило това за няколко години?Колко бързо извади диплома за Инжинер Лесничей?Не му ли трябваше за поста като кмет Инжинер,а лесничей да не се изписва много -много.Ако сравним думите на Цветанов значи е прав и това се е случило и в други смесени общини.
3.
Есъла
19.07.2024 20:33:59
4
12
От ВиК работели в една шахта във връзка с възникнала авария. По някое време служител в шахтата погледнал нагоре и видял един задник. Човек се притеснил и му вика- момче не сери тук. Ония отвърнал-не кензеъм аз съм Цветан Цветанов мен никой не може да ми каже "копче". Все боклуци в тази партия герб.
2.
Хаха
19.07.2024 20:19:05
7
33
Айде и този изпълзя от гардероба с нафталин, за да дава компетентно мнение.
Га яди кюфтета с Бойко ни Рива.
1.
Пенчо
19.07.2024 20:11:02
5
31
Късно е либе за китка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори