×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

50 г. след пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови, караваната им отново акостира в Царево


50 г. след пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови, караваната им отново акостира в Царево
Днес, вече на 85 години, Дончо всяко лято е в Царево
11 Юли 2024, Четвъртък, 18:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Основната идея на експедициите е да се наблюдава поведението на човек, поставен в крайно тежки условия; изпробването на хранителните качества на планктона и възможностите за оцеляване след корабокрушение

 

Петдесет години от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”  - през лятото на 1974 г. за първи път в историята на световното мореплаване спасителна конвенционална лодка с платна и без кил преминава океан.

Изминаха 50 години, а днес, вече на 85 години, Дончо акостира всяко лято на каравана на пристанище Царево.

Ето и цялата история. На 8 май 1974 г. в 1.30 часа Дончо и Юлия (Джу) Папазови на борда на спасителната лодка навлизат в Атлантическия океан. За 63 дни и 4880 морски мили, от Гибралтар през Лас Палмас до  Сантяго де Куба, завършват първото си пресичане на океан на 16 юли 1974 г. 

Прекосяването на Атлантическия океан е част от експедициите „Планктон“ осъществени от Дончо и Джу през 70-те и 80-те години, вдъхновени от френския лекар и мореплавател Ален Бомбар, който пресича Атлантика през 1952 година с гумена лодка, само на морска вода и риба.

Основната идея на експедициите е да се наблюдава поведението на човек, поставен в крайно тежки условия; изпробването на хранителните качества на планктона и възможностите за оцеляване след корабокрушение.

Джу в лодката

Историята на мореплавателите тръгва преди повече от половин век през 1970 г., когато в продължение на две седмици Дончо, на борда на рибарска лодка, плава в Бургаския залив и поставя началото на експедиции „Планктон“. През 1972, вече двамата с  Джу, на корабна спасителна лодка за 26 дни пресичат Черно море от Варна до Сочи. Следват пресичането на два световни океана (Атлантика, 1974 и Пасифика, 1976), обиколка на света на борда на яхтата „Тивия“ с дъщеря им Яна, (1979-81) и последното, но най-голямото постижение на Дончо – самотната обиколка на света по „невъзможният път“ - на юг от ревящите 40 и неистовите 50, през зимата, без спиране, през нос Хорн, на борда на яхтата „Тивия“, за 164 дни през 1988 г.

Но да се върнем към плаването през Атлантика, което е изключително рисково поради вида на ветроходния съд, оскъдните възможности за управление и навигация. Използваната корабна спасителна лодка е дълга 8 м., с малка рубка, алуминиева тръба за мачта и платна грот и стаксел. Както всяка корабна спасителна лодка и „ДЖУ IV“ е оборудвана със спасителна радиостанция на акумулатори и ръчен генератор. Хранителният режим на Дончо и Юлия е до 40% от минималните необходими калории и до 50% за сладката вода на човек. Останалите калории се набавят от уловения зоопланктон. По време на плаването Дончо отслабва с 18,5 кг, а Джу - с 9.

По повод 50 години от пресичането на Атлантика,  Дончо споделя: “Не тръгнахме само, за да пресечем океана, както правят обичащите да плават. Изследвахме състоянието на човека в крайно тежки условия и провеждахме наблюдения на замърсяването на океана. И разбира се, снимахме”.  Има запазени кадри в архива на БНТ от всичките плавания , както и 4 книги описващи приключенията.

“Не бяхме виждали океан нито от брега, нито от въздуха. За втори път попадахме на спасителна лодка с платна. Разстоянието от Гибралтар до Куба трябваше да вземем само с едно спиране - на Канарските острови. Бяхме наясно, че в края на дългото плаване ще хванем сезона на ураганите. А се налагаше да се движим по най-дългата страна на Бермудския триъгълник. Беше си изпитание, но го преодоляхме,“ споделя след половин век Дончо и добавя: “Има голяма разлика в плаването с яхта и плаването със спасителна лодка. С яхта е много по-безопасно, защото тя има кил и трудно може да се преобърне. Но дори и да се случи, се изправя отново.  Ако спасителната лодка се обърне, тя не може да се върне в старото положение.  В наше време плаването се извършва с помощта на уреди, които показват мястото. Ние трябваше да определяме къде се намираме със секстант по слънцето и звездите, което е трудно, когато се клати лодката. Тя върви само по посока на вятъра или перпендикулярно на него. Спокойно можеш да изпуснеш пристанището, което си обявил в програмата.  Невъзможно е да се върнеш обратно. С яхта винаги можеш да лавираш. В експедиции, подобни на нашата, почти няма романтика, всичко е груб, изморителен труд”.

По повод годишнината издателство „Фама“ планира ново издание на книгата на Дончо и Юлия Папазови ”С ДЖУ през Атлантика” (1975).

Ето и няколко откъса:

8 май - ден първи

Дончо: Сами! Най-после сами! Сега ще покажем какво можем. Чувствам се като състезател. Добре подготвен и сигурен в успеха…

Мислите ми са в Океана. Как ли изглежда? Не сме го виждали нито от бряг, нито от въздуха…

Това, че сме първите хора, които пресичат океан, без да са го виждали не ме смазва…

Явно океанът е решил да ни посрещне ласкаво. Седя на румпела и си мисля за хубави неща. Странно, но съм сигурен в себе си, в успеха.

Джу: В главата ми се върти само Яна. Очите й, смехът й, ръцете й, гласът й…

Много лошо за начало. Нищо не остана от радостта и облекчението от тръгването.

Хващам румпела…лодчицата ни леко се изплъзва от вълните и оранжева, и възбудена се напряга напред…

Май успявам да не мисля за нищо.

 

19 май  -  ден дванадесети

Дончо: На около 45 мили от Гранд Канария сме. Лоша нощ изкарахме. Видяхме няколко кораба. Могъщи вълни…Джуто изкара почти сама вахтата. За първи път от 8 дни спах цели 2 часа. После смених Джуто. Тя беше смутена и странно развълнувана. Изглежда не й е било леко…

С нетърпение чакам да свърши бурята и да влезем в предишния ритъм – вахта, пет часа сън, вахта. Сега трябва да дежурим и двамата…

Отново ни залива вълна. Изгребването с кофи ме сгрява. Непрекъснато сме мокри, но не ни е студено…

 

27 май – ден четиринадесети

Дончо: Хвърлихме прочутите мрежи за планктон…Хванахме огромно количество – 300 грама…

Не сме разочаровани от гадния вкус, защото нищо друго не сме очаквали. От днес  без изключение всеки ден ще ловим планктон.

Джу: Чудя се какво те кара да се качиш на лодка, да те заливат вълни, да те пече слънце, да не спиш, да гладуваш и от момента, в който се отделиш от брега, да се стремиш към друг бряг. Може би някъде сред вълните усещаш, че си само частица от движението, че си хванал времето и се разпореждаш с него, както можеш.  Ние с Дончо не сме по-различни от другите. Само сме впрегнали цялата си енергия.

 

7 юни – ден двадесет и пети

Джу: Днес е рождения ми ден. Двадесет и деветия. Морето е сиво-синьо. Плуват разкъсани бавни облаци. Просторно, спокойно и много красиво е. С всяка част от себе си усещам вятъра, облакът, който се движи, звездите, които падат. Лежа между небето и морето и всичко губи смисъл и острота.

 

2 юли – ден петдесети

Джу: Вали. Вече 50 дни сме в океана. Вятър пак няма, но поне се промени времето. По-добре проливен дъжд, отколкото това убийствено слънце. Тече от всички ръбове на люка, но ние сме си намерили сухо място, свили сме се и ни е уютно. Слушаме музика, пушим, говорим си. Отвън се излива порой и тропа по покрива на рубката. Почти не се движим. Само вълните ни люлеят. И двамата сме с надеждата, че като спре дъждът ще духне най-после нашият вятър! Изкъпахме се на дъжда.

 

8 юли – ден петдесет и шести

Джу: Страшни нощи прекарваме. По целия хоризонт отпред се святка. Във въздуха се носи напрежение. От време на време се показва част от огромна жълта луна и вълните оживяват като призраци.  И двамата си мислим, че тук се зараждат ураганите, но не казваме нито дума...Вече виждаме и чайки. Сушата се усеща във въздуха. 

Дончо: Точно преди два месеца, на 8 май, тръгнахме от Гибралтар. Сега сме почти пред края. Остават 7-8 дни. Няма време за равносметки. Дотук успяхме…

Духа хубав вятър. Времето е променливо. От няколко дни сме в зоната, в която неизбежно минава центъра на урагана. Остават 2-3 дни опасност. Сега просто следваме пътя на ураганите. И чакаме хубавото.

 

11 юли – ден петдесет и девети

Дончо: Най-трудната нощ. Уморени сме като коне. Не сме мигнали...

При залез слънце съзрях скала…по напред от очакваното сме и в центъра на три плитчини с пръснати подводни скали и рифове. Сърцето ми е свито от бурята, с тези начумерени гребени и страшен вятър. Ако попаднем на риф, ще се разбием. Слънцето залезе и ни обви тъмнина. После падна мъгла. Ненадейно вятърът смени посоката. Вълните настръхнаха и почнаха да ни заливат…

Мокри до кости, преуморени от вадене на вода и взиране в тъмнината, чакаме зората.

 

13 юли – ден шестдесет и първи

Джу: Възможно ли е тъкмо сега, на три дни път, да спре вятърът. Цял ден си повтарям, че не може да бъде, че ей сега ще задуха. Та аз в мислите си вече съм пристигнала на суша и в София. И вече галя Яна.

Дончо: Цветът на водата се промени. Стана светлозелен. Отново лек ветрец и слаб ход. Джуто видя Кабо Мейси.  Ура!

Ако всичко е нормално, утре е краят.

Точно такъв живот обичам. За радостта, че си се оправил, за приятното чувство, че си накрая на силите си, надделял и можеш още, заради познатата отпуснатост и липса на всякакви мисли след голямо усилие, заради прекрасното море в буря човек си струва да мине океана.

 




Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
11
Коментара по темата
11.
МАЛЕ МАЛЕ
13.07.2024 15:35:22
1
2
българите ГИ свързва САМО едно нещо ЧЕ са ГЛУПАЦИ.... МАШАЛЛА
10.
ОТВРАТ
13.07.2024 15:32:32
1
2
РАДЕВ румен е ПРЕЗИДЕНТА на ВСИЧКИ АХМАЦИ В ФАЛШИВАТА ДЪРЖАВА ДЪРЖАВА МЕНТЕ БУЛГАРИСТАН ТАШАК ЛАЙНЯН
9.
Дедо ви
12.07.2024 05:59:22
4
4
За тоз дето много му е интересно как са му дали... ще му е по интересно пак да се върне в 8-ми клас че да го научат поне да пише грамотно тоя нов капЕталистически демократ.
8.
Абе
12.07.2024 05:52:46
0
6
Ей паляпутана-ти правиш ли разлика между кораб и лодка в океана????
7.
Много ми е интересно
12.07.2024 05:50:27
6
9
Как са му дали по ония години да плава из тия капеталистически води когато тук неможеше пиле да превръкне през границата (естествено досещами се как)
6.
DB7
11.07.2024 23:47:03
0
6
БРАВО
5.
До6
11.07.2024 23:45:26
2
10
И защо смяташ че аз не съм го правил? ! Но съм се държал като достоен човек, без да правя неща, които са безмислени и да доказвам хипотези, от които никой няма нужда! Морето обича смелите, не страхливци и тарикати! Бях на един рейс в БМФ, когато на Дончо и Юлия им метнаха в лодката банани, портокали и консерви! Друго не ми беше нужно да чета!
4.
Ей
11.07.2024 23:26:26
9
16
Това българина е страшно завистливо и гадно животно-ами вие като сте големи отворковци идете и го направете като тях!
3.
Не разбирам
11.07.2024 21:10:02
3
25
Защо този тарикат още ни го навират в очите? С парите на държавата и под флага на дкмс си правеха разходки из океана! Ален бомбар е единственият пробвал да консумира основно планктон и сурова риба в рамките на експеримент! Лекар по образование, наясно с последиците! За съжаление се самоуби в един хотел. А по отношение на българите яхстмени по онова време, хората които трябва да споменем: кап. Георги Георгиев, който наистина обиколи света сам, след участието си в регата Остар. За съжаление си отиде рано, но беше синоним на скромност и професионализъм! Поклон!
Николай Джамбазов: построи яхта със собствените си ръце и участва в Остар в своя клас. Все още е жив, встрани от вниманието.
2.
Е БРЕ ДОНЧО....
11.07.2024 20:40:54
3
13
...БРАВО...!!!
1.
Военен рибар от ССУМОР
11.07.2024 18:47:41
4
31
Във Созополската база напълнихажяхтата със "Смядовски" и "Русенски" планктон в консервени кутии!!!)))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори