3 рецепти за бърз метаболизъм
Без значение дали се стремите да свалите някой килограм или искате да поддържате сегашната си форма – има нещо, което е от съществена важност и за двете – и това е вашият метаболизъм. В следващите редове ви предлагаме няколко лесни и вкусни ястия, които ще ускорят обмяната на веществата ви. Ето три рецепти за бърз метаболизъм:
Сьомга с боровинков сос
Необходими съставки:
- 250 г сьомга;
- ½ лимон;
- 1 чаша боровинки;
- 1 ч. л. кленов сироп;
- 1 ч. л. бахар;
- 1 ч. л. джинджифил.
Загрейте фурната на 200 градуса. Овкусете сьомгата като изстискате сока от ½ лимон и поръсите с малко сол и черен пипер. Върху малка тавичка поставете хартия за печене и отгоре сложете рибата (с кожата надолу). За да се приготви тя, ще са ви необходими около 15 минути. Докато се пече сьомгата, сложете в малък съд на котлона боровинките, заедно с кленовия сироп. Разбърквайте от време на време – вашият сос ще е готов, когато течността се редуцира наполовина. Когато е готов, прибавете към него бахара и джинджифила и разбъркайте. Разпределете сьомгата в две порции и намажете всяка отгоре с боровинковия сос. Ако желаете, можете да добавите като гарнитура ориз от карфиол.
Замразени шоколадови кошнички с матча
Необходими продукти:
- 100 г черен шоколад (80% какао или повече);
- 1 с. л. кокосово масло;
- ½ ч. л. ванилов екстракт;
- 1 с. л. кленов сироп;
- 1 ч. л. матча на прах;
- ¼ ч. ч. кокосово масло (разтопено).
В малък съд на водна баня или в микровълнова печка разтопете шоколада. След като е готов, добавете към него 1 с. л. кокосово масло. Разбъркайте добре двете съставки и добавете към тях ванилията. Изсипете половината от сместа във форми за минимъфини и я поставете във фризера. В средно голяма купа сложете разтопеното кокосово масло (¼ ч. ч.), кленовия сироп и праха матча и разбъркайте, докато се получи хомогенна паста. Извадете формата за мъфини от фризера, разпределете поравно пастата с матча и отгоре добавете останалият шоколад. Върнете отново във фризера, докато стегне и е готово за консумация.
Хрупкава салата с манго и пилешко
Ще ви трябват:
- 1/3 ч. ч. портокалов сок;
- 3 с. л. оризов оцет;
- 3 с. л. соев сос (с намалено съдържание на сол);
- 1 с. л. сусамово олио;
- 1 кг китайско зеле;
- 500 г захарен грах (със шушулките);
- 500 г варено пилешко месо (от гърди);
- 1 манго;
- свежа мента;
- 1 глава лук;
- 2 с. л. препечен сусам.
Пригответе граха – ако е суров, сварете го и го охладете или пък използвайте замразен. След като е готов, нарежете шушулките по диагонал, на тънки филийки. В голяма купа смесете портокаловия сок, соевия сос и сусамовото олио. Добавете ситно нарязаното зеле, граха, пилешкото, мангото, ментата и лука. Разбъркайте добре салатата. Преди да сервирате, поръсете със запечени сусамови семена.
Да ви е сладко!
източник: az-jenata.bg