×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

HPV ваксините у нас не са задължителни, а трябва, защото са превенция на рак на маточната шийка


HPV ваксините у нас не са задължителни, а трябва, защото са превенция на рак на маточната шийка
Имам пациентки, които ми разказват, че от 30 години не са ходили на гинеколог, това е крайно погрешно и е нужна промяна, споделя началник на отделението по онкогинекология в КОЦ-Бургас
10 Юли 2024, Сряда, 09:42 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ако имате неплатена глоба към КАТ не можете да излизате зад граница, същото трябва да е за профилактичните прегледи, добре ще е за самите пациенти, смята доц. Павел Добрев

- Доц. Добрев, вие завеждате отделението по онкогинекология в Комплексния онкологичен център в Бургас. Как се разви за последните години то и какво предстои занапред?

- С времето станахме база за обучение на специализанти, които могат да се докоснат до хирургията и да видят как тя е различна при онкологичните заболявания. Смятам, че има какво да помогнем и можем да развием младите хора. Защото такива определено липсват, а са нужни. Благодарение на съдействието на ръководството в частност проф. Христо Бозов, подадохме документи за клиника, което вдига нивото на отделението и ще можем да предложим на своите пациенти по-висок ценз на лечение. Това, поне на този етап, ще е единствената клиника в Бургас по отношение на гинекологичната помощ.

В пряко сътрудничество сме с Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, където съм преподавател. Разработваме много научни статии и лекции, които спомагат  за научния процес при младите студенти. Скоро имахме международен форум „Биоинфомед”, на който представихме изследване на изкуствен интелект и ехографски образ при наличие на патология в самата кухина на матката. Развиваме се в посока наука и ще даваме все повече в това отношение.

- Колко пациенти посещават отделението по онкогинекология годишно и кои са най-честите заболявания?

- На седмица, лично аз, преглеждам приблизително 60 пациентки. Палитрата от заболявания е голяма. Моите наблюдения са, че има динамика при карцинома на яйчника  и ендометриалния карцином. Искам да подчертая, че ендометриалния карцином вече се нарежда на трето място по заболеваемост и при честота на злокачественост при жените. Той е след карцинома на гърдата и след този на ректума. Профилактиката в този смисъл е задължителна.

- А какво трябва да правят жените, за да не стигат до вас?

- Ще започна по-отдалеч с малко статистика. Стряскащо е. Шесто място по заболеваемост при жените е ендоматреалния карцином. 417 367 нови случая за 2022 г. В САЩ той е четвъртия най-често срещан, а очакваната заболеваемост за 2023 г. е 66 570. В Европа броят на диагностицираните случаи надхвърля 130 000 за 2022 г. и диагностиката при рака на ендометреума е около 1.71%. При нас, според Националния раков регистър, през 2020 г. е бил на трето място по честота и злокачественост при жените - средно 8.2%.

Това са данни, които са вадени от НРР и от международни форуми, които са добра справка за пациентите, за да имат те някъкъв поглед и да видят, че това заболяване го има. И проблемите не спират, когато жената изпадне в менопауза. Много от пациентките разсъждават, че когато приключи менструацията, няма от какво и как да се разболеят. Напротив - когато една жена навлезе в менопауза, заболяванията са много повече, отколкото когато тя е във фертилна възраст. Банално е да преповтаряме, че профилактиката е важна. Но ще го повторим - днес имах 3 пациентки, които ми споделиха, че от 30 години не са посещавали лекар. Това ми е казвано не веднъж или два пъти.

На въпрос защо правят така, обикновено отговорът е „Знаем, че си неглижираме здравето, но... нямам време, нищо ми няма, добре съм” и т.н. оправдания. Когато обаче болката се появи, това е вече късен симптом,  който трудно можем да помогнем. Тоест моят съвет е по-често да се ходи на профилактичен преглед.

- Какви са някои от ранните симптоми и как могат да бъдат открити те?

- Най-важна е профилактиката. Ехографският преглед е сред основните методите за откриване на потенциални проблеми. Когато се направи гинекологичен преглед с цитонамазка, трансвагинална ехография, с която се оглеждат матката, тялото на матката и лигавицата на матката, както и двата яйчника - тогава погледът е върху цялостна картина. Иначе няма как да имаме правилна информация за всичко. На гинекологичен преглед те могат да се диагностицират ехографски.

Наскоро имах случай на жена с карцином на гърдата, която не ходила на лекар от 30 години. След диагностиката се видя патологично уголемяване на  лигавица на матката със съмнения за процес в самата кухина, който предстои да се докаже хистероскопски, за да разберем дали тази жена има нещо, свързано с онкологично заболяване.

Но това може да се профилактира и да се знае още от самото начало. Образната диагностика на първо място и впоследствие хистероскопията, ни дават много голямо предимство при лечението на пациенти. А жените с рак на гърдата също са обременени, защото много често, когато са HER позитивни, дават отклонения в малкия таз, тяло на матка. Решението го има, но самите пациенти трябва да са много по-отговорни.

- Чували сме за една ваксина, която се слага на малките момичета и значително намаля риска от развитие на подобни заболявания.

- Тази ваксина предпазва пациента до голяма степен  от HPV - човешкия папиломавирус, който в определени високорискови щамове, поразява шийката на матката. Ваксината, бих казал, е задължителна за момичета, които още не са водили полов живот , нямали са досег с HPV, защото това неминуемо може да се случи. В много от случаите при започване на сексуален живот на начална ранна възраст, слабата  информираност в училищата и от родители  за такъв тип заболявания и слабата информираност на самото общество за това какво представлява HPV, води до неглижиране на проблема. И идват пациентки в ранна възраст - на 19-20 години, при които изолираме високорисковите щамове на HPV, което притеснително и стресиращо за  самата пациентка .
Апелирам с две ръце - ваксините за HPV са хубави и помагат. Няма пълна гаранция, но това е вид превенция. Наблюдавам пациентки, които са с ваксина и такива, които са без. Наистина мога да кажа, че ваксината работи и трябва да има по-сериозна чуваемост в това отношение.

- Но тя не е задължителна в България, а препоръчителна. Кой трябва да информира пациентите?

- Отговорността, към момента, е на личните лекари, което малко се размива, защото според мен това трябва да се поеме от акушергинекологът. Една девойка или зряла жена отива на акушергинеколог - той разказва за HPV и за всички изменения. Може да се акцентира вниманието върху това заболяване. Личните лекари са достатъчно натоварени с огромен обем пациенти и административна работа. Някъде се губи връзката за тези ваксини. Личните ни лекари са отговорни и я презентират много правилно, но по трасето се губи връзката и нещо не се получава. Задават ми въпроси дали съм „за” или „против” тази ваксина. Винаги вдигам две ръце „за”.

- Има ли държави по света, където тя е задължителна?

- В Австралия, мисля, че започнаха от 1991 г. да ваксинират задължително за HPV. През 2050 г., по настоящи прогнози, там се очаква да имат 0.001% заболеваемост. В Европа се ваксинират и момчета. HPV е нещо, което поразява тихомълком и прави нещата лоши постепенно.

- Имате ли конкретна методология, по която се лекуват хората с тежката диагноза рак?

- Онкологичноболните пациенти са много специфични. Аз лично никога не отписвам никого до последния момент - колкото и зле да се чувстват и колкото и лоши да са показателите. Трябва да сме до голяма степен и психолози. Реакцията на лекуващия лекар трябва да е хладнокръвна и да вдъхва доверие на пациентите, колкото и зле да е ситуацията. Затова правилното и стратегическо построеното лечение - диагностика, лечение, операция - са толкова важни.

Всеки пациент се разглежда по различен начин, отделно, защото няма как да бъде сложен в една и съща рамка с други. Напротив - трябва да се избере специфично лечението за всеки един човек. Смятам, че точно това правим и затова имаме успехи. Постигнахме това с времето. Не на последно място е и техниката, с която работим. Успяхме да закупим уреди от високо ниво в лапороскопската и хистероскопската апаратура и това прави огромна разлика в лечението.

- Какво може да се направи да се събуди личната отговорност у пациентите?

- Не знам. По-скоро смятам, че в страните с такава профилактика има система, която работи. Да не кажа принуждение, но пасивно задължение да се ходи на такива прегледи. Ефектът ще е много по-добър. Вижте, ако имаме глоба към КАТ, не можем да отидем зад граница. Ето това, според мен, е методът. Да се върне топката и в пациента. Повечето казват, че нямат време да отидат на преглед, но ако има ограничения, в случай, че не са, то почти със сигурност те ще намерят времето. И това ще е за тяхно добро.

- Колко често препоръчвате на пациентките да правят прегледи?

- В менопауза един път на всеки шест месеца. Веднъж годишно е на практика задължително. За жени над 47-годишна възраст - два пъти в годината. Прегледът е стандартен, не отнема повече от 20-25 минути. Съветвам за пореден път: Отделете това време, за цитонамазка, за ехография - за да знаете, че в следващата една година сте в нормално здраве, макар да не е сигурно, че нищо няма да се появи. Но когато се хване навреме, то е много по-лечимо, отколкото когато закъснееш.

 


В категории: Здраве , Бургас


Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори