×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 320 инцидента на тротинетки само за 6 месеца
  • 20 тежки катастрофи с 22-ма ранени за денонощие
  • 4 октомври - Ден на българския IT специалист
  • Пожари в две руски петролни депа след вероятни удари на украински дронове
  • Окончателни резултати от парламентарните избори в Австрия: Партията на свободата на върха
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От Търново до харема на султана: Принцесата, която се жертва, за да спаси Българското царство


06 Юли 2024, Събота, 08:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Името ѝ е Кера Тамара, а песни за нейната саможертва се пеят много след смъртта ѝ

Когато говорим за принцеси, обикновено се сещаме за царските семейства в далечни страни. Не бива да забравяме обаче, че и по нашите земи са се раждали смели владетели, както и жени, които са имали силата да променят историята. Точно за една такава царска дъщеря и сестра разказваме днес. 

Името ѝ е Кера Тамара, а песни за нейната саможертва се пеят много след смъртта ѝ. Тя е дъщеря на цар Иван Александър и първата му жена царица Теодора и е родена около 1335-1340 г. в столицата Търново. Името Кера идва от гръцката дума за „госпожа“.

Освен царска дъщеря, Кера Тамара е и сестра на Иван Шишман и Иван Срацимир, чиято съдба е да бъдат последните царе преди падането на България под османска власт.

Интересното е, че Кера Тамара е по-голяма от братята си и майките им са различни. Нейната майка Теодора е първата съпруга на баща им Иван Александър, с която той се развежда и я изпраща в заточение.

Когато губи майка си, принцесата е едва на 6-7 години. Отгледана е от втората съпруга на царя, която пък го дарява с още дъщери и синове.

Кера Тамара пораства като истинска принцеса, получавайки най-доброто за времето си образование по чужди езици и музика. Когато става девойка, нейната красота става известна в царството. Омъжват я за богат деспот на име Константин, но за този брак не се знае много, освен, че той умира и я оставя вдовица.

Красивата Кера Тамара ще се окаже една от многото жени в средновековната история, чийто живот е станал разменна момента в борбата за власт.

През 1369 г. османските войски превземат Одрин и над Българското царство надвисва огромна заплаха. Две години след това цар Иван Александър умира, а държавата е разделена между синовете му Иван Шишман, Иван Срацимир и деспот Добротица, докато същевременно някои части вече са паднали под ударите на османците.

Разделението на властта става опасна предпоставка за мрачното бъдеще на България. След като падат някои български градове, Иван Шишман предлага мир и подкрепа на султан Мурад I в опит да спаси царството си. А цената, която трябва да плати, е ръката на сестра му Кера Тамара.

Сключването на брак между християнска принцеса и мюсюлмански владетел се е случвало през Средновековието, но не е нещо обичайно. На Иван Шишман не му е лесно да вземе такова решение, но опитите му да спаси царството по друг начин са безплодни и в крайна сметка трябва да се примири. Все пак той успява да спечели на сестра си още 7 години живот в родината.

В крайна сметка през 1372 г. Кера Тамара, която тогава е над 30-годишна, е изпратена в Бурса, за да стане част от харема на султана. Красивата българка е продадена, за да може владетелят да запази царството си, смятат хората.

А смирението на Кера Тамара пред нелеката ѝ съдба я кара да изглежда като мъченица в очите на църквата и народа. В среднобългарското историческо произведение Борилов синодик съдбата ѝ е оценена като саможертва:

„А тя, като отиде там, запази православната си вяра, рода си освободи, живя добре и благочестиво и с мир почина, вечна памет...“

Вследствие на уредения брак султанът връща на българите завоюваните земи, а България съществува още 20 години.

В харема на Мурад I Кера Тамара се осмелява да направи нещо изключително смело – тя запазва своята християнска вяра. От гнева на султана вероятно я спасява фактът, че самият той е син на византийка. Освен това според преданията, той бил влюбен в българската си съпруга.

Смята се, че Кера Тамара също обичала своя мъж и той дори се е допитвал до нея по свои дела. Тя спечелила уважението му, защото била образована и с буден ум. За една година се научила да чете и пише на турски. Твърди се, че дори е играла роля на дипломат в сянка, съветвайки султана по въпроси за външната политика на Османската империя.

Въпреки това тя не престава да носи родината и вярата в сърцето си. Когато Търново пада и през 1395 г. синът на мъжа ѝ, султан Баязид I, убива Иван Шишман, сърцето на княгинята е разбито.

Историческа истина е, че Кера Тамара била високо ценена в султанския двор. Тя имала огромно влияние върху политиката на Мурад I. Турците и до днес грижливо поддържат гроба ѝ, което доказва колко са я уважавали. Точно същото признание Тамара заслужава и от България и обществеността на някогашната българска столица.

В българския фолклор Кера Тамара е възпята точно така – като смела и жертвоготовна княгиня, чиято красота пленява и покорява сърцето на друговереца. А легендата за българската принцеса, която запазва вярата и обичта си към родината, се превръща в извор на надежда и сили за българския народ по време на османското владичество.

В Странджа и до днес живее легендата за Хасекията – област от няколко села, които са били извоювани от смелата Кера Тамара. Само на 8 км от град Елена, в сърцето на Еленския балкан, се намира Марянският манастир. Легендата за Марянския манастир разказва, че той бил построен по волята на княгинята.

Други истории свързват Марянския манастир с момента, когато през 1371 г. султан Мурад I поискал Кера Тамара за жена.

Според преданието българката останала няколко дни в манастира по пътя си към Бурса и към своя нов съпруг. Тя не искала да се отказва от християнската си вяра и желаела да остане в манастира, но това било невъзможно. Затова младата жена решила поне да остави своите накити в храма.

Легенди разказват, че княгинята се върнала по тези места след смъртта на съпруга си през 1389 г.  А в старата турска столица Бурса Кера Тамара е погребана зад мъжа си, султан Мурад I. Нейната воля е била гробницата ѝ да бъде оставена непокрита, а върху гроба ѝ се сее ечемик.


В категории: Животът


Коментари
Проговори за развода
Проговори за развода 04/10/2024, Петък 20:20 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 знака, че той не държи на вас 6 знака, че той не държи на вас Пише ви съобщения, но не намира време да се видите 6 причини, заради които винаги ще сте шаферка, но не ѝ булка 6 причини, заради които винаги ще сте шаферка, но не ѝ булка Избирате грешния човек отново и отново Ето кои са най-желаните жени според зодията Ето кои са най-желаните жени според зодията Жените Близнаци са майстори на комуникацията и притежават бърз ум, който може да очарова всеки, когото срещнат Рецепта за кюфтенца в сладко-кисел сос - Нику Данго Рецепта за кюфтенца в сладко-кисел сос - Нику Данго Вкусно предложение от японската кухня 9 грешки, които вегетарианците допускат 9 грешки, които вегетарианците допускат Най-типичните грешки, които хората допускат при този вид хранене България преди 100 години - тогава или сега сме по-добре? България преди 100 години - тогава или сега сме по-добре? Исторически е доказано, че търпението на българина не е безкрайно, както и че ракията и виното винаги са били по джоба на всеки Ще следим членове на СИК, които напускат поста си веднага след подписа в началото на изборния ден Ще следим членове на СИК, които напускат поста си веднага след подписа в началото на изборния ден Призовавам членовете на СИК да се отнасят коректно и отговорно към задълженията си в комисиите, да не се появяват чак в края на изборния ден само да се подпишат на протоколите, каза председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиера на филма за Гунди Димитър Маринов идва в Бургас за предпремиера на филма за Гунди Не пропускайте „Гунди- Легенда за любовта“ на 12 октомври в Културен дом НХК Разкриха схема за избягване плащането на данъчни задължения Разкриха схема за избягване плащането на данъчни задължения Намерени и иззети са над 9 000 артикула, носещи знаците на защитени търговски марки Новата синоптичка на Nova с тяло на богиня Новата синоптичка на Nova с тяло на богиня Известната инфлуенсърка Деница, носителка на титлата „Мис България“ през 2011 г., е виден модел на „Визаж“
Барак Обама ще води кампания за Камала Харис Барак Обама ще води кампания за Камала Харис Обама и съпругата му Мишел подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент още през юли Гърция дава 10 000 евро, ако се преместите ето тук Гърция дава 10 000 евро, ако се преместите ето тук Примамват мераклии с безлихвени заеми, данъчни облекчения и помощи Престъпник нахлу с взлом в чужда къща: Изпра, изчисти и сготви Престъпник нахлу с взлом в чужда къща: Изпра, изчисти и сготви 36-годишният Дамян Войнилович беше осъден на 22 месеца затвор в Кралския съд на Кардиф този четвъртък за необичайното престъпление Ще става дядо Ще става дядо Рапърът Еминем влиза в нова роля в живота си Издъхна едва на 20 години, но спаси живота на четирима с даряване на органите си Издъхна едва на 20 години, но спаси живота на четирима с даряване на органите си Винаги е казвал, че ако нещо му се случи, би искал да даде шанс на други да живеят, каза майка му Нагъл до безобразие Нагъл до безобразие Изнудва ЦСКА за 1,2 млн.лева Загазиха здраво Загазиха здраво Съд в Тексас съди тик ток Разминахме се с Апокалипсиса след атака по АЕЦ Курск Разминахме се с Апокалипсиса след атака по АЕЦ Курск За щастие на Русия и на Европа летателният апарат е свален над Курчатов Абдала Бу Хабиб: Хасан Насрала е убит, защото искаше мир, а Нетаняху – война? Абдала Бу Хабиб: Хасан Насрала е убит, защото искаше мир, а Нетаняху – война? Оказва се, че мирът в Близкия изток не е бил и не е част от плановете на Израел Кристал помага на Овена срещу стреса, а Козирогът да внимава с авантюрите! Кристал помага на Овена срещу стреса, а Козирогът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 4 октомври 2024, петък 
Румен Радев, президент Румен Радев, президент Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава Виц на деня Виц на деня - Мамо, тука мирише на парфюма на тати! - възкликна малкият Иванчо, докато с майка му минаваха покрай кръчмата... Виц на деня Виц на деня - Докторе, с разстройство мога ли да пия ракия?
- Аз с вода я пия, ама щом така ти харесва...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Гостите разбраха намека, че е време да си ходят, едва когато станах да отвържа кучето.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори