Най-вкусният бананов пай с пухкава заливка, ще искате още и още
Вижте рецептата
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО
брашно - 250 г
масло - 250 г или
сол - 2 щипка
захар - 1 ч.л.
вода - 5 с.л. ледена
ЗА ПЛЪНКАТА
прясно мляко - 750 мл
брашно - 200 мл
захар - 10 с.л.
яйца - 3 бр.
масло - 20 г
ванилия - 1 пак.
банани - 2 бр.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресейте брашното и го смесете с размекнатото масло, солта, захарта и замесете меко тесто, добавяйки по малко ледена вода. Покрийте го и приберете в хладилник. Налейте млякото в дълбока тенджера. Размийте вътре брашното и добавете 4 с.л. захар. При непрекъснато бъркане кипнете сместа и варете на умерен огън до получаването на гъст крем. Отделете жълтъците на яйцата и ги разбийте, а после постепенно ги добавете към млечната смес.
Разбъркайте, добавете маслото и ванилията и свалете от котлона. Докато кремът се охлажда, разточете тестото на кора с дебелина около 1 сантиметър и покрийте с него дъното и стените на предварително намазнена тава. Изпечете блата в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути до зачервяване. Нарежете бананите на колелца и ги наредете върху изпечения блат. Отгоре налейте крема.
Смесете белтъците с остатъка от захарта и разбийте на гъст сняг, с който покрийте повърхността на пая. Запечете десерта в загрята на 150 градуса фурна за около 10-15 минути, до готовност на белтъците. Изчакайте да се охлади и поднесете. Ако този пай ви харесва, опитайте и другите ни рецепти за бананов пай или пък си спретнете един боровинков пай.