×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Водачът на лейбъристите Киър Стармър ще бъде новият премиер на Великобритания
  • Отварят още един участък от магистрала „Струма“
  • Тревога в Гърция за гръмотевични бури и градушки
  • Откриха три гроба под Бетонния мост в Пловдив
  • Бразилската полиция е обвинила бившия президент на страната Жаир Болсонаро в пране на пари
  • „Хамас“ направила значителни корекции в позицията си по освобождаване на заложниците
  • Руските депутати няма да могат да пътуват свободно в чужбина
  • Изслушват Димитър Главчев в парламента
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мишката щракна в капана, или как работодателите се справят с имитиращите работа


03 Юли 2024, Сряда, 12:00 ч.

Все повече инструменти за следене на работата могат да засекат устройства за движение на мишката или други хакове, с които служителите наподобяват активност

Става все по-трудно да се надхитрят дигиталните инструменти, които следят работата на служителите. Възходът на работата от разстояние, а оттам и на софтуера за следене на служителите, предизвикаха бум в устройствата, които движат мишки, и други хакове, за да помогнат на работниците да имитират компютърна активност – често, за да могат да станат и да пуснат някоя пералня или да приберат детето си от училище, предава investor.bg.

Сега някои компании се прицелват в тези устройства, внедрявайки инструменти, които могат по-добре да засичат фалшивата ангажираност, пише Wall Street Journal.

Последният залп в тази битка за проследяване на производителността се вижда в скорошни регулаторни документи на Wells Fargo. В тях, за които първо съобщи Bloomberg News, банката казва, че е уволнила над 10 служители от подразделението си за управление на благосъстоянието и инвестициите заради предполагаемо симулиране на дейност на клавиатурата, за да се създаде „впечатлението за активна работа“.

Wells Fargo е отказала да обясни как точно е засякла подозрителното поведение или дали служителите са работили дистанционно, а само пояснява, че „не толерира неетично поведение“. Из социалната мрежа Reddit и други платформи докладът предизвика гняв и въпроси. „Някой друг да се притеснява?“, пише един потребител в Reddit, а друг директно пита: „Може ли IT отделът да засече устройството ми за движение на мишката?“.

Отговорът все по-често е „да“. Делът на компаниите в САЩ, използващи някакъв вид електронна система за наблюдение на служителите, нарасна през пандемията, достигайки почти 50% през 2023 г., показва проучване сред 300 средни до големи работодатели на консултантската компания Gartner. Тези системи, които следят колко активни са служителите на компютрите си, отдавна могат да засичат инсталиран софтуер или допълнителен хардуер.

Повечето от тези софтуерни системи, като Teramind и Hubstaff, сега използват и инструменти с машинно обучение, които могат да засичат повтарящи се движения на курсора или нередовни модели в нечия компютърна активност. Освен това някои софтуери за следене на служителите могат произволно да правят снимки на екрана, за да проверяват дали активността на екрана се променя, докато мишката се движи.

Не толкова трудни за засичане

Повечето устройства за движение на мишката на пазара се засичат лесно, казва главният директор по растежа на Teramind Иля Клейман.

Типичното устройство по същество е мини грамофонче, което върти мишката в различни посоки. Търговците на дребно продават и устройства, които могат ръчно да натискат случаен бутон на клавиатурата или мишката.

Няма вероятност която и да е от техниките да заблуди алгоритмите на Teramind, казва Клейман. „Няма да изглежда като нормална човешка активност с курсора на мишката, която редовно натиска, дърпа и т.н.“, казва той. Освен това софтуерът може да се засече изкуствена активност като цяло, например когато курсорът е активен върху една и съща статична страница в Wikipedia часове наред.

Диана Родригез, маркетинг директор на Tech8 USA, която продава подобни устройства, казва, че възможностите за засичане от такива инструменти за наблюдение могат да варират значително и понякога погрешно отбелязват работните модели на даден служители като подозрителни или непродуктивни. В потребителски проучвания повечето хора казват, че микромениджмънтът е основната причина, поради която купуват устройствата на компанията.

„Целта ни с продукти като устройството за движение на мишката е да предоставим инструменти, които помагат на служителите да преминават през този натиск“, казва тя.

Когато Teramind изследва анонимна извадка от 1 млн. служители на 5000 корпоративни клиенти в края на миналата година, тя открива, че 7% от служителите явно имитират дейност на машините си. Оттогава насам тя е подобрила алгоритмите си и е повторила теста, този път с резултат от 8%.

„Истинският брой почти със сигурност е по-висок“, казва Клейман, тъй като компанията не е открила фалшиво положителни резултати, когато е разглеждала откритията. Това не означава, че работодателите винаги действат въз основа на информацията. Мнозина следят за най-явните случаи на имитиране на работа и как хората се управляват, преди да предприемат дисциплинарни действия.

„Никой не иска да уволнява служители“, казва Клейман и допълва: „Това е възможно най-лошият резултат“.

Активност онлайн

Други работни хакове, например стартиране на презентация в PowerPoint или друго слайдшоу, за да се държи екранът буден, също могат да бъдат засечени, казва главният изпълнителен директор на Hubstaff Джаред Браун. Платформата на Hubstaff прави снимки на екраните на служителите, така че повтарящите се снимки от една и съща PowerPoint презентация ще предизвика безпокойство сред работодателите.

Той си припомня един пример, отбелязан от софтуера на Hubstaff. Служител настройва устройство за движение на мишката да работи между 4 и 6 часа на ден на работен компютър. Работодателят разследва допълнително действията и уволнява служителя, след като открива, че той е прекарвал същото това време, играейки видеоигри на друго устройство, разказва Браун.

„Дори и малко хора да го правят, разходите растат“, казва той. „Достатъчно е, че работодателите искат да спрат това“.

От юридическа гледна точка работодателите в САЩ имат широка свобода да използват инструменти за следене, макар че те предизвикват опасения за неприкосновеността сред защитници на работническите права. Има и доказателства, че свръхследенето може да бъде контрапродуктивно. В проучване сред 2300 служители от сайта за работа Glassdoor миналото лято 41% казват, че следенето на работните им устройства ги кара да се чувстват по-малко продуктивни.


В категории: Бизнес , Политика


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Хахахахахаха
03.07.2024 12:25:43
1
1
Открай време се практикува. Спрете със сензациите :) Not a big deal!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да отблъснем комарите у дома и в градината Как да отблъснем комарите у дома и в градината Можем да отблъснем и да се справим с досадните комари и с натурални средства. Ето как Който много мрънка - остарява бързо Който много мрънка - остарява бързо 4 неща, които ви рязко ви състаряват Само Бог и професионалистите от "Сърце и мозък" спасили живота на Наталия от влакчето на ужасите в Слънчев бряг Само Бог и професионалистите от "Сърце и мозък" спасили живота на Наталия от влакчето на ужасите в Слънчев бряг Тя вече е извън опасност и вече е в съзнание, приведена е в гръдна хирургия до пълното й възстановяване Гери-Никол бясна, бившият й глези новата с "Порше" Гери-Никол бясна, бившият й глези новата с "Порше" ММА боецът Дани Илиев влюбен в екзотична секси лекарка Култов разговор с мъжа на търговката на бебета Гюлгес, ухилен до ушите (ВИДЕО) Култов разговор с мъжа на търговката на бебета Гюлгес, ухилен до ушите (ВИДЕО) Преди минути тя успя да си издейства заедно с адвокат Калин Янев съдът да я пусне под домашен арест Идва такава жега, че ще можем да опържем яйце на капака на колата Идва такава жега, че ще можем да опържем яйце на капака на колата Страшно силна ще бъде слънчевата радиация Евростат: България е с най-висок ръст на цените на жилищата сред страните в ЕС Евростат: България е с най-висок ръст на цените на жилищата сред страните в ЕС Данните са за първото тримесечие на 2024 г. Сръчни джебчии обраха мъж на гарата в Карнобат, отмъкнаха под носа му 2000 лева Сръчни джебчии обраха мъж на гарата в Карнобат, отмъкнаха под носа му 2000 лева Потърпевшият моли за съдействие, останал е и без лични документи  От местопрестъплението: Вижте Влакчето на ужасите в Слънчев бряг, пратило в кома Наталия От местопрестъплението: Вижте Влакчето на ужасите в Слънчев бряг, пратило в кома Наталия Лунапаркът е затворен пети ден, собственик е варненски бизнесмен Граничните задържаха на софийското летище трима монаси, близки на Далай Лама, зовем Главчев незабавно да се намеси Граничните задържаха на софийското летище трима монаси, близки на Далай Лама, зовем Главчев незабавно да се намеси Стотици бургазлии и гости на града очакват с нетърпение визитата им заради уникални 3-дневни събития, свързани с духовността на Хималаите
Майка загина пред погледа на децата си, след като оплете дрехите си в кабела на кабинков лифт и падна от 150 м височина Майка загина пред погледа на децата си, след като оплете дрехите си в кабела на кабинков лифт и падна от 150 м височина На мястото на инцидента веднага бил изпратен хеликоптер, както и планински спасители, които след продължително търсене открили тялото ѝ Най-голямата морска надпревара на над 50 килови яхти ще се проведе тази събота в Бургас Най-голямата морска надпревара на над 50 килови яхти ще се проведе тази събота в Бургас Рали „Ветроходство и приятели“ е единствената в България регата, в която може да участва всеки желаещ ветроходец, доброволец и екипаж Гривни за 50 бона, а маникюрът – тотал щета Гривни за 50 бона, а маникюрът – тотал щета Освен че си е направила видимо нескопосана ноктопластика, Тита скоро не я е подновявала и ноктите й доста са израснали в основата О, боже! Тя е жената на най-богатия в света О, боже! Тя е жената на най-богатия в света Тунингованата Лорън Санчес шокира с целулитно тяло Изцепката с трибагреника я докара до антидепресанти Изцепката с трибагреника я докара до антидепресанти Единствената ѝ компания била майка ѝ, като само с нея се отпускала да говори Беше една от най-красивите, а днес прилича на мъж Беше една от най-красивите, а днес прилича на мъж След като моделката стана на 50 е предприела не една или две пластични корекции, за да се подмлади, но не й се е получило, а напротив Едва не загуби живота си в катастрофа Едва не загуби живота си в катастрофа Футболен турнир в Бургас стартира в тон с европейското Футболен турнир в Бургас стартира в тон с европейското Двубоите ще се играят на Спортен Комплекс "Звездичка Арена" , "Диалог Арена" и игрищата в Университет "Проф.д-р Асен Златаров" Това е новият премиер на Великобритания Това е новият премиер на Великобритания 58-ият министър-председател Киър Стармър произнесе първата си реч Какво е наследството на тази мъртва звезда от "Приятели" Какво е наследството на тази мъртва звезда от "Приятели" Над 120 млн. долара 
Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Партия "Величие" трябва да се прекръсти на "Том и Джери"
Виц на деня Виц на деня - Скъпа вече сме женени, кажи колко мъже си имала?
- Обаче няма да се сърдиш!
- Добре, няма.
- 7.
- В смисъл... аз съм 7-ми?
- Не ти си 4-ти.
Виц на деня Виц на деня - Иване, къде си?
- Играя си с децата на двора.
- Прибирай се веднага вкъщи, аз съм дала 1000 лева за компютър, той ще ми играе на ДВОРА.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Аз чуждото го не ща, само моето си искам - на когото и да е то
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори