×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И Горан Благоев хули патриарха, не правел разлика между жертва и агресор, а му пеели „Достоен“


И Горан Благоев хули патриарха, не правел разлика между жертва и агресор, а му пеели „Достоен“
Възможно е патриарх Вартоломей да е подведен, че новият български патриарх няма да е русофил, каза историкът и журналист Горан Благоев
30 Юни 2024, Неделя, 19:20 ч.
Автор: Флагман.Бг

 Голямо е предизвикателството пред църквата ни с водач като Даниил, коментира историкът

„Новоинтронизираният патриарх Даниил е четвъртият от възстановяването на Патриаршията. Трябва да знаем и да си припомним думите на Паисий – най-напред от всички славяни са се кръстили българите и са имали патриарх“, каза в специалното издание на предаването „120 минути“ на бТВ историкът и журналист Горан Благоев.

„Синодикът на цар Борил изрично започва с преславските патриарси, които са пет. Борил е православен владетел, защото свиква първия православен събор в историята на българската църква. В този синодик няма да си позволяват да напишат нещо, което не е вярно. Спорът е – архиепископия ли сме имали, или патриаршия? След като имаме Преславски патриарси, това означава, че сме били патриаршия още в Първото българско царство“, уточни той.

„Когато говорим за Евтимий, защитникът на Търново, новият български патриарх трябва да бъде защитник на вярващите срещу агресията и в буквален, и в символичен смисъл срещу опасностите от война“, посочи Горан Благоев.
 
„Патриархът трябва да води по пътя на истината. Понякога и със строгост, както Христос е бил строг към учениците си. Преди всичко с любов, а не с назидание. Виждаме, че днешните времена са лукави от църковна гледна точка. Виждаме как истината често се подменя и лъжата се представя за истина“, добави той.

„Патриарх Даниил трябва да внимава какво казва в словата си, за да не разединява. В досегашното си битие на Видински митрополит той не правеше разлика между жертва и агресор за войната в Украйна. Питаше дали не му е дадено основание на този агресор. Човек, който не може да различи агресор от жертва, как днес му пеят в храма – „Достоен“? Голямо е предизвикателството пред църквата ни с патриарх като Даниил“, допълни журналистът.

„В ситуация на тотално църковно разделение в православния свят, воденето на голяма делегация демонстрира престиж и авторитет. Възможно е патриарх Вартоломей да е подведен, че новият български патриарх няма да е русофил. Вартоломей е длъжен да поздрави новоизбрания патриарх, но имайки предвид, че това е митрополит, който го е критикувал - да видим дали Вартоломей няма да ни поотстрани“, коментира Горан Благоев.

„Самото интронизиране е древният обичай от Византия, който вероятно се е случвал и в българската църква – той ще седне три пъти и три пъти ще стане, подкрепян от двама от архиереите, докато се пее възгласът – „Достоен“. Интронизират го двама по двама по старшинство“, добави той.

Историкът обърна внимание, че мястото на гвардейците не е до патриаршеския престол на новоизбрания патриарх.

„Най-близо до трона трябва да е държавният глава и служебният премиер“, уточни той.

Горан Благоев коментира и словото на Вселенския патриарх Вартоломей:

„Вартоломей каза – „Можете да избирате, когото искате, но аз съм първият между равните“. Оттук насетне е голямото предизвикателство към Българския патриарх да изиграе правилно картите си за нещо, което отдавна общественици настояваме – Българската патриаршия да получи своето достойно пето място. Това означава, че Българската църква е по-стара като църква и патриаршия от Руската, Сръбската и Румънската. Има списъци, по които се споменават църковните глави, в които сме осми“.

„Дребнодушните братя са тези, които оспорват Вселенската патриаршия. Ако се замислим, Даниил вече го направи. Сигналът от словото на Вартоломей е притеснителен. Ние показваме на християнска Европа патриарх, който не прави разлика между жертва и агресор“, изтъкна Благоев.
 


В категории: Животът


10
Коментара
Флагман.БГ От 7 юли: Новите коли идват с „черна кутия” От 7 юли: Новите коли идват с „черна кутия” 02/07/2024, Вторник 16:20 0
10
Коментара по темата
10.
Ах
01.07.2024 12:22:47
0
1
Докога тоя соросоиден педал ще дава мнение???Трябваше да се избере патриарх гръкоман ли?Тоя като се пише голям познавач на църквата,защо не каже кои са били владенията на Константинополския патриарх?Кога си слага сам титлата вселенски патриарх?Защо не каже Горанчо как даде томоса на Украинската ,непризната от почти никоя православна църква,т.нар.ПЦУ?!защо тоя соросоиден хрантутник се опитва да покарва разни вредни за нашата църква теза?
9.
Бай....
01.07.2024 07:41:51
1
6
Тоя е евангелист !
8.
Шведски синдром
01.07.2024 07:05:30
6
15
Тогава руснака е дал на комитетите един дълъг пръст . Издавал е българските съзаклятници в Одеса на султана, та затова хъшовете са се преместили в Букурещ, Галац и Браила...Русия, фалшивата закрилница на православието и славянското. Не трябва патриарх - набор
, и фърчилото да преформатират нещо, което Ботев е разбрал преди 160г.С нищо не сме длъжни на Русия, еле пък с вярност до гроб. Ти си колендисал благогововейно , а то наточило ножа и гледа как да те нацели в закола.
7.
Само
01.07.2024 05:53:59
23
1
спокойно, Бог си знае работата. Ще му намести понятията, симпатиите и приоритетите.
Каква работа има да циври за политика? Защо да не дадем на украинците, ако Априлци имаха читави пушки, а не кремъклийки и черешови топчета щяхме да имаме свой Трети март!
6.
Горан е
30.06.2024 21:47:57
29
16
Гнусен педераст
5.
Добре е да се знае
30.06.2024 21:19:35
39
28
"Виждаме как истината непрекъснато се подменя и лъжата се представя за истина“, Това е характерно за Горан Благоев - големия соросоид - атлантик. Изгониха го от БНТ, но намери място в Евроком в часово време в полунощ. Супер отвратителен човек.
4.
Пусть всегда будет Солнце
30.06.2024 20:37:47
43
25
Тоя е прикрит мюсилмани
Дипломната работа на Горан: Духовния смисъл при при ритуална колене ва гивотни в жертвен курбан при мюсилманите
Сиреч Горан е спец по езически сатанинки култове свързяни с кървави жертвопринашения
Православен"богослов" НЕ би изучавал подобни сатански практики
3.
Абе
30.06.2024 20:31:59
54
40
Защо намесват пак политиката?! Значи ако е русофоб щеше да е достоен?! Горане, Горане, кой ти дава право да казваш кой е достоен и кой не? Ти самия достоен ли си?
2.
nezavisim
30.06.2024 20:10:56
4
22
Sled katogo izgoniha kato mrasno kote ot ekran,tozi pe-----t ,sega ena hranilka na NPO. Da hodi da organizira gey-paradi izvan BG!!
1.
Хахахах
30.06.2024 20:04:29
54
32
Бесен гейпарадчик е този амбриаж!
Нещастен и гнусен центар!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Връщат ДДС за фитнес и туроператори Връщат ДДС за фитнес и туроператори По-ниската ставка за ресторантьорите обаче остава, тя ще важи до края на годината Нарязаната Дебора май няма да стане певица, наложи се да започне работа Нарязаната Дебора май няма да стане певица, наложи се да започне работа Тормозеното момиче от Стара Загора слага мигли в столично студио От 7 юли: Новите коли идват с „черна кутия” От 7 юли: Новите коли идват с „черна кутия” Интелигентен софтуер за скоростта ще възпрепятства  водачите да не нарушат ограниченията по пътя Каква глоба ще плати Емрах Стораро за изцепката с пистолета Каква глоба ще плати Емрах Стораро за изцепката с пистолета Преди дни малкият син на Тони Стораро се разходи с пистолет по Черноморието КЗК не откри виновни за бензиновата паника преди 2 години КЗК не откри виновни за бензиновата паника преди 2 години "Сакса" и "Инса" вдигнали цените над 3 лв. "интелигентно" и за кратко, установи комисията Страдате от разширени вени? Консултирайте се със специалист безплатно! Страдате от разширени вени? Консултирайте се със специалист безплатно! Съдови хирурзи преглеждат безплатно през целия юли в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас Две зодии, които не обичат да си почиват, мислят само за работа Две зодии, които не обичат да си почиват, мислят само за работа Ето кои са те  Два тира се размахаза на АМ "Тракия", затварят движението по аутобана Два тира се размахаза на АМ "Тракия", затварят движението по аутобана Инцидентът е станал в района на 158 км., в посока столицата Покана за публично обсъждане на годишен отчет за изпълнение на бюджета на Община Бургас Покана за публично обсъждане на годишен отчет за изпълнение на бюджета на Община Бургас Публичното обсъждане ще се проведе на 11.07.2024 година (четвъртък), от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС Смолян се гордее със своя земляк
Чудо: Българин падна от 7-я етаж в Италия и оцеля Чудо: Българин падна от 7-я етаж в Италия и оцеля Колата смекчила удара му Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Ураганът удари островите с най-високата 5 степен Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Президентите в САЩ не могат да бъдат подведени под каквато и да била отговорност, коментира Симеон Гаспаров Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Нидерландия обаче скоро ще достави на Киев първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16 Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ В проектокабинета "Желязков" има силни фигури, които могат да решават проблеми от първия ден Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо борецът държи нож в хладилника?
- За да има подръка хладно оръжие!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато те съблича мъж - това е любов, когато крадец - това е престъпление, а когато те съблича държавата - това е закон.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори