×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България никога не е била по-близо до членство в еврозоната


30 Юни 2024, Неделя, 13:41 ч.

ЕК очаква РСМ да изпълни ангажиментите си. Темпото зависи от Скопие

 

"За първи път България не изпълнява само един от критериите за еврозоната. Странат ни никога не е била толкова близо до членството в Еврозоната, колкото сега," коментира еврокомисарят Илиана Иванова по повод докладите на ЕК и ЕЦБ за готовността ни за влизане в еврозоната. Според нея ангажиментът на София ще бъде изпълнен. "Много е важно да продължат усилията," заяви тя в предаването БРЮКСЕЛ 1 по Bulgaria ON AIR.

“Съжалявам изключително много за забавянето по Плана за възстановяване. В оперативните програми все пак имаме някакъв срок, който можем да изтеглим във времето. Но по ПВУ през август 2026 година срокът приключва и оттам нататък не можем да участваме. До момента имаме само едно плащане, осъществено в края на 2022 година. От тези 5,69 млрд. евро, които са на разположение ние сме усвоили 1,37 млрд. евро и тук плащането се извършва въз основа на изпълнени ключови етапи и цели: ако не изпълним всичките 60 етапа и цели навреме и по план, ние няма да получим второто, съответно третото плащане и накрая ще изгубим много средства, които са необходими за растежа на българската икономика. Надявам се да успеем,” допълни тя по повод усвояването на европейските средства от страна на България.

Иванова беше помолена за коментар и на последните развития в РСМ, неизпълнението на договореностите на Скоие със София, Атина и ЕС и исканията за предоговаряне.

“Категорично мога да препотвърдя позицията на Европейската комисия, че критериите са много ясни и разписани за всички страни-кандидатки без изключения. Докато Република Северна Македония не изпълни своите ангажименти по промените в Конституцията, по договори и протоколи към тях, няма как да се случи присъединяване под никаква друга форма. Те трябва да извървят своя път и да изпълнят всички свои ангажименти, както и ние сме изпълнили навремето своите, когато сме били страна-кандидат, не може да има изключения."
На въпроса на Милена Милотинова за изоставането на РСМ, еврокомисарят Илиана Иванова каза:
"Това си зависи от отделната държава и от нейното желание колко бързо иска да напредва. Комисията е тук да помага, но работата, която трябва да се свърши е от държавата-кандидатка”.

Комисарят Илиана Иванова коментира и свършеното по време на краткия ѝ мандат в ЕК и какво остава за следващ мандат.

“Амбициите ми са на първо време да приключим този мандат успешно с всички ангажименти, които поех още в началото. Мандатът ми беше изключително кратък, но в същото време наситен с много интересни моменти като оценките на предишната програма за наука и иновации “Хоризонт 2020”, очертаването на посоката, в която ще върви следващата рамкова програма, отварянето към много повече партньорства с държави като Канада, Швейцария, Япония, Сингапур, Южна Корея”, каза Илиана Иванова по повод работата си в ЕК еврокомисарят Илиана Иванова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни:
"Европа е лидер, заедно с останалите континенти, но това, което е важно е да не оставяме нашите партньори и конкуренти да ни изместват в критични технологии като квантови технологии, изкуствен интелект и затова те се опитват с всички инвестиции, които правят чрез Европейския съвет за иновации да насърчат повече участие на частния капитал,в това да бъдат финансирани особено дълбоко технологични и рискови инвестиции за стартъпи, които да бъдат създавани в Европа и да остават да работят в Европа. Преди няколко седмици са започнали инициатива за създаване на мрежа на доверени инвеститори в Европа, които да се ангажират още по-активно с това да подпомагат заедно с тях този високорисков сектор на дълбоко технологични компании."

“Най-успешните проекти са изследванията и иновациите в областта на здравеопазването, ваксини за ебола, туберкулоза, за редки болести, проучвания за рака. Всички тези дейности, които финансираме чрез програмата “Хоризонт Европа” намират приложение в такива конкретни измерения. Българско измерение, хубави новини и гордост за мен за компании като Дронамикс - първата компания в света за товарни дронове. С подкрепа пак от европейския съвет за иновации като дялово участие, като капитал и като гранд е друга компания Smart Robotics - първият финансиран и подпомогнат европейски съвет за иновации: автономен робот, който чрез слънчеви батерии осъществява изтръгване на плевелите от почвата абсолютно независимо”, гказа гостът.

На въпроса на Милена Милотинова къде се подрежда България в сферата на иновациите, еврокомисарят отговори, че, за съжаление, не толкова напред, колкото на нея ѝ се иска. Трябва наистина да подпомагаме и да насърчаваме добри идеи, като тези на Дронамикс и Smart Robotics - компании, които се създават тук с български иновативни идеи и искаме те да допринасят и да дават добавена стойност за България и за Европа. Това, което можем да направим и трябва да направим е да увеличим държавната подкрепа, държавното финансиране като процент от брутния вътрешен продукт за иновации. Цифрата не се е променила много в последните години - 0,77% от БВП, като целта е да бъде 3%.

“Държавата може да покаже ангажимент с финансиране на иновативни идеи и проекти и допринасяне от държавния бюджет на средства към, например, университетите, към Академията на науките, към частните компании. Това е, което прави програмата “Хоризонт Европа”, тя е разделена на три стълба: в първият стълб работим с наука, която е фундаментална, изследвания, от които няма как да видите резултат през първата или втората година, заема много години, но това са изследвания, които водят до откриване на ваксини, на проучвания за борба с рака. Втората част са партньорства: борба с климатичните промени, икономика, социална сфера. Третата - иновативна част. Всички тези стълбове на програма “Хоризонт Европа” представляват около 10% от общото финансиране, което е необходимо като цяло за напредъка на иновациите в Европа”, заяви Илиана Иванова по повод ангажимента на България.

Иванова застъпи на поста еврокомисар по иновациите, научните изследвания и образованието с портфейл със 120 млрд. евро. "Към днешна дата нещата изглеждат много добре за програмата, около 39% от средствата вече са договорени и ангажирани към средата на програмния период. Това е една от програмите, която се представя най-добре в усвояемостта, но изразходването на средствата по “Хоризонт Европа” не е подобно на това в Кохезионните фондове. Тук няма разпределение на портфейл по държави, а процедурите се осъществяват изцяло на конкурентен принцип."

“Вие може да кандидатствате отвсякъде и ако вашия проект е достатъчно добър и отговаря на критериите той ще спечели. Нямаме портфейл за България, имаме общ портфейл, по който всички наравно конкурентно се състезават. Няма официална класация на държавите, които обикновено печелят, но често ме питат депутатите от Европейския парламент кои са топ 10 бенефициентите в програма “Хоризонт Европа”. Няма да ги изброявам поименно, но ще кажа, че повечето са развитите държави от Западна Европа”, допълни Илиана Иванова.

Бюджетът за младежките програми, младежката мобилност и учене. На въпросът как Илиана Иванова оценява нивото на образование в България и как се вписват българските университети в европейското ниво на университетско образование, тя отговори, че е била изключително доволна от обмена, който сме имали с представителите на академичната общност. Това, което те се опитват да подкрепят, като Европейска комисия чрез университетските алианси, да създадат възможности за сътрудничество между университетите, в които те да използват икономиите от мащаба, да си сътрудничат и по този начин да допринесат и за по-доброто усъвършенстване на уменията на студентите.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2024/06/30/iliana-ivanova-bylgariia-nikoga-ne-e-bila-po-blizo-do-chlenstvo-v-evrozonata.612140

 


В категории: Политика


5
Коментара
Флагман.БГ Слънце по морето, скачайте в банските Слънце по морето, скачайте в банските 02/07/2024, Вторник 08:56 0
Флагман.БГ Възрастен германец бере душа, падна от колело Възрастен германец бере душа, падна от колело 01/07/2024, Понеделник 19:00 0
5
Коментара по темата
5.
БЪЛГАРИЯ БЛАГОДЕНСТВИЕ СВОБОДА
30.06.2024 17:29:52
6
1
ЕВРО ДОЙДЕ копейкаджии
4.
_nib_
30.06.2024 14:58:56
1
3
Глупости!
3.
паткан
30.06.2024 14:58:26
3
7
Ще ни натикат така , че все 1 ние сме го поискали.
Нациска им работа.
2.
Дернев
30.06.2024 14:43:35
3
3
#1
Май ще е по-добре той да влезе, а не ние.
1.
Бургазлията
30.06.2024 13:58:52
5
2
Въпросът е че Борисов трябва да стои по-далеч от властта , за да влезем!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Плажове са в отлично състояние, уверява концесионера Кирил Спасов в Поморие Плажове са в отлично състояние, уверява концесионера Кирил Спасов в Поморие  Плажните ивици започнаха да се пълнят, каза той Министрите ще станат камикадзета, Делян Добрев разкри кой държи детонатора Министрите ще станат камикадзета, Делян Добрев разкри кой държи детонатора Ако ПП-ДБ поставят като условия смяната ми, аз сам ще си тръгна само и само да подкрепят правителството, каза той Кабинетът „Желязков“ ще ни вади от сивия списък за пране на пари, Даниел Митов зове ПП-ДБ за подкрепа Кабинетът „Желязков“ ще ни вади от сивия списък за пране на пари, Даниел Митов зове ПП-ДБ за подкрепа Трябва да подкрепят нашето правителство, както ние застанахме зад Денков, а след това може да ходим на избори, заяви той Десет мигранти пострадаха при катастрофа край Петолъчката, трима са тежко ранени Десет мигранти пострадаха при катастрофа край Петолъчката, трима са тежко ранени Заместник-директорът на ямболската болница „Св. Пантелеймон“ разкри, че има опасност за живота за единият от чужденците  Норвежката министърка на културата подкрепи ЛГБТ като се съблече Норвежката министърка на културата подкрепи ЛГБТ като се съблече „В този живот съм правила всичко“, каза възпълничката Лубна Джафери и показа едри форми Мароканци пребиха до смърт мъж, попречил им да изнасилят момиче Мароканци пребиха до смърт мъж, попречил им да изнасилят момиче Хиляда души скандираха след убийството „Испания е християнска, не мюсюлманска“ Слизай, за да няма шамари! Изгониха позорно от автобус известна певица Слизай, за да няма шамари! Изгониха позорно от автобус известна певица Жената попитала защо в жегите не е пуснат климатик Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Да се напиеш до такава степен, че да не можеш да кажеш името си Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Ето какво показа анкетата на Флагман Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Тя излизала от морето, което днес е под зелен флаг, но се държала неадекватно на брега, секунди след това се строполила
Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Ураганът удари островите с най-високата 5 степен Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Президентите в САЩ не могат да бъдат подведени под каквато и да била отговорност, коментира Симеон Гаспаров Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Нидерландия обаче скоро ще достави на Киев първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16 Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига
Рая Назарян Рая Назарян Българската православна църква винаги е правила достоен избор Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня - Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако един мъж ви гледа само в очите, можете да сте сигурни, че всичко останало вече е огледал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори