×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Домакинствата в еврозоната спестяват над 15% от доходите си
  • Кубът на Рубик навърши 50 години
  • Протестен митинг против срещата на върха на НАТО се проведе във Вашингтон
  • Свлачища в Непал погребаха 11 души
  • Умерен оптимизъм в Белия дом! Президентът Джо Байдън все още има шанс да спечели колебаещите се щати
  • ДСБ предлагат на ПП-ДБ: Да поискаме третия мандат и да направим "технически кабинет"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Избират новия български патриарх - кои са представителните символи на патриаршеското достойнство


Избират новия български патриарх - кои са представителните символи на патриаршеското достойнство
Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания
Ключови думи: патриарх, избор, българия
30 Юни 2024, Неделя, 08:02 ч.
Автор: Флагман.БГ

Той ще е един от тримата митрополити, избрани от Светия синод

 

Патриаршеският избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх, след смъртта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13 март 2024 г., ще се състои днес.

Избирателният събор е свикан с решение от 19 март тази година на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур.

Програмата на църковния събор

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител", ще бъдат отслужени рано сутринта от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия. На богослуженията в параклиса на Синодалната палата ще се черкуват наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, епархийските митрополити, архиереите на БПЦ-БП, определени от Светия синод, както и делегатите на избирателния събор. Комисията по пълномощията, съгласно член 46, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, ще провери поименно присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия. След това наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, ще поведат делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, съборът ще бъде открит и ще бъде определено избирателното бюро. След това делегатите на събора ще тръгнат от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен. Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Докато се конституира и започва съборът, сутринта е предвидено Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви да бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". След това ще бъде отслужен кратък трисагий - заупокойна молитва, на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

Делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Съгласно член 41 от Устава на БПЦ-БП, българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от: архиереите - митрополити и епископи на Българската православна църква - Българска патриаршия; по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия: десет представители - шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - 1.

Съгласно член 47 от Устава на БПЦ, от тримата достоизбираеми митрополити, след гласуването на делегатите, кандидатът, получил най-малко две трети от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия синод за канонично и законно избран български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по алинея 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата митрополити, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Инсигнии - представителни символи или знаци, на патриаршеското достойнство

Българският патриарх, в отличие от останалите митрополити от Светия синод на БПЦ, които носят енголпие и кръст, носи на гърдите си три отличия за патриаршеското достойнство - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица, съобщиха от Българската патриаршия.

Всеки вярващ, когато застане в църква пред светия олтар, вижда на иконостасната стена от едната страна образа на Господ Иисус Христос, от другата - на Пресвета Богородица, а над Царските двери - спасителното Разпятие.

Като предстоятел на поместна православна църква, патриархът е този, който постоянно предстои пред Бога за поверения му народ. Затова и само църковните предстоятели носят три отличия - две енголпия и нагръден кръст.

Веднага след направения избор новоизбраният ни патриарх, като архиерей, сам си слага енголпието с образа на Христос и св. Кръст, но в момента на интронизацията тържествено му се слага третото отличие - енголпието с лика на Пресвета Богородица (панагия). Предстоятелят носи трите инсигнии заедно само, когато възглавява богослужебно чинопоследование. Извън литургичните богослужби е само с едно от тях.

Енголпията за интронизацията на новоизбрания днес български патрирах са същите, които са връчени на българския патриарх Кирил, който е първият ни патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Те са били изработени от златар, арменец от Пловдив.

Зелената патриаршеска мантия

Тя символизира всичко, което и една архиерейска мантия: едемските реки Тигър и Ефрат в рая, които символно са извезани по гърба на мантията. Като пастирско наметало тя напомня, че ролята на архиерея е да води паството си към Царството Божие.

Защо е зелена? За да се отличава от червените мантии на Константинополските патриарси подарявани им от Византийските императори. Зелени са били мантиите и на Преславските ни предстоятели, традицията се е съхранила и при преместването на престола в Дръстър, Сердика, Преспа и Охрид. В зелен цвят на мантията си е бил българският Охридски архиепископ, за когото е известно още, че се е и подписвал със зелено мастило, в отличие от Вселенския патриарх, който се подписва с червено мастило.

Българската зелена патриаршеска мантия е символ на автокефалния статут на Българската църква. Така се знае, че още от ХІ век мантията на Българския архиепископ в Охрид е зелена. А влиянието на БПЦ сред славяните е оказало такава роля, че предстоятелите на всички славяноезични църкви носят зелени мантии - Сръбска, Руска, Полска и Чешка църква, включително и Грузинската. Така зеленото става символ на патриаршеското достойнство в славяноезичните църкви.

В деня на интронизацията, новоизбраният български патриарх ще бъде и със зелен епатрихил и омофор.

Бялата епанокалимавка

Тя символизира не само духовната чистота на личността, а най-вече чистотата на православната вяра и нейната непорочност, за които предстоятелят трябва да съблюдава и които да провокират у него стремеж към лична чистота и благочестие на повереното му паство.

Традицията на бялото покривало на главата идва от исихазма. Такова бяло було е подарено на патриарх Евтимий Търновски при ръкоположението му от Константинополския патриарх св. Калист в константинополската "Св. София".

Бялата епанокалимавка става традиционна сред славяноезичните църкви.

При българските предстоятели от ново време тя е въведена от блаженейшия екзарх Стефан.

Патриаршеският жезъл

Патриаршеският жезъл не е различен от епископския. Молитвата при връчването му е идентична с тази при епископската хиротония и напомня за жезъла на Аарон, който се е съхранявал в Ковчега на завета.

Жезълът, който ще бъде връчен на новоизбрания български патриарх, е жезълът на българския патриарх Кирил - първият след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г.

Новият български патриарх ще се поклони пред мощите на св. патриарх Евтимий Търновски

По решение на Светия синод на БПЦ-БП мощите на светия патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати вчера в София.

Светинята беше донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Мощите бяха поставени до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.

(БТА)

 


В категории: Политика , Животът


Тотално изтрещя
Тотално изтрещя 07/07/2024, Неделя 14:00 0
Флагман.БГ Загубихме продуцентът на "Титаник" Загубихме продуцентът на "Титаник" 07/07/2024, Неделя 12:44 0
Флагман.БГ Почина голямата любов на Фидел Кастро Почина голямата любов на Фидел Кастро 07/07/2024, Неделя 12:42 1
2
Коментара по темата
2.
От москва
30.06.2024 09:50:48
5
3
Гундяев какво каза
Тия наште купените слуги пергиши ги знаем.
Гундяй слушайте ша има рубли ша има и папиросъй безмитни
1.
Православен
30.06.2024 08:58:30
2
6
Бог да е с българите и с помощта на Светият Дух, да бъде избран предопределеният и предвидян ни духовен водач !

Достоен !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Няма да подкрепим "Възраждане", защото са зависими от ГЕРБ, обяви Ивелин Михайлов Няма да подкрепим "Възраждане", защото са зависими от ГЕРБ, обяви Ивелин Михайлов Михайлов обяви, че ще се кандидатира за депутат от "Величие" на следващите избори за парламент MAX FIGHT 59 с рекордните 17 битки на 20-ти юли в Свети Влас MAX FIGHT 59 с рекордните 17 битки на 20-ти юли в Свети Влас Зрителите ще могат да се насладят на битки в 5 различни правилника - ММА, кикбокс, бокс, муайтай и MAX-1 ДСБ поиска третия мандат за "технически кабинет" ДСБ поиска третия мандат за "технически кабинет" Предлагаме на партньорите си от “Продължаваме Промяната - Демократична България” да обсъдим и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза, посочиха от партията на Атанас Атанасов Защо продават най-красивата сграда в Пловдив Защо продават най-красивата сграда в Пловдив Eмблематичната постройка на Главната улица, призната за архитектурен паметник на културата, влезе в списъка за продажби на частен съдебен изпълнител Има ли шанс България да излъчи правителство с втория и третия мандат Има ли шанс България да излъчи правителство с втория и третия мандат От ДПС заявиха, че е възможно. ДСБ предложиха на ПП-ДБ „технически кабинет" Силен старт на 4-ото издание на „Солинария“ Силен старт на 4-ото издание на „Солинария“ Фестивалът създава творческа атмосфера и условие за развитието на млади изпълнители на класическа и джаз музика На разходка с Тони Димитрова – Душата ми има повече октави от гласа ми На разходка с Тони Димитрова – Душата ми има повече октави от гласа ми За годините преди онзи конкурс от 1996 г., когато цяла България чу „Ах, морето“ Германци заменят руснаците на пазара на имоти по морето Германци заменят руснаците на пазара на имоти по морето Заради по-ниските цени все повече българи купуват ваканционно жилище като основно Стрелецът да се пази от простаци, а Водолеят да остави да го води интуицията! Стрелецът да се пази от простаци, а Водолеят да остави да го води интуицията! Хороскоп за деня – 7 юли 2024, неделя Флиртува с вас или е просто учтив - как да дешифрирате поведението на мъжа Флиртува с вас или е просто учтив - как да дешифрирате поведението на мъжа 13 начина, за да разберете намеренията му
Върти любов с богат руснак в Кипър Върти любов с богат руснак в Кипър След раздялата й с Недик Недев, блондинката не е афиширала връзка с друг мъж Втора победа! Копривленски на финал в K-1 World Max Втора победа! Копривленски на финал в K-1 World Max След три рунда здрава битка Стоян отново успя да убеди съдиите, че е по-добрият боец и с това отива на финала на турнира по-късно днес Арестуваха двама, които снимат палави момичета на плажа Арестуваха двама, които снимат палави момичета на плажа При извършената проверка на фототехника е установено наличие на материали, свързани с оплакванията, в резултат на което на арестуваните са повдигнати обвинения за нарушение на личните данни Той беше грешка, призна най-известната блондинка в България Той беше грешка, призна най-известната блондинка в България Той не извличаше от мен нищо положително. Той ме агресираше, твърди Златка  Загубихме продуцентът на "Титаник" Загубихме продуцентът на "Титаник" Джон беше визионер, чийто изключителен талант и страст вдъхнаха живот на някои от най-незабравимите истории на големия екран Почина голямата любов на Фидел Кастро Почина голямата любов на Фидел Кастро Това съобщи на 6 юли нейният внук Фидел Антонио Кастро Смирнов Франция забранява изнасяне от страната на двата пистолета, принадлежали на Наполеон Франция забранява изнасяне от страната на двата пистолета, принадлежали на Наполеон Реликвите трябваше да бъдат предложени за продажба на аукцион Наследницата на "Дисни" спира даренията си за демократите, ако Байдън не се откаже от президентската надпревара Наследницата на "Дисни" спира даренията си за демократите, ако Байдън не се откаже от президентската надпревара Байдън обяви в четвъртък, че няма планове да се оттегли от надпреварата за още един мандат Всеки, който има Айфон, трябва да прочете тази статия Всеки, който има Айфон, трябва да прочете тази статия Измама поставя на риск над 1.46 милиарда „айфона“ в цял свят Байдън се оправда, че е бил болен на дебата с Доналд Тръмп Байдън се оправда, че е бил болен на дебата с Доналд Тръмп Той нарече представянето си "лош епизод"
Доц. Георги БЪРДАРОВ Доц. Георги БЪРДАРОВ 40% от България е "демографска пустиня" Виц на деня Виц на деня Двама канибали вечерят. Единият казва:
- Мразя тъща си!
Другият му отговаря:
- Нищо, яж само гарнитурата.
Виц на деня Виц на деня - Куме, като пием не се боя от никой!
- И от жената ти ли?
- Е чак толкова не сам пил!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-добрият начин да обичаш и уважаваш морето е да не му правиш нищо
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори