Настъргах тиквичките, изпекох и навих на рулце, стана уникална вкусотия
Може да експериментирате с плънката
Днес приготвяме руло от тиквички. Това руло може да се използва като основа за различни пълнежи. Правя го с гъби, домати, кайма, моркови – основното е да не се страхувате да експериментирате, защото рецептата е доказана и отлична. Винаги се оказва вкусно, просто и задоволително.
Необходими продукти:
тиквички – 2 бр. (800 г)
яйца – 3 бр.
заквасена сметана – 2 с.л.
сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
брашно 4-5 с.л.
Пълнеж:
Кашкавал – 200 гр
Чесън – 3 скилидки
Домати 2-3 бр.
Босилек 3 стръка
Начин на приготвяне:
Вземете 2 млади тиквички, отстранете опашките и ги настържете на едро ренде.
Прехвърлете настърганите тиквички в купа, посолете ги и оставете за 10-15 минути.
През това време приготвяме тестото. Разбийте 3 яйца в купа, добавете сол и смлян черен пипер на вкус, разбийте леко с бъркалка. След това добавете 2 супени лъжици сметана и разбъркайте.
След 10 минути изстискайте излишния сок от тиквичките и ги добавете към яйчената смес.
Днес правя руло само с тиквички, но можете да замените една тиквичка с патладжан – също ще се окаже много вкусно.
Добавете 4 супени лъжици брашно и замесете тесто. Понякога добавям 5 лъжици, в зависимост от консистенцията на тестото.
Печем рулото върху тава с размери 30х40 см. Покриваме с хартия за печене, за да не се хлъзга, наливаме малко вода и залепяме блата. Изсипете тестото върху тава за печене и разпределете равномерно.
Ако не сте сигурни в качеството на хартията, намажете я с растително масло.
Поставете рулото в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20-25 минути.
Докато кората от тиквички се пече, пригответе плънката. Добавете 3 скилидки чесън към крема сиренето през преса за чесън и разбъркайте добре.
За да улесните разпределението на плънката по цялата кора, извадете сиренето от хладилника половин час преди готвене.
Ще ви трябват домати – аз имам малки, взех 3 бр. Нарежете ги на тънки филийки.
За зеленолистните избрах пресен зелен босилек. Копър, магданоз или кориандър също са подходящи. Зелените могат да се добавят към пълнежа или тестото, ако желаете.
След 25 минути блатът с тиквички е готов. Извадете го от фурната и го оставете да изстине напълно. След това внимателно отстранете хартията за печене и от тази страна поставете плънката.
Разпределете крема сиренето и чесъна на тънък слой. След това поръсете с нарязан пресен босилек и наредете резенчета домат.
Навийте стегнато на руло, увийте го в стреч фолио и го сложете в хладилника за 1 час. След това нарежете на парчета и сервирайте.
Рулото поддържа формата си перфектно, оказва се сочно, нежно и много вкусно. Това предястие е идеално за празник.