×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо вече половин век японците ядат българско кисело мляко


Защо вече половин век японците ядат българско кисело мляко
То вече е част от диетата на островната държава
23 Юни 2024, Неделя, 08:21 ч.
Автор: Флагман.БГ

В страната на изгряващото слънце свързват родината ни с продукта

Киселото мляко - един от най-българските продукти. Добавката, която слагаме върху всичко — баницата, пълнените чушки, сармите. Лятото върви, разбира се, с таратор. Преди половин век магията на българското кисело завладява и Япония. Бактерията, която вирее единствено на българска територия е купена,за да се произвежда в страната на изгряващото слънце, съобщава nova.bg. „По време на Световното изложение в Осака през 1970 г. от българския павилион раздаваха кисело мляко. Тогава вкусът му привлече нашия интерес и си казахме, че със сигурност искаме да внесем подобен продукт и в Япония”, разказва Дайши Аваджи, служител в компанията „Мейджи”, производител на българско кисело мляко в Япония.

Той споделя , че българската държава не е позволява да се постави името на страната върху киселото мляко като марка. „От посолството помогнаха за комуникирането на този проблем и получихме разрешение да наречем киселото мляко „Буругария йогурт”. Вече половин век, японците консумират българското кисело мляко и по този начин, името на България се популяризира”, казва още Аваджи. А японският народ се влюбва в “Буругария йогурт” или кисело мляко “България”

„Свикнала съм с вкуса, защото ям кисело мляко от много години. В началото ми се стори прекалено кисело като вкус. Но продуктът стана част от диетата на японците”, споделя Наоко Мураками, възпитател в основно училище.

Посланикът на Япония в България Негово превъзходителство Хисаши Мичигами заявява, че много японци знаят за българското кисело мляко. „И аз от малък, още от преди началното училище, знаех за българското кисело мляко. Ако идеш в Япония и попиташ хората, както възрастните, така и децата, знаят за киселото мляко. Затова познават и България като държава. Мисля, че това е нещо, което не се среща в останалата част на света, например в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия. Няма страна, в която по-голямата част от населението да знаe за България. Само в Япония е така. И това, че японците знаят за киселото мляко е много положително. Млякото е вкусно, полезно за здравето, и създава положителен имидж за България като държава, в продължение на вече 50 години”, допълва той.

Всеки ден в Япония се продават по милион и половина кофички с българско кисело мляко. „Ям българско кисело мляко от дете. Слагам отгоре мед и така го консумирам. Но и чисто е много вкусно. За японците, киселото мляко се консумира предимно като десерт. Знам, че българите слагат кисело мляко и върху основните си ястия”, споделя Кунимаса Мураками, служител в магазин.

Редовно се предвижда огромен бюджет за реклама на българското кисело мляко, а лица на продукта стават популярни хора като българския сумист Калоян Махлянов – Котоошу.

„Когато чуя за България, веднага се сещам красивите български рози и за киселото мляко”, обяснява Мику Тада, служител в магазин за дрехи.

А посланик Мичигами разказва, че като посланик на Япония в България, ще се стреми да популяризира страната ни и в други положителни аспекти. „Киселото мляко е много важно за бъдещето на България, но през последните години тя е известна и със своите нови технологии и иновации. Догодина предстои Световното изложение в Осака 2025, и това е много добра възможност за още по-голямо популяризиране на страната. Аз, като посланик, също искам да спомогна за това – да разкажа за здравословните качества на българското кисело мляко и възхода на икономиката, да представя България като страна с нови, модерни технологии”, коментира той.

Наталия, която учи в Япония, споделя, че редовно си купува българко кисело мляко, защото й напомня за вкуса на родното. „Това кисело мляко наистина се доближава много, чак съм изненадана”, казва тя.

Миналата година на японския пазар се появи и книга, свързана с българското кисело мляко. Историята разказва за младо момиче, което отива да работи в маркетинговия отдел на компанията, производител на киселото мляко. Съдбата я отвежда в България, където героинята вижда как в тежка битка влизат бактерията лактобацилус булгарикус и болестотворните бактерии. В книгата, Юджу пътува из различните краища на България и опознава историята и културата ни.

„Японците знаят много за България. Смятам, че това е изключително важно. българските спортисти по сумо и художествена гимнастика, също популяризират успешно страната ви”, убеден е Негово превъзходителство Мичигами.

Така вече половин век, киселото мляко е част от ежедневието на японците. А България в сърцата им.


В категории: Животът


Голям пожар край Мъглиж
Голям пожар край Мъглиж 30/06/2024, Неделя 19:40 0
10
Коментара по темата
10.
Mexico
23.06.2024 22:02:46
0
0
"Няма страна, в която по-голямата част от населението да знаe за България."

Има. Мексико!

Ти кажеш България, всички мъже възкликват Стоичков! ;-) Не че съм му фен, но това е истината.
9.
Манчур
23.06.2024 17:39:41
3
1
Японците са извратени долни материалисти и гадни расисти. Още едно място, където е прекрасно, че раждаемостта е толкова ниска. Дано се затрият.
8.
и не само
23.06.2024 15:40:43
0
4
и не само в Япония има българско мляко-в Китай и Сингапур също се продава и търси!!!!
7.
Хехе
23.06.2024 15:26:40
0
7
Там си правят 100% тяхно си мляко. Ползват качествена българска закваска, която купуват от БГ, но всичко останало им е по железен стандарт. Франция също ползва наша закваска и произвежда 400 вида сирена и млека, но не можете да ги наречете български, нали?
6.
Дидо
23.06.2024 13:12:43
0
15
Там правят 100 % българско кисело мляко, а тук са имитации...
5.
Men
23.06.2024 11:30:50
1
17
Японците са умна нация. Питам, защо българите не ядем истинско млеко. То не бе алчност, простотия и лошотия. Когато всичко това е в наличие, ситуацията е кална.
4.
Фейк нюз?
23.06.2024 10:50:29
9
14
Ядат мляко с българска закваска, което не е точно да ядат българско кисело мляко. Сигурно не стопляте каква е разликата, нали?
3.
Гришо Пастьорски
23.06.2024 10:02:50
14
11
"Бактерията, която вирее единствено на българска територия..."
Егати глупостите!
2.
Защо
23.06.2024 08:48:07
2
17
Защо киселото мляко от 70ст стана 2лв
1.
Kочяна
23.06.2024 08:37:35
3
22
Кисело мляко няма в магазините,има имитиращи продукти,див капитализъм все пак по български
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Желязков получи мандата за съставяне на кабинет и предложи Любен Дилов за министър (НА ЖИВО) Желязков получи мандата за съставяне на кабинет и предложи Любен Дилов за министър (НА ЖИВО) Папката му беше връчена от президента Румен Радев Росен Желязков най-желан за премиер, но знаците показват, че ГЕРБ пак няма да състави правителство Росен Желязков най-желан за премиер, но знаците показват, че ГЕРБ пак няма да състави правителство Влизаме в нов цикъл на нестабилност и избори, пророкува бившият губернатор на Пловдив Дани Каназирева  Мними екскурзоводи плъзнаха в Несебър и Созопол, търсят туристи във Фейсбук Мними екскурзоводи плъзнаха в Несебър и Созопол, търсят туристи във Фейсбук От Комисията за защита на потребителите заплашиха туроператорите, които работят с тях, с глоби Румен Радев връчва мандата на кандидата за премиер на ГЕРБ Румен Радев връчва мандата на кандидата за премиер на ГЕРБ  Неофициално се твърди, че посоченият кандидат от най-голямата политическа сила ще е Росен Желязков Игуменът на Гигинския манастир, който намеси и КГБ в избора на патриарх Даниил, готов да му помага Игуменът на Гигинския манастир, който намеси и КГБ в избора на патриарх Даниил, готов да му помага Няма смисъл да го посрещаме на нож и да създаваме излишни емоции в момента, каза архимандрит Никанор и сподели, че се надява да го потърси за разговор Хиляди българи посрещнаха Джулай Морнинг на плажа в Бургас с надеждата Хиляди българи посрещнаха Джулай Морнинг на плажа в Бургас с надеждата Посрещането на изгрева символизира свободата на хората, тяхното щастие и всичко, което ги радва, коментира Владимир Шаламанов На фона на морските вълни политици ще търсят примирие след Джулая. Вижте прогнозата на Ели Маринова за юли! На фона на морските вълни политици ще търсят примирие след Джулая. Вижте прогнозата на Ели Маринова за юли! Известната нумероложка предупреди в месечната си прогноза, че се изисква по-разумно разходване на ресурси и финанси Лидия си показа дупето на плажа Лидия си показа дупето на плажа Певицата от Бургас се фука със сериозен тен, на който всички фенки й завидяха. Хакерът Емил Кюлев остава в ареста, свидетел го закопа Хакерът Емил Кюлев остава в ареста, свидетел го закопа Грешката му била, че допуснал да бъде записан разговор в момент, в който не е бил включен модулаторът на гласа му Каква е магията на „Сцена край морето“? Душите на хората в Поморие са театър, каза Ани Кръстева Каква е магията на „Сцена край морето“? Душите на хората в Поморие са театър, каза Ани Кръстева Всеки участник във фестивала си тръгна с най-голямата награда за един актьор - любовта на публиката
Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35 Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35  Има щети по 11 жилищни сгради Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Неканеният гост събличал дрехите и бельото си, но дамите се разкрещели и той избягал Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо  Град Асуан е бил важен търговски пункт в древността, основан е преди повече от 4500 години
Николай Марков: Николай Марков: Мозъчният тръст и всичко останало във „Величе“ съм аз, няма други! Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня Когато не мога да заспя, броя до три. Понякога до три и половина. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всички урагани носят женски имена, защото идват топли и влажни, но като отминат взимат всичко пари, коли, къщи...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори