×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • София посреща мощите на Свети патриарх Евтимий
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците


Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците
Хавиер Милей ще има правото  да закрива или преструктурира обществени организации
22 Юни 2024, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Правителството направи големи отстъпки и промени няколко раздела от своите водещи предложения, за да получи повече подкрепа в горната камара

Аржентинският Сенат одобри на 13 юни законодателния пакет с реформи на президента Хавиер Милей, известен като основен закон (Lay de Bases), с решаващия вот на вицепрезидента Виктория Виляруел. Предизвикалото много полемики предложение, заедно с фискален пакет, ще бъде върнато сега за гласуване в долната камара на Конгреса - Камарата на депутатите, която даде първоначалното си одобрение още през април.

Въпреки че все още няма потвърдена дата за следващата сесия, тя се очаква да се състои през идната седмица.

Правителството направи големи отстъпки и промени няколко раздела от своите водещи предложения, за да получи повече подкрепа в горната камара, особено по отношение на пенсиите и приватизацията. 

След като Камарата на депутатите даде окончателното си одобрение, както се очаква, Милей ще получи законодателни правомощия по административни, икономически, финансови и енергийни въпроси за една година. Текстът също така предвижда и въвеждането на извънредно положение по тези теми през този период

Хавиер Милей ще има правото  да закрива или преструктурира обществени организации. Засега институциите, свързани с науката и технологиите, не са застрашени, както и тези в областта на културата, включително Националният институт за кино (INCAA).

Други институции, които не са заплашени, са Националната база генетични данни, Администрацията на националните паркове, Националната метеорологична служба и Националната служба за здраве и агрохранително качество (SENASA). На изпълнителната власт също е забранено да поема управлението на Националната комисия за атомна енергия, отбелязва "Буенос Айрес Хералд".

Трудова реформа

Заложената трудова реформа вдига изпитателния срок от три на шест месеца, като позволява на най-малките фирми да  го удължат и до една година. Дава се също така възможност на работодателите да заменят обезщетенията при уволнение с "фонд за съкращения", който ще идва от заплатите на служителите и ще им бъде изплатен в случай, че бъдат уволнени.

Пенсии

Основна промяна спрямо първоначалния текст е частта за пенсиите. Сенаторите премахнаха член, който би сложил край на пенсионния мораториум от 2023 г., който в момента позволява на хората да имат достъп до държавна пенсия, като плащат за липсващи години социалноосигурителни вноски. Ако Долната камара приеме тази промяна, обезщетението ще остане в сила.

Приватизации

Приватизациите бяха препъникамъкът, когато законопроектът понесе провал през февруари и много имена на компании бяха премахнати от списъка. Сенатът извади "Аеролинеас Архентинас" (Aerolíneas Argentinas), пощенската компания "Корео Архентино" (Correo Argentino) и аржентинската радио и телевизия от списъка с публични компании, които ще бъдат приватизирани. Въпреки това енергийният доставчик "Енерхия Архентина" (Energía Argentina) и "Интеркарго" (Intercargо) компания, която предоставя услуги за товарене на багажа на летищата - все още ще бъдат напълно приватизирани, докато други, като компанията за доставка на вода "АЙСА"( AYSA) и жп оператора "Тренес Архентинос" (Trenes Argentinos), ще бъдат отдадени на концесия.

Преди дни президентският говорител Мануел Адорни каза, че правителството ще настоява за приватизация на компаниите, премахнати от списъка. "Всички публични компании подлежат на приватизация", каза той, имайки предвид президентския мегауказ, който ги превърна в дружества с ограничена отговорност през декември, първата стъпка към приватизация. "Ще видим дали ще се случи сега или в бъдеще. Долната камара ще реши това", добави той.

Големи инвестиции

Рамката за стимулиране на големи инвестиции ще предостави данъчни облекчения на компании, които искат да инвестират над 200 милиона щатски долара в Аржентина. Те ще бъдат освободени от национални и местни данъци и ще имат право да внасят стоки, без да плащат такси.

Сенаторите също въведоха някои промени в текста за защита и насърчаване на местните производители и наемането на аржентинци след критики за това как тази рамка ще облагодетелства вноса и чуждия капитал за сметка на националните малки и средни компании. 

Докато пакетът от реформи се обсъждаше в Сената, хиляди хора протестираха по улиците на Буенос Айрес срещу исканите от правителството приватизации и това, което смятат за началото на унищожаването на държавния сектор. Имаше тежки сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност в екипировка за борба с безредиците, които отговориха на хвърлянето на коктейли Молотов и камъни със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. Около трийсет души бяха ранени, а повече от двадесет арестувани. Ранени бяха и трима полицаи. Правителството поздрави в изявление полицейските сили за ефективния отговор на това, което нарече "опит за преврат, атака срещу нормалното функциониране на Конгреса на аржентинската нация".

По повод първите шест месеца от президентския мандат на Милей "Уола" (Wola), организацията, която се занимава със защитата на правата на човека в Северна и Южна Америка, е направила равносметка на социално-икономическата ситуация в страната и въздействието на мерките, прилагани досега от правителството, пише италианското издание "Интернационале". Аржентинският президент въведе план за строги икономии за борба с инфлацията, девалвира националната валута, песото, намали министерствата и държавните субсидии за транспорт, бензин и пенсии. Тези мерки имаха сериозни последици върху населението, както от по-ниските слоеве на обществото, така и върху средната класа. Само за няколко месеца покупателната способност на гражданите е намаляла с над 20 процента, а цените на храните и лекарствата са се повишили.

Понастоящем бедността засяга 55 процента от населението, а крайната бедност -  18 процента. Безработицата също е  нараснала, като са налице големи съкращения в общественото образование и секторите на науката и културата. Сякаш това не е достатъчно, правителството на ултралибералния лидер разпространява антидемократични ценности не само чрез политиките си, но и с непрекъснати атаки срещу своите опоненти, срещу всички хора, които го критикуват, медиите, феминистките и природозащитни асоциации, според оценката на организацията. "Уола" приканва международната общност да разгледа икономическата ситуация в Аржентина, без да пренебрегва състоянието на демокрацията и влошаването на човешките права в страната.


В категории: Политика


9
Коментара
Флагман.БГ Моторист загина в жестока катастрофа Моторист загина в жестока катастрофа 29/06/2024, Събота 15:00 0
9
Коментара по темата
9.
Санитар от ЦПЗ
23.06.2024 17:28:51
2
2
Да го гръмнат този клоун би било най-добре.
Хората погрешно го асоциират с пича, който изчисти Салвадор и навря всичката сган в затвора.
8.
проссия хаос анархия
23.06.2024 12:22:34
4
5
Курс рубла-долар
Източник: Yandex
Валутата, която руските граждани и компании държат в брокерски сметки, не може да бъде обект на блокиране и в резултат на това ще се направи принудително конвертиране, обясниха от борсата по-рано. Приблизително 5% от средствата в чуждестранна валута са били блокирани, според оценката на Digital Broker. Компанията, заедно с други големи брокери, включително дъщерно дружество на Raiffeisenbank, Finam и BCS, обявиха на 13 юни, че спират тегленето на долари и евро от сметки, което обаче скоро беше възобновено.



Евро-рубла
Евро-рубла
Източник: Zonanews
Седмица по-късно борсата срещна проблеми с теглене на китайски юан, съобщи брокерската компания Sinara в петък. Причина за това са санкциите срещу борсата и NCC, обясни Sinara, добавяйки, че те въвеждат временни ограничения върху транзакциите в юани за своите клиенти. Самата борса увери, че транзакциите с юани "се извършват нормално" и без забавяне на дебитиране и кредитиране на средства.



На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащане - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD). На следващия ден търговията с щатски долар, евро и хонконгски долар спря на борсата и Централната банка започна да определя официални курсове за транзакции на извънборсовия пазар.



Де факто единствената чуждестранна валута, достъпна за търговия, беше китайският юан. Но търговията с юани може скоро да бъде спряна, каза източник, близък до Централната банка на Руската федерация, пред Bloomberg. Според него китайските банки, предоставящи такива транзакции, най-вероятно постепенно ще прекратят операциите с борсата поради заплахата от вторични санкции на САЩ.
7.
оффф... до 6
23.06.2024 11:39:32
3
6
Приятелче, Аржентина от сто години се управлява от социалисти. За какви капиталистически магьосници говориш?
6.
Хаха
23.06.2024 10:21:31
6
2
Аржентина е в криза от миналия век, въпреки гениалните идеи на всякакви капиталистически магьосници. И с тоя така. Рекламите по телевизията също са чиста истина, а шоколадът го завиват в станиол, разбира се, мармоти.
5.
оффф...
23.06.2024 10:14:11
4
9
Докато у нас само предизборно говорят за борба с корупцията от вътре, един човек в Аржентина ГО ПРАВИ на практика!

Колко човека до сега в България са се борили против разплутия държавен сектор, който създава гласуващи за ГЕРБ паразити на държавна издръжка?

Кога последно в България закриха безсмислено министерство?

Кога ще се сетят, че щом някой се изхранва с държавни субсидии, значи че българският клиент не го иска достатъчно, за да съществува?

До кога ще се подаряват пари от данъкоплатците на некадърни животновъди и земеделци, които не знаят как да си продадат продукцията?

Без хора като Хавиер Милей, България няма бъдеще и ще повтаряме едни и същи глупости в парламента, също както в момента се повтаря същия филм за шести път
4.
Me
23.06.2024 09:37:46
2
2
Хората си го избраха, сега ще го търпят.
3.
3
23.06.2024 08:11:33
6
6
флегми я по-добре дайте статия затъваща проссия Долар от 100 на 200рубли няма достъп до Банкови сметки паника на пазара и честито от днес изплащане в тоалет папир рубли депозити Евро Долар
2.
2
23.06.2024 08:09:06
1
12
айде айде флегми 30год цоциализъм й еваха майката на тая хубава страна всякакви измамници перон кирхнер и жена му вещицата la bruja кристина и тя стана президент да смуче милиарди
1.
В България
22.06.2024 22:04:39
2
14
Бай Ганьо отваря бузи за още реформи и преебаване от над 35 годишно управление на дърти комунисти, доносници, мутри, военни, милиционери и боклуци. Бай Ганьо краде и се лъже сам. Хак да ви е!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Запознайте се с лятната програма на филиала на СУ в Бургас Запознайте се с лятната програма на филиала на СУ в Бургас От 27 юли до 30 юли залата на филиала, разположена в сърцето на Морската градина БСП забрани на Корнелия Нинова да се кандидатира за нов мандат БСП забрани на Корнелия Нинова да се кандидатира за нов мандат Тя има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново Юлиан Костов снима в Бургас нов български филм Юлиан Костов снима в Бургас нов български филм Женската главна роля във филма е поверена на талантливата Анастасия Левордашка, позната на публиката с театралните си роли Сандък изплува на бургаския плаж Сандък изплува на бургаския плаж Зевзеци предположиха, че може да е "Ковчегът на Ной" Въвличат украински граждани от базата на БДЖ в Приморско в скандал за лична изгода Въвличат украински граждани от базата на БДЖ в Приморско в скандал за лична изгода На АМ "Тракия" днес е кошмар, поредна катстрофа затапи аутобана На АМ "Тракия" днес е кошмар, поредна катстрофа затапи аутобана ПТП-то е верижно Тези двамата бяха смъртни врагове 10 години, но днес отново си говорят Тези двамата бяха смъртни врагове 10 години, но днес отново си говорят "Този път е завинаги“, отсякоха в един глас Евгени Минчев и Йорданка Христова  Нико Тупарев: Фалшив сигнал на Джони Каскета ме натопи, невинен съм Нико Тупарев: Фалшив сигнал на Джони Каскета ме натопи, невинен съм Обвинението, по което бях привлечен, е за длъжностно присвояване от „Лайм“ ООД, в което съм съдружник и притежавам 85 % от дяловете, но никога не съм бил управител, уточни продуцентът Платиха за 120 хил. лири за чепиците на този певец Платиха за 120 хил. лири за чепиците на този певец Сините велурени обувки на Краля на рокендрола бяха продадени на търг Пенсионерите мизерстват, обяви тв легенда Пенсионерите мизерстват, обяви тв легенда Поколения българи са израснали с негоите прогнози
В тази европейска държава ще Ви пратят в затвора, ако миете терасата си с питейна вода В тази европейска държава ще Ви пратят в затвора, ако миете терасата си с питейна вода Строги мерки в Кипър Вижте как жената на Жоро Манекена вандалства в Бачковския манастир Вижте как жената на Жоро Манекена вандалства в Бачковския манастир Погромаджиите днес ще бъдат съдени по бързото производство в Асеновград Сигнал до Флагман: Шофьор паркира това Ауди на пешеходната пътека до жп гарата Сигнал до Флагман: Шофьор паркира това Ауди на пешеходната пътека до жп гарата Възмутен бургазлия недоумява кой е водачът на този автомобил Изгоряха милиони - вижте как суперлуксозна яхта пламна мистериозно Изгоряха милиони - вижте как суперлуксозна яхта пламна мистериозно Всички противопожарни екипи от района сa се включили в борбата с огнената стихия, но тя е продължила цяла нощ "Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара "Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна "Не искаме да удължаваме тази война и трябва да достигнем до справедлив мир възможно най-скоро" Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принцесата на Уелс е „силата зад трона“, тя се подготвя да бъде кралицата, която да подкрепя принц Уилям, твърдят чуждите медии Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Крадци обират колите на летовниците в южната ни съседка с иновационно устройство Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Клиентите избирали мадами в стриптийз бара, където входът бил безплатен за запалянковци Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Русия постоянно се хвали с "безаналоговите" си технически възможности, но в действителност не може дори един автомобил да построи сама
Николай Марков: Николай Марков: Мозъчният тръст и всичко останало във „Величе“ съм аз, няма други! Виц на деня Виц на деня 22:00:
- Скъпи, кое е по-важно за теб футболът или аз?
23:45:
- Разбира се, че ти!
Виц на деня Виц на деня - Здрасти, що си намръщен?
- Щото синът се жени.
- Епа, то сите се женат. Как се казва булката?
- Ханс.
- Аа, ти за това си нервозен. Щото името не е македонско...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Феминистката - жена, която няма полов живот, но твърди, че тя самата така е решила.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори