Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи
Свежо лятно предястие
Необходими продукти:
тиквички - 2 броя;
картофи - 1 брой;
извара - 4 с.л.;
зехтин - 2 с.л.;
копър - 3 - 4 стръка;
магданоз - 2 стръка;
чесън - 2 - 3 скилидки;
майонеза - 200 грама;
кисело мляко - 2 - 3 с.л.;
лимонов сок - 3 с.л. (или на вкус);
сол.
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете тиквичките и картофа на кубчета с еднаква големина. Загрейте вода в тенджерка, посолете и когато кипне, добавете картофите. След 5 минути сипете и тиквичките, варете 10-тина миинути.
Сипете готовите сварени зеленчуци в гевгир и притиснете с лъжица, за да се отцедят хубаво от течността. Смесете изварата с майонезата, киселото мляко, чесъна, копъра, зехтина и солта. Добавете зеленчуците и пасирайте за кратко.
Овкусете разядката с лимонов сок. Приберете млечната разядка в хладилник, за да се охлади, след което може да я поднесете.