Всички си мислят, че е торта, а всъщност това е любимата ми салата „Господарката“
Салатата съчетава три вкуса – сладко, солено, пикантно. Ярки комбинации от сирене с чесън и сладостта на стафидите със сочността на зеленчуците
Обичам когато имам гости у дома да приготвя тази вкусна и добре изглеждаща салата. Почти винаги гостите ми мислят, че това е торта, но само как изглежда, а вкусът – един път. Споделям как да си я приготвите у дома:
Салатата съчетава три вкуса – сладко, солено, пикантно. Ярки комбинации от сирене с чесън и сладостта на стафидите със сочността на зеленчуците. Защо се нарича така, не знаем. Може би защото е невъзможно да се откъснеш?
Съставки необходими за 5 порции
Цвекло – 3 бр.
Моркови – 2 бр.
Полутвърдо сирене – 180 гр
Стафиди – 40 гр
Орехи – 40 г (обелени)
Чесън – 1 зъб.
Майонеза – 4 супени лъжици.
Зелените – по избор
Как да приготвим:
Подгответе всички съставки за салата „Господарката“. Предварително сварете цвеклото и го охладете. Това може да стане предния ден, когато имате време. Може също така да се изпече предварително, а не да се вари. За целта увийте цвеклото във фолио, сложете го във фурната и печете на 180 градуса до готовност. След това отворете фолиото и охладете напълно цвеклото.
Можете да използвате всякакви стафиди, тъмни или светли. Основното е, че е без семки и е по-добре, ако не е твърде голям. Стафидите първо трябва да бъдат сортирани от клоните, измити и изсушени.
Поставете стафидите в малка чаша и я напълнете с гореща вода. Оставете за 10 минути, докато бухне малко и омекне. Обелете суровите моркови, изплакнете и настържете на ситно ренде.
Ако вашите моркови са твърде сочни, можете да изстискате сока от тях малко с ръцете си, за да не се образува излишна течност в салатата.
Поставете настърганите моркови в дълбока купа. Добавете една супена лъжица майонеза и стафиди. Първо трябва да изцедите цялата течност от стафидите, за да не попадне вода в салатата.
Смесете морковите с майонеза и стафиди. Всички съставки трябва да бъдат равномерно разпределени помежду си.
Пригответе слоя сирене за салатата. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. За рецептата можете да използвате всяко полутвърдо сирене.
Обелете чесъна, изплакнете го и го настържете на ситно ренде. Можете да използвате специална преса за чесън.
В дълбока купа сложете настъргано сирене, чесън и две супени лъжици майонеза. Всичко се разбърква добре.
Обелете цвеклото и го настържете на ситно ренде.
Поставете цвеклото в чаша, добавете към него една супена лъжица майонеза и разбъркайте всичко добре.
Сглобете салатата в ринг за сервиране. Може да се събере и в дълбока прозрачна купа за салата. Изберете опцията, която ви харесва най-много.
Поставете ринга върху чиния за сервиране, а на дъното на ринга поставете слой от моркови, стафиди и майонеза. Загладете морковения слой.
Поставете слой сирене с чесън и майонеза върху слоя моркови. Загладете го по цялата повърхност на морковения слой.
Отгоре поставете цвеклото, намазано с майонеза, и го загладете по цялата повърхност на слоя сирене.
Последният слой на салатата са орехи. Може да ги натрошите малко с ръце и да ги поръсите върху горния слой.
Внимателно отстранете ринга за сервиране от салатата.
По желание салатата може да бъде украсена с клонки пресни билки. Тази салата може да се сервира веднага, не изисква допълнително време за накисване, тъй като всеки слой вече е предварително смесен с майонеза.
Салатата „Господарката“ е готова за похапване и да очарова всички на трапезата. Добър апетит!
Любопитно: Това е класическа рецепта за салата „Господарка“. Има и други варианти. Например „Френски любовник“ се приготвя без цвекло, но с пиле и портокал. Салатата се допълва със сирене.