×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Село Телиш протестират заради загиналата на пътя Сияна
  • Сградата на Драматичния театър в Ямбол е пред разруха
  • Иран и САЩ преговарят за ядрената програма на Техеран
  • Православните християни отбелязват Лазаровден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възрастен турчин посочи грешките, които всички правим при варенето на турско кафе


03 Юни 2024, Понеделник, 14:20 ч.
Автор: Флагман.бг

В никакъв случай не изливайте напитката в студена чаша, ще съсипете вкуса й

Кафето е една от най-популярните напитки по целия свят. С нея деня си започват хора от различни възрасти, националности и религии. 

А най-известната му разновидност е турското кафе. 

Интересен факт е, че в отделните държави то е известно с различни наименования - арабско, гръцко, арменско. Напитката е популярна в страните от Близкия Изток, Кавказ, Северна Африка и на Балканите.

Културата за пиене на кафе по кафенетата започва именно в Османската империя и няма нищо учудващо, че в тези части на света това е основният начин за пиене на кофеиновата напитка.

Когато тръгнахме да се учим как се прави вкусно кафе, се обърнахме за помощ към приятел, живял дълги години в Турция. А от думите му разбрахме, че повечето от нас допускат груби грешки при приготвянето на напитката, които значително влошават вкуса й. 

Ето най-честите грешки, които съсипват вкуса на емблематичната напитка:
Най-популярният вариант за приготвянето на кафето е варенето в джезве. Това обаче се оказва много по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Има куп дреболии, които впоследствие могат значително да променят крайния вкус.

Често тези, които тепърва започват да се учат как да приготвят турско кафе, купуват джезве от 0,5 литра. Това е огромна грешка.

Количеството кафе, вода и времето за приготвяне директно зависят от размера на джезвето. А тези неща могат да бъдат разбрани само чрез проба и грешка. 

Ако изобщо нямате опит в приготвянето на кафе, ще ви бъде много трудно да направите това. Затова е най-добре да изберете джезве от 100–150 мл.  

Между другото, когато купувате джезве, не посягайте към алуминиевите изделия, а заложете на тези от мед. Медта има оптимална топлопроводимост, което позволява на кафето да се нагрява равномерно. Това прави процеса на варене по-контролиран, което означава, че напитката ще бъде по-вкусна. 

Друга грешка, която начинаещите често допускат, е изборът на кафе. Тук не става въпрос за самите зърна, а за тяхната обработка. Най-ароматното кафе става от прясно смлени зърна. 

Още на етапа смилане кафето започва да отделя летливи вещества, отговорни за неговия аромат. Ако остане в смляно състояние по-дълго време, целият аромат ще отиде във въздуха.

Между другото, степента на смилане също играе голямо значение. Кафето, което е смляно твърде едро, ще бъде по-трудно за приготвяне и е по-малко вероятно да ви даде желания вкус. Приготвянето на турско кафе изисква най-фино смилане на кафените зърна, буквално на прах.

И в никакъв случай не пестете материал! Не забравяйте, че богатството и вкусът на готовата напитка зависят от това. 

Добре е първо да направите няколко опита, за да определите количеството, необходимо за оптимален вкус. Може да започнете с класическата пропорция - 10 грама кафе на 100 милилитра вода. Ако се съмнявате, добавете допълнителна лъжица кафе, това няма да влоши ситуацията.

Въпреки че процесът на приготвяне на кафе изглежда доста прост, много хора правят сериозна грешка и тук. Те просто слагат кафето в джезвето, добавят студена вода и чакат да се появи пяна. А когато се появи, значи кафето е готово. И тук е основната грешка!

Веднага след като кафето започне да се издига, трябва да се отстрани от котлона и да се разбърка добре. След това джезвето отново трябва да се върне на котлона, но на слаб огън и да се изчака, докато се появи буйна пяна. В този момент кафето може да се счита за готово. 

И накрая нещо също много важно, в никакъв случай не изливайте напитката в студена чаша. Така ще съсипете вкуса й! 


В категории: Животът


Коментари
Слънце за Цветница
Слънце за Цветница 13/04/2025, Неделя 08:20 0
Флагман.БГ 5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче 12/04/2025, Събота 22:00 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче Ето кои са те  Taка общуват щастливите двойки Taка общуват щастливите двойки Те задават отворени въпроси Ето кои зодии са шефът вкъщи Ето кои зодии са шефът вкъщи Вие сред тях ли сте Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Полицията с успешно издирване Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Перфектен френски сладкиш Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Ето какво сподели бившият министър Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Мохамад Хасан ел Хюсеини бе идентифициран по ДНК след терористичната атака, при която загинаха шестима души Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Ново проучване предоставя отговор на въпроса От полицията с информация за напрежението свързано с Доган От полицията с информация за напрежението свързано с Доган "Няма задържани", съобщи директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов Мистериозна ситуация в Пловдив Мистериозна ситуация в Пловдив Дете в линейка след фалшив сигнал за пожар?
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Корупцията въобще не е това да хванем няколко корупционера Виц на деня Виц на деня - Докторе, жена ми започна да говори сама със себе си!
- Не се притеснявайте, много хора го правят.
- Да, ама тя мисли, че аз и отговарям!
Виц на деня Виц на деня - Тате, как си намери мама?
- Ами, синко... загубих един бас.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В Горно Уйно на мъжете членовете им били дълги средно по 15 см, в Долно Уйно - 25 см. Разликата идвала от това, че в първото село провели измерване, а във второто - допитване.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори