Никога не правете това с краставиците
Има няколко неща, които сякаш задължително (или много често) присъстват в българската кухня и трапеза. Един от тези продукти са краставиците.
С покачването на градусите все по-често похапваме салати, в които има краставици. А в жегите, които се задават неизменна част от трапезата е тараторът.
„За нищо на света не замразявайте краставиците“ – отсича той.
„Краставиците естествено съдържат много вода и когато се замразят и след това размразят, те стават много меки. Тази текстура може да бъде отблъскваща, но все пак може да се използва за добавяне на свеж вкус, когато текстурата не е толкова важна“, обясни Джери Лануза.
Заради консистенцията на замразените, а след това размразени краставици, готвачът предлага продуктът да се използва предимно като ароматна съставка за смутита и сосове, но уточнява, че няма ограничения (ако видът и структурата не ви притесняват).
„Това наистина е всяко ястие, в което искате вкуса на краставица без хрупкавостта, която получавате от прясна или маринована/кисела краставица“, казва той.
За по-лесно използване на замразени краставици е важно да се вземат предвид няколко нюанса при приготвянето.
Джери Лануца съветва да нарежете зеленчука на кубчета около сантиметър на сантиметър. След това можете да прехвърлите втвърдените парчета в контейнер или торба за постоянно съхранение, за да не се превърнат в един голям блок лед. / jenata.blitz.bg