Никой не може да устои на тези бабини сиренки
Тестото с извара ги прави копринено нежни и мекички, а процедурата е лесна и бърза
Тестените закуски открай време са на почит на трапезата на българина. Показвали сме ви много рецепти – баници, мекици, понички, бухти…
Но днес ще ви изненадаме с нещо традиционно и позабравено – дъхави домашни сиренки. Тестото с извара ги прави копринено нежни и мекички, а процедурата е лесна и бърза. Опитайте и вие прекрасните сиренки на тиган и гарантираме, че ще останете очаровани! Тъй като не са много солени, спокойно може да ги поднесете в сладък вариант – с мед, сладко по избор или просто поръсени с пудра захар.
Ето лесната рецепта за бабини сиренки:
Дъхави домашни сиренки на тиган
Необходими продукти:
извара – 250 гр.
яйца – 1 бр.
захар – 2 с.л.
брашно – 2 с.л.
сол – 1/4 ч.л.
сода – 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне:
Първо разбиваме яйцето, добавяме брашно, извара, захар и сол и разбъркваме хубаво. Слагаме малко оцет в содата, докато се разпени и моментално добавяме към другата смес, като отново разбъркваме хубаво.
Навлажняваме ръцете си и така оформяме кръгли не много плоски дискове, не по-дебели от 1 см.
Овалваме всеки един от тях в брашно и пържим от всяка страна в горещо олио, докато не добие всяко златиста коричка. Наредете в чиния с кухненска хартия, за да се отече мазнината.
Поднесете готовите сиренки поръсени с пудра захар или с добавка по избор (чудесни са с мед).
Много са вкусно с мармелад или мед.
По хранителни са и по вкусни от презвалените поничи.