Крехко бавно печено агнешко бутче за Великден или Гергьовден
ПРОДУКТИ ЗА 6 ПОРЦИИ:
- 1 агнешко бутче
- 1 кг картофи
- 1 връзка джоджен
- 5 стръка мащерка
- 5 стръка босилек
- 4 скилидки чесън
- 80 мл. олио
- 1 с.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол
РЕЦЕПТА:
Най-напред агнешкото бутче (1 бр) се намазва от всички страни със сухите подправки - червен пипер (1 с.л.), черен пипер (1/2 ч.л.) и сол. Поставя се в тава, на дъното на която се излива толкова вода, че да покрие дъното на съда с един сантиметър.
Агнешкото се покрива плътно с алуминиево фолио и се поставя във фурна при 160 гардуса за 3 часа.
През това време картофите (1 кг) се измиват, обелват и нарязват на полумесеци или спрямо предпочитанията. Оставят се в студена вода, за да не променят цвета си.
Пресните подправки - джоджен (1 връзка), мащерка (5 стръка) и босилек (5 стръка) се накълцват на ситно и заедно с пресования чесън (4 скилидки) се смесват със сол на вкус и с олиото (80 мл.). Получната паста се оставя настрани в купичка.
Щом месото е омекнало напълно, се изважда от фурната, фолиото се отстранява, по бутчето се правят разрези с остър нож и в тях с помощта на лъжичка се разпределя билковата паста. Под и около месото се поставят отцедените от водата картофи и се посоляват.
Ястието се връща за още час до час и половина във фурната без фолио при 160 градуса и се сервира горещо. По желание се поднася с пресен чесън.
Агнешкото е чудесно предложение за Великден и Гергьовден.