×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отбелязваме Деня на бащата
  • Великобритания призова жителите: Запасете се със стоки от първа необходимост
  • 3,7 по Рихтер разлюля Южна Италия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В МЦ „Д-р Стайков“ Бургас приема пациенти квалифицираният нефролог д-р Светла Стамова


В МЦ „Д-р Стайков“ Бургас приема пациенти квалифицираният нефролог д-р Светла Стамова
В града специалистите занимаващи се с диагностика, лечение и превенция на бъбречните заболявания вече са с един повече, което дава още една възможност на пациентите да получат адекватна и навременна помощ
25 Април 2024, Четвъртък, 13:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

През годините д-р Стамова е преминала и през редица квалификации, курсове и обучения

Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас разкри кабинет по нефрология, в който квалифицираният нефролог д-р Светла Стамова. Експертизата ѝ по специалността е доказана, а дългогодишният ѝ опит я е срещнал с различни медицински ситуации, които са я изградили като специалист.

Лекарската кариера на д-р Стамова започва след нейното дипломиране по медицина във Варненския университет, след което взима специалността "Вътрешни болести" в МУ – София през 1990 година, а през 2004 година, след като придобива и специалност "Нефрология" в МУ – София. В периода 1987 – 2000 година е ординатор терапевт ЦХД в МБАЛ – Ямбол. Следващите й работни позиции са в лечебните заведения: МЦ "Света София", МБАЛ "Дева Мария", МЦ "Св. Николай Чудотворец", В МБАЛ – гр. Бургас работи като началник сектор Нефрология за периода 2000 – 2002 година. До 2007 година е старши лекар ЦХДИН в същата болница.

През годините д-р Стамова е преминала и през редица квалификации, курсове и обучения по "Абдоминална ехография", МУ – София, БА по УЗ в медицината, 2005 година (Първо ниво сертификат); "Doppler US – Renal and urinary tract disorders", МУ – София, 2005 година (Второ ниво сертификат); „Метаболитни разстройства на бъбреците по време на бременност“; „Диализата в 21 век“.

Нефрологът ще преглежда пациенти в  Медицински център „Д-р Стайков“ в дните: вторник, сряда и четвъртък. Час за преглед при д-р Стамова можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза.

Ето какво разказа д-р Светла Стамова за най-впечатляващите моменти от професионалния ѝ път:

„Началото на професионалния ми път ме срещна с няколко колеги нефролози. С невероятен хъс те ми обясняваха, как бъбреците са органи, които поддържат баланса в човешкия организъм. Така, както ако анестезиологът не подсигури спокойна работа на хирурга и най-великият оператор ще бъде затруднен. Слушах, попивах, но си мислех, че те говорят така, защото са избрали нефрологията и е нормално да възвеличават тези два органа. Преминах през всички етапи на системата като квалификация – вътрешни болести, сертификати и обучение по ехография и Доплер, реанимация и екстракорпорално лечение и разбрах, че този тих работохолик е специалността, с която искам да се занимавам, защото той наистина обединява всички системи в организма. В традиционната китайска медицина бъбрекът е съвкупност от органи и функции, докато в западната медицина, това е само анатомичен орган. Преди 2000 години древните са открили метода на лечение, чрез наблюдение и обобщаване на симптомите, поставяйки бъбреците в оста хипоталамус – хипофиза – надбъбречна жлеза. Така, добрата му работа осигурява нормална функция на останалите органи и всеки друг увреден орган рефлектира във функцията на бъбреците. Тази своя функция на балансьор, филтър, производител на хормони и растежен фактор, бъбреците я вършат тихо и системно. Понякога на по-високи обороти, за да си свършат както трябва работата, понякога с тихи намеци до момента, в който 50% от техните механизми на защита и компенсиране се амортизират и спрат да работят. И най-често, това е моята първа среща с техните собственици. Тогава, когато пациента гледа с недоверие и казва „ но аз никога не съм боледувал от бъбреци, Аз боледувам от захарен диабет, от високо артериално налягане, от сърце, черният ми дроб е увеличен, но аз спрях пиенето, жлезата ми не е добре, но пия хапчета. Но никога не съм не боледувал от бъбреци!“

 И така, тихият работохолик казва – ето ме, има ме в твоя организъм, но аз съм до тук. За мен като нефролог, който е водил често този разговор с пациентите с Хронично бъбречно заболяване и години наред заедно сме се борили да запазим останалите резерви на вече увредените бъбреци е истинска радост, че в последните години все повече и повече в световен мащаб започна да се говори за Метаболитно – кардио – ренален синдром. Така все по-голям брой колеги започнаха да обръщат внимание на функцията на бъбреците и да се улавят нарушения в ранен стадий. Появиха се и нови медикаменти, които за радост НЗОК започна да реимбурсира, така че и нашите пациенти имат възможност да ползват някои новости в медицината, чиито цели поне към настоящия момент са не толкова да възстановят вече нефросклерозиралите гломерули, а поне да спрат или забавят по-нататъшното изчерпване на останалите , които все още работят.

 Искрено съм благодарна на онази стара генерация доктори, които обичаха специалността си, накараха ме да прозра скритото за очите и да обикна нефрологията и тези тихи работохолици – бъбреците.

 Обичайте ги и вие, те са ваши и разчитат на вас да се грижите за тях с повече старание“, сподели нефрологът на МЦ „Д-р Стайков“ Бургас.

 




България Всички новини
5 фрази, които умните съпруги никога не казват на мъжете си 5 фрази, които умните съпруги никога не казват на мъжете си „Добре съм“ - тази една фраза може да убие всяка връзка Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли Стрелец, управляван от Юпитер, е знакът на авантюриста. Те винаги търсят нови преживявания и обичат да изследват света Приготвя се за нула време: Най-лесната рецепта за руло с ягоди „Еж и беж“ Приготвя се за нула време: Най-лесната рецепта за руло с ягоди „Еж и беж“ Всеки трябва да я пробва Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма Той е много богат на фибри Само за мъже: 5 места, на които е забранено за жени Само за мъже: 5 места, на които е забранено за жени Тук няма да ви пуснат, ако сте от нежния пол Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор Майка му ги дарила на родния му Левски, но там не знаят какво да ги правят Инфлация вдига с 50% секс услугите по морето Инфлация вдига с 50% секс услугите по морето Туристите дават по 200 лв. на час за плътски ласки Радев сложи в малкия си джоб бургаските батки, вижте мускулите на президента Радев сложи в малкия си джоб бургаските батки, вижте мускулите на президента Той бе на посещение на остров Света Анастасия днес, за да се включи в акция по почистване на морското дъно Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Ето я тайната рецепта Бизнесът дава заплата 5000 лв. за такъв майстор, но няма Бизнесът дава заплата 5000 лв. за такъв майстор, но няма В момента има обяви за стругари и фрезисти с по 4-5 хиляди лв. заплата, но такива кадри се намират трудно
70-годишен учител, блудствал с 13-годишна, се ожени за нея, но отива в затвора 70-годишен учител, блудствал с 13-годишна, се ожени за нея, но отива в затвора Момичето разказало на полицията за годините сексуално насилие, когато се преместило от Нова Зеландия в Австралия Рим го закъса за таксита, туристите се жалват Рим го закъса за таксита, туристите се жалват Горещини морят туристите, които не могат да разгледат града заради липсата на транспорт Нападнаха датския премиер Мете Фредриксен Нападнаха датския премиер Мете Фредриксен Инцидентът е станал в Копенхаген с неясни мотиви Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Не е ясно дали предполагаемият заговор е свързан с войната в Украйна 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция Подготовката за изборите е протекла без трудности, заяви генералният ни консул Васил Вълчев Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Това стана на събитието по случай 80-ата годишнината от десанта в Нормандия Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори