Как да разпознаем прясното агнешко за Великден
Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно
Цветът на качественото агнешко трябва да бъде розов, бледорозов или червен. Мазнините на младите животни са бледи – от бяло до леко кремаво, докато при по-възрастните животни те са жълтеникави, обяснява д-р Диана Иванова, главен инспектор във варненската дирекция за безопасност на храните.
Купувачът трябва да внимава и за маркировката, която е показателна не само за качеството, но и за произхода на месото.
„Когато тя е със син цвят, показва, че месото е добито в българско предприятие. А когато е с червен значи е внесено от друга държава. Ако се предлага трупно месо в обекта, задължително трябва да има 3 печата – на плешката, гърдите и бута“, допълва тя пред Нова телевизия.
Недобросъвестни търговци с опитват да предлагат размразено агнешко като охладено. Задължително е в такива случаи в обекта да има коректна информация и купувачите да знаят, че купуват размразено месо.