6 хранителни навика, които разрушават сърцето
Включете в диетата си ленено масло, сьомга, авокадо, плодове, ядки и семена. Не забравяйте за храни с високо съдържание на фибри
Някои храни могат не само да повлияят негативно на стомашно-чревния тракт, но и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите посочиха и десерта, който най-много вреди на сърцето ви.
Понякога и най-безвредните навици могат да предизвикат много неочаквани последици за здравето. Например, нашата храна. Всеки знае, че излишъкът от мазни, сладки и пикантни храни ще се отрази негативно на състоянието на стомаха и червата. Бързите въглехидрати ще доведат до наддаване на тегло. Но жаждата за определени храни и хранителните навици могат да повлияят на здравето на сърцето ви.
Нездравословна диета
Когато искаме да свалим излишните килограми, се подлагаме на диета. Но понякога погрешното тълкуване на диетичните правила води до прекомерна консумация на мазнини и повишени нива на холестерола. Това може да доведе до развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Например, това се отнася за кето диетата, казва кардиологът и главен медицински кореспондент на Univision Хуан Ривера. Ето защо, преди да изберете своя метод, консултирайте се с вашия лекар. И ако решите да преминете на кето диета , тогава изберете здравословни мазнини: бяла риба, авокадо, ядки.
Любов към сладоледа
Честото ядене на десерти също може да причини сърдечни заболявания. Всички сладкиши са вредни, но сладоледът заема първо място - съдържа много захар и мазнини.
Но не е нужно да се отказвате от любимото си лакомство. И това не се отнася само за сладоледа. Просто се опитайте да го ядете по-рядко.
Липса на фибри
Във всяка диета трябва да има фибри. Те са необходим елемент за функционирането на всички системи на тялото.
„Фибрите са естествен детоксикиращ агент, който помагазакачете сърцето и дебелото черво“, казва кардиологът и диетолог Сабрина Ернандес. „Също така е доказано, че понижава холестерола и служи като пребиотик в червата, което насърчава здравето на сърцето и стомашно-чревния тракт.“
Следните храни са богати на фибри:
- Овесена каша
- Боб
- Ябълки
- Цели зърна
- Цитрусови плодове
- Моркови
Склонност към преяждане
Това води не само до наднормено тегло, но и на развитие на сърдечно-съдови заболявания. Не яжте пред телевизора или компютъра, помислете какво ще има в чинията ви за вечеря и спрете стресовото хранене, съветват експертите.
„Когато сте съсредоточени върху храната, вероятно ще се почувствате по-добре“, казва Ернандес, „но емоциите, стресът или натовареният график могат да ви накарат да ядете автоматично и да не забележите колко всъщност сте изяли.“
Липса на здравословни за сърцето храни
Витамините и минералите, съдържащи се в определени храни, защитават сърцето ни и му помагат да работи по-добре. Затова е много важно вашата диета да е разнообразна. „Не забравяйте да „нахраните“ сърцето си. То ще оцени тази грижа”, казва кардиологът.
Включете в диетата си ленено масло, сьомга, авокадо, плодове, ядки и семена. Не забравяйте за храни с високо съдържание на фибри.
Излишните калории
Дори да ядете само здравословна храна, но твърде много от нея също може да окаже отрицателно въздействие върху сърцето. То, подобно на талията, не понася твърде много храна.
„Излишните калории трябва да се съхраняват някъде, така че те започват да циркулират в кръвта. Това автоматично повишава холестерола".
Автор: Лора Костова, happy-woman.bg.