Известна банскалийка разкри кулинарната си тайна за най-вкусния тиквеник с локум
Сиропът е уникален - с мляко и масло
Днес ще ви представим една нетрадиционна рецепта за тиквеник. Тя е от кулинарните тайни на известната банскалийка Райна Балева. Уникалната съставка в случая е локумът. Опитайте този тиквеник още днес!
ПРОДУКТИ
14 готови фини кори;
1 кг настъргана тиква /приблизително 1 пълна купа от 2л./
1ч.ч. орехи;
1 кутия обикновен локум;
1 ч.ч /150 гр./ захар;
1ч.ч. олио;
14бр. обикновени бисквити.
ЗА СИРОПА
1 к.ч. прясно мляко;
1кафена чашка захар;
40гр. масло.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Настърганата тиква се поставя в голям тиган с малко олио и се задушава до изпаряване на течността. Бърка с енепрестанно, за да не загори на дъното. Оставя се да изстине.
Разстилат се корите. Върху първата кора се ръси олио и се слага втората кора. Втората кора отново се намазва с олио, обилно се наръсва с тиква, поръсва се с 1 голяма супена лъжица захар, едро счукани орехи и 1бр. настъргана обикновена бисквита. В началото на кората се слагат късове от локум и двете кори заедно се завиват на руло. Поставят се в предварително намаслена тава.
Действието се повтаря до изчерпване на корите.
ПЕЧЕНЕ
Десертът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 40 минути.
СИРОП
Докато се пече тиквеникът се приготвя сироп.
В малък и дълбок съд се поставя 1 кафена чашка прясно мляко, 1 кафена чашка захар, 40гр. масло, ванилия.
Готовият тиквеник се залива с течността, покрива се с кърпа и се оставя да изстине. Тиквеника омеква и се топи в устата.
Друг завършек на тиквеника може да бъде като вместо със сироп, след като се изпече той се поръси с разтопен карамел. Тогава става по-хрупкав.