×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Прaвocлaвният cвят днec oтбeлязвa eдин oт нaй-вaжнитe дни в Cтрacтнaтa ceдмицa - Вeлики чeтвъртък
  • ЕС се отказа от идеята да забрани вноса на руски втечнен газ
  • Жан-Клод Ван Дам желае да посети Русия и да стане посланик на мира
  • Поне 50 загинали и над 100 изчезнали в трагедия с лодка в Конго
  • Арестуваха пиян актьора Хайли Осмънт в американски ски курорт
  • Близо 1000 патрула ще са на терен в пиковите часове на празниците
  • Депутатите гласуват втория вот на недоверие към кабинета "Желязков"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба


10 Февруари 2024, Събота, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Днес ще ви разкрием как да го правите правилно

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден.

На пръв поглед изглежда, че нещата тук са изключително прости - вадиш месото от камерата вечерта, а на следващия ден приготвяш вкусна вечеря. А когато не разполагаш с достатъчно време, директно го слагаш в микровълновата. 

Оказва се обаче, че и тук си има тънкости. И много от съветите, които сме научили от родителите си по размразяване, всъщност увеличават риска от разваляне на месото и го превръщат в опасно за здравето. 

Колкото и да бързате, не пренебрегвайте здравето си! При неправилното размразяване съществува риск опасни бактерии да проникнат в организма ви. И хранителното отравяне ще е най-безобидният резултат, с който може да се сблъскате! 

За да се предпазите от неприятни за здравето си последици, днес ще ви разкрием най-често срещаните грешки при размразяване на месото и как да го правите правилно, за да избегнете риска от заразяване с опасни бактерии.

На стайна температура
Оставянето на месото на плота за размразяване при стайна температура създава идеални условия за размножаване на бактериите Clostridium perfringens. Те могат да причинят сериозно отравяне и са една от най-честите причини за инфекция.

Безопасен вариант е да размразите месото в хладилника. Този метод е по-бавен, но гарантира безопасността на продукта.

С гореща вода
Използването на гореща вода за размразяване може да изложи продукта на опасна температурна зона, където бактериите могат бързо да се размножават. Най-добре е да използвате студена вода за безопасно и ефективно размразяване на месото.

Без размразяване
Хвърлянето на частично размразено месо в горещ тиган също е лоша идея. Така то не само ще се нагрява неравномерно, но и рискът от бактериална инфекция ще се увеличи значително.

За да си спестите проблемите, най-добре се уверете се, че продуктът е напълно размразен преди готвене.

Изплакване
Изплакването на месото може просто да пренесе бактерии върху кухненските повърхности, създавайки нови възможности за замърсяване. Обикновено то вече е преминало през необходимите стъпки на почистване, така че допълнителното изплакване е изпълнено с риск. 

Повторно замразяване
След като размразите месото, разполагате с ограничено време да върнете продукта обратно във фризера. Повторното замразяване след размразяване на водна баня или в микровълнова фурна може да създаде риск от бактериално замърсяване, така че бъдете внимателни. 

Неправилно съхранение 
Опаковката играе важна роля за безопасното съхранение на продукта. Използвайте опаковка с цип или специална хартия, за да предотвратите излагане на въздух и изтичане на сок. И не забравяйте, че е по-добре да размразявате месото в дълбок съд, за да избегнете изтичането на кръв в хладилника.

Мръсни ръце 
Според проучване на Министерството на селското стопанство на САЩ, много хора не спазват задължителната хигиена, когато боравят със замразени храни.

Винаги мийте ръцете си преди и след работа с месо и използвайте чисти кърпи и дъски за рязане, за да предотвратите замърсяване.  

Слаб огън
Бавното нагряване на месото създава оптимални условия за развитието на бактерии в продукта. Уверете се, че месото е напълно размразено и сготвено на достатъчно висока температура, за да убиете всички вредни микроорганизми.

Използване на микровълнова печка
Използването на микровълнова фурна за размразяване на месо може да доведе до неравномерно нагряване и може да създаде риск от инфекция. Вместо това е за предпочитане да използвате по-безопасни методи като размразяване в хладилник или в студена вода.

Как да размразите месото правилно
Най-безопасният начин за размразяване на месо е да го поставите в дълбок съд и да го сложите на долния рафт на хладилника. Така то ще се размразява бавно, запазвайки вкусовите и хранителните си качества.

И не забравяйте за хигиената! Винаги измивайте ръцете, приборите и повърхностите след работа с месо, за да гарантирате безопасността на цялото семейство! /jenata.blitz.bg


В категории: Животът


1
Коментара
Спаси 2-годишно дете
Спаси 2-годишно дете 17/04/2025, Четвъртък 09:30 0
Внезапно почина богат бизнесмен
Внезапно почина богат бизнесмен 17/04/2025, Четвъртък 08:25 0
Флагман.БГ Англичанин погази закона в Бургас Англичанин погази закона в Бургас 17/04/2025, Четвъртък 08:20 0
Биха му шута
Биха му шута 17/04/2025, Четвъртък 07:39 2
1
Коментара по темата
1.
Затова уел дан
11.02.2024 11:00:29
0
2
При достатъчна температурна обработка на 200 градуса в целия обем на месото всички бактерии умират до крак,тъй че няма никакво значение размразяването!Същото важи и за охладеното(прясното) месо,все пак от кланницата до фурната ви са минали поне няколко дни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жестоко убийство разтърси несебърско село Жестоко убийство разтърси несебърско село По първоначални данни, фаталният инцидент е станал след пиянски скандал Англичанин погази закона в Бургас Англичанин погази закона в Бургас Кара мъртво пиян Братя с нагла кражба в Карнобат Братя с нагла кражба в Карнобат Криминално проявени мъже нахлуха в къща през прозорец Боядисваме яйцата за Великден, ето важна традиция свързана с обичая Боядисваме яйцата за Великден, ето важна традиция свързана с обичая Първите две яйца са червени "Искаш ли нож в гърлото": Родители твърдят, че 14-годишен бие и заплашва други деца "Искаш ли нож в гърлото": Родители твърдят, че 14-годишен бие и заплашва други деца Неприятен случай в Пловдив Изключително много полицаи излизат на терен Изключително много полицаи излизат на терен Заради голямото празнично пътуване Ще падне ли правителството? Ще падне ли правителството? Депутатите гласуват днес Слънчева прогноза: Температурите ще достигнат до... Слънчева прогноза: Температурите ще достигнат до... 26 градуса в части от страната Пламна защитена местност до София Пламна защитена местност до София От властите съобщиха, че няма опасност за съседни обекти 20-годишната Теодора от Бургас изчезна безследно, близките й молят за помощ 20-годишната Теодора от Бургас изчезна безследно, близките й молят за помощ Била е с момче на нейната възраст и ръст, с което мислим че са, защото я е уговарял да избягат, разказва сестрата на издирваното момиче
Доналд Тръмп за Зеленски: Доналд Тръмп за Зеленски: Байдън, Путин и Зеленски погубиха света Виц на деня Виц на деня Първа сутрин след сватбата.
Младоженецът казва:
- Скъпа, пие ли ти се кафе?
Тя усмихната:
- Да, може!
Той:
- Чудесно! Ще направиш ли и за мен, като станеш!
Виц на деня Виц на деня Апетитът идва с яденето! А зверският апетит - когато си на диета. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
"Продавам сватбени рокли, размер 42, 44, 46, 48,50, 52, 54, 56, 58. Не мога да го чакам повече принца.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори