Идват ли сериозни съкращения в този сектор? Бизнесът силно притеснен
Увеличаването на минималната работна заплата ще вдигне осигуровките и общите ни разходи, ще се принудим да освобождаваме хора, твърдят ресторантьори
Бизнесът бие аларма. Задават се масови съкращения заради вдигането на минималната работна заплата на 933 лева. Хасково е сред 6-те града в страната, в които ръстът на минималната работна заплата ще се усети най-силно, твърдят експерти от Института за пазарна икономика. Хасково е сред 6-те области в цялата страна, където минималната работна заплата е над 70% от средната.
Ето защо се очаква тук най-силно да се усети ефектът от ръста на възнаграждението. Макар и минимален ръст, хората очакват да се подобри благосъстоянието им.
В ресторант в Хасково 12 служители вече получават минималната заплата. Управителят Богдан Кирилов изчислява, че ръстът ще повлияе с около 15-20% на средствата за данъци и осигуровки. "За нашия ресторант ще направим всичко възможно да запазим служителите и осигуровките да бъдат на 8 часа, но аз имам познати, както в същия сектор, така и в други браншове, за които това ще бъде непосилно", заяви Богдан Кирилов, цитиран от вестник Стандарт.
Нарастването на минималната работна заплата изправя частния сектор пред серия сериозни проблеми. По-малките предприемачи дори се опасяват от фалити.
"За частния сектор това ще доведе до тежка възможност да се справи с новата ситуация, тъй като осигуровките ще станат прекалено много на база на това, което беше в предишни години", добави Кирилов.
А икономистите добавят и още негативни ефекти от повишаването на минималната надница. Тя ще създаде пречки пред тези, чийто труд не може да бъде оценен на новото минимално равнище – хора с ниско образование и умения. Те ще са в риск да загубят работата си, да излязат в сивата икономика.
Тези дни тук излезе статия, че не ще народа да бачка за 3000лв прост(да не обиждам) дьонерджия....
или пълнейки гушата на други самозванци баламосвайки ни... Как видите ли главния готвач бил работел в ресторанти на гордън рамзи ,ама решил ,че в българия е по-по -най и дошъл в най-доброя град за живеене....да ни готви рецепти на рамзи -мусака за 10.60лв ?! нищо че ресторантите все още са на 9%
не е прост този ,който яде баницата , а този който му я дава.
Какъв бизнес, те са в сивата икономика. Това не е бизнес, а шарлатани!
----
Хахаха ...А както знаем никой няма да работи за без пари, т.е. да очакваме скоро собствениците на заведения сами да започнат да сервират на клиентите си, ако изобщи имат някакви клиенти?
Айде по-лесничко да обясня какво искам да напиша!
Така наречения “Бизнесмен” ако няма бачкатори, то тогава този мил и праведен човечен няма да е предприемач-шеф-бизнесмен-чорбаджия-ага-патрон или както искаш го наричай! Най-лошото, е че българина се гърчи като грешен слуга пред “бизнесмена-собственик” и не осъзнава, че “бизнесмена” има нужда от работника.
Има един хубав лаф: “не може 3 пъти на ден да еВеш магарето и да го храниш само веднъж”. Не живея в БГ от 10г. и не знам как точно стоят нещата! Но преди си спомням докато бях ученик и студен, на всички сезонни работни места където съм работил по 10-12 часа на ден х6 дни в седмицата, а през месец Август и х7 дена(т.е. без почивен ден) съм бил осигуряван на 4-ри часов работен ден и съм бил на фиксирано възнаграждение. Пример: трябва да полагаш 40ч(5 дена х8 часа)труд на седмица и да получаваш примерно 700лв. на месец! А какво се получава? Поради този извънреден труд където АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ НЕ Е ВПИСАН,и съответно “бизнесмена” не плаща на работника, съответно и не плаща осигуровки, то работника работи между 60 и 72часа на седмица и тези 20 или 32 извънредни часа са бонус за работодателя! И все още има хора и фирми които прилагат тази схема.
Защото в БЪЛХария НЕ ПЛАЩАТ НА ЧАС! И това правило е най-вървежно точно в хотелиерството и ресторантьорството. Тея кръвопийци дето след края на сезона се чудят Бентли или Майбах са най-точния пример за тези схеми.
При настоящите обстоятелства има няколко изхода:
1) Разбойниците, които действително плащат много ниски заплати, да си посвият собствените удоволствия и да почнат да плащат малко по-добре, а и да си подбират по-добре персонала и да го обучават поне в човешко отношение към клиентите.
2) Ако не искат/не могат да плащат по-добре, да запретват ръкави и да се трудят, както колегите си в други държави, вместо да дремят с шумни компании на най-добрите маси, разваляйки удоволствието на клиентите си.
3) Да затварят бараките си и да си намерят друго препитание.
Това са логичните изходи, но тъй като всички знаем, че живеем в Абсурдистан/Мафиостан, нито един от гореизброените няма да се случи! Няма да се случи и защото въпросните "бизнеси" не са бизнеси, а перачници на пари. Възможно е да увеличат малко заплатите, но пък да вдигнат още и бездруго безобразните цени за отвратителна храна и обслужване, което ще доведе до още по-голямо намаление на клиентите, но те пак няма да затворят (но ще продължат да се жалват), защото доходите на повечето не са от ресторантьорство. Ако бяха, те щяха да имат нормално и грижовно отношение към бизнеса си и клиентите си. Сигурно има и хора, които имат желание да открият такъв бизнес, но ако го направят, те ще бъдат заплашвани, подпалвани и т.н., докато се откажат да предлагат качество конкуриращо мафията. Тъй като са пионки на държавните престъпници, нищо чудно и държавните пипала на октопода да им смъкнат ДДС-то на 0%, докато ограбват бедняците на 20% за храна и лекарства. Що ли си губя времето и се занимавам с глупости... VPN-ът е виновен. В тая воняща клоака оправия никога няма да има!
Необразованите и миналата година си бяха в сивия сектор и така ще си продъллжат. Днес гледам надолу по черноморието мургави строители, не вярвам нито един от тях да е осигуряван, бачкат си хората и никой не ги проверява че не са виждали сроителна каска и на снимка
Аман!
Необразованите и неквалифицираните са по-добре. Не им пука от нищо, искат си надника, осигуровките, детските, ТЕЛК.
За "новоизлюпените работодатели" Merry Christmas, демек да си берат лайката. Всичко някога си отива мястото.
П.с.
Грубо казано, типичния бургаски работодател "бълха го ухапала" с новата МРЗ
А, Вие бъдете живи и здрави